Liga argentyńska - Strona 6

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 12 wrz 2005, 19:29

Nie wiedzialem gdzie to napisac, wiec chyba to jest odpowiednie miejsce. :)
Wlasnie co sie dowiedzialem ze jeden policjant postrzlil pilkarza Carlosa Azcurra, obronce drugoligowego argentynskiego klubu San Martín de Mendoza, w czasie meczu z Godoy Cruz. Pilkarz zostal postrzeliny z mniej wiecej jednego metra prosto w płuca. Sytuacja w meczu byla dosyc skomplikowana. W 77 minucie meczu trzeciego gola strzelili Godoy Cruz, i kibice tej druzyny zaczeli rzucac kamienie na boisko w strone pilkarzy San Martín. Sedzia byl zmuszony przerwac mecz i policja zaczela strzelac do kibicow kulami gumowymi. W tym momencie Carlosa Azcurra popchnol popchnal jednego z policjantow ktory strzelal w strone kibicow jego druzyny i tamten strzelil w niego. Nie wiem dokladnie co sie z nim stalo, ale przezyl, po dlugiej operacji.

Nie wiem czy takie cos czesto sie zdarza w nizszych ligach w Argentynie, ale chyba to juz jest przesada.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 13 wrz 2005, 9:43

snake pisze:Nie wiedzialem gdzie to napisac, wiec chyba to jest odpowiednie miejsce. :)
Wlasnie co sie dowiedzialem ze jeden policjant postrzlil pilkarza Carlosa Azcurra, obronce drugoligowego argentynskiego klubu San Martín de Mendoza, w czasie meczu z Godoy Cruz. Pilkarz zostal postrzeliny z mniej wiecej jednego metra prosto w płuca. Sytuacja w meczu byla dosyc skomplikowana. W 77 minucie meczu trzeciego gola strzelili Godoy Cruz, i kibice tej druzyny zaczeli rzucac kamienie na boisko w strone pilkarzy San Martín. Sedzia byl zmuszony przerwac mecz i policja zaczela strzelac do kibicow kulami gumowymi. W tym momencie Carlosa Azcurra popchnol popchnal jednego z policjantow ktory strzelal w strone kibicow jego druzyny i tamten strzelil w niego. Nie wiem dokladnie co sie z nim stalo, ale przezyl, po dlugiej operacji.

Nie wiem czy takie cos czesto sie zdarza w nizszych ligach w Argentynie, ale chyba to juz jest przesada.
Snake właśnie widziałem ta akcje i jestem w szoku :shock: :shock: kibice zaczeli zamieszki ok. Nie dobre chłopczyki Policja otworzyła do nich ogień gumowy. Zaczeli strzelać jak do kaczek do "kibiców" San Martín de Mendoza a wiec piłkarze zaczeli interwaniować podlecieli w 7 i pala sie obruciła i wywalił mu pocisk tak piszeż z metra w płuco. A on padł jak ściety...

Debilizm ...

Może czas by FIFA dała bron głatko lufowa pilkarzą ?? Wtedy może wieksza presja bedzie na sedziach :roll: :lol: ale chyba piłkarz ważniejszy....

Serginho
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Serginho » 26 wrz 2005, 12:25

Pisuję trochę o latynoskim futbolu. Jeśli kogoś to interesuje to zapraszam do mojego bloga:

www.futbolin.blox.pl

Czekam na opinie z nadzieją, że na polskiej pustyni ( jeśli chodzi o piłkę latynoamerykańską ) moje "wypociny" komuś się przydadzą! O tzw. "sprawie Azcurry" też jest tam conieco...

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 03 gru 2005, 15:25

Dobra mam pytanie do znawców piłki południowo-amerykańskiej. Co mi powiecie o Sergio Aguero z Independiente? Bo Juve się nim ponoć interesuje. Pekerman chce go powołać do repry, więc wydaję mi się ciekawym zawodnikiem :) Tak, więc...znawcy...co mnie o nim powiecie?

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 03 gru 2005, 15:38

bagg pisze:co mnie o nim powiecie?
Nie ciesz się Bagg za bardzo, bo nie tylko Juve interesuje się Aguero. Oczywiście wszędzie wpieprza się Chelsea.
Aguero ma dopiero 17 lat, a poziom jaki prezentuje jest niezwykle wysoki. Jak na rgentyńczyka przystało świetnie drybluje. Jest szybki i przebojowy. Porównywany jest do Romario. Aguero nie jest gorszym napastnikiem od Teveza, Messiego czy Savioli.
W Independiente jest najważniejszą postacią. Nie tylko strzela gole, ale również zalicza asysty. Nie jestem typowym środkowym napastnikiem, ale często wdaje się w indywidualne akcje. Niesamoite jest to, że 17-latek ma już 9 goli w lidze. To głównie dzięki niemu Independiente ma 3 miejsce w lidze, chociaż zespół stać na więcej.
Aguero sam mówił, że nie chce crać we Włoszech. Najbardziej chce grać w Anglii, ale także w Hiszpanii. Dość dziwne poglądy jak na gracza takiego formatu. Jednak na obecną chwilę jeszcze się nie rusza.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 03 gru 2005, 15:48

Corinthians pisze:Nie ciesz się Bagg za bardzo, bo nie tylko Juve interesuje się Aguero. Oczywiście wszędzie wpieprza się Chelsea.

Z tego co słyszałem to czołówka Serie A się nim jeszcze interesuje. A i jeszcze Villereal daje za niego 12 mln ojro. I to chyba by był dla niego najlepszy kierunek. Mógłby się tam od mistrza Riquelme uczyć :)

Wydaję mi się on nadzwyczaj ciekawym piłkarzem w tej chwili. Myślę, że do Juve go nie sprowadzą, bo mu nie mamy takiej polityki transferowej.

Ale wielkie dzięki Corinthians . Wiedziałem, że mogę liczyć na info od Ciebie.

Awatar użytkownika
fala
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fala » 14 gru 2005, 13:25

Dzisiaj ostatnie rostrzygnięcia w Apertura .
Faworytem jest Boca , która ostatni mecz gra z Olimpio de Bahia Blanca i w tabeli o 1 punkt wyprzedza Gimnasię La Plata .
Gimnasia zatraciła swą formę w ostatnich kolejkach gubiąc punkty na własnym stadionie z drużynami z końca tabeli Tiro Federal 1-1 i Newells Old Boys 0-0 , przez co mimo wspaniałej passy 8 kolejnych zwycięstw ograniczyli szanse na zwycięstwo w Apertura .
Boca skrzętnie skorzystała z wachnięć formy Gimnasii i wygrała swoje ostatnie 3 mecze , dzięki czemu odrobiła stratę 3 punktów i wysunęła się na 1 punktowe prowadzenie .

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 15 gru 2005, 18:21

Klub Boca Juniors zostal mistrzem Argentyny w zakonczonym sezonie ligowym Apertura w tym kraju.

Boca najpopularniejszy zespol argentynski pokonal w ostatniej kolejce Olimpo 2:1 (2:1) a najgrozniejszy rywal w rozgrywkach Gimnasia La Plata zremisowal 1:1 (0:0) z Banfield.Trzecie miejsce zajal Velez Sarsfield.

Koncowa tabela Apertura 2005:

Klub M Z R P br Pkt
1. Boca Juniors 19 12 4 3 36-17 40
2. Gimnasia La Plata 19 11 4 4 28-19 37
3. Velez Sarsfield 19 10 3 6 26-16 33
4. Independiente 19 8 8 3 34-22 32
5. Banfield 19 5 13 1 25-15 28
6. River Plate 19 8 4 7 31-22 28
7. Estudiantes de La Plata 19 8 4 7 23-22 28
8. Argentinos Juniors 19 8 4 7 19-20 28
9. San Lorenzo 19 8 4 7 33-39 28
10. Colon 19 7 5 7 28-27 26
11. Racing 19 7 4 8 28-27 25
12. Olimpo 19 5 8 6 19-23 23
13. Lanus 19 5 8 6 21-31 23
14. Arsenal 19 5 7 7 23-24 22
15. Rosario Central 19 5 7 7 20-29 22
16. Newells Old Boys 19 5 5 9 25-27 20
17. Quilmes 19 4 7 8 20-27 19
18. Gimnasia Jujuy 19 3 9 7 23-30 18
19. Tiro Federal 19 4 3 12 22-31 15
20. Instituto 19 2 9 8 11-27 15

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 15 gru 2005, 18:41

Teraz jeszcze tylko Copa Sudamericana i będzie dublet :) Clausura to byla totalna klapa dla Boca, ale Basile zrobił to, co należalo zrobić. Pomogło sprowadzenie Insuy. Wykreowala się nowa gwiazda - Rodrigo Palacio. Końcówka była bardzo ciekawa, bo jeszcze niedawno to Gimnasia prowadzila, ale piłkarze z La Platy sami są sobie winni, bo stracili jakże ważne punkty z Newell's. Boca ma miała zakomitą jesień. Najlepszym strzelcem ligi został Campora z... Tiro Federal, które zajęło przedostatnie miejsce! W Boca najwięcej goli, bo aż 10 strzelił oczywiście Palacio.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 16 gru 2005, 21:20

Clausura w lidze chilijskiej
Czyli mały OT
W finale chilisjkiej Clausury 2005 czyli fazy zamknięcia będziemy świadkami wielkich i prestiżowych derbów Santiago de Chile. Dwa największe chilisjkie kluby - Univesidad de Chile i Universidad Catolica po raz kolejny zmierzą się ze sobą. W Clausurze grali 14 pażdziernika na stadionie narodownym. Mecz wygrała oczywiście drużyna Catolici 2-1. Catolica będzie zdecydowanym faworytem finału, bo podczas jesieni nie przegrali żadnego spotkania w lidze! Cudownie spisuje się najlepszy strzelec ligi - Jorge Quinteros. Argentyńczyk ma już 31 lat na karku, a ustrzelił już 15 goli! El Polo raczej już wielkiej kariery nie zrobi, ale miał krótki epizod w Europie, bo sezonie 1999/00 grał w Realu Mallorca. Catolica wystąpi w przyszłej edycji Copa Libertadores. Team jest nadziany talentami i nieco starszymi piłkarzami jak dwaj cudowni argentyńczyny: wspomniany Quiteros oraz bramkarz - rekordzista Jose Buljbasich, który ponad 1000 minut nie wyjmowal piłki z siatki. W wieku 34 lat złapal wielką formę. El Tati także gral w Europie, m.in. w Teneryfie i Realu Oviedo. Z talentów na pierwszym miejscu należy wymienić Jose Fuenzalide, który dobrze zaprezentował się na MMŚ. Ma zaledwie 170 cm. wzrostu, a strzela jak na zawołanie. Wychowane Universidadu Catlica jest niewątpliwie przyszłością Futbolchileano.
Z drużynu Universidadu de Chile godny wymieniena jest tylko znanynam wszystkim Marcelo Salas, który ostatnio znajduje się w znakomitej formie

Z ligi spadły w tym sezonie 2 zespoły. Dwa ostanie (San Felipe i Temuco) spadły bezpośrednio, zespoły z 18 i 17 miejsca rozgrywały Play-offs z II-ligowcami, ale i Puerto Montt i Melipilla zdołały się utrzymać, choć Perto Monnt dopiero po rzutach karnych.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 23 gru 2005, 18:17

Corinthians pisze:(...)
Clausurę zgodnie z oczekiwaniami wygral zespół Universidadu Catloica. Zgodnie z oczekiwaniami, ale nie bez problemów. Cruzados wygrali pierwszy mecz na wyjeździe 1:0 i wydawało się, że tytul maja w kiesznie. Do tego w rewanżu po 5 minutach prowadzili po bramce Osorio. Wtedy przypomniał o sobie Marcelo Salas, który błyszczy w ojczyźnie. Drugą bramkę dla UdC strzelił Rivarola, i bylo 2:1 dla gości, cooznaczyło rzuty karne, bo w Chile nie ma dogrywki, i nie ma zasady bramek na wyjeździe.
W konkursie '11' Catolica wygrało 5:4.
Należało im się zwycięstwo. Sezon mieli znakomity. Sztuką było strzelenie im gola.

alan_93
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alan_93 » 23 gru 2005, 18:28

wygra boca juniors nz 100% :D

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 23 gru 2005, 18:35

alan_93 pisze:wygra boca juniors nz 100%
Achtung! Achtung! Nabijaczen na horyzonten! Schnela, Schnela! Moderatoren zum akcjon!

Mayday Mayday! Houton mamy problem! Zlikwidować intruza!

EDIT
DzięXS. To mi się podoba. Jeden post, i od razu status nabijacza :witam: :mike: :ok:

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 15 sty 2006, 19:31

W Argentynie rozpoczął się nowy sezon. Teraz rozgrywany jest turniej Torneo de Verano. To jest taki zwykły turniej towarzyski. Dziś w nocy w owym turnieju Boca pokonało River 3-2. W Boca nastają złote czasy (jeśli można to tak nazwać :)), natomiast w River działacze robią Bóg wie co! Chyba z 50% Argentyńczyków, grając w Europie było przymierzane do Milonarios. Najbardziej znani to Veron i Cavenaghi, ale to są tylko nieliczni, którymi River było zainteresowane. Ostatecznie przyszli słabi pilkarze, z których najlepszym jest chyba Dario Conca.
Następne fatalne posunięcie - zatrudnienie Daniela Passarelli, który już zapowiedział swoją 'wizję'. W River pozostał Gallardo, co uratowało chyba klub przed całkowitą katastrofą, chociaż wolałbym, żeby ten piłkarz przeniósł się do Europy.
Co innego w Boca, gdzie jest duży szum wokół osoby Palacio, ale jednak nic poważnego się nie stało. Do Boca przyszedł jak na razie Fernando Belluschi z Newell's. Do tego z Boca odszedł zasłużony Rolando Schiavi.

Wydaje się, że ten sezon będzie znów stał pod znakiem Boca, a inne zespoły odjedą w cień. Jeżeli w Indepediente zostanie Aguero, to chyba ten klub będzie najgroźniejszym rywalem Xeneizes.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 16 sty 2006, 9:14

Ostatnio na własne oczy przekonałem sie o talencie Aguero który mnie zaszokował w meczu z River 8) Żywe srebro po tym co zobaczyłęm nie dziwe sie że poł europy chce go mieć u siebie. Czytałęm ostatnio że real m. zagią parol na młodego :? W meczy z River strzelił 2 bardzo ładne bramki jedna z 16 m drugą po indiwidualnej akcji naprawe super pojechał sobie z taką łatwością. warunki fizyczne ma marne oby tylko nie był drugim kroliczkiem :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”