Piłka Nożna Kobiet - Strona 7

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 06 sie 2017, 17:50

W 1. połowie jazda bez trzymanki i grad goli - kiedy Lieke Martens zdobyła fantastyczną bramkę na 2:1 myślałem, że pomarańczowe rozpędzą się i zdominują mecz, ale Dunki natychmiast przeszły do ataku i wyrównały, miały też szanse aby powrócić na prowadzenie. Jak narazie fantastyczny finał.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 sie 2017, 17:58

Holenderki pozwalają rywalkom w obronie na bardzo dużo, Dunki mogły już prowadzić. Sam mecz w pełni dopasował się poziomem do swojej rangi. Trafienie Martens to jak dla mnie bramka turnieju. Widziałem kilka powtórek i dalej nie mogę wyłapać, jak to wpadło.

Trochę chaotycznie, ale targają mną ogromne emocje :D

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 sie 2017, 20:01

Przewidywalnie, jednak ten turniej po prostu należał do Holandii. Aktualizując to co napisałem nad ranem - 13 bramek, 6 wygranych w 6 spotkaniach. Ponadto, Holenderki grały nie tylko skutecznie, co również ładnie, "cały czas do przodu". Najbardziej realizowały to po zdobyciu szybkiego trzeciego gola, gdy pomknęły na połowę Dunek zamykając je w ich obrębie, przez co do okolic 82. minuty Skandynawki niczego konstruktywnego nie stworzyły.

Dunki zagrały ambitnie, ale przychodzi czasem taki moment, że rywal jest lepszy. Miło, że powalczyły, dały z siebie wszystko. Bardzo podobało mi się zachowanie zespołu pod koniec meczu, gdy wynik brzmiał już 4-2 i do końca została może minuta doliczonego czasu, a mimo to defensorki duńskie ambitnie broniły się w swoim polu karnym przed utratą kolejnego gola, mimo że nie miało to żadnego znaczenia dla przebiegu/wyniku spotkania.

Ogółem, holenderskie Euro okazało się bardzo dobrym turniejem. Zwiększono liczbę drużyn, a nie odbiło się to znacząco na jakości widowisk. Walka w grupach toczyła się do samego końca, nie zabrakło też niespodzianek. Jeżeli porównać reformę na Euro męskim, a żeński to ta druga wypadła znacznie korzystniej :)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 06 sie 2017, 23:27

Finał

Holandia - Dania 4:2 (Miedema 10' 89' Martens 28' Spitse 51' - Nadim 6'-karny, Harder 33')
Co tu dużo mówić, mecz godny finału :). Żadnych kalkulacji czy szachów, od początku ofensywna gra z obu stron i grad goli. Już w 6 min. van Es faulowała Troelsgaard w polu karnym, a jedenastkę pewnym strzałem wykorzystała Nadia Nadim. Na odpowiedź pomarańczowych nie trzeba było długo czekać - w 10 min. prawym skrzydłem przedarła się Shanice van de Sanden i dograła w pole karne, a tam Miedema zdobyła gola. W 16 min. mógł paść kolejny gol dla Holandii - ponownie z prawej strony dogrywała kapitalnie grająca van de Sanden, do piłki doszła Lieke Martens, ale jej strzał obroniła Stina Lykke Petersen. W 28 min. Martens zdobyła już gola niesygnalizowanym strzałem sprzed pola karnego - zmieściła piłkę tuż przy słupku. Tak jak pisałem wcześniej, obawiałem się, że pomarańczowa maszyna zdominuje mecz i zdobędzie kolejne gole, tymczasem Dunki zareagowały na utratę gola bardzo dobrze i od razu rzuciły się do odrabiania strat. W 33 min. Pernille Harder zakończyła indywidualną akcję precyzyjnym strzałem przy bliższym słupku, okraszając swoją doskonałą grę w tym turnieju pierwszym golem. Dunki mogły powrócić na prowadzenie, ale w dogodnej sytuacji Veje uderzyła zbyt lekko. Po przerwie Holenderki trafiły po raz trzeci, niemalże kopiując pierwszego gola z ćwierćfinałowego meczu ze Szwecją - Spitse uderzyła po ziemi obok muru, niezbyt dobrze ustawiona Petersen była bez szans. Holenderki kontynuowały ataki i mogły podwyższyć wynik, najbliżej była w 63 min. Miedema - piłka trafiła do niej po dośrodkowaniu Lieke Martens, ale strzał fenomenalnie obroniła Petersen, zdecydowanie jedna z najlepszych bramkarskich interwencji tego turnieju. Dunki miały problem z ponownym rozwinięciem skrzydeł, do głosu doszły dopiero w końcówce. W 85 min. Troelsgaard oddała groźny strzał, ale uderzona z rotacją odchodząca piłka o centymetry minęła słupek. Mecz rozstrzygnęła Vivianne Miedema zdobywając swojego czwartego gola w turnieju. W końcówce Holenderki miały jeszcze kontrę, piłkę miała van de Donk, ale wyglądało to trochę tak, jakby szukała Miedemy aby wyłożyć jej piątego gola by zrównała się z Jodie Taylor na liście snajperek (być może się mylę i nie taka była intencja, ale takie miałem wrażenie).

Holenderki wygrały zasłużenie, grały bardzo fajny, ofensywny futbol bez zbędnych kalkulacji, miały efektownie grające zawodniczki (Martens, van de Sanden, van de Donk), i nie miały wyraźnych słabych punktów. Trzymałem w finale kciuki za Danię, ale zwycięstwo Holenderek też jest dobre - pomarańczowe wniosły swoją grą powiew świeżości do kobiecego futbolu, oby nie był to ich jednorazowy wyczyn.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 sie 2017, 15:38

Oto jedenastka turnieju:

Bramkarka
Sari van Veenendaal (Holandia)

Obrończynie
Lucy Bronze (Anglia)
Anouk Dekker (Holandia)
Steph Houghton (Anglia)
Verena Aschauer (Austria)

Pomocniczki
Theresa Nielsen (Dania)
Jackie Groenen (Holandia)
Sherida Spitse (Holandia)
Lieke Martens (Holandia)

Napastniczki
Pernille Harder (Dania)
Jodie Taylor (Anglia)

Najlepsza zawodniczka turnieju to oczywiście Lieke Martens, zaś królową strzelczyń została z 5 trafieniami Jodie Taylor.

Dziwi mnie, że najlepszą golkiperką tych mistrzostw nie została Austriaczka, Manuela Zinsberger. Jej drużyna straciła w turnieju tylko jedną bramkę, zaś Holenderki 3 + popisała się w serii rzutów karnych z Hiszpanią. Zastanawiam się również, czy Harder powinna znaleźć się w tym składzie. Jeżeli chodzi o Dunki to lepsza w ataku była Nadim, a jeżeli chodzi o wszystkie drużyny to Miedema (przy okazji, druga zawodniczka imprezy po Taylor, pod względem zdobytych bramek). Może zadecydował gol na 2:2 w finale? ;)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 07 sie 2017, 17:44

matt_ pisze: Dziwi mnie, że najlepszą golkiperką tych mistrzostw nie została Austriaczka, Manuela Zinsberger. Jej drużyna straciła w turnieju tylko jedną bramkę, zaś Holenderki 3 + popisała się w serii rzutów karnych z Hiszpanią.
Warto też dodać, że van Veenendal popełniła spory błąd w meczu z Blegią i wpuściła kuriozalnego gola - co prawda o niczym on nie zadecydował, ale coś takiego raczej dyskwalifikuje z rywalizacji o tytuł bramkarki turnieju. Ja wybrałbym raczej Stinę Lykke Petersen - kapitalne mecze z Austrią i Norwegią (dwa obronione karne w konkursie jedenastek przeciw Austriaczkom), w finale genialna interwencja po strzale Miedemy i ogólnie bardzo solidne wrażenie.
matt_ pisze:Zastanawiam się również, czy Harder powinna znaleźć się w tym składzie. Jeżeli chodzi o Dunki to lepsza w ataku była Nadim, a jeżeli chodzi o wszystkie drużyny to Miedema (przy okazji, druga zawodniczka imprezy po Taylor, pod względem zdobytych bramek). Może zadecydował gol na 2:2 w finale? ;)
Tutaj nie mogę się zgodzić. Harder jest nominalnie napastniczką, ale wiele razy była praktycznie rozgrywającą, ciągnąc grę swojej drużyny i będąc motorem napędowym ofensywy. Nadim, mimo nieprzeciętnych umiejętności i dobrej gry, nie była aż tak kluczowa (poza tym była niestety nieskuteczna w fazie grupowej, gdzie zmarnowała dobre sytuacje). Harder stanowiła 40-50% siły ofensywnej Danii.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 sie 2017, 18:03

Cement pisze:Warto też dodać, że van Veenendal popełniła spory błąd w meczu z Belgią i wpuściła kuriozalnego gola - co prawda o niczym on nie zadecydował, ale coś takiego raczej dyskwalifikuje z rywalizacji o tytuł bramkarki turnieju. Ja wybrałbym raczej Stinę Lykke Petersen - kapitalne mecze z Austrią i Norwegią (dwa obronione karne w konkursie jedenastek przeciw Austriaczkom), w finale genialna interwencja po strzale Miedemy i ogólnie bardzo solidne wrażenie.
Z drugiej strony, Petersen poza tą znakomitą interwencją miała średni finał. Mogła zrobić więcej chociażby przy kluczowej (pewnie nie tylko według mnie) bramce dla Holandii na 3:2. Racja co do van Veenendal, już zapomniałem o tym błędzie :P
Cement pisze:Tutaj nie mogę się zgodzić. Harder jest nominalnie napastniczką, ale wiele razy była praktycznie rozgrywającą, ciągnąc grę swojej drużyny i będąc motorem napędowym ofensywy. Nadim, mimo nieprzeciętnych umiejętności i dobrej gry, nie była aż tak kluczowa (poza tym była niestety nieskuteczna w fazie grupowej, gdzie zmarnowała dobre sytuacje). Harder stanowiła 40-50% siły ofensywnej Danii.
Zależy to od tego, za co rozliczamy napastniczki. Za zdobywanie bramek czy również za to co o czym wspomniałeś, czyli napędzanie zespołowi gry z przodu. W takim wypadku, pełna zgoda.

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 140

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 07 sie 2017, 21:55

Warto też dodać, że van Veenendal popełniła spory błąd w meczu z Belgią i wpuściła kuriozalnego gola - co prawda o niczym on nie zadecydował, ale coś takiego raczej dyskwalifikuje z rywalizacji o tytuł bramkarki turnieju. Ja wybrałbym raczej Stinę Lykke Petersen
Z tego samego powodu odpada Petersen, która popełniła wielbłąd w meczu z Niemcami. Dla mnie bramkarką turnieju była Karen Bardsley. To ogólnie w mojej ocenie pierwsza piątka bramkarek na świecie.
Dla mnie zupełnym szokiem jest brak Shanice Van De Sanden w 11 turnieju. Motor napędowy drużyny, kreatorka wielu bramek, asystentka i strzelczyni. Kompletna ofensywna skrzydłowa, a tu pominięcie.

O finale co trzeba było, już napisaliście. W trzech zdaniach, to było godne zwieńczenie tego turnieju. Wspaniałe widowisko w dobrym tempie, pełne akcji i bramek. Doskonała reklama kobiecego futbolu Z perspektywy stadionu mecz miał doskonałą, gorącą atmosferę. Myślałem, że Duńczycy zginą w tym pomarańczowym szaleństwie, ale wiele razy byli głośniejsi niż kibice Oranje mimo, że było ich kilkunastokrotnie mniej.

Koniec Euro, teraz następny przystanek to otwarcie lig krajowych, eliminacje ligi mistrzyń i mistrzostw świata. Za miesiąc z hakiem będziemy już wiedzieć czy Polska będzie liczyć się w tych ostatnich rozgrywkach (mecze z Białorusią i przede wszystkim Szwajcarią).

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 sie 2017, 23:08

Odczuwam jeszcze głód kobiecej piłki i sprawdziłem, że jutro o 15:00 zaczynają się w Irlandii Północnej Mistrzostwa Europy do lat 19. Grupy prezentują się tak:

A
Irlandia Północna
Niemcy
Szkocja
Hiszpania

B
Włochy
Holandia
Francja
Anglia

Cztery najlepsze drużyny tego turnieju zakwalifikują się do przyszłorocznych Mistrzostw Świata U-20 (z wyłączeniem Francji, która jako gospodarz pojawi się tam bez względu na rezultat tutaj). Na tych ME zostanie przetestowany wariant "ABBA" w rzutach karnych, o którym toczyła się już dyskusja w temacie "O futbolu na luzie". Patrzyłem na program Eurosportu 1/2 i niestety, trzeba będzie szukać transmisji z meczów w Internecie.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 07 sie 2017, 23:46

Curt pisze: Z tego samego powodu odpada Petersen, która popełniła wielbłąd w meczu z Niemcami. Dla mnie bramkarką turnieju była Karen Bardsley. To ogólnie w mojej ocenie pierwsza piątka bramkarek na świecie.
Faktycznie, zapomniałem o błędzie Petersen w meczu z Niemcami. Co do Bardsley, to prawda - jest świetna, w mojej opinii zasłużyła na tytuł bramkarki turnieju na MŚ 2015. Hope Solo dostała wtedy złotą rękawicę trochę za nazwisko i za zdobycie przez jej drużynę tytułu (z tego co pamiętam, oprócz meczu z Australią nie rozegrała w tamtym turnieju żadnego wybitnego spotkania).

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 20 sie 2017, 22:57

Finał Euro U19

Francja - Hiszpania 2:3 (Bourdieu 4' Laurent 71' - Guijarro 18' 90' Egurrola 85')
W powtórce ubiegłorocznego finału Euro U19 Hiszpanki tym razem pokonały Francuzki, i to w dramatycznych okolicznościach. Trójkolorowe objęły prowadzenie już w 4 min. - bardzo szybka, choć nieco drewniana technicznie Emelyne Laurent ruszyła lewym skrzydłem i dograła do Bourdieu, która trafiła do pustej bramki. Hiszpanki przejęły inicjatywę, i w 18 min. zdobyły pola po rzucie rożnym i strzale niepilnowanej Patricii Guijarro. Francuzki mogły odpowiedzieć już kilka minut później, ale Laurent trafiła z dystansu w poprzeczkę. Przez resztę 1. połowy lepsze wrażenie sprawiały Hiszpanki (wyróżniała się ich kapitan Aitana Bonmati - dobry drybling i dynamika, założyła kilka efektownych "siatek" Francuzkom), ale do przerwy wynik nie uległ zmianie. W 2. połowie ponownie przewagę miały Hiszpanki ,Francuzki nastawiały się raczej na grę z kontry, i przyniosło to efekt w 71 min. - Laurent została obsłużona świetnym podaniem z głębi pola, uciekła rywalkom i w sytuacji sam na sam pewnym strzałem zdobyła gola. Hiszpanki wzmogły wysiłki, ale nie przekładało się to na sytuacje i wydawało się, że Francuzki dowiozą prowadzenie. W 85 min. z rzutu wolnego dośrodkowała jednak Carmen Menayo, a Egurrola strzałem głową wyrównała. Chwilę później boisko musiała opuścić za drugą żółtą kartkę Pauline Dechilly - była to dość surowa decyzja, bo drugą kartkę obejrzała za zagranie rzutu wolnego bez gwizdka (i to daleko od bramki), białoruska sędzia mogła to sobie darować. W ostatniej minucie podstawowego czasu gry Guijarro zdobyła gola głową po kolejnym rzucie wolnym Menayo (niezbyt dobra postawa francuskiej bramkarki Chavas, która została na linii). W sumie był to piąty gol Patricii Guijarro (piłkarki Barcelony) w tym turnieju, co dało jej złotego buta, a Hiszpanii mistrzostwo Europy U19. Był to całkiem atrakcyjny finał i dobra reklama kobiecej piłki młodzieżowej.

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 23 sie 2017, 11:36

Hiszpanki jak zwykle osiągają sukcesy w młodzieżówce, żeby jako seniorki marnować ten potencjał ;) Ale i mężczyźni zawsze słynęli z marnowania swojego potencjału, więc i może kiedyś kobiety pokażą na co je stać.

Komplet wyników z 1 kolejki eliminacji LM:

Hibernian K (Sco) 5 - 0 Swansea K (Wal)

Ajax K (Ned) 6 - 0 Rigas K (Lat)

PAOK K (Gre) 8 - 0 Bettembourg K (Lux)

Zurich K (Sui) 2 - 1 O. Ljubljana K (Slo)

Konak Bld. K (Tur) 5 - 0 Martve Kutaisi K (Geo)

Medyk Konin K (Pol) 0 - 0 Shelbourne K (Irl)

Stjarnan K (Ice) 9 - 0 Klaksvik K (Fai)

Apollon K (Cyp) 4 - 0 NSA Sofia K (Bul)

Gintra K (Ltu) 4 - 0 Bardejov K (Svk)

MTK Hungaria K (Hun) 2 - 0 Hajvalia K (Kos)

Ol. Cluj K (Rou) 1 - 0 Zhilstroy-2 2 K (Ukr)

Sarajevo K (Bih) 0 - 1 Vllaznia K (Alb)

Shymkent K (Kaz) 2 - 1 Sporting K (Por)

Subotica K (Srb) 7 - 1 Kiryat Gat K (Isr)

Minsk FK K (Blr) 8 - 0 Birkirkara K (Mlt)

Avaldsnes K (Nor) 2 - 1 Breznica K (Mne)

St. Liege K (Bel) 2 - 0 Parnu K (Est)

Sturm K (Aut) 4 - 0 Noroc K (Mda)

Osijek K (Cro) 7 - 0 Istatov K (Mac)

PK-35 Vantaa K (Fin) 1 - 0 Linfield K (Nir)

Spore rozczarowanie sprawił swoim kibicom wczoraj Medyk Konin, który najwyraźniej postanowił dostosować się poziomem gry do pozostałych polskich zespołów grających w tym sezonie w europucharach. Będąc absolutnymi faworytkami (kurs 1.02 dla zobrazowania) Koninianki nie potrafiły zwyciężyć z mistrzem Irlandii. Co się stało? Przecież rok temu Medyk gładko przejechał się po ówczesnym czempionie z zielonej wyspy tj. Wexford Youths. W mojej ocenie wpłynęło na to kilka czynników, z których większość powiązana jest za sobą. Medyk zimą stracił sponsora tytularnego czyli sieć sklepów Polo Market. W związku z tym z klubu odeszła część zawodniczek stanowiących o sile tego zespołu: Sikora, Daleszczyk (do Brescii), Szymańska, Grad (do Czarnych Sosnowiec) czy Guściora (do Górnika Łęczna). Wprawdzie Jaszczak załatał dziury całkiem fajnymi wzmocnieniami w postaci Kaletki, a także amerykańskiej i kanadyjskiej polonii, ale nawet jeśli te zawodniczki reprezentują poziom swoich poprzedniczek, to zanim drużyna się zgra i ogra, to trochę minie. Te dziewczęta nie mają też doświadczenia w grze na tym poziomie, czym płynnie przechodzimy do kolejnego czynnika - tremy. Jak słusznie, moim zdaniem, zauważył trener Medyka - zespół zjadła trema. Przecież te zawodniczki mają umiejętności, a grały wczoraj jakby nogi miały powiązane. No i kulminacją tego czynnika jest fatalnie wykonany karny przez Krysię Sikorę. Kolejna rzecz, to organizacyjna wpadka, czyli zorganizowanie kilkunastogodzinnej (sic!) podróży do Belfastu dzień przed meczem. To oczywiście również związane jest z finansami mistrza Polski. No i ostatnie na co warto zwrócić uwagę, to sztuczna nawierzchnia, do której drużyna z Konina jest nienawykła. Należało w mojej ocenie przeprowadzić serię treningów chociażby na konińskim orliku, żeby zawodniczki mogły ograć się na takiej nawierzchni. Zamiast tego zafundowano im jednorazowy trening na sztucznej trawie w Uniejowie - o godzinę drogi od Konina.
Widząc fatalną grę Medyka rozum podpowiada mi, że to nie będą udane eliminacje, jednak sercem ciągle wierzę w awans. Patrząc na to, że najgroźniejszy przeciwnik czyli Vatntaa ledwo poradziła sobie z losowanym z ostatniego kosza mistrzem Irlandii Północnej mamy jeszcze szansę. Przypominam, że awans uzyskują jedynie zwycięzcy grup i jedna drużyna z miejsca drugiego.

Skrót meczu

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 26 sie 2017, 0:32

Komplet wyników drugiej kolejki eliminacji LM:

Zhilstroy-2 2 K (Ukr) 1 - 1 Hibernian K (Sco)

Kiryat Gat K (Isr) 2 - 6 Avaldsnes K (Nor)

Sarajevo K (Bih) 3 - 0 Bettembourg K (Lux)

St. Liege K (Bel) 8 - 0 Rigas K (Lat)

Zurich K (Sui) 5 - 0 Birkirkara K (Mlt)

Gintra K (Ltu) 6 - 0 Martve Kutaisi K (Geo)

Medyk Konin K (Pol) 4 - 1 Linfield K (Nir)

Stjarnan K (Ice) 11 - 0 Istatov K (Mac)

NSA Sofia K (Bul) 1 - 3 Sturm K (Aut)

Bardejov K (Svk) 1 - 5 Konak Bld. K (Tur)

Ol. Cluj K (Rou) 3 - 0 Swansea K (Wal)

Parnu K (Est) 1 - 2 Ajax K (Ned)

Shymkent K (Kaz) 1 - 0 Hajvalia K (Kos)

Sporting K (Por) 2 - 0 MTK Hungaria K (Hun)

Vllaznia K (Alb) 0 - 1 PAOK K (Gre)

O. Ljubljana K (Slo) 0 - 5 Minsk FK K (Blr)

Subotica K (Srb) 6 - 0 Breznica K (Mne)

Apollon K (Cyp) 6 - 0 Noroc K (Mda)

Klaksvik K (Fai) 0 - 4 Osijek K (Cro)

Shelbourne K (Irl) 0 - 0 PK-35 Vantaa K (Fin)

Mała rehabilitacja Medyka. Mamy przekonywujące zwycięstwo, jednak po nierównej grze i to z dość słabym rywalem. Pierwsza połowa w wykonaniu mistrzyń Polski całkiem niezła, druga pozostawiała jednak wiele do życzenia. Być może mając już odpowiednik wynik Koninianki otrzymały polecenie oszczędzania sił na ostatniego rywala. A ten zrobił nam miłą niespodziankę remisując z irlandzkim Shelbourne. Tym samym Medykowi wystarczy remis w ostatnim meczu aby awansować do 1/16 finału.

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 29 sie 2017, 21:10

Komplet wyników trzeciej kolejki eliminacji do LM:

Ajax K (Ned) 3 - 0 St. Liege K (Bel)

Avaldsnes K (Nor) 2 - 0 Subotica K (Srb)

Bettembourg K (Lux) 0 - 2 Vllaznia K (Alb)

Birkirkara K (Mlt) 0 - 1 O. Ljubljana K (Slo)

Breznica K (Mne) 2 - 2 Kiryat Gat K (Isr)

Hajvalia K (Kos) 1 - 4 Sporting K (Por)

Hibernian K (Sco) 1 - 1 Ol. Cluj K (Rou)

Istatov K (Mac) 1 - 6 Klaksvik K (Fai)

Konak Bld. K (Tur) 1 - 3 Gintra K (Ltu)

Linfield K (Nir) 1 - 3 Shelbourne K (Irl)

Martve Kutaisi K (Geo) 0 - 3 Bardejov K (Svk)

Minsk FK K (Blr) 0 - 0 Zurich K (Sui)

MTK Hungaria K (Hun) 0 - 3 Shymkent K (Kaz)

Noroc K (Mda) 0 - 1 NSA Sofia K (Bul)

Osijek K (Cro) 0 - 1 Stjarnan K (Ice)

PAOK K (Gre) 3 - 0 Sarajevo K (Bih)

PK-35 Vantaa K (Fin) 1 - 2 Medyk Konin K (Pol)

Rigas K (Lat) 0 - 2 Parnu K (Est)

Sturm K (Aut) 1 - 4 Apollon K (Cyp)

Swansea K (Wal) 0 - 9 Zhilstroy-2 2 K (Ukr)

Zwycięstwo i awans Medyka. Chodź nie było tak gładko jak w ubiegłych latach mistrz Polski, Medyk Konin czwarty raz z rzędu awansował do żeńskiej Ligi Mistrzów. O meczu ciężko coś opowiedzieć, bo transmisja była fatalna, ale wg słów samych zainteresowanych Medyk rozegrał dobre zawody, realizując założenia taktyczne i zdobywając dwa gole (do awansu wystarczył remis). Poniżej wrzucam skrót.

W piątek losowanie 1/16 finału. Medyk jest oczywiście nierozstawiony.

Rozstawieni:

Lyon (FRA, holders) coefficient 111.400
Wolfsburg (GER) 129.380
FC Rosengård (SWE) 83.925
Barcelona (ESP) 68.520
Fortuna Hjørring (DEN) 54.705
Bayern München (GER) 48.380
Brøndby (DEN) 47.705
FC Zürich (SUI) 43.890*
Rossiyanka (RUS) 37.715
Manchester City (ENG) 36.490
Glasgow City (SCO) 34.580
Zvezda-2005 (RUS) 33.715
Brescia (ITA) 33.210
Slavia Praha (CZE) 31.890
Sparta Praha (CZE) 31.890
Linköping (SWE) 30.295

Nierozstawieni:

Chelsea (ENG) 29.490
Montpellier (FRA) 26.400
LSK Kvinner (NOR) 26.075
BIIK-Kazygurt (KAZ) 24.930*
Apollon (CYP) 23.940*
St. Pölten (AUT) 21.420
Atlético Madrid (ESP) 20.520
Olimpia Cluj (ROU) 19.950*
Medyk Konin (POL) 19.600*
Gintra Universitetas (LTU) 15.960*
Stjarnan (ISL) 15.610*
Fiorentina (ITA) 12.210
Avaldsnes (NOR) 12.075*
Minsk (BLR) 10.800*
PAOK (GRE) 10.305*
Ajax (NED) 8.250*

Sportowo najatrakcyjniejszym rywalem byłyby drużny z Pragi, z którymi najbardziej można powalczyć o awans do następnej rundy. Marketingowo najlepiej byłoby trafić chyba na Barcelonę. Optymalną mieszanką byłoby w mojej ocenie Man City. Najgorszym koszmarem byłoby chyba szwedzkie Linkoping, ze względu na to że to trudny rywal, a na dodatek totalnie w Polsce anonimowy.

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy

Pilka Nozna Kobiet

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 01 wrz 2017, 14:19

Pary 1/16 finału LM:

Stjarnan (ISL) v Rossiyanka (RUS)
Fiorentina (ITA) v Fortuna Hjørring (DEN)
Apollon (CYP) v Linköping (SWE)
Montpellier (FRA) v Zvezda-2005 (RUS)
BIIK-Kazygurt (KAZ) v Glasgow City (SCO)
Gintra Universitetas (LTU) v FC Zürich (SUI)
Atlético Madrid (ESP) v Wolfsburg (GER)
LSK Kvinner (NOR) v Brøndby (DEN)
Ajax (NED) v Brescia (ITA)
St. Pölten (AUT) v Manchester City (ENG)
Chelsea (ENG) v Bayern München (GER)
Minsk (BLR) v Slavia Praha (CZE)
Medyk Konin (POL) v Lyon (FRA, holders)
PAOK (GRE) v Sparta Praha (CZE)
Olimpia Cluj (ROU) v Rosengård (SWE)
Avaldsnes (NOR) v Barcelona (ESP)

Koninianki zagrają z obrońcą tytułu, Olympique Lyon. Gorzej pod względem stopnia trudności trafić się nie dało. Medyczki oczywiście nie mają żadnych szans w starciu z tą ekipą i niespodzianką będzie choćby zdobycie jednego gola w dwumeczu. Na plus jedynie marka zespołu, który przyciągnie prawdopodobnie komplet widzów na stadion.
Wyróżniam również dwa inne mecze: starcie debiutującego w tych rozgrywkach Ajaksu z Brescią oraz Wolfsburga z Atletico ze względu na grające w Brescii i Wolfsburgu polskie zawodniczki. Trzeba przyznać, że tak Ola Sikora i Kasia Daleszczyk (Brescia) jak i Ewa Pajor (Wolfsburg) nie miały szczęścia w losowaniu. Ajax będzie równorzędnym rywalem dla włoskiego klubu, natomiast Atletico jest oczywiście słabsze od Wolfsburga, ale na tym etapie rozgrywek można było wylosować znacznie łatwiejszych rywali.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”