PSG (Paris Saint-Germain) (zbiorczy) - Strona 62

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

PSG (Paris Saint-Germain) (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 17 sie 2024, 11:07

Nie ma kogo oglądać od kiedy Mekambe odszedł.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 18 sie 2024, 12:01

Zgodnie z przewidywaniami Désiré Doué zasilił szeregi PSG. Teraz to wygląda na prawdę bardzo dobrze, na każdej pozycji po dwóch klasowych graczy. Nie ma zaś takiej jednej wyróżniającej się postci jak kiedyś Ibra czy Mbappe. Mnie to cieszy. No i to czego po części oczekiwali miejscowi kibice, czyli transfery rodzimych piłkarzy wewnątrz ligi.
Ktoś chyba może jednak odejść, Ugarte raczej na pewno, pytanie czy ktoś jeszcze.

Teraz PSG może wyjść składem Kolo Muani - Barcola, Doué, Dembélé w środku Zaïre-Emery, na bokach obrony Hernandez - Mukiele. Czyli zestawienie z siedmioma Francuzami i to nie byłoby słabe zestawienie. Ciekawe czy zobaczymy coś takiego chociaż raz w tym sezonie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 18 sie 2024, 12:11

Tennessee pisze:
18 sie 2024, 12:01
na każdej pozycji po dwóch klasowych graczy.
pytanie czy Dembele i Muaniego liczymy jako klasowych graczy. Dwóch one sezon wonderow z czego jeden jest chyba jednym z głupszych piłkarzy w profesjonalnej piłce.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 18 sie 2024, 12:51

Tennessee pisze:
18 sie 2024, 12:01
Teraz to wygląda na prawdę bardzo dobrze, na każdej pozycji po dwóch klasowych graczy
Chyba mamy inną definicję klasowego gracza, ale dla mnie nawet my, ani City nie mamy na każdej pozycji po dwóch klasowych graczy, a raczej nie jest ciężko się zgodzić, że te dwa kluby mają najbardziej kompletne kadry na świecie. Na razie to ja tam widzę kolejną już strategię budowania klubu, może tym razem słuszną (nie wiem) i za trzy/cztery lata to wszystko ładnie wypali, ale w PSG już przerabiano tyle scenariuszów, że w żaden sposób ten nie chwyta za serduszko. Ot, robią to co powinni zrobić x lat temu, bo ten francuski rynek oferuje topowe talenty i czasami jakiś Tchouameninga poleci na madryckich kolekcjonerów uszatych kubków, ale to jakieś pojedyncze wyjątki, a Paryż będzie na tej uprzywilejowanej pozycji, że może tych 19/20-latków wyciągać hurtowo ze słabszych klubów, ale też jak ktoś ma trochę oleju w głowie to będzie widział, że poza plusami, czyli seryjnie wygrywanymi krajowymi trofeami i (jeżeli ktoś na to patrzy) brakiem bariery językowej jest masa minusów na czele ze zjebanym prezesem. Tutaj potrzeba lat i owszem, wydaje się to (wreszcie, po 13 latach xD) mieć jakiś sensowny start nowego planu, ale przerabialiśmy już z Q$G wielokrotnie ten "nowy etap PSG", że nie uwierzę w jakąś stabilizację dopóki nie potrwa to kilka lat.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 18 sie 2024, 12:57

Ja rok temu i trzy lata temu scoutowałem pewnego młodego, utalentowanego Francuza i oglądałem pewnie zbyt dużo meczów Pierwszej Ligi - i o ile kierunek rozwoju PSŻaczka bardzo fajny, pisałem już wiele razy, że tu jest potencjał na upgrejdowany Bayern, to jednak nie ma co ukrywać, że rok temu to wyglądało tak, że jedynym piłkarzem, który był w stanie z regularnością robić coś w przodzie był Kimbappe. Kilku dobrych graczy jest, ale jak będzie w tym sezonie to się okaże.

Na razie kadrowo to co mi się zaczyna podobać to druga linia PSG - tzn. kiedyś był przereklamowany Verratti i jakieś jaśki, teraz jest ten Zaire, Vitinha wygląda na super transfer, kupili tego Joao Nevesa z Benfiki (Ugarte od początku to był dziwny transfer, Enrique potrzebuje kogoś takiego jak młodszy z Portugalczyków), ten Doue też chyba pogra jako wysunięty pomocnik, no fajnie to zaczyna wyglądać.

Topowy bramkarz, mocna obrona, fajna pomoc - ale jak wyżej, rok temu drugi najlepszy strzelec miał 14 bramek, ciekawe co z tym zrobi Luisz Enriki.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 18 sie 2024, 13:00

Bernabeu pisze:
18 sie 2024, 12:57
kiedyś był przereklamowany Verratti
Chyba się pogniewamy :evil:

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 18 sie 2024, 13:05

Veratti top zawodnik tylko uznał że lepiej mu w wygodnym Paryżu niż coś wygrać. Swoje zarobił i teraz emeryturka gdzie biedy nie ma

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 18 sie 2024, 13:07

HMK pisze:
18 sie 2024, 13:00
Bernabeu pisze:
18 sie 2024, 12:57
kiedyś był przereklamowany Verratti
Chyba się pogniewamy :evil:
kiedyś był przereklamowany, teraz jak gra w Arabii już nie jest.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 18 sie 2024, 15:41

Ok, każdy ma swoją opinię ma temat kasowych piłkarzy, rozumiem co macie na myśli. Rozumiem też, że dla niektórych klasowi gracze to Messi, Ronaldo, Vini itp. ale nikt mi nie wmówi, że Kolo Muani, Dembélé czy jeszcze kilku innych z PSG nie mają na tyle dużych umiejętności żeby uznać ich za klasowych.
To już kwestia trenera i asystentów by wykorzystali odpowiednio owe umiejętności, bo z każdym piłkarzem pracujesz trochę inaczej. Dla mnie to są klasowi piłkarze i kadra na wygranie LM. To oczywiste, że nie zbudujesz całej drużyny z zawodników typu Mbappe, Haaland, no nikt tego nie zrobi.

PSG posiada obecnie dobrze wyważoną kadrę, w której jak już pisałem nie ma oczywistej "gwiazdy" co miało miejsce w ostatnich latach, a Luis Enrique jednak coś tam potrafi. To wszystko wygląda dużo stabilniej, czytaj lepiej niż pomysły z przeszłości.

Pytanie co będzie jak już w końcu wygrają LM i zejdzie ciśnienie.
Swoją drogą bardzo bym chciał żeby wygrali teraz, w pierwszym sezonie w którym nie ma już nikogo z trio Messi-Mbappé-Neymar :)

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 18 sie 2024, 15:54

Tennessee pisze:
18 sie 2024, 15:41
Swoją drogą bardzo bym chciał żeby wygrali teraz
Oby jednak nie wygrali. Jak najdalej od uszatego pucharu dla tych pseudo arabskich tworów, już wystarczy, że MCFC raz wygrało.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 18 sie 2024, 16:59

Tennessee pisze:
18 sie 2024, 15:41
PSG posiada obecnie dobrze wyważoną kadrę, w której jak już pisałem nie ma oczywistej "gwiazdy" co miało miejsce w ostatnich latach, a Luis Enrique jednak coś tam potrafi. To wszystko wygląda dużo stabilniej, czytaj lepiej niż pomysły z przeszłości.
Nom, ale oni w porównaniu do poprzedniego sezonu to na razie wymienili Mekambe na Joao Nevesa, Pacho z Eintrachtu i młodziutkiego Francuza na ławkę.

Ja już rok temu pisałem, że PSG zaczęło być fajnie prowadzone i pewnie długoterminowo im to przyniesie korzyści, gdyby nie ostatnie kilkanaście lat to pewnie nawet można by było rozważyć nazwanie ich fajnym klubem - ale myślę, że jeszcze parę lat poczekają na korzyści z tej zmiany strategii. Bo Mbappes y Danilos nie zestarzało się faktycznie zbyt dobrze, ale czy ten Doue z miejsca zacznie naparzać - pewnie nie. Rok temu PSG piłkarsko było średnie (Barcelona 2024 ich uczyła grać w piłkę do czerwa Araujo), a indywidualnie tylko Mbappe, Vitinha i Donnarumma się wyróżniali. A w sumie jak jesteś PSG i Twój bramkarz wygląda jak Bóg w cyferkach w Ligue 1, to pewnie znak, że w obronie też było średnio.

Ale mnie zawsze zastanawia na ile granie w Ligue 1 jest problemem dla PSG, bo nawet Bayern ma mocniejszą konkurencję w Bundes i gdy wszyscy budują grę przez cały sezon, PSG zaczyna sezon z myślą, że zacznie on się naprawdę dla nich na przełomie lutego i marca.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 18 sie 2024, 17:04

Marsylia się może postawić w tym roku. Do tego Monaco i Lille

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 18 sie 2024, 17:33

Bernabeu pisze:
18 sie 2024, 16:59
Ale mnie zawsze zastanawia na ile granie w Ligue 1 jest problemem dla PSG, bo nawet Bayern ma mocniejszą konkurencję w Bundes i gdy wszyscy budują grę przez cały sezon, PSG zaczyna sezon z myślą, że zacznie on się naprawdę dla nich na przełomie lutego i marca.
Przepraszam, ale to jest takie głupie pierdolenie. Rywale PSG w lidze na prawdę starają się uprzykrzyć im życie, myślisz, że grając z nimi nie gryzą trawy, tam jest maga zaangażowanie, myślą żeby tylko im dojebać i być tym który pokazuje, że się da, że to są leszcze i można ich pokonać.
Liga ma mniejsze zainteresowanie patrząc na top 5 lig, mało kto skupia się na Rennes, Lens, Nice... są ekipy które w sezonie cisną PSG, ale często paryżanie wygrywają wyższą jakość, ale na pewno nie robią tego na luzie.
Juventus też zamiatał Serie A, City wygrywa ligę czwarty raz z rzędu, w Hiszpanii tylko Atletico daję radę. To się niczym nie różni, liga Francuska nie jest wyjątkiem. To jest mocne pierdolenie, że PSG zaczyna grać od lutego, nawet jak mają sporą przewagę w lidze. To tak nie działa w żadnej poważnej piłce.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 18 sie 2024, 18:25

Tennessee pisze:
18 sie 2024, 17:33
Przepraszam, ale to jest takie głupie pierdolenie. Rywale PSG w lidze na prawdę starają się uprzykrzyć im życie, myślisz, że grając z nimi nie gryzą trawy, tam jest maga zaangażowanie, myślą żeby tylko im dojebać i być tym który pokazuje, że się da, że to są leszcze i można ich pokonać.
No pewnie się starają, nigdzie nie napisałem, że brakuje im ambicji - tylko, że brakuje im skilla. Mówimy o poważnej piłce, nie o polskiej Ekstraklapie, tutaj 'gryzienie trawy' to jest standard, a nie wyżyny umiejętności.

I nie miałem na myśli, że PSG dosłownie zaczyna grać od lutego, wiadomo, że 'zaczynają sezon w lutym' to jest hiperbola, lol. Ale dla przykładu, w ostatnim sezonie grali chyba paździerz w lidze i ... no nic, wygrali ligę komfortowo. I oczywiście możliwe, że z lepszą konkurencją dalej graliby taki paździerz i to nie ma znaczenia - ale możliwe, że jednak ma, napisałem, że mnie to zastanawia, skąd mam wiedzieć jak jest.

Jak PSG gra swoje, to wygrywa na luzie ligę, to nie jest 300 IQ teoria, że to może mieć jednak znaczenie dla jakiegoś rozwoju zespołu, poziomu treningów, poprawiania błędów. Np. jakby im wrzucić rozsądną Barcelonę do Ligue 1, to jakieś wygłupy z Paredesem czy Danilo skończyliby być może jakieś 7 lat temu.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 18 sie 2024, 19:29

Ok, rozumiem.
Ja po prostu mam czasami wrażenie, że ludzie bardziej deprecjonują zwycięstwo PSG w lidze, jak i sam poziom ligi, w porównaniu do innych z topu. A moim zdaniem te różnice nie są jednak tak duże. Zresztą Monaco wygrywało Ligue 1 za karencji arabskiego PSG, Lille również, a Lens zabrakło 2pkt żeby to zrobić. Zwyczajnie jest za duży rozjazd finansowy.
Poza tym liga jest tak zbudowana (Francuzi nie potrafią o to zadbać), że wszyscy przychodzą tutaj na zakupy. Gdyby odpływ piłkarzy z ligi był mniejszy, to szybko by się okazało jaki jest wysoki poziom. Ale to inny temat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”