Ajax Amsterdam (zbiorczy)

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Ajax Amsterdam (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 28 lis 2004, 20:52

No więc tutaj dyskutujemy sobie nt. tego jakże zasłużonego klubu. Wielokrotnie zdobywał mistrzostwa Holandii i puchary tegoż kraju a także Puchar Europy stoi w klubowym muzeum, które nie chwaląc się, miałem okazję zwiedzić.

Ajax - klub z najlepszą szkółką młodych talentów - po raz kolejny jest faworytem do wygrania Eredivisie i na te mistrzostwo ma ogromne szanse.

Dzisiaj pokonał 4:1 Rosendaal a więcej o meczu na anszej stronie znajduje się tu.

Także pozwolę sobie narzucić temat dyskusji. Mianowicie chodzi o to czy Ajax powinien kontynuować historię i sprzedawać swoich najlepszych zawodników czy też nie a postarać się zatrzymać w klubie gwiazdy tj. Pienaar, Stekelenburg, Heitinga, van der Vaart czy Sneijder.

Pozwoliłem sobie założyć taki temat, gdyż nasze forum coś ostatnio zamiera, więc reanimacja się na pewno przyda :D

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 01 gru 2004, 18:01

14 grudnia Ajax zagra sparing z Barceloną więcej w naszym serwisie znajduje się tutaj.

Awatar użytkownika
Di Canio
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Di Canio » 01 gru 2004, 20:59

Ajax to niesamowity klub. Co roku wypuszcza na mapę piłkarskiego zastępy dobrych piłkarzy. Bardzo go lubię i obok Lazialich jest to mój drugi ulubiony klub w europie!

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 01 gru 2004, 21:05

Ja osobiscie strasznie zaluje ze w LM wyjdzie Juve i Bayern! O wiele bardziej wolał bym Ajax zamiast klubu z Monachium! Bez Ibrahimovica to nie ten sam Ajax, ale jemu trzeba dac troche czasu i jakis swietny młodzik sie u nch rozwinie i jak zwykle bedzie kolejną gwiazda footballu :)

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 01 gru 2004, 21:07

De Mul i Soetaers już wyrastają na gwiazdy :wink:

Awatar użytkownika
Di Canio
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Di Canio » 01 gru 2004, 21:09

a mnie ostatnio spodobal sie ten mlody bodajze napastnik Ryan Babel

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 16 sty 2005, 14:29

Ajax Amsterdam moim zdaniem jest najlepszym klubem w Eredivisie.
W odróżnieniu od Feyenoordu i PSV prezentują futbol, który jest zarówno efektowny jak i efektywny.
Bogdan Lobont po bardzo kontrowersyjnym wyjściu z bramki w jednym z meczy holenderskich złamał nogę. Szkoda piłkarza, bo był zaiste najlepszym bramkarzem w chwili obecnej w Amsterdamie. Miejsce jego zająć musi albo Hans Vonk, albo też Maarten Stekelenburg. Obaj prezentują mniej więcej podobną formę.
Zdenek Grygera, Johny Heitniga, Nigel de Jong, Julien Escude, John O'Brien, Hatem Trabelsi, Tomas Galasek, Rafael van der Vaart, Wesley Sneider, Steven Pienaar, Wesley Sonck, Nicolae Mitea, Yannis Anastasiou, Daniel de Ridder, Rayan Babbel to są zawodnicy, ktorzy mają możliwości wyższe niż Eredivisie. Wydaje mi się, że już w przyszłym sezonie kilku z nich zasili wielkie kluby, by godnie reprezentować ich barwy na arenach europejskich. Oglądając zagrania Sneidera poprostu wkręca człowieka w fotel przed telewizorem. Jest to cudotwórca środka pola. Śmiało mogę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy jest on najlepszym młodym rozgrywającym. Potwierdzenie - podstawowy skład w Pomarańczowych.
W odróżnieniu od innych zespołów Ajax Amsterdam prowadzi politykę : wyszkol, ograj i sprzedaj. Mądre prowadzenie klubu przynosi korzyści.
Amsterdam ArenA jest chyba najładniejszym stadionem w Holandii.
Co mecz przychodzi komplet widzów. Może czasem grają za bardzo brutalnie, ale w dzisiejszym futbolu i tak czasem trzeba.
A bramkę van der Vaarta chyba każdy kibic pamięta.
Na Polsat Sport jest możliwość oglądania piłkarzy w akcji. Gorąco polecam. Nie zawiedziecie się.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 16 sty 2005, 14:39

Mi się wydaje że Heitinga, Nigel de Jong,Sneijder,Vaart odejdą ,a i jeszcze Maxwell tez jest dobry... :P napewno czołowe kluby Europy zgłoszą sie do najlepszej szkółki świata i kupią młode gwiazdeczki, a za dwa sezony na Amsterdam Arena pojawią sie nowi ten klub jest niesamowity :lol:

Awatar użytkownika
KUBA
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KUBA » 20 sty 2005, 16:14

ajax to mój 2 ulubiony klub w europie,bardzo go lubie.i lubie jeszcze ich zawodników:babel,van der vaart(mój 2 ulubiony piłkaż),sneider,heitinga,charisteas.ciekaw jestem czy sprowadzą jesze nakiegoś młodego napastnika.FORZA AJAX!!!!!

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 20 sty 2005, 16:18

KUBA pisze:ajax to mój 2 ulubiony klub w europie,bardzo go lubie.i lubie jeszcze ich zawodników:babel,van der vaart(mój 2 ulubiony piłkaż),sneider,heitinga,charisteas.ciekaw jestem czy sprowadzą jesze nakiegoś młodego napastnika.FORZA AJAX!!!!!
Pewnie raczej będą nadal korzystać z zespołu juniorów a tam jest przecież Stanley Aboraa - drugi Babel? :wink:

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 20 sty 2005, 18:16

ja bardzo lubie ten klub i licze ze wreszcie cos zdobedzie w europie

kamuflasz
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamuflasz » 20 sty 2005, 22:36

To prawda Ajax jest jednym z najmądrzej prowadzonych klubów w Europie jednak ta mądrość ma też swoje wady, nie pamiętacie już jak Ajax przez kilka sezonów nie miał kim zastąpić powstałe dziury w składzie po wysprzedaży "połowy drużyny" i byli za słabi nawet na Puchar UEFA, jak narazie te czasy mineły i możemy oglądać ten klub w LM, jednak zastanawia mnie jak długo pociągną dalej tą "fabrykę talentów" jeśli znowu zabraknie zastępu nowych piłkarzy do zastąpienia Sneijdera, Van der Vaarta czy Babela?? myślę że Ajax powinien stopniowo sprzedawać piłkarzy gdy już wynajdzie perełkę na jego miejsce. Bo takie sprzedaże na Hura!!!!!! napewno nie wpływają dobrze na klub.

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 21 sty 2005, 17:22

Podobno jeszcze Chelsea czai się na Maxwella. Ciekawe ile Wesoły Romek jest w stanie wyłożyć za Brazylijczyka... :wink:

Myślę, że Ajax dostanie za niego z 20 mln euro, ale pod warunkiem, że kupi go Chelsea :wink:

Awatar użytkownika
Mazi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazi » 21 sty 2005, 17:44

Ajax jest w pewnym stopniu ewenementem futbolu. praktycznie co sezon sprzedaja pilkarza lub kilku ktorzy decydowali o sile zespolu w poprzednim sezonie, a mimo to nadal brylują w Eredivisie a i w pucharach im źle nie izie...

Awatar użytkownika
Miquś
Junior
Junior
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Miquś » 21 sty 2005, 17:48

20 mln euro za Maxwella!!!To chyba trochę za dużo... Ale według mnie to dobry pomocnik. Przyda się The Blues!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”