Grupa G - Brazylia, Portugalia, WKS, Korea DPR

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Grupa G - Brazylia, Portugalia, WKS, Korea DPR

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 11 maja 2010, 20:08

Brazylia

Obrazek

RANKING FIFA: 1

SZEROKA KADRA
Bramkarze: Julio Cesar (Inter Milan), Doni (AS Roma), Gomes (Tottenham Hotspur)

Obrońcy: Maicon (Inter Milan), Daniel Alves (Barcelona), Michel Bastos (Olympique Lyon), Gilberto (Cruzeiro), Lucio (Inter Milan), Juan (AS Roma), Luisao (Benfica), Thiago Silva (AC Milan)

Pomocnicy: Gilberto Silva (Panathinaikos), Felipe Melo (Fiorentina), Ramires (Benfica), Elano (Galatasaray), Kaka (Real Madrid), Julio Baptista (Roma), Kleberson (Flamengo), Josue (VfL Wolfsburg)

Napastnicy: Robinho (Santos), Luis Fabiano (Sevilla), Nilmar (Villarreal), Grafite (VfL Wolfsburg).

Portugalia

RANKING FIFA: 3

Obrazek

SZEROKA KADRA:

Bramkarze: Eduardo (Braga), Daniel Fernandes (Iraklis), Beto (FC Porto).

Obrońcy: Miguel (Valencia), Paulo Ferreira (Chelsea), Ricardo Carvalho (Chelsea), Bruno Alves (FC Porto), Rolando (FC Porto), Ricardo Costa (Lille), Duda (Malaga), Fabio Coentrao (Benfica Lizbona).

Pomocnicy: Pedro Mendes (Sporting Lizbona), Pepe (Real Madryt), Ze Castro (Deportivo Coruna), Tiago (Atletico Madryt), Deco (Chelsea), Raul Meireles (FC Porto), Miguel Veloso (Sporting Lizbona).

Napastnicy: Simao Sabrosa (Atletico Madryt), Danny (Zenit St Petersburg), Liedson (Sporting Lizbona), Hugo Almeida (Werder Brema), Cristiano Ronaldo (Real Madryt), Nani (Manchester United).

Wybrzeże Kości Słoniowej

Obrazek

RANKING FIFA: 27

SZEROKA KADRA:

Bramkarze: Vincent Angban (ASEC Abidjan), Boubacar Barry (Lokeren), Aristides Zogbo (Maccabi Netanya), Daniel Yeboah (ASEC Abidjan)

Obrońcy: Souleymane Bamba (Hibernian), Arthur Boka (VfB Stuttgart), Benjamin Brou Angoua (Valenciennes), Guy Demel (Hamburg SV), Emmanuel Eboue (Arsenal), Abdoulaye Meite (West Bromwich Albion), Steve Gohouri (Wigan Athletic), Siaka Tiene (Valenciennes), Kolo Toure (Manchester City)

Pomocnicy: Emerse Fae (Nantes), Jean-Jacques Gosso Gosso (Monaco), Abdelkader Keita (Galatasaray), Emmanuel Kone (International Curtea Arges), Gervais Yao Kouassi (Lille), Christian Koffi Ndri (Sevilla), Cheik Ismael Tiote (Twente Enschede), Yaya Toure (Barcelona), Gilles Yapi Yapo (Young Boys Berne), Didier Zokora (Sevilla)

Napastnicy: Kanga Akale (Racing Lens), Aruna Dindane (Racing Lens), Seydou Doumbia (Young Boys Berne), Didier Drogba (Chelsea), Salomon Kalou (Chelsea), Bakary Kone (Olympique Marseille).

Korea Północna

Obrazek

RANKING FIFA: 106

SZEROKA KADRA : nie podano

15 czerwca 2010
20:30
Ellis Park Stadium, Johannesburg
Brazylia – Korea Północna

15 czerwca 2010
16:00
Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth
Wybrzeże Kości Słoniowej – Portugalia

20 czerwca 2010
20:30
Soccer City, Johannesburg
Brazylia – Wybrzeże Kości Słoniowej

21 czerwca 2010
13:30
Green Point Stadium, Kapsztad
Portugalia – Korea Północna

25 czerwca 2010
Mbombela Stadium, Nelspruit
Korea Północna – Wybrzeże Kości Słoniowej

25 czerwca 2010
Soccer City, Johannesburg
Portugalia – Brazylia

G, ochrzczona mianem grupy śmierci.
3 drużyny mające finałowe ambicje i jeden outsider - Korea
Ale historia pokazuje że nie raz z dużej chmury mały deszcz, i wszystko się może zdarzyć.
Bez wątpienia meczem który zapowiada się póki co najlepiej jest Brazylia vs. Brazylijczycy Europy (Portugalia) 25 Czerwca na zamknięcie grupowych zmagań.
Z drabinki wychodzi że zwycięzca spotka się ze zdobywcą 2 miejsca gr.H, i na odwrót

GRUPA H
Hiszpania
Szwajcaria
Honduras
Chile

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Grupa G - Brazylia, Portugalia, WKS, Korea DPR

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 11 maja 2010, 20:33

Brak Pato to jakieś nieporozumienie. Brazylijczyk ma jakąś kontuzję czy po prostu Dunga nie widzi go w kadrze?
Ronaldinho mimo wszystko także brakuje.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 maja 2010, 20:37

Ronaldinho się pogubił i od jakiś dwóch miesięcy gra piach. Teraz brak jego powołania da się wytłumaczyć, to wcześniejsze braki powołań dla niego na sparingi były kpiną.
Pato wrócił dopiero w ten weekend, wcześniej długo był kontuzjowany, a jego uraz ma w zwyczaju się odnawiać dość często - stąd te plotki o transferze do Realu, dobrze by sprzedać tam kolejnego niepełnosprawnego piłkarza ;) - stąd może Dunga się boi, że skoro raz naciągnął mięsień chwilę po powrocie, to z Juventusem również coś mu się stanie. Dodatkowo jego forma jest niepewna - co prawda strzelił bramkę, nieuznaną, z Genoą, ale poza tym grał słabo - bo miał długie przerwy od gry. Nie dziwię się Dundze, że woli stawiać na pewniaków.

Awatar użytkownika
kubaokocim
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kubaokocim » 11 maja 2010, 20:50

Fajnie, ża założyłeś ten wątek :) Co do reprezentacji Brazylii:

Po części jestem zaskoczony, po części nie powołanymi zawodnikami. Większość zawodników odniosła sukces z Dungą na Pucharze Konfederacji, więc nie dziwie się temu, że stawia na sprawdzony team. Pomyłką jest powołanie Doniego z Romy, którego w składzie wygryzł inny brazylijczyk Julio Sergio. Baptista, Kaka, Melo, Bastos, są według mnie teraz bez formy, ale napewno to jakoś nadrobią. W sumie niespodzianek nie ma, bo akurat Pato ma kontuzje, więc to jest jedyna strata.

Jest tylu innych brazylijczyków którzy moim zdaniem mogli wywalczyć miejsce w szerokiej kadrze jak: Rafinha (Schalke), Naldo (Werder), R.Augusto (Bayer), Santana (Borussia), Adriano, Renato (Sevilla), Ronaldinho (Milan), Marcelo (Real), którzy według mnie rozgrywają teraz bardzo dobry sezon i są wyróżniającymi postaciami swoich zespołów w ostatnim czasie. Ale rozumiem, że Dunga ma pewną wizję, którą ma od PK.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 11 maja 2010, 21:04

Nieobecność Marcelo to dla mnie spore zaskoczenie, bo na powołanie swoją grą na pewno zasłużył. Po Casillasie i Xabim ma najwięcej rozegranych minut w tym sezonie w barwach Realu. Ale w sumie mnie to ziębi.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 11 maja 2010, 22:04

Tak patrzę na kadrę Brazylii i nie robi ona na mnie takiego wrażenie jakie chyba powinna robić patrząc na wyniki osiągane pod wodzą Dungi. Obrona bardzo fajnie (choć ich strata, że nie będą mogli za bardzo skorzystać z Alvesa), ale pomoc już słabiej. Atak może być, ale z ławki to Dunga raczej nie będzie miał kim postraszyć.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 11 maja 2010, 22:08

Boubacar Sanogo to aż tak obniżył loty w Saint-Etienne, że nie znalazł się w szerokiej kadrze, czy z mundialu go eliminuje jakaś kontuzja?

Awatar użytkownika
JestemHardcorem
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: JestemHardcorem » 12 maja 2010, 1:14

Doni? :o Ten człowiek nie grał w pierwszym skadzie Romy w tym sezonie, więc nie wiem jakimi wyznacznikami kierował sie Dunga powołując tego pana.. Julio Sergio - Brazylijski, pierwszy bramkarz Giallorossi nazywanym swego czasu przez Spallettiego najlepszym 3 bramkarzem na Świecie w tym sezonie spisuje sie niesamowicie, to co czasem broni ten człowiek to nie dopojęcia... Jednak to Dunga jest trenerem i on wybiera najlepszych piłkarzy do swojej jedenastki.
Co do Baptisty to jesli w tamtym sezonie grał cokolwiek i strzelił te pare bramek to w tym sezonie jego forma w Romie to poza rzadkimi przebłyskami - dno, piłkarz ofensywny którego jedną z głównych czynności ma być strzelanie bramek strzelił ich w sezonie cos koło 3( :?: )

Ogólnie patrząc na skład Brazylii to juz tylko wspomnieć można kiedy podstawowy skład potrafił wymienić każdy choć troche znający się na piłce człowiek. Skład naszpikowany gwiazdami na każdej pozycji.
Teraz? Z całym szacunkiem.. Kto to jest w tym czasie Grafite, Josue, Ramires? :roll:
Rozumie że nie codzień, nawet w takim kraju jak Brazylia rodzą się piłkarze pokroju Rivaldo, Ronaldo, R. Carlosa itd., jednak jak już tu większośc zauważyła brak powołań dla paru, wydawało by się kluczowych postaci w piłce brazylijskiej w tej chwili. Jednak to trener wybiera skład i to na trenera spadnie krytyka, bądź chwała po Mistrzostwach Świata. Osobiście wydaje mi się że bliżej mu do tego pierwszego...

Awatar użytkownika
kubaokocim
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kubaokocim » 12 maja 2010, 1:45

JestemHardcorem pisze:Ogólnie patrząc na skład Brazylii to juz tylko wspomnieć można kiedy podstawowy skład potrafił wymienić każdy choć troche znający się na piłce człowiek. Skład naszpikowany gwiazdami na każdej pozycji.
Taffarel R.Carlos Aldair R.Junior Cafu J.Baiano C.Sampaio Dunga Leonardo Romario Ronaldo Bebeto Emerson Rivaldo Denilson

stare dobre czasy :) :beer:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 12 maja 2010, 10:32

A Dungi bym się już nie czepiał tak jak Maradony, bo jego bronią wyniki. Możemy nie być przekonani do tego, czy innego zawodnika, może nas dziwić brak Pato, przy obecności Grafite, ale moim zdaniem Brazylia i tak zaliczy udane mistrzostwa.

Obrona wygląda bardzo fajnie, ciekawi mnie kto będzie grał na lewej obronie. Cofnięcie do defensywy Bastosa moim zdaniem było niezłym ruchem i na niego bym postawił. Chociaż nie wiem zupełnie jak się prezentował Gilberto w tym sezonie. Reszta składu jest raczej do przewidzenia. A Luis Fabiano na króla strzelców :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 maja 2010, 11:06

kaczy pisze:Felipe Melo (Fiorentina)
No ja was proszę...

Powiem szczerze, że powołanie dla Melo mnie nie dziwi. O ile gra fatalnie, a na początku sezonu wręcz śmiesznie, to jednak on w kadrze a w Juve to dwaj inni zawodnicy. Tak jak wielu wspomniało, kadra Brazylii respektu nie budzi, ale dla mnie są jednym z trzech głównych faworytów pucharu.

Jestem jeszcze ciekaw, czy WKS udowodni w końcu, że może być wielkim zespołem a nie mieć tylko wielkich zawodników i wyeliminuje najsłabszą od dekady Portugalię.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 maja 2010, 12:08

Chyba Dunga kierował się głównie występami w reprezentacji, bo inaczej ani Grafite ani Josue nie powinni jechać - obaj zaliczyli dość przeciętny, żeby nie powiedzieć, słaby sezon w Wolfsburgu.

Co do niepowołanych z BL - Rafinha jest raczej czlowiekiem konfliktowym, może dlatego Dunga go nie chciał. Renato Augusto był przez dłuższy czas kontuzjowany, po powrocie raczej nie zachwycal - ze składu wygryźli go tak Kroos jak i Barnetta. Santana to też raczej nie jest szaleństwo, co innego Naldo - tego akurat mógł wziąć, choć prawdą jest, że akurat na środku obrony to Brazylia raczej nie ma się o co martwić.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 12 maja 2010, 17:51

Boromir pisze:Jestem jeszcze ciekaw, czy WKS udowodni w końcu, że może być wielkim zespołem a nie mieć tylko wielkich zawodników i wyeliminuje najsłabszą od dekady Portugalię.
Też tak sobie myślę. Portugalia jest jak najbardziej w zasięgu Wybrzeża Kości Słoniowej. Z drugiej strony Drogby mocno rozczarowały na Pucharze Narodów Afryki i trudno powiedzieć jak będzie na tej imprezie. Wiadomo, że ranga dużo wyższa, więc może się zepną. Zresztą żadnej z tych dwóch drużyn nie wróżę wielkich sukcesów na mundialu. I nie będzie mi na pewno ich szkoda.

Awatar użytkownika
ptt
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ptt » 14 maja 2010, 16:40

Mam nadzieję, że WKS będzie czarnym koniem mistrzostw :D

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 14 maja 2010, 17:05

Co do niepowołanych z BL - Rafinha jest raczej czlowiekiem konfliktowym, może dlatego Dunga go nie chciał.
Przy powołaniach dla Maicona i Alvesa Raifnha mógłby co najwyżej podawać ręczniki.Bez przesady.Po prostu soportowo jest słąbszy od 2 obecnie njalepszych prawych obrońców świata i tyle.Nie dorabiałbym do tego żadnej ideologii.Co innego Grafite kosztem Pato czy nawet zbierającego rewelacje recenzje za ten sezon Neymara.W ogóle atak Brazylii poza Nilmarem jest jakiś taki niemrawy i bez formy (Robinho raczej będzie latał po lewym skrzydle w 4-2-3-1)...a powołanie dla Doniego to farsa...

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”