Kto wygra MŚ w RPA ?

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Kto wygra ?

Hiszpania
16
24%
Brazylia
8
12%
Argentyna
7
11%
Anglia
9
14%
Niemcy
5
8%
Włochy
5
8%
Holandia
9
14%
Francja
3
5%
Portugalia
0
Brak głosów
Ktoś inny
4
6%
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Kto wygra MŚ w RPA ?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 19 maja 2010, 8:49

Już niedługo rozpoczynają się rozgrywki, więc warto rozpocząć dyskusję co do potencjalnych zwycięzców.
W tym temacie mówcie kogo upatrujecie w roli faworytów oraz uzasadnijcie. Dodałem również ankietę

Oto przewidywania u buków
Hiszpania 4,50
Brazylia 5,30
Argentyna 6,50
Anglia 7,00
Niemcy 10,00
Włochy 12,00
Holandia 12,00
Francja 14,00
Portugalia 22,00
Wybrzeże Kości Słoniowej 25,00
Chile 50,00
Ghana 60,00
Paragwaj 60,00
Serbia 65,00
Kamerun 80,00
Meksyk 80,00
Stany Zjednoczone 80,00
Australia 100,00
Dania 100,00
Nigeria 100,00
Afryka Południowa 100,00
Grecja 125,00
Urugwaj 130,00
Szwajcaria 150,00
Słowacja 250,00
Algeria 300,00
Japonia 300,00
Słowenia 300,00
Korea Południowa 300,00
Honduras 750,00
Nowa Zelandia 1500,00
Korea Północna 2000,00

swoje przewidywania podam później
zapraszam

Awatar użytkownika
kubaokocim
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Re: Kto wygra MŚ w RPA ?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kubaokocim » 19 maja 2010, 12:27

Nie mam żadnego swojego głównego faworyta, ale napewno chciałbym widzieć najlepsze zespoły, najlepszych zawodników wmiarę zbliżania się do wielkiego finału :) Ja nie stawiam na zwycięzce, ja stawiam na to że afrykański klub zdobędzie medal MŚ, i tego zdania będe się trzymał do samych mistrzostw :) :D

Awatar użytkownika
Tardelli
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tardelli » 19 maja 2010, 18:35

Jeśli musiałbym teraz wskazać jedną drużynę, to byłaby to Brazylia. Suma indywidualnych umiejętności + rozsądny trener to ich podstawowe atuty. Po cichu liczę też na Niemcy - ekipę solidną i typowo turniejową. Nie podoba mi się natomiast robienie megafaworyta z Hiszpanów. Mundial to zupełnie inna bajka niż Mistrzostwa Europy, o czym Iberyjczycy przekonali się już niejednokrotnie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 19 maja 2010, 19:31

Robienie z Hiszpanii 'megafaworyta' nie musi się podobać, ale jeżeli napisałeś, że suma indywidualnych umiejętności + rozsądny trener czynią Twoim zdaniem z faworyta Brazylię to ja pytam się jakbyś ocenił sumę indywidualnych umiejętności oraz trenera Hiszpanów właśnie :>

Dla mnie Hiszpania i Brazylia to faworyci, ale to tylko teoretyzowanie. Inne rozstrzygnięcie za bardzo mnie nie zaskoczony. Rozgrywki pucharowe cechuje spora loteryjność.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 maja 2010, 20:43

A ja uparcie będę obstawiał za Argentyną. Powodów jest wiele, ale jeśli by trzymać się schematu wobec którego od Mudialu w 1962 na przemian wygrywają drużyny z Ameryki Południowej i Europy, teraz kolej na Puchar w barwach latino. :P A tak serio, to wierzę że Maradonie nie uda się niewykorzystać tego potencjału, który niechybnie jego kadra posiada. Przeczucie mam na tyle silne że obstawię przed MŚ na Argentynę. :wink:

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 19 maja 2010, 20:59

A co państwo sądzą o Holendrach.
Prawie nic o nich się nie mówi, a jednak skład mają godny półfinału.
Robben, Sneijder, Persie, Kuyt, Boommel czy też VdV.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 maja 2010, 21:08

już przed zagłosowaniem w sondzie wiedziałem, że nikt przede mną na nich nie stawiał, czuję się wyjątkowy :p
Stawiam na Francuzów i im będę kibicował :lol: wiem, Domenech nie pozwoli im wygrać turnieju, ale im będę kibicował. Chciałem Hiszpanów, ale mnie ostatnio denerwują. DNA Barcelony, pfff :foch:
Francuzów zawsze lubiłem, cieszyłem się jak głupi jak pokonali Brazylię w 98, choć Ronaldo było mi szkoda. Domenech mi ich trochę obrzydził, ale odchodzi po mundialu, więc wszystko wróci do normy.
Kadrowo są silni, doświadczeni, a nuż się uda.
No i jak zawsze będę kciuki za Holandią trzymał. Robin mało grał w sezonie, więc będzie wymiatał :P a Robben, albo Sneijder będzie podbudowany po triumfie w Madrycie :D

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 19 maja 2010, 21:10

A o Holendrach państwo sądzą tyle, że nie przekonuje mnie zupełnie ich linia defensywna. Oczywiście nie wiem w jakiej formie są obecnie poszczególni gracze, ale na papierze nie wygląda to zbyt mocno. Co innego w pomocy, to fakt, tam widać dużą siłę i to ich niewątpliwy atut. Ale grając tylko i wyłącznie do przodu szybko można się przejechać grając z dobrze broniącą się drużyną.

Swojego faworyta nie mam. Tak jak wspomniał Paweł, to jest loteria. Liczy się chwila na tu i teraz, ciężko cokolwiek gdybać. Dlatego też tak lubię mistrzostwa. Są nieprzewidywalne i bardzo fajnie. Im więcej niespodzianek, tym ciekawiej. Liczę jak zawsze na Anglików i to im w pierwszej kolejności będę kibicował. Nie są moim zdaniem głównymi faworytami, ale to dobrze. Mają mądrego trenera i to będzie ich atut.

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 19 maja 2010, 21:11

Ja będę kibicował jak zawsze na tego typu imprezach Hiszpanii i Holandii chociaż Holendrzy mnie już tak nie przekonują. We wcześniejszych latach mając dużo silniejszą ekipę nic nie wygrali to teraz chyba też nic. Będą grać pięknie w grupie by potem w fazie pucharowej odpaść. Ach ta Holandia z braćmi de Boer, Davidsem, Bergkampem, Kluivertem, Zendenem, Overmarsem, Cocu, Stamem. Byłem zakochany w tej Holandii

Awatar użytkownika
rati
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rati » 19 maja 2010, 21:39

Tardelli pisze: Mundial to zupełnie inna bajka niż Mistrzostwa Europy, o czym Iberyjczycy przekonali się już niejednokrotnie.
Tak, ale Hiszpanie poprzez zdobycie ME przełamali pewien stereotyp - "Grają jak nigdy, a przegrywają jak zawsze"
Przez eliminacje do ME przeszli jak burza, przez same mistrzostwa również, podobnie jak było to w eliminacjach do MŚ. Pomimo tego, że grają tak już od 3 lat rywale dalej nie mogą sobie poradzić z tą drużyną. I żadne znaki nie wskazują, żeby miało coś się zmienić. Faworyt jak nic. Chyba, że trafią na US&A po trasie :wink:

Sądzę jednak, że jest to czas Anglików. Jak im bramkarz nie da ciała, to nie ma wuja.
A po cichu liczę na WKS.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 19 maja 2010, 21:57

fieldy pisze:Stawiam na Francuzów i im będę kibicował
Ale tak bardzo bardzo będziesz im kibicował? Wywiesisz nawet prześcieradło na balkonie?

Za mojego kibicowskiego żywota nie widziałem jeszcze tylu piłkarzy Barcelony w reprezentacji. Dobrze i niedobrze. Na pewno będzie ciekawie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 maja 2010, 22:06

Mentor pisze:Ale tak bardzo bardzo będziesz im kibicował? Wywiesisz nawet prześcieradło na balkonie?
Wiadomo. Złapię jeszcze jakiegoś koguta [pełno ich tutaj w Kórniku] i pomaluje w barwy narodowe :spoko:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 19 maja 2010, 22:53

Cóż nieodkryje Ameryki jak powiem że Hiszpania(na nich oddałem głos) ale cosik mam przeczucie że czarnym koniem o ile można tak nazwać będzie reprezentacja Holandii dlaczego ponieważ sądzę że coraz mniej osób na nich stawia i nieciąży na nich duża presja że przed każdą imprezą zdecydowanymi faworytami :) do faworytów oprócz Hiszpanii napewno Anglia(dawno niemieli dobrego trenera który poukłada te klocki należycie) oraz Brazylia i jak wspomniałęm Holandia zaś z drużyn afrykańskich najdalej w/g mnie dojdzie Ghana :wink:
Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, 0:08 przez ddemon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 19 maja 2010, 23:38

Argentyna.Takiego potencjału w ofensywie to nawet Wieczorek by nie spieprzył,a defensywa wygląda solidnie (o ile Maradona da szansę np.Otamendiemu zamiast Demichelisowi,bo Samuel to chyba pewniak...).Coś czuję,że Pastore może zostać gwiazdą mistrzostw...a tak na prawdę wystarczy,że Messi wreszcie zagra w reprezentacji tak jak w Barcelonie i już strefa medalowa gwarantowana...
Szczerze mówiąc nie pamiętam tak silnej (na papierze) ofensywnie reprezentacji...praktycznie każdy zawodnik ma potencjał,by w pojedynkę rozstrzygnąć losy każdego meczu...
Aha - doświadczenie uczy,że Capello na 100% coś ugra z Anglią...

mischa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mischa » 23 maja 2010, 17:25

Gdyby trenerem Argentyny był ktoś inny niż Maradona, Argentyna byłaby pewniakiem. Ma fantastyczny atak, w zasadzie można z nim robić co się chce, bo sa tam największe gwiazdy lig: hiszpańskiej, włoskiej, angielskiej, ligi mistrzów. Maradona jednak wybitnym trenerem nie jest i długo jeszcze nie bedzie. W sytuacji, gdy na MŚ jedzie tylu szczwanych trenerskich lisów, taktyka może czesto brac góre nad indywidualnymi umiejętnosciami.

W tej chwili wśród głównych faworytów trzeba wymienić 3 druzyny: Hiszpanię, Brazylię i Anglię. Wiele bedzie zależało od składów, zdrowia zawodników, terminarza. Na korzyść Anglików na pewno przemawia to, ze skonczyli sezon pierwsi w Europie i z pucharów tez poodpadali w miarę wcześnie. Mieli troche czasu, a ten na pewno dobrze wykorzysta Capello.

drabinka powina wyglądać następująco:

1/8
Francja - Grecja (1a-2b)
Anglia - Niemcy (1c-2d)
Serbia - USA (1d-2c)
Argentyna - Urugwaj (1b-2a)
Holandia - Paragwaj (1e-2f)
Brazylia - Szwajcaria (1g-2h)
Włochy - Kamerun (1f-2e)
Hiszpania - WKS (1h-2g)

1/4
Holandia - Brazylia
Francja - Anglia
Argentyna - Serbia
Włochy - Hiszpania

1/2
Anglia - Brazylia
Argentyna - Hiszpania

o 3 msce

Anglia - Argentyna

Finał

Brazylia - Hiszpania

czy tak to bedzie wyglądać? trudno powiedziec. Zawsze takie turnieje niosą mnóstwo niespodzianek ze sobą. Hiszpania na pewno ma niesamowite pokolenie piłkarzy, które powinna wykorzystac. Torres, Villa, Xavi, Iniesta, Fabregas, Pique. W Hiszpanii nie było żadnych wiekszych niespodzianek przy powołaniach, w przeciwieństwie do Brazylii, Argentyny, Francji, Anglii czy Włochów. Warto podkreslić, ze te powołania odbywały się w sumie w spokojnej, przewidywalnej atmosferze. Jeśli zdrowie więc dopisze, Hiszpanie powinni udzwignąć presję, bo nauczyli sie tego. I na ME i w pucharach pokazali, ze wytrzymują presje w tych spotkaniach o stawke. Mają tez znakomitego trenera. Mocni beda też Anglicy, zwłaszcza, jeśli Terry się otrząśnie. Capello to znakomity fachowiec i na pewno jest w stanie wycisnąć z Anglików jeszcze więcej niż poprzednicy. Dodatkowym plusem może być fakt, ze w 1/8 nie trafią na Portugalię, która, swoją drogą nie bedzie się liczyć na tych mistrzostwach, prawdopodobnie nei wyjdzie nawet z grupy. Brazylia z kolei zawsze jest faworytem, nawet jak na ławce siedzi Dunga, a na mundial nei jedzie Pato. W takiej atmosferze, jaka bedzie w RPA, Brazylia bedzie czuła się doskonale. Poza tym trzeba pamietac, ze oni jednak sa ulepieni troche z innej gliny, niż Europejczycy..
Powinna w normalnych warunkach liczyć się także Francja, oni mają nie mniejszy potencjał niż Hiszpanie, ale mają Domenecha, wróżbitę, a nie trenera, który jest nielubiany, ktory jest za słabym trenerem na trenera reprezentacji, który podejmuje irracjonalne decyzje. A więc gdyby nie trenerzy, można by obstawiac nawet finał Francja - Argentyna...

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”