EURO 2012: GRUPA D - Ukraina, Szwecja, Anglia, Francja

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

EURO 2012: GRUPA D - Ukraina, Szwecja, Anglia, Francja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 27 maja 2012, 1:46

GRUPA D:

Ukraina Obrazek

Szwecja Obrazek

Anglia Obrazek

Francja Obrazek

Terminarz:

11-06-2012, 18:00 Francja -:- Anglia
11-06-2012, 20:45 Ukraina -:- Szwecja
15-06-2012, 18:00 Ukraina -:- Francja
15-06-2012, 20:45 Szwecja -:- Anglia
19-06-2012, 20:45 Anglia -:- Ukraina
19-06-2012, 20:45 Szwecja -:- Francja

ZAPRASZAM DO DYSKUSJI :!:

Shlubb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: EURO 2012: GRUPA D - Ukraina, Szwecja, Anglia, Francja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Shlubb » 27 maja 2012, 13:43

Bardzo ciekawa grupa moim zdaniem. Ukraina jako gospodarz będzie chciała dobrze wypaśc. Francja i Anglia jak zwykle będą faworytami a Szwecji nie warto lekceważyć.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 27 maja 2012, 22:38

Wiecie co. Tak sobie myślę, że tak jak zawsze wierzyłem w Anglików, bo mieli zajebistych piłkarzy u szczytu formy Lampard, Gerrard, Cole, Terry, Campbell, Rio, Nev, Becks, Scholes, Owen, młody Roo i przez kretyńskie decyzje trenerów często nie pokazywali swojego całego potencjału i przez to, że choćby nie tworzyli zespołu odpadali i nic nie zdobyli, tak teraz wszyscy widzimy jaka jest ta kadra.

Nikt nawet z największych sympatyków Anglii w nich nie wierzy, ja bym obstawił nawet, że z grupy nie wyjdą, a jak już to jak zwykle po strasznych męczarniach, a potem izi wpierdol w fazie pucharowej.
Ale tak sobie pomyślałem, że tak jak Chelsea w najgorszym zestawieniu z podstrzałymi gwiazdami sprawiła niespodziankę i zdobyła to o co walczyli przez 7 lat, tak teraz może to samo zrobią Anglicy :lol: Presji która zawsze ich gniotła bo każdy mówił tylko majstrze nie ma. Mało kto wierzy w sukces, nikt nie na nich nie stawia, więc może powtórzą ten sam casus. Może nawet w takim samym stylu jak Chelsea stawiając autobus w bramce i kontrując. Parę już takich sytuacji było, że wydawałoby się że w najgorszym okresie dla drużyny kiedy wszyscy już po latach gadania teraz albo nigdy postawili na niej krzyżyk, ona akurat wtedy robiła swój największy sukces. Choćby Włosi w 2006 po aferze korupcyjnej kiedy mało kto na nich stawiał i liczono się z kompromitacją.

Czy tak będzie zobaczymy. Szansę jakieś tam są, ale ja jak pisałem osobiście wątpie i gdybym musiał obstawiać to prędzej bym obstawił kompromitacje niż sukces, ale tak jak mówię życie lubi zaskakiwać.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 27 maja 2012, 22:51

Wiele osób powie że grupa B jest najciekawsza, a moim zdaniem właśnie grupa D :!: Z B Dania na pewno nie wyjdzie, Portugalii również nie wróżę sukcesów, bo 'lubią' dużo goli tracić, a jak wiadomo defensywa to podstawa, także przewiduję łatwe wyjść z grupy dla Niemców i Holendrów, natomiast w tej grupie? Tutaj się wszystko może zdarzyć. Jedynie Francuzi wyrastają na takiego delikatnego faworyta grupy.

Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 28 maja 2012, 9:52

Z B Dania na pewno nie wyjdzie, Portugalii również nie wróżę sukcesów, bo 'lubią' dużo goli tracić, a jak wiadomo defensywa to podstawa, także przewiduję łatwe wyjść z grupy dla Niemców i Holendrów
Serio z tym łatwym awansem do fazy pucharowej Niemiec i Holandii? Przecież o wyjściu z grupy danej drużyny może zadecydować nie tyle jeden mecz, co jeden moment, jedna akcja. A Portugalia ma duet genialnych zawodników mogących w każdej chwili odwrócić los spotkania... No i ten "futbol na atak", który wypominasz Ronaldo i spółce, nie sprawdzał się z reguły w dalszej fazie turnieju (Argentyna w 2006 czy właśnie Holandia w 2008). Nie ukrywam, że liczę na powtórkę z niemieckiego mundialu w kwestii rywalizacji Holandia-Portugalia ;)

Choć zgadzam się, że Grupa D jest rzeczywiście najciekawsza ;)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 29 maja 2012, 14:32

Ucieszycie się. Gourcuff nie jedzie na euro.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 maja 2012, 16:29

Może zacznę od tego, że EURO2012 będzie moją okrągłą, 10 rocznicą intensywnego zainteresowania futbolem. Najpierw (od 2000) była dwu letnia rozgrzewka zafundowana przez kadrę Engela, zaś od turnieju w Korei i Japonii do dziś (i pewnie już do końca życia) choruję na futbolową gorączkę.

Grupa D - z mojej perspektywy najciekawsza, bo grają w niej zespołu z które z różnych dziwnych powodów bardzo lubię i za które zawsze na takich turniejach trzymam kciuki. Odnośnie Anglików wiadomo, jestem wielkim fana brytyjskiej piłki, a poza tym patrząc na ich personalia liczę na to, że jak ktoś ma ich pchnąć do sukcesu to tylko duet skrzydłowych Chamberlain - Walcott. Szkoda że nie ma Welshire, bo byłby to jeden z głównych kandydatów na gwiazdę turnieju. Francja to dla mnie drużyna numer jeden - głównie przez sentyment: kiedy w Polsce panowała podjarka przed WC2002 (100x większa niż obecnie, i jakoś nikt głośno nie płakał że ojcem sukcesu był murzyn) TVP, Wizja Sport oraz pismaki typu BravoSport czy PiłkaNożna strasznie nakręcali na Francuzów - w końcu wówczas mistrzów globu i kontynentu. Pewnie bardzo ważnym bodźcem było też to, że w okół Ziadna biegali Henry, Pires, Wiltord, i Vieira, którzy wszczepili mi w żyły hormon armatek... i nieco francuskiego przy okazji też. Dziś Francuzi tylko z jednym kanonierem w składzie, ale za to wreszcie mają ciekawych graczy w składzie; nie to co dotychczas, z tuzami typu Govou co turniej i astrologiem na ławce trenerskiej.
Szwedzi z kolei mają dziwne szczęście trafiać w takich turniejach (akurat tym razem nie) na zespoły za którymi nie przepadam - Argentyna, Włochy, Dania na przykład, więc im też zawsze po cichu kibicuje. Do tego kiedyś jarałem się Larssonem i Ljungbergiem. Pamięta ktoś może piętke Ibry przeciw Włochom albo ustawione 2:2 z Danią, gdzie Szwedzi przez ostatnie 5 minut grali se na własnym polu karnym w dziada?
Ukraina też pozytywnie, pamiętam że grali na którymś turnieju (2006 albo 2008) i nawet wyszli z grupy, co było bardzo fajnym wydarzeniem głównie z powodu osoby Andrieja Schevchenki.

Mój typ:
1. Francja
2. Szwecja
3. Anglia
4. Ukraina

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 29 maja 2012, 18:37

Wkurza mnie troszeczke gadanie Blanca, ze jedynym prawdziwym rozgrywajacym w kadrze Francji jest Gourcuff, a kim w takim razie jest Cabaye? Nie jest ani ofenywnym pomocnikiem (typowa 10tka) ani defensywnym pomocnikiem, a jest wlasnie tradycyjnym srodkowym rogrywajacym pomocnikiem ;) I na takiej pozycji jako lacznik linii defensywnych z ofensywnymi przeciez go Blanc ustawia ...

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 maja 2012, 18:48

Kwestia definicji pojęć i ich interpretacji. Ja rozgrywającym nazwałbym gracza w stylu Pirlo, którego głównym (jedynym) zadaniem jest rozdzielanie piłek do skrzydeł, ofensywnych pomocników lub długą do napastników; lub gracza w stylu powiedzmy Fabregasa z czasów Arsenalu, który gra przed linią pomocy i odpowiada za kluczowe podania. Do tego rozgrywający uczestniczą w każdej ofensywnej akcji, przez co mają automatycznie mniej zadań defensywnych.

Gracz określany jako typowy środkowy pomocnik (jak Cabaye, ale akurat go widziałem w akcji 2 razy w życiu) ma równie dużo zadań defensywnych co ofensywnych i nie odpowiada za konstruowanie akcji, ale za pokazywanie się na wolnej pozycji, wejściach z drugiej linii czy asekurowaniu kolegów.

Choć akurat taki $amir Na$ri jest podobnym typem gracza co Gourcuff, w dodatku znacznie lepszym, więc także nie wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 29 maja 2012, 18:51

sickstick pisze:
Gracz określany jako typowy środkowy pomocnik (jak Cabaye, ale akurat go widziałem w akcji 2 razy w życiu) ma równie dużo zadań defensywnych co ofensywnych i nie odpowiada za konstruowanie akcji, ale za pokazywanie się na wolnej pozycji, wejściach z drugiej linii czy asekurowaniu kolegów.
Cabaye ma super prostopadle podanie a dodatkowo wyprowadza pilke z linii defensywnych, na defensywnego sie wogole nie nadaje pomocnika, zagral ze 2 spotkania w PL i raz wylapal o ile mnie pamiec nie myli czerwona kartke, a poza tym popelnial mnostwo glupich fauli i zawalil pare akcji w pomocy ( swoja droga podobna charakterystyka do Pirlo - tak mi sie wydaje)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 maja 2012, 19:10

Tak sobie patrzę na skład w meczu z Islandią i drapię się ze zdziwienia po głowie :badziewie: Pomoc: Hen Arfa, Menez, Cabaye, Nasri, Gourcuff. Zatem obok Cabaye zagrało 4 piłkarzy którzy nie są predysponowani do gry w destrukcji (osobiście uważam, że co najmniej 2 takich graczy w składzie powinno być). Automatycznie przy takim ustawieniu Cabaye nie może grać rozgywającego, bo wtedy stałby się 5 pomocnikiem bez zadań defensywnych. Osobiście liczę jednak na to, że Blanc w miejsce któregoś z ofensywnych wsadzi M'Vile, Matudiego bądź Diarrę i wtedy Cabaye mógłby już takiego cofniętego rogrywającego grać.

Kolejna sprawa, że jeśli przeciwko Anglikom w 11 wyjdzie chimeryczny Mexes a na ławce usiądzie TOP3 Premier League Koscielny, to będę piał ze śmiechu.

Poza tym kadra jest epicka. Debuchy (Ravelliere), Rami, Mexes (Koscielny), Evra (Clichy) - Cabaye (Matudi), M'Vila (Diarra) - Ben Arfa (Menez, Valbuena), Na$ri (Martin), Ribery (Malouda) - Benzema (Giroud)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 maja 2012, 20:00

Blanc z tego co wiem regularnie stawia na Mexesa, a ostatnio chyba nawet z opaską kapitańską go widzialem, wiec raczej powinien grać.

p.s. nie przekręcaj nazwiska Nasriego.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 29 maja 2012, 20:01

Official French Squad for the Euro 2012

Goalkeepers:
Carrasso, Lloris y Mandanda

Defenders: Clichy, Debuchy, Evra, Koscielny, Mexès, Rami y Réveillèr.

Midfielders: Cabaye, A. Diarra, Malouda, Martin, Matuidi, M'vila y Nasri.

Forwards: Ben Arfa, Benzema, Giroud, Ménez, Ribéry y Valbuena

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 maja 2012, 14:44

Po kontuzji Barry'ego ludzie obawiali się, że Henderson moze trafić do kadry, trafił Jagielka. Teraz kontuzji doznał Lampard i Henderson moze jeszcze pojedzie na Euro ...

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 30 maja 2012, 14:49

fieldy pisze:Teraz kontuzji doznał Lampard i Henderson moze jeszcze pojedzie na Euro ...
Lamps doznal kontuzji?
Czyli wszystkie mozliwe znaki na niebie i ziemi wskazuja Hodgsonowi, ze powinien powolac Carricka i nie powinien grac duetem Gerrard - Lampard.
Ciekawe czy tym razem na to wpadnie...

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”