Turniej w szachy - playoffs - Strona 9

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 08 kwie 2023, 19:36

Umówiliśmy się z @DDK na dziś na 19:00 - niestety, wygląda na to, że nie ma go w tej chwili na forum. Mogła być w tym moja wina, bo spóźniłem się jakieś 10 minut. Mam nadzieję, że gdyby nie udało się nam rozegrać partii do jutra, to będzie dopuszczalne lekkie opóźnienie.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 kwie 2023, 20:25

Cement pisze:
08 kwie 2023, 19:36
Mam nadzieję, że gdyby nie udało się nam rozegrać partii do jutra, to będzie dopuszczalne lekkie opóźnienie.
Oczywiście :) Nie mówiąc o tym że jutro jest dopiero niedziela a czas przedłużyłem do końca poniedziałku :wink:

10 minut spóźnienia na termin to na tyle mało że osobiście obstawiam że to koledze DDK coś wypadło i pewnie wnet do Ciebie napisze, ale czy słusznie obstawiam to zobaczymy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 08 kwie 2023, 20:27

Leszek pisze:
08 kwie 2023, 20:25
Cement pisze:
08 kwie 2023, 19:36
Mam nadzieję, że gdyby nie udało się nam rozegrać partii do jutra, to będzie dopuszczalne lekkie opóźnienie.
Oczywiście :) Nie mówiąc o tym że jutro jest dopiero niedziela a czas przedłużyłem do końca poniedziałku :wink:

10 minut spóźnienia na termin to na tyle mało że osobiście obstawiam że to koledze DDK coś wypadło i pewnie wnet do Ciebie napisze, ale czy słusznie obstawiam to zobaczymy :mrgreen:
DDK napisał do mnie, zagramy prawdopodobnie dziś koło 21 :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 kwie 2023, 20:36

Sorki, nie dopchałem się do biletów na Wisłę w Niepołomicach, więc umówiłem wtedy szachy, ale pojechaliśmy w parę osób na krzywy ryj i udało się jakoś wbić, zaraz pykniemy partyjkę :)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 08 kwie 2023, 21:20

Cement(Z) - DDK

https://www.chess.com/game/live/74718941453

Udało mi się pokonać DDK białymi w obronie sycylijskiej. Pozycja po debiucie nie była dla mnie rewelacyjna z rozbitą strukturą pionową na skrzydle hetmańskim, ale późnej przewagę dało mi uzyskanie tam wolnego piona. Kluczowy był moment, w którym udało mi się zmusić DDK do wymiany wież - następnie dzięki będącemu bliżej skrzydła królewskiego królowi wyeliminowałem czarne piony i doprowadziłem jednego ze swoich do promocji.

Dzięki za partię @DDK , w grupie ciekawa sytuacja - każdy ma po zwycięstwie.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 kwie 2023, 21:45

Cement pisze:
08 kwie 2023, 21:20
w grupie ciekawa sytuacja - każdy ma po zwycięstwie.
Dokładnie :) Zatem oto tabela grupy C na półmetku:

1.DDK 2 2 (240)
2.Leszek 2 2 (193)
3.Cement 2 2 (164)

O naszych konkretnych pozycjach na ten moment decyduje tylko ten współczynnik WR ale jak pisałem on nie jest jakiś kluczowy a jedynie leciutko pomocny. Tak więc arcy ciekawie się póki co toczy ta grupa, każdy wygrał póki co białymi, ale ja jednak najbardziej fartownie i raczej zdziwię się jeżeli runda rewanżowa nie zweryfikuje mnie tutaj na ostatnie miejsce. Tak czy inaczej po pierwszym moim meczu z DDK brałbym takie coś na półmetku w ciemno więc nie narzekam jakkolwiek się to nie skończy :D

@DDK

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 kwie 2023, 21:58

O, widzę że chess.com wprowadził nowinkę w postaci przybliżonej siły gry w danej partii. Ciekawe na ile jest ona rzetelna a na ile tak na pokrzepienie :)

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 10 kwie 2023, 13:24

Dunkel(Z) - gumi2006
https://lichess.org/HiwgNFdK

To nie są leszcze, Stefan. Bardzo wyrównana partia, długo nie miałem pomysłu na dobranie się do skóry, zastanawiam się, czy to kac świąteczny, ale kilka ruchów zagrałem z braku laku, byleby nie zrobić błędu, przeciwnik okazał się miłośnikiem włoskiego catenaccio, przyznam, że gdyby nie te drobne błędy to proponowałbym remis.

gumi2006 - Dunkel(Z)

https://lichess.org/Tgx2qZno

W tej partii raz, że czułem się swobodniej (może to poranna kawa), dwa, przeciwnik niestety wykończony kondycyjnie poprzednim meczem (mam podobny problem na turniejach, niestety) popełnił typowego Bednarka. Tak czy inaczej polecam ćwiczyć końcówki, mam wrażenie, że trochę wyobraźnię przestrzenną warto poćwiczyć. Trzymam kciuki za dalsze mecze!

Dziękuję za możliwość rozegrania partii awansem!

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 kwie 2023, 13:38

Ok. Zatem oto aktualna tabela grupy A. Nie powiem że na półmetku ponieważ w tym wypadku nawet mocniej niż na półmetku z powodu tej partii rozegranej awansem :wink:

1.Dunkel 3 6 (517)
2.gumi2006 3 2 (228)
3.venomik 2 0 (53)

Dunkel po rozegraniu trzech ze swoich czterech grupowych spotkań i po odniesieniu w nich kompletu zwycięstw ma już oficjalnie zapewniony udział w Final Four. Gratulacje!

@gumi2006 gratuluje walki w tej pierwszej partii. Skoro sam Dunkel Cię pochwalił to o czymś to świadczy :)

Jeszcze dziś powinienem rozpisać rundę rewanżową która jak zapowiadałem parę dni temu, jednak będzie w formie BUFETU a nie rozbicia kolejkowego. Ze względu naturalnie na ograniczoną liczbę spotkań w grupie B oraz już rozegraną przecież szóstką kolejkę w grupie A.

@Dunkel @venomik

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 10 kwie 2023, 15:01

Niestety - brak odzewu ze strony @karollo89

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 kwie 2023, 15:06

Ciężko tu nawet o jakąś analizę, Dunkel rozegrał dwie czyściutkie partie na bardzo wysokim poziomie. Kolejno 97% i 96%, brak choćby jednej niedokładności. Tego pana trzeba traktować poważnie i przygotować coś specjalnego jeśli dojdzie do naszego pojedynku.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 kwie 2023, 15:22

Dobra. To czas na uruchomienie rundy rewanżowej. Czemu w jednym pakiecie to pisałem wyżej w dwóch postach.

Grupa A

venomik - gumi2006

Dunkel - venomik

Grupa B

Salas11 - czubatka

Grupa C

Leszek - DDK

Cement - Leszek

DDK - Cement

------------------------------------------------------------------------------------------------

Zatem tu jest rozpiska wszystkiego co zostało do końca fazy grupowej bo zakładam że Karollo na 99% się nie zjawi bo gdzieś zaginął w akcji. Czyli wychodziło by na to że czterech z nas ma do rozegrania dwie partie a czterech tylko po jednej. Ci którzy po dwie mogą się umawiać i grać sobie w dowolnej kolejności. Proponuję dać na wszystko czas prawie dwa tygodnie czyli do niedzieli 23 kwietnia(włącznie).

@Salas11 i @czubatka jak rozegracie swój rewanż to najprawdopodobniej nie pozostanie mi nic innego jak zaliczyć wam obu po 4 dodatkowe punkty za walkowery z karollo i ostatecznie sklasyfikować waszą grupę. Powiedzmy że damy karollo czas do połowy wyznaczonego czyli do końca niedzieli 16 kwietnia na to by ewentualnie się nagle pojawił i odwołał się od tej decyzji. Po tym terminie wyrok będzie prawomocny :wink:

@Cement @DDK @Dunkel @gumi2006 @venomik

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 kwie 2023, 16:17

@czubatka Jak masz dziś czas to możemy zagrać. Karollo raczej olał temat.

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 10 kwie 2023, 19:02

Salas11 pisze:
10 kwie 2023, 15:06
Ciężko tu nawet o jakąś analizę, Dunkel rozegrał dwie czyściutkie partie na bardzo wysokim poziomie. Kolejno 97% i 96%, brak choćby jednej niedokładności. Tego pana trzeba traktować poważnie i przygotować coś specjalnego jeśli dojdzie do naszego pojedynku.
I dlatego chess > lichess. Te analizy na lichess są dość ogólne, mają dość wysoką tolerancję na błędy. Inna sprawa, że chess mocniej ciśnie na hajsy, dlatego też mają lepszą propozycję dla graczy.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 kwie 2023, 20:15

Nie bądź taki skromny, na chess.com dokładność równie imponująca (po 97% obie) choć tam faktycznie stockfish przyczepił się do dwóch małych niedokładności :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”