Mistrzostwa forum w szachy 2024 - Strona 2

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Mistrzostwa forum w szachy 2024 - zapisy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 sty 2024, 20:08

Mi pomiędzy 5+3 a 15+10 pasuje wszystko.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Mistrzostwa forum w szachy 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 sty 2024, 22:06

venomik pisze:
11 sty 2024, 20:08
Mi pomiędzy 5+3 a 15+10 pasuje wszystko.
No ja generalnie jestem skłonny zaproponować 10+2 które obowiązywało w zeszłym roku. Venomikowi pasuje biorąc pod uwagę to co napisał.

Pozostałym pasuje?

@DDK @Cement @szmagel @Samuraj @gumi2006 @czubatka

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 sty 2024, 22:36

Im krócej tym lepiej, bo mniej czasu na myslenie :P

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 sty 2024, 22:39

W ubiegłym roku mieliśmy jakiś oficjalny czas? Mam wrażenie, że grałem przynajmniej dwoma różnymi.

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 11 sty 2024, 22:42

Ja klasycznie za 5+3!

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 sty 2024, 22:43

To zróbmy tak, że gracze mogą się dogadać - a jak im się nie uda to już muszą grać 10+2 i koniec.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 sty 2024, 23:06

venomik pisze:
11 sty 2024, 22:43
To zróbmy tak, że gracze mogą się dogadać - a jak im się nie uda to już muszą grać 10+2 i koniec.
Jestem otwarty na coś takiego. W sensie że generalnie obowiązujące jest 10+2 ale jeżeli w danej parze playoffs obaj gracze zechcą koniecznie zagrać na jakimś jeszcze którszym wymiarze czasowym, obaj będą tego chcieli no to będzie na to zgoda.

To może zróbmy tak że poczekamy jeszcze do jutrzejszego wieczora, zobaczymy czy pozostali uczestnicy coś jeszcze na to powiedzą. Jeżeli nie będzie jakiegoś sprzeciwu bądź po prostu nie pojawi się jakaś rozstrzygająca większość która zagłosuje za innym rozwiązaniem no to takie jakie tutaj zaproponowałeś będzie obowiązującym.

To by nawet pasowała taka wolna amerykanka bo przyznam że mam przygotowaną dla graczy jeszcze inną niespodziankę właśnie w duchu wolnej amerykanki, ale o tym najwcześniej jutro gdy na amen się przesądzi temat czasu partii. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 sty 2024, 17:45

To co zaproponował wczoraj @venomik i co przypadło mi do gustu to w sumie można najlepiej porównać do skoków narciarskich. Wiemy że w skokach jest tak że skaczą z określonej belki, ale jeżeli trener konkretnego zawodnika przed skokiem zgłosi Jury że chce aby jego zawodnik skakał z obniżonej belki i Jury się zgodzą to ma on do tego prawo na swoje własne ryzyko.

Tak może być na naszym turnieju, generalnie lecimy jako 10+2 ale jeżeli przed swoją partią playoffs obaj gracze z tej pary zgłoszą że chcą konkretny krótszy wymiar i obaj się na niego zgadzają to ja będę takie zgody wyrażał. W ten sposób.

Jeżeli dziś do 21:00 nie zobaczę protestów to uznam to za system obowiązujący :)

@DDK @Cement @szmagel @Samuraj @gumi2006 @czubatka

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 sty 2024, 22:58

No dobra, zakładam że skoro nie było protestów to jest cicha akceptacja, haha :wink:

To czas zaczynać. I chcę rozpocząć od małej niespodzianki (być może). Jak wiecie turniej będzie w tym roku krótki. W porównaniu do tego sprzed roku to wręcz bardzo krótki. Takie pucharowe rach ciach pach. Miejmy nadzieję że w tych starciach czeka nas sporo szachowych emocji. Jednak ja proponuję wam rozpocząć całą zabawę od pewnych innych emocji zanim przejdziemy do tych szachowych :)

Jako że turniej i tak będzie krótki to proponuję dodać trochę pikanterii na sam początek. Proponuję aby w tej edycji doszło do ustalenia par ćwierćfinałowych w sposób inny niż losowy. W sposób trochę taki w stylu emocjonującego show :) Proponuję następujący scenariusz:

Zadam kolejno 3 pytania na wiedzę, może w jakimś sensie na refleks, obojętnie jak to nazwiemy. Może żeby rozjaśnić o co dokładnie chodzi to po kolei:

Zadam najpierw w tym temacie pierwsze pytanie skierowane do waszej siódemki. Pierwsza osoba która odpowie w poście prawidłowo na zadane przeze mnie pytanie zyska władzę absolutną w kwestii tego jaka będzie pierwsza para ćwierćfinałowa. Wspomniana osoba może zdecydować o własnym losie bądź pobawić się w "swatkę". Czyli mówiąc dokładniej o co chodzi: osoba z władzą absolutną może albo wstawić do tego pierwszego ćwierćfinału samego siebie i zarazem wybrać sobie zarówno rywala jak i kolor szachów, ale może też zamiast tego po prostu wybrać dwóch dowolnych graczy i po prostu skazać ich na starcie ze sobą i zdecydować który z nich zagra białymi. Po prostu władza absolutna odnośnie pierwszego ćwierćfinału.

Gdy już zapiszemy sobie na naszej tablicy pierwszą parę 1/4 to zadam drugie pytanie. No i kto odpowie to analogicznie zdecyduje władzą absolutną o tym jaki będzie drugi ćwierćfinał. Znów może albo wstawić tam samego siebie i dobrać sobie rywala, albo po prostu pobawić się w swatkę i złączyć dwóch dowolnych graczy z grona sześciu którzy jeszcze nie są przyporządkowani.

No i na sam koniec trzecie pytanie. Tutaj osoba która odpowie poprawnie siłą rzeczy uzupełni już pozostałe dwie pary ćwierćfinałowe, no bo wiadomo, jak ustawi trzecią parę to i siłą rzeczy będzie wiadomo kto z kim zagra w ostatnim czwartym ćwierćfinale no bo już tylko Ci dwaj zawodnicy zostaną z grona nieprzyporządkowanych. W związku z tym postaram się aby trzecie pytanie było najtrudniejsze no bo władza poprawnie odpowiadającego będzie tutaj największa.

Wiadomo że na pewno żadnej pary nie będę ustawiał ja bo w końcu ja te pytania zadaje to nie mogę na nie odpowiadać. Więc prowadzący na pewno będzie przyporządkowany przez kogoś innego, no ale nie mam nic przeciwko temu aby prowadzący miał tutaj pod górkę :) No i wiadomo, nie każdy bywa na forum o tych samych porach, nie każdy musi być gdy będę zadawał te pytania, więc może być kwestia szczęścia, no ale jest zabawa, jest show.

Więc takie właśnie emocje proponuję na sam początek zabawy :) Mam nadzieję że to się spodoba i nikt tego nie oprotestuje. Jeżeli nie będzie zmasowanego sprzeciwu to zabawę w trzy pytania rozpocznę tutaj jutro :D

@DDK @Cement @szmagel @Samuraj @gumi2006 @czubatka @venomik

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 13 sty 2024, 1:53

Czyli będzie decydować kto akurat będzie miał czas siedzieć w weekend na forum wypatrywać pytań, w razie czego i tak googlując odpowiedź? Lepiej zrób jakieś rozstawienia i losowanie, a nie tego typu wynalazki.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 sty 2024, 2:44

Teoretycznie na luzie da się znaleźć jakąś apkę online, gdzie gracze logują się kiedy chcą, wypełniają quiz i wygrywa osoba, która ma najwięcej punktów, a przy remisach decyduje czas. Jakieś ograniczenie czasu na odpowiedź: 5-10 sekund, żeby nikt w sieci nie szukał - i lecimy.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 13 sty 2024, 11:36

Jak dla mnie może być, fajna odskocznia, coś nowego, a ci co są najwięcej na forum zyskają :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 sty 2024, 13:04

Cement pisze:
13 sty 2024, 1:53
Czyli będzie decydować kto akurat będzie miał czas siedzieć w weekend na forum wypatrywać pytań, w razie czego i tak googlując odpowiedź? Lepiej zrób jakieś rozstawienia i losowanie, a nie tego typu wynalazki.
No czynnik w jakimś sensie losowy ale nie bardziej niż samo losowanie. Po prostu inny, ciekawszy. Mogę np zarzącić jeszcze coś takiego że dana osoba może tylko raz być przy władzy absolutnej, czyli ten kto odpowiedział dobrze na pierwsze pytanie już nie może odpowiadać na drugie i trzecie żeby nie było że cały układ ćwierćfinałów ustawi jeden gracz. A odnośnie wyszukiwania w google to mogę postarać się to ograniczyć, np możemy pójść w matematykę, mogę zadać coś do obliczenia gdzie trzeba poświęcić 5 minut na wyliczenie a nie znajdzie się odpowiedzi w google tak easy.

Generalnie po głosach Twoich i venomika byłem bliski podjęcia decyzji o przejściu na zwykłe losowanie, ale widzę że kolega DDK jednak byłby za. To może zobaczymy czy inni coś się wypowiedzą dziś tak do 20:00 i potem podejmę decyzję. Generalnie do końca weekendu chciałym aby było wiadome kto z kim gra i w poniedziałek moglibyśmy zaczynać.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 14 sty 2024, 9:48

Dobra, ponieważ czas leci to spróbujmy tej zabawy wstępnej (jakkolwiek to brzmi :mrgreen: ) jak zobaczę że to nie wsysło i nikt nie podejmuje się odpowiedzi, że nie możemy ustawić tablicy par ćwierćfinałowych no to wówczas najpóźniej jutro odbędzie się po prostu losowanie. Ale póki co spróbujmy tej nieszablonowej zabawy.

Zatem o to pierwsze pytanie, w zasadzie zadanie:

1. Układ równań z dwiema niewiadomymi:

x+y = 17
2x - 3y = 19

Kto rozwiąże i poda tutaj w poście ile wynosi X a ile Y to uzyska władzę absolutną w kwestii pierwszej pary ćwierćfinałowej szachowych mistrzostw. Oczywiście kierowane jest to do moich siedmiu rywali zapisanych do szachowego turnieju:

@DDK @Cement @venomik @czubatka @Samuraj @gumi2006 @szmagel

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 14 sty 2024, 10:03

x - 14, y - 3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”