Turniej w szachy - playoffs - Strona 3

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Turniej w szachy - zapisy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 19 mar 2023, 14:51

Rijkaard pisze:
19 mar 2023, 7:42
Moje próby sprowadzenia 9 zawodnika niestety na 99% spaliły na panewce.
Nie no, bez przesady, zapisz. :ozob:

ps. jeśli 5 minut to +3, jeśli 10 to obojętne. :beer:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Turniej w szachy - zapisy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 19 mar 2023, 15:30

Znakomicie. Witamy na pokładzie. @Dunkel to znakomity gracz więc nasze mistrzostwa na pewno zyskają na jego udziale :D

No to oficjalnie zamykam zapisy. Zatem startujemy w 9-kę. Jeszcze dziś powinienem się podzielić z wami dokładnymi zasadami turnieju. Swoją drogą nie mogę edytować nazwy własnego tematu, ale to się jeszcze najwyżej skonsultuje w odpowiednim dziale.

@DDK @Salas11 @venomik @karollo89 @gumi2006 @czubatka @Cement

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 19 mar 2023, 19:27

Dobra. Zatem przyszedł czas by przedstawić wam system naszego turnieju. Dla kolegów Karollo i Dunkela nie będzie on żadnym zaskoczeniem bo już grali w moich turniejach na poprzednim forum, ale dla reszty już na pewno będzie nowością.

Rozgrywka składa się dwóch etapów. Trwającej 6 kolejek fazy grupowej oraz później jeszcze stosunkowo krótkiego playoffs.

1. Faza grupowa

Zagramy podzieleni na trzy grupy po trzy osoby w każdej:

Grupa A

1.***
2.
3.

Grupa B

1.***
2.
3.

Grupa C

1.***
2.
3.

Każdy w grupie zagra dwukrotnie z każdym ze swoich dwóch rywali. Raz białymi szachami a w rundzie rewanżowej czarnymi. I nie gramy całego dwumeczu za jednym razem. Pierwszy pojedynek danych graczy jak jest w pierwszej kolejce to rewanż w zamienionych kolorach im przypadnie na czwartą. Jak w drugiej to na piątą, jak w trzeciej to na szóstą. Za zwycięską partię użytkownik dostaje 2 punkty. Po porażce naturalnie 0. W przypadku remisu obaj gracze po 1 punkcie.

Trzej zwycięzcy grup awansują do decydującej o tytule mistrzowskim rozgrywki Final Four.

2. Playoffs

No i po fazie grupowej nastąpi krótka faza playoffs którą zwieńczy wspomniane Final Four ... ale faza playoffs nie będzie się składała wyłącznie z Final Four. Zresztą jak sama nazwa wskazuje w Final Four jest miejsce dla czterech osób a przecież jest tylko trzech zwycięzców grup. W związku z tym tuż po fazie grupowej cała reszta która nie wywalczyła awansu w grupie dostanie coś w rodzaju drugiego życia/ostatniej szansy.

W fazie playoffs nie ma już czegoś takiego jak mecz i rewanż. Jest tylko jedna partia między dwoma uczestnikami i kto ją przegra to już definitywnie żegna się z turniejem. I żeby było uczciwie to na pierwszy ogień w fazie playoffs pójdą gracze którzy w swoich grupach zajęli ostatnie miejsca. Zaledwie dwie partie w barażach B i dwie osoby pożegnają się na amen z turniejem. Jeden ocalały z grona tych którzy zajęli ostatnie miejsca w grupach razem z trzema wicemistrzami grup wystąpi też w takich krótkich barażach A składających się z dwóch partyjek półfinałowych i jednej finałowej no i zwycięzca barażów A dołączy do wcześniej wyłonionych w fazie grupowej winnersów w Final Four. W Final Four półfinały, mecz o3 miejsce i wielki Finał.

Czyli reasumując, choć każdy z was(w zasadzie nas bo ja też) ma zapewnione 4 partie w fazie grupowej to tak naprawdę każdy ma pewność że rozegra w całym turnieju nie co najmniej 4 ale co najmniej 5 partii.

O tym kto w fazie playoffs będzie grał bialymi a kto czarnymi będzie czasem decydowało losowanie, czasem prawo wyboru gracza który miał lepszy bilans w fazie grupowej, czasem tak zwana zasada naprzemienności barw, ale o tym w swoim czasie.

Dobra. To tyle. Na spokojnie się zapoznajcie z takim ogólnym schematem turnieju. Dziś jeszcze wpiszę się późniejszym wieczorem po meczu Barcelona - Real w dwóch tematach organizacyjnych (jednym z nich będzie naturalnie ostateczny wybór czasu partii). No a jutro po pracy planuję wylosować grupy i rozpisać pierwszą kolejkę.

@DDK @Salas11 @venomik @karollo89 @gumi2006 @czubatka @Cement @Dunkel

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 mar 2023, 20:24

Fajna formuła. Z chęcią wezmę udział i sprawdzę się z innymi. Pozostaje tylko kwestia gdzie gramy, ale z tego co czytałem ludzie skłaniają się ku lichess.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 19 mar 2023, 20:28

zróbmy ankietę. Ja za chess.com :P

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 19 mar 2023, 20:31

Dodałem ankietę - głosy można zmieniać po oddaniu.

Dunkel
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 19 mar 2023, 20:53

Nie ma kurnika w opcjach...

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 19 mar 2023, 21:02

dodałem kurnik - jeden głos był już oddany, więc proszę o ponowny głos

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 mar 2023, 21:06

Dlaczego kurnik z małej litery, a pozostałe opcje z dużej?

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 19 mar 2023, 21:07

Możliwe, że korekta - nawet nie wiem, jaka litera powinno być napisane. Nawet nie wiem, po co o to pytasz :D

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 mar 2023, 21:07

Nigdy tam nawet nie grałem.

Dunkel
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 19 mar 2023, 21:10

Bardzo fajnie się tam gra, czuć lata 90.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 19 mar 2023, 21:53

Nie no, akurat ta ankieta zupełnie niepotrzebna bo będzie można grać gdzie się chce. Preferowane lichess bądź chess com ale jeżeli ktoś zagra jakąś partie na kurniku i wklei to też uznam. Ankietę można wycofać bo będzie dowolność ze wskazaniem na lichess i chess.com :)

Ok, po meczu wrócę z innym ważnym postem.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 19 mar 2023, 23:17

Ok. To obiecany post przed snem. Ponieważ jutro mam zamiar już losować grupy to chcę dziś zrobić mini sondę w dwóch tematach. Po pierwsze to ustalmy ostatecznie czy to będzie np 5+3 czy 10+2 czy jakikolwiek inny wymiar jakiego sobie życzycie :)

I po drugie pozwolę sobie orientacyjnie zapytać was o wasz ranking. Odpowiedź na to drugie pytanie nie jest obowiązkowa ale Ci którzy się pochwalą najwyższym prawdopodobnie zostaną rozstawieni w jutrzejszym losowaniu. Mam zamiar bowiem uwierzyć na słowo :)

Ja np mam obecnie na lichessie 1489 a na chess.com mam ekhem..... 1100 aktualnie. Choć trzeba też powiedzieć że grywam tam rzadziej.

Tak więc reasumując, taka szybka ankieta w wersji postów do jutra składająca się z dwóch punktów

1) Jaki ostatecznie chcemy wymiar czasu
2) Jaki mamy ranking (o ile jakikolwiek mamy) na danych portalach.

Punkt 2) nie jest obowiązkowy. Kolegów Dunkela i Karollo wręcz nie muszę pytać bo wiem na co ich stać. A inni jak chcą to się mogą pochwalić i może pomogą mi wybrać trzy osoby które rozstawie przed losowaniem żeby grupy od siebie za bardzo nie odstawały poziomem. A jak nie to trudno. To będzie na chybił trafił i może jeszcze większy fun :mrgreen:

@DDK @Salas11 @venomik @karollo89 @czubatka @Cement @Dunkel @gumi2006

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 mar 2023, 23:51

Na lichess w blitzu mam 2391 a na szybkich 2085, ale zaznaczam że tam konto założyłem niedawno, mam rozegranych ledwie 21 partii i wiadomo że na początku ranking rośnie bardzo szybko tak więc to raczej nie jest moja faktyczna siła gry. Wcześniej grałem tam anonimowo bo nie widziałem potrzeby rejestracji (w sumie dalej nie widzę ale jest to jest)

Chess.com natomiast - blitz 1927 a szybkie 1613. Blitzem się jednak nie sugerujcie bo tam rozegrałem ledwie trzy partie a w ostatniej jakiś Turek poddał po trzecim posunięciu w Nimzo-Larsen gdzie podwalił pionka z E5 i w ten prosty sposób zarobiłem... 101 punktów :lol2:

Bardzo długo preferowałem partie szybkie i katowałem 10+0, gdzieś od pół roku zacząłem jednak grać też 5+0 (długo myślałem że to za krótki dystans i sobie nie poradzę, ale przecież gra się również na czasie rywala więc jakoś daję radę)

Niestety czas nie pozwala mi by przysiąść i pograć więcej rankingówek stąd zadowalam się partiami towarzyskimi na lichess na przerwach w pracy czy wieczorem przed snem. Mimo to chyba mogę być z siebie dumny że całkiem dobrze oklepałem dość rzadko grywany debiut którym w niedalekiej przyszłości zamierzam Was poczęstować :bicz: :wink:

10+0 czy 10+2, dla mnie bez większej różnicy ale jak padnie na blitz też będę zadowolony :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”