Mistrzostwa forum w szachy 2024 - Strona 5

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Mistrzostwa forum w szachy 2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 sty 2024, 23:24

Leszek pisze:
28 sty 2024, 23:03
Do środy do 21:00 albo:

1) pojawi się w końcu szmagel, da znak życia i coś zostanie ustalone
2) jeżeli 1) nie zajdzie ale będę miał gracza rezerwowego który się na to pisze to para się zmieni w parę Samuraj - ktoś inny
3) jeżeli nie zajdzie ani 1) ani 2) to Samuraj wchodzi walkowerem.
Propozycja opcji nr 4.

Jeżeli Szmagel się nie pojawi i nikt nie odpowie na apel, to druga szansa dla przegranego. Losowo albo według punktów, które przydzielałeś rok temu.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 29 sty 2024, 10:16

Leszek pisze:
28 sty 2024, 23:03
zaczął weekend z jakimiś procentami
Właściwie ostatnio niemal nie pijam alkoholu :D Dzięki za przedłużenie czasu.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 31 sty 2024, 19:41

Cement (Z) - czubatka

Było blisko wpadki. Po uzyskaniu przeze mnie przewagi materialnej Czubatka naciskał trzema figurami na f2, wobec czego zdecydowałem się na oddanie hetmana za wieżę i skoczka. Zapomniałem jednak, że Czubatka mógł najpierw wtrącić bicie na f1 z szachem. Na szczęście dla mnie wziął hetmana, co pozwoliło mi utrzymać przewagę i wygrać.

Dzięki za grę @czubatka!

https://lichess.org/RgF6QXM7

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 31 sty 2024, 19:48

Prawdę napisawszy poszło mi lepiej niż sądziłem, a gorzej niż mogło. Dziękuję i powodzenia panie @Cement :witam:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 sty 2024, 20:00

Wow. Co za niesamowita partia. W jakimś sensie gratulacja dla was obu.

@czubatkao niebo lepiej niż w zeszłym roku i w dodatku prawie odwróciłeś partię. Dzięki Ci wielkie za udział w tym roku!

@Cement jak sam słusznie napisałeś było blisko wpadki ale ten mat poetycki. Gratuluję awansu do półfinału.

No to wiemy coraz więcej. Za godzinę jestem ponownie w tym temacie bo coraz mniej wskazuje na to że szmagel się odezwie. Ma ostatnią godzinę szansy, jeżeli nie to za godzinę jestem w temacie ponownie i coś ogłoszę...

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 sty 2024, 21:06

Upłynęła godzina 21:00 w środę 31 stycznia a więc upłynęło ultimatum w kontekście użytkownika szmagel. Nie ma sygnału jego obecności. Po drugie: prowadziłem od niedzieli dwie ciche próby zrekrutowania gracza rezerwowego który by się stał nowym rywalem Samuraja od paru minut. Jednak obaj potencjalni kandydaci odmówili. Zatem jedyne co mi pozostało to orzec walkower. Tak więc formalnie protokołuję:

Samuraj(Z) - szmagel

Zatem użytkowniku Samuraj: awansowałeś do półfinału :wink:

Mamy więc komplet półfinalistów. Mam nadzieję że w tym krótkim już więcej walkowerów nie będzie. Zresztą jestem spokojny że nie będzie bo pozostali w grze gracze po prostu się tutaj pojawiają. Jeszcze dziś max do dwóch godzin powrócę tu z postem otwierającym etap półfinałów.

@Samuraj

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 sty 2024, 22:15

No dobra, czas formalnie otworzyć drugi etap tegorocznych krótkich mistrzostw, czyli półfinały. Startują (w kolejności alfabetycznej)

Cement
DDK
gumi2006
Samuraj

No i pewnie się zastanawiacie kto trafi na kogo. Tym razem zdecyduje losowanie. A że prowadzący czyli ja odpadłem już z turnieju jako uczestnik to pozwolę sobie osobiście wylosować pary półfinałowe bo nie zachodzi konflikt interesów. Losowanie nie ma żadnych ograniczeń w kwestii tego kto może trafić na kogo. Po prostu tak jakby 4 kuleczki były w jednym koszyku i będę je kolejno wyjmować, pierwsza wyjęta to uczestnik którego przypiszę po lewej stronie myślnika w pierwszej parze, druga kuleczka to jego rywal po prawej stronie myślnika i dalej wiadomo. Z tymże o ile tutaj co do zasady każdy może trafić na każdego o tyle istnieje pewne ograniczenie wiążące się z tym komu przypadną białe a komu czarne szachy. Podobnie jak przed rokiem w grę może wejść tak zwana zasada naprzemienności barw. Zasada ta mówi o tym że jeżeli los skojarzy ze sobą dwie osoby które w poprzedniej rundzie grały przeciwstawnymi do siebie kolorami to w tej rundzie z automatu nastąpi zamiana tych kolorów. Mówiąc jeszcze inaczej, co do zasady ten kogo wylosuje z lewej stronie myślnika to białe szachy a ten z prawej czarne, ale jeżeli w danej parze półfinałowej np użytkownik Cement który w ćwierćfinale grał białymi trafi na kogoś kto w ćwierćfinale grał czarnymi i los tak wskaże że Cement znów znajdzie się z lewej strony myślnika to automatycznie nastąpi w tej parze switch czyli Cement powędruje jednak na prawą stronę myślnika i dostanie czarne szachy a jego rywal naturalnie białe.

I uwaga, zasada ta nie będzie dotyczyć kolegi Samuraja. Wiem że w teorii przeszedł jako białe, no ale dobrze wiemy że on jeszcze w tej edycji w ogóle nie grał partii. Tak więc kolega Samuraj jest w losowaniu traktowany jako gracz który nie ma ćwierćfinałowej przeszłości związanej z żadną barwą, tak więc para półfinałowa do której trafi Samuraj po prostu będzie na 100% utrzymana bez switcha i tak jak się wylosuje to tak się wylosuje że ten kto trafi tam na lewą stronę to białe a ten kto na prawą to czarne. Potencjalnie więc tylko jeden z półfinałów który wylosuje może będzie musiał zostać zeswitchowany, ale może po prostu tak się wylosuje od razu że nawet nie będzie musiał.

To jedyne mini obostrzenie w losowaniu. No to powiedzmy że jakieś 18-20 godzin przerwy w zabawie. Bowiem losowania dokonam jutro po pracy. Tak więc możecie się na spokojnie zapoznać z treścią tego posta i już czuć te emocje na jutro :mrgreen:

@Cement @DDK @gumi2006 @Samuraj

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 01 lut 2024, 13:42

Cóż. Sam wolałbym przejść za sprawą zwycięstwa w partii. Wierzę, że teraz przyjdzie stoczyć fajny pojedynek i sprawdzić swoje umiejętności.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 lut 2024, 18:16

Ok. Zgodnie z obietnicą właśnie przeprowadziłem losowanie półfinałow. O to jego rezultaty i pod spodem parę uwag z mojej strony:

gumi2006 - Cement

Samuraj - DDK

----------------------------------------------------

1) Podczas losowania doszło właśnie do sytuacji switcha o której pisałem wczoraj, bo w pierwszej parze mi się pierwotnie jako pierwszy wylosował Cement, no ale ponieważ jego rywalem okazał się gumi to zasada naprzemienności barw musiała mieć swoje zastosowanie.

2) Przypominam że w tej edycji nie ma meczu o 3 miejsce. Tak więc przegrani w półfinałach po prostu kończą już całkowicie swój udział w turnieju

3) Ustalanie barw na finał również będzie oparte na zasadzie naprzemienności barw, w tym wypadku w odniesieniu do półfinałów. Jeżeli w jednym półfinale wygrają białe a w drugim czarne to naturalnie nastąpi logiczny swich w finale. Jeżeli natomiast w obu półfinałach wygrają białe albo w obu czarne to o doborze barw na finał zdecyduje rzut monetą wykonany przez prowadzącego :wink:

---------------------------------------------------

Ok, no to każdy z półfinalistów już wie z kim gra i jakim kolorem. Naturalnie jak zwykle, gdyby nie daj Boże gdzieś doszlo do remisu to powtórka w odwróconych już barwach. No to myślę że jak wyznaczę czas na rozegranie półtora tygodnia czyli do niedzieli 11 lutego(włącznie) to to powinien być uczciwy czas :)

@Cement @DDK @gumi2006 @Samuraj

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 lut 2024, 21:03

https://www.chess.com/game/live/100555486025

@Samuraj dziękuję za gierkę! :beer:

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 01 lut 2024, 21:59

Również dzięki. Trochę mnie rozkojarzył telefon ;) szkoda, że to tylko jedna partia, bo akurat luba postanowiła zadzwonić w tym czasie i dzieliłem uwagę. Jednak DDK grał bardzo dobrze, wyprzedzał moje zamysły i pewnie i tak bym przegrał. Gratulacje.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 lut 2024, 22:33

Wow, ale szybko poszedł pierwszy z półfinałów. Takiego spontanicznego podejścia się nie spodziewałem.

Zatem główny raczej faworyt tego turnieju jest już w finale. A Tobie @Samuraj bardzo dziękuję za udział w tegorocznym turnieju. Nawiasem mówiąc gdzie byłeś rok temu gdy też organizowałem ale był rozbudowany system fazy grupowej na początek? :)

A dobra, ślepy jestem. Ty się za późno zarejestrowaleś na tym forum po prostu, haha.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 lut 2024, 22:39

Leszek pisze:
01 lut 2024, 22:33
A dobra, ślepy jestem. Ty się za późno zarejestrowaleś na tym forum po prostu, haha.
Za rzadko na forum zaglądałeś między turniejami ;) Samuraj to syn marnotrawny, który po zmianie nazwiska wrócić postanowił.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 lut 2024, 23:06

Leszek pisze:
01 lut 2024, 22:33
Wow, ale szybko poszedł pierwszy z półfinałów. Takiego spontanicznego podejścia się nie spodziewałem.
Ja mam tyle rzeczy ostatnio na głowie, że każda kolejna, która jest na liście "do zrobienia" mnie dobija, stąd tez jak tylko mogę to odbębniam wszystko najszybciej jak mogę:)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 06 lut 2024, 20:33

gumi2006 - Cement (Z)

Według chess.com wyszła mi partia na 93% dokładności. Dość szybko zyskałem dwa piony przewagi, ale Gumi wyprowadził atak na skrzydle hetmańskim i mocno naciskał na c7 z groźbą widełek (tutaj straciłem sporo czasu myśląc, jak to wybronić, a i tak Wc8 okazuje się błędem według silnika). Kluczowy okazał się ruch 20., kiedy złapałem białego skoczka, który nie miał gdzie odejść. Mając przewagę materialną chciałem wymienić hetmany, żeby uprościć pozycję, ale Gumi chcąc uniknąć tej wymiany podstawił mata.

Dzięki za grę @gumi2006!

https://www.chess.com/game/live/100985012825

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”