Mistrzostwa forum w szachach 2025 - Strona 6

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 lut 2025, 21:22

venomik pisze:
11 lut 2025, 16:44
Cement dał mi znać, że on obecnie ma czas dopiero w sobotę wieczorem. Więc na ten moment dopiero wówczas uda nam się rozegrać partie. Oby na tyle dużo, aby poznać drugiego finalistę :)
Spoko. Zawsze to jakiś konkret więc dziękujemy za cynk i będziemy wiedzieć kiedy odświeżać forum z wytężoną ciekawością :wink:

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 16 lut 2025, 18:56

Dość zacięty półfinał z Venomikiem, do wyłonienia zwycięzcy potrzebne były trzy partie.

Cement (Z) - venomik
Venomik zagrał obronę skandynawską. Po debiucie, pomimo równego materiału, aktywność była nieco bardziej po stronie przeciwnika, który rozbił mi strukturę pionową w roszadzie (przy wymianie musiałem odbijać pionem, odbijając hetmanem traciłbym gońca). Zadecydował moment, kiedy biorąc centralnego izolowanego piona atakowałem jednocześnie niebronionego skoczka oraz groziłem matem. Venomik przeoczył jednak atak baterii goniec-hetman na g7 i wygrałem.
https://lichess.org/KPHdvBF6/white#35

venomik - Cement (R)
Zacięta partia z kilkoma zwrotami akcji. Po kilkunastu ruchach miałem wrażenie, że stoję nieco lepiej z aktywnym gońcem i lepszą strukturą pionową. Popełniłem fatalny błąd w 30. ruchu - połakomiłem się na piona, nie zauważając, że bicie wieżą prowadzi do jej związania i w efekcie utraty za gońca. Venomik miał przewagę materialną i wolnego piona na skrzydle hetmańskim, jednak pchnął go zbyt szybko, co pozwoliło mi wyrównać materiał i uratować remis.
https://lichess.org/BCmk79eiTV2w

Cement (Z) - venomik
Była to chyba najciekawsza z trzech partii. Raz jeszcze poszła obrona skandynawska, tym razem wytworzyła się dość ostra pozycja z roszadami na przeciwnych skrzydłach oraz możliwościami ataku po obu stronach. Kluczowe okazało się 22. posunięcie Venomika, które umożliwiło mi atak po otwartej linii e i zdobycie materiału. Mając przewagę uprościłem pozycję wymuszając wymianę hetmanów i ostatecznie zamatowałem na ósmej linii.
https://lichess.org/KJnbqlAU8HAV

Dzięki za grę @venomik!

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 16 lut 2025, 19:34

Ja również bardzo dziękuje koledze @venomik za udział w tegorocznych mistrzostwach. Spisałeś się na pewno więcej niż przyzwoicie. No i mam nadzieję że widzimy się ponownie za 10 i pół miesiąca :wink:

A Tobie @Cement oczywiście gratuluje awansu do finału. Zatem będziemy mieć w finale powtórkę z grupy między DDK i Cementem. Tym ciekawiej że w grupie dwukrotnie zremisowaliście. Teraz jednak jak wiemy w grze do 2 zwycięstw będzie już musiało dojść do wyłonienia lepszego. Na początek jednak trochę matematyki która nam zdecyduje o tym który z finalistów będzie mieć przywilej wyboru koloru na pierwszą partię.

Zdecyduje o tym sama współczynnika WR obu gracza zarówno za fazę grupową jak i za półfinały. Z tymże, ponieważ DDK grał w półfinale dwie partie a Cement trzy to żeby DDK nie był stratny za to że szybciej wygrał to najpierw zostanie koledze DDK wyciągnięta średnia WR na partię w półfinale i potem ta średnia pomnożona razy 3 czyli tyle ile partii grał Cement. No i dodane do fazy grupowej. A w przypadku Cementa wyłącznie sumowanie wszystkiego. No ale po kolei.

To weźmy najpierw pod lupę DDK.

W grupie jego WR wynosiło 261

W pierwszej partii półfinałowej zarobił 181 do WR a w drugiej 182. Zatem średnia na partie półfinałową to 181,5

Zatem finalny wynik DDK do porównania w finale obliczamy jako 261 + 181,5 + 181,5 + 181,5 = 805,5

No i teraz Cement

W grupie jego WR końcowe wynosiło 428

W pierwszej partii półfinałowej zarobił 181, w drugiej 62 i w trzeciej 150. Zatem

428 + 181 + 62 + 150 = 821

Zatem jak widać troszkę wyższy wynik wyszedł po stronie Cementa i to on będzie miał przywilej wyboru koloru na pierwszą partię. Już wysyłam priva z zapytaniem.

@DDK

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 17 lut 2025, 17:31

Ok. Mamy już decyzję Cementa. Zdecydował że chce wystartować białymi.

Zatem rozpoczynamy trzecią i ostatnią już w tegorocznych mistrzostwach rywalizację do 2 wygranych w playoffs. Tym razem naturalnie finałową.

FINAŁ:

CEMENT
DDK

Cement - DDK

DDK - Cement

+ ewentualnie dalej:

Cement - DDK

DDK - Cement

Cement - DDK

DDK - Cement

itd....

Zatem począwszy od teraz możecie się umawiać i grać do 2 wygranych o mistrzostwo Forum :wink: Co prawda do tej pory w obu półfinałach udawało się wyłaniać zwycięzcę za jednym umówieniem się, ale przypominam że w razie WU jak rozegracie dwie lub więcej partii po których wciąż nie będzie rozstrzygnięcia, a któryś z was już nie będzie mieć czasu to macie prawo przełożyć i kontynuować w inny dzień. Pamiętajcie wówczas jedynie o tym aby powiadomić nas o dotychczasowym stanie rywalizacji i wkleić to co do tej pory zostało rozegranie tak by społeczność forumowa mogła sobie obejrzeć na bieżąco to co już się odbyło.

Czas pierwotny proponuję do końca niedzieli 23 lutego. I naturalnie jakby do tej daty nic się nawet nie ruszyło to prowadzący jak zwykle zapyta na privie z ciekawości czy jest jakiś termin :wink:

CIEKAWE KTO ZOSTANIE MISTRZEM FORUM?? POWODZENIA WAM OBU!!!!

@DDK @Cement @venomik @Samuraj @gumi2006

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 17 lut 2025, 18:45

Cement pisze:
16 lut 2025, 18:56
Popełniłem fatalny błąd w 30. ruchu - połakomiłem się na piona, nie zauważając, że bicie wieżą prowadzi do jej związania i w efekcie utraty za gońca. Venomik miał przewagę materialną i wolnego piona na skrzydle hetmańskim, jednak pchnął go zbyt szybko, co pozwoliło mi wyrównać materiał i uratować remis.

A wiesz, ta część była z premedytacją. Przyszło mi do głowy, że jak ja zbiję piona to Ty automatycznie zbijesz też mojego, którego odsłonię. A potem będzie z górki.
I było do momentu w którym liczyłem odejście wieżą i patrzyłem czy pchniecie piona później będzie dobrą decyzją. Policzyłem, że tak. Więc go pchnąłem (zapominając, że liczyłem warianty po ruchu wieżą). Stąd nagla przerwa, bo przez moment nie rozumiałem co się właśnie stało xD

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 lut 2025, 0:07

Jako że pierwotny termin minął to musiały iść w ruch dopytki z mojej strony czy coś jest ustalone. No trochę nie mają szczęścia chłopaki z umawianiem się. Wedle informacji które otrzymałem to jest cień szansy że może zagrają coś w środę (czyli de facto dzisiaj) po 17-tej, ale większa szansa że dokończą lub w ogóle zaczną granie od niedzieli wzwyż.

Tak tylko informacyjnie aby nikt sobie nie pomyślał że mistrzostwa zasnęły zapomniwszy o finale :wink:

@venomik @gumi2006 @Samuraj @DDK @Cement @czubatka @Salas11 @Mr.Chris @Eyesmon

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 lut 2025, 0:11

Ja prawdę mówiac zapomniałem :D

Byłem pewien, że juz wszystko rozstrzygnięte.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 lut 2025, 0:21

Ja tu chyba przez pomyłkę:)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 lut 2025, 0:56

Eyesmon pisze:
26 lut 2025, 0:21

Nie ma odwrotu. Za rok grasz z nami.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 lut 2025, 1:24

No ok ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 lut 2025, 18:16

Eyesmon pisze:
26 lut 2025, 0:21
Nie ma pomyłek. Umysł Leszka działa jak współczesne algorytmy. Polubiłeś kiedyś jakiś post w temacie którejś z prowadzonych przeze mnie edycji to z marszu stałeś się osobą otrzymującą tego typu spam :mrgreen:

A może Leszka wcale nie ma? Może to sztuczna inteligencja wam tutaj od paru lat organizuje co roku mistrzostwa i też w nich uczestniczy? Chociaż to by znaczyło że paru tutejszych userów jest lepszymi szachistami od sztucznej inteligencji :mrgreen:

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 26 lut 2025, 19:34

Wszędzie Matrix. :mrgreen:
Ja też tu często zaglądam, bo interesują mnie ogólnie wszelkie forumowe mistrzostwa. :brawo:
Na szczęście o szachach nie mam zielonego pojęcia (warcaby to jeszcze, jeszcze), więc do gry się nie pcham, ale bardzo lubię czytać o Waszych potyczkach.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lut 2025, 20:32

A ja gram praktycznie od dwóch miesięcy (choć kiedyś tam już próbowałem improwizować bez żadnej teorii), więc absolutnie robię za dużo prostych błędów i czuję się za słaby na udział w turniejach, ale też chętnie sobie zaglądam kto tam na forum jest najlepszy.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 27 lut 2025, 20:41

Kluchman pisze:
26 lut 2025, 20:32
A ja gram praktycznie od dwóch miesięcy (choć kiedyś tam już próbowałem improwizować bez żadnej teorii), więc absolutnie robię za dużo prostych błędów i czuję się za słaby na udział w turniejach, ale też chętnie sobie zaglądam kto tam na forum jest najlepszy.
No. To idealny asumpt do dalszych treningów i ten styczeń 2026 będzie dla Ciebie optymalny by się zgłosić :wink:

Co do naszych tegorocznych finalistów to intuicja mi mówi że z powodu wyjazdu DDK w ten weekend to coś czuję że chłopaki zagrają dopiero w weekend 7-9 marca. No ale kto wie. Może zaskoczą nas nieco wcześniej :)

@DDK @Cement

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 11 mar 2025, 11:54

korespondencyjnie już by to rozegrali, ruchy niech sobie piszą w sms'ie albo mailu :wink:

Tak poważniej, to dłuży się ten tournamentoo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”