Nagrody Filmowe - dyskusje i komentarze - Strona 7

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: Nagrody Filmowe - dyskusje i komentarze

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 29 paź 2012, 12:10

NoName1989 pisze:Bardziej by mi pasował do dramatów ale najważniejsze, że będzie. 8)
A kac wawa będzie w dramatach? Bo ten film to dramat jakich mało.. ;)
Niestety polskich filmów nie uwzględniliśmy :(

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 29 paź 2012, 14:39

jaaa, dlaczego requiem dla snu? przeciez to bardzo bardzo przecietny film, na jedna nozke.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 lis 2012, 12:49

Łowca jeleni jest przewidziany w jakiejś kategorii?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 lis 2012, 13:00

jeszcze tam mi się przypomniało odnośnie filmów których mi brakuje ... Fever Pitch, oczywiście ten z Colinem.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 02 lis 2012, 13:19

A mi się nasuwa taka myśl. Np. w kategorii dramat są bardzo mocne tytuły i generalnie ciężko wybrać 4 pozycje, żeby nie pominąć jakiegoś fantastycznego filmu np. w grupie IX (gdzie przez nieuwagę nie zagłosowałem na Zapach Kobiety). A dla przykładu w horrorach moim zdaniem nie było w zasadzie na co głosować. Bardzo nierówne te kategorie i grupy.

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 02 lis 2012, 13:29

Boromir pisze:Łowca jeleni jest przewidziany w jakiejś kategorii?
Tak, będzie w filmach wojennych.

metol pisze:A mi się nasuwa taka myśl. Np. w kategorii dramat są bardzo mocne tytuły i generalnie ciężko wybrać 4 pozycje, żeby nie pominąć jakiegoś fantastycznego filmu np. w grupie IX (gdzie przez nieuwagę nie zagłosowałem na Zapach Kobiety). A dla przykładu w horrorach moim zdaniem nie było w zasadzie na co głosować. Bardzo nierówne te kategorie i grupy.
Zgadzam się z tym, ale wrzucenie wszystkiego do jednego worka byłoby wg mnie błędem i postanowiliśmy z Doktorem podzielić to na gatunki. Można to w sumie porównać do eliminacji Mistrzostw Świata, gdzie często dobre zespoły europejskie i południowoamerykańskie nie dostają biletu na Mundial bo to miejsce jest zarezerwowane dla np zespołu azjatyckiego, który w bezpośrednim pojedynku nie miałby szans z jakąś drużyną europejską.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 02 lis 2012, 17:28

Josse przyznał kiedyś wcześniej, że przegięli z horrorami i chyba nie ma sensu do tego wracać. Teraz grupy są mocne i to wszystko wygląda nieźle bo jest na co głosować, plus za to, że w dramatach się nie oszczędzacie i tych kategorii jest sporo. Wiadomo, niektóre grupy są mocniejsze i trudno wytypować "4", inne słabsze i ciężko wybrać trzy filmy ale to już oczywiście kwestia gustu i nie ma czego się czepiać. Podobnie z filmami, jeśli nie mówimy o jakichś wielkich niedopatrzeniach jakim np. byłoby pominięcie takiego Forresta w propozycjach to nie ma żadnych zastrzeżeń i to wszystko wygląda ok :beer:

Jeśli chodzi o uwagi i to raczej na przyszłość to jak wspominałem wcześniej proponowałbym umieszczanie obok polskich tytułów w nawiasie tytuł oryginalny (albo na odwrót), jakoś bardziej profesjonalnie dla mnie by to wyglądało. Poza tym:
- zamiast losowych screenów chyba fajniej byłoby widzieć plakaty, chyba, że screeny nie byłyby losowe tylko przedstawiałyby jakieś pamiętne i charakterystyczne sceny z filmu
- czasem zdarza się wam pominąć screen, tak, że się nie wczytuje, mi przynajmniej ale zakładam, że wszystkim innym też, postarajcie się to wyłapać
- jako, że nigdy się wszystkim nie dogodzi i każdy będzie miał jakiś film, którego zabrakło, proponowałbym w każdej kategorii topic na propozycje użytkowników z głosowaniem z czego 1, góra 2 filmy dostałyby "dziką kartę" i dołączyły do wcześniej wytypoowanych. Wilk syty i owca cała, wam to nie rozwali ustalonego porządku a wszyscy będą czuli, że będą mieli wpływ na propozycje, które ich zdaniem pominięto. Ale to pomysł na następną edycją.

Nie traktujcie tego oczywiście jako czepialstwa się i krytyki tylko jako życzliwe uwagi ze strony obserwatora uczestniczącego w zabawie. W ogóle duży plus za cały plebiscyt i wysiłek włożony w jego organizację. Im dalej tym robi się lepiej :beer:
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 17:30 przez Morrow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 02 lis 2012, 17:30

prośba - nie wrzucajcie 'czystych' list na co głosowaliście - to nikogo nie interesuje. napiszcie chociaż parę słow o danym filmie.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 02 lis 2012, 19:48

Najważniejsze, że horrory dostały aż pięć grup, a w nich same arcydzieła... :wink:

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 02 lis 2012, 23:51

janop pisze:Ja z tymi Nagrodami mam jeden problem i z tego powodu wstrzymuje się od głosowania. W momencie kiedy widzę wydmuszki jak "Babel", czy "Cast Away", a nie ma arcydzieł(chyba, że mi umknęły) jak "Tokijska opowieść", czy "Zielone światło" to ciężko mi zagłosować z czystym sercem. Rozumiem kategorie doboru, ale nie zgadzam się z nimi. Szczególnie mocno odczuwam to w dramatach. Nominacja dla "Siedmiu dusz" o dramat zahacza ;) szczególnie przy braku "Ludzkości" Bruno Dumonta. Chyba preferuje filmy skrajnie polaryzujące opinie.
Już to kilka razy pisałem. Po co mam wrzucać filmy nieznane szerszej publiczności? Tylko po to, żeby jedna osoba mogła sobie zagłosować? "Babel" to Twoim zdaniem wydmuszka, dla mnie jest to znakomite kino. Mogę wrzucać filmy Bergmana, Felliniego i innych znamienitych osobistości kina, ale po co? W dużej mierze jest to plebiscyt działający na zasadzie popularności. Nie oszukujmy się - nie każdy jest zapoznany od deski do deski z poszczególnymi gatunkami, filmografiami itd.

"Siedem dusz" dla mnie osobiście jest to przeciętny film, ale wiele osób go sobie ceni. Podobnie zresztą z "Efektem motyla" czy "Uśpionymi" - dla mnie są to filmy okej, ale nigdy nie umieściłbym ich w żadnych rankingach najlepszych filmów.
Daaamian pisze:Najważniejsze, że horrory dostały aż pięć grup, a w nich same arcydzieła...
Ile razy jeszcze spłodzisz ten sam, durny post? Nie masz nic mądrego do napisania to nie pisz, tym bardziej że ten temat został już poruszony i jak napisał Morrow -przyznałem się do przegięcia w tej sprawie, więc może na tym zakończmy temat horrorów. Są horrory, które uważane są za arcydzieła swojego gatunku, jak i kinematografii także zamilcz.

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 03 lis 2012, 0:26

"Na krawędzi nieba" to zaiste bardzo dobre kino, świetna historia, w którą widz może uwierzyć. Pomimo tego, że jest to chyba najbardziej znany film Fatiha Akina, to i tak jest on mało znany w naszym kraju, podobnie jak twórczość tego reżysera. Podałeś wcześniej przykład filmu "Ludzkość", o którym szczerze powiedziawszy nigdy nie słyszałem. Nawet na FW ma niecałe 200 głosów.

Staram się do każdej grupy dodawać teoretycznie mniej znane, starsze kino, takie jak "Osiem i pół" czy "Powiększenie". Nie oszukujmy się jednak - dużo mocniej uczestników zabawy zabolałoby brak takich "Siedmiu dusz" (które notabene na Filmwebie znajdują sie w rankingu stu najlepszych filmów wszechczasów, co dla mnie jest nieporozumieniem) niż filmu Felliniego czy Antonioniego. Ja z kolei nie chcę tutaj robić zabawy dla koneserów, ponieważ zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma czas, możliwości, chęci i tak dalej, i tak dalej na oglądanie takich filmów, dlatego też próbuje stworzyć zabawę dla wszystkich. Dostałem nawet kilka pochwał prywatną wiadomością za taką inicjatywę dzięki, której stosunkowo znane filmy mogą zostać i tak odkryte przez osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kinem.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 03 lis 2012, 0:50

Josse_BG pisze:
Daaamian pisze:Najważniejsze, że horrory dostały aż pięć grup, a w nich same arcydzieła...
Ile razy jeszcze spłodzisz ten sam, durny post? Nie masz nic mądrego do napisania to nie pisz, tym bardziej że ten temat został już poruszony i jak napisał Morrow -przyznałem się do przegięcia w tej sprawie, więc może na tym zakończmy temat horrorów. Są horrory, które uważane są za arcydzieła swojego gatunku, jak i kinematografii także zamilcz.
1) Pierwszy raz się odezwałem w tej sprawie, więc nie wiem czego ma dotyczyć to pytanie. Zresztą jeśli nie wyczułeś ironii w moim poście, to szczerze Ci współczuję.

2) Kwestia nr dwa - "zamilcz", to Ty sobie możesz mówić do mamusi i tatusia, ale nie do mnie.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 08 lis 2012, 20:19

Na jakim jesteście etapie z konkursem? Półmetek zaliczony?

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 lis 2012, 22:26

Kiedy doczekam się komedii? :)

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 09 lis 2012, 12:32

Fantasy/przygodowe, wojenne, komedie (kryminalna, romantyczna), kryminały, musicale i mozliwe, że animacje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”