Quiz Historyczno-Geograficzno-Piłkarski

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
nauro
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Quiz Historyczno-Geograficzno-Piłkarski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nauro » 25 sie 2012, 17:10

Tego typu zabawę widziałem na innym forum i jest tam dość popularna, więc postanowiłem zaproponować ją tutaj. Zasady są proste. Ja zadaję pięć zagadek dotyczących pewnego klubu piłkarskiego. Jedna związana z miastem, w którym klub ma siedzibę. Druga związana z herbem klubu. Trzecia związana z piłkarzem, który gra/grał w tym klubie. Czwarta związana z historią klubu. Piąta związana ... ogólnie z klubem, więc może być cokolwiek. Kto pierwszy odgadnie, ten podaje nazwę klubu i wszystkie pięć odpowiedzi. To znaczy najlepiej pięć, bo zalicza się już od trzech poprawnych. Jeśli osoba, która odgadnie jest pewna swoich odpowiedzi lub poprzedni zadający potwierdzi, że jest dobrze, zgadujący zadaje swoją zagadkę według tego samego klucza. Mam nadzieję, że wszystko jasne. Postarajcie się tylko, by nie było zbyt łatwo 8)

No to zaczynamy!

Miasto:
Niewielkie miasto liczące niewiele ponad 17,5 tysiąca mieszkańców. Położone na środkowym wschodzie kraju. Niedaleko mamy rzekę, mamy góry. Miasteczko słynie z wydobycia miedzi i tytanu. Kiedyś miasto było jednym z większych ośrodków przemysłowych w kraju, obecnie to jednak miejscowość głównie turystyczna. Nic dziwnego, przebiega przez nie jeden z najbardziej znanych szlaków turystycznych w tym kraju. Jaką nazwę nosi ten szlak?

Herb:
Niezbyt rozbudowany. Mamy tu nazwę klubu i miasta, mamy jakąś dziwną tarczę w środku, a wszystko otoczone jest złotą obwódką. A w jakim kolorze utrzymany jest herb?

Piłkarz:
Najbardziej znany piłkarz z obecnej kadry klubu to chyba ten 26-letni defensor. Urodzony dość daleko od kraju klubu-zagadki, większą część kariery spędził w jednym z krajów graniczących z państwem klubu-zagadki. Dość powiedzieć, że reprezentował ten kraj na arenie międzynarodowej, raz pojechał na mistrzostwa kontynentu. Przez jakiś czas grał w klubie pochodzącym z innego z sąsiadów kraju klubu-zagadki. Ta ekipa jednak nie utrzymała się w najwyższej klasie rozgrywkowej, a nasz bohater wreszcie zakotwiczył w klubie-zagadce. O kim mowa?

Historia:
Wróćmy do czasów, których chyba żaden z nas, forumowiczów, nie pamięta. Wówczas to rząd kraju klubu-zagadki postanowił "przenieść" klub do innego miasta, choć tak naprawdę drużyna cały czas grała w tej samej miejscowości. Zmieniła się tylko nazwa. Ale ja nie o tym. Kilka lat później twór ten odpadł w 1/8 najważniejszego turnieju klubowego na kontynencie z jedną z holenderskich drużyn. Cóż z tego - spytacie? Ano to, że rundę wcześniej nasza drużyna wyeliminowała polski zespół. Jaki?

Klub:
Ojciec i syn. Pierwszy był napastnikiem, jednym z lepszych w historii pewnego klubu. Potem zajął się trenerką. W latach 90. przez moment trenował klub-zagadkę, potem trenował też inne ekipy z tego kraju i jedną reprezentację. Obecnie prawdopodobnie bez pracy. Syn miał być utalentowanym rozgrywającym, ale rozmienił karierę na drobne. Swego czasu był w kadrze jednego z lepszych angielskich zespołów, a ostatnio... przez Luksemburg trafił do jednej z niższych lig w kraju klubu-zagadki. W samym klubie-zagadce występował przez dwa sezony. Kim są ci panowie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”