Premier League 2013/2014 - Strona 2

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Re: Premier League 2013/2014

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 16 sie 2013, 23:09

Nie widzę powodu dla którego mielibyśmy się obawiać. Wielu piszę o tym, że Moyes zbyt mocno uwierzył w swój skład i dlatego nikogo nie kupuje. Nic bardziej mylnego. Otóż po pierwsze SAF nigdy w życiu nie pozwoliłby komuś zniweczyć tego, co tyle lat budował. Nie bez powodu został dyrektorem, prawda? Oczywiście, że były wywiady i zapewnienia o wolnej ręce swojego następny. Jednak samo przejęcie sterów w takiej maszynie jaką jest United nie odbywa się z dnia na dzień. Moyes na pewno siedzi u Fergusona i czerpie z jego wiedzy na temat klubu. Ok, może zmieniać taktykę, lubić bardziej jednych niż drugich, ale przecież nikt nie jest głupi, żeby oddać kierowanie zespołem nieudacznikowi. W tym wypadku właśnie ten aspekt najbardziej odróżnia nas od np. Liverpoolu, który jest w dołku od jakiegoś czasu. Większość uważa, że sir Alex Ferguson odszedł, a tym czasem on nadal jest, może mniej widoczny ale jednak nadal obecny i na pewno nie przekazał Moyesowi drużyny bo ten tez jest Szkotem. Żeby było jasne- mam świadomość, że nie musi być to nasz sezon, że być może nawet oberwiemy po dupie od rywali zza miedzy. Ale śmieszy mnie jak ktoś mówi, że wypadniemy z top4. Nie jestem hurra optymistą (temat United), śmieszą mnie i wkurzają te telenowele z Fabregasami innymi, ale wiem że Manchester to nie legia cudzoziemska gdzie gra się dla kasy. Mamy silny kręgosłup i charyzmatycznych zawodników,dla których gra w tym klubie to spełnienie marzeń. Dlatego nie rozumiem np. po co zostaje Rooney, który mógłby napisać książkę o tym jak stać się anty- legendą klubu. Miał wszystko, a teraz będzie hejtowany i wątpię, że nawet jego dobra dyspozycja zamaże to, co wyczyniał ostatnimi czasy. Osobiście jestem na prawdę ostatnią osoba, która powie że jesteśmy pretendentem i będziemy kosić co się da (ale nie zdziwi mnie jeśli do tego dojdzie). Musi być jednak jakaś logika i rozumowanie, że tak wielkim klubem nie rządzi sam Moyes. To nie FM.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 sie 2013, 10:57

Obrazek

Cieszę się jak głupek, że liga wraca. Co Prawda w Arsenalu stara bieda i nie zapowiada się na nic poza kolejną walką do samego końca o Top4, ale sam fakt, że liga się zaczyna cieszy :)

Się rozpisaliście, więc nie ma sensu wszystkiego powtarzać. Osobiście nie uważam, by United mieli mieć problem z zajęciem miejsca na podium. Bale ze Spurs zapewne odejdzie, oni nie srają kasą, więc po takich zakupach muszą odzyskać forsę ze sprzedaży Bale'a. A Jak walijczyk odejdzie, to Spurs nie zagrożą United. Też przewiduję, że to Chelsea zdobędzie tytuł, mają szeroką kadrę i świetnych piłkarzy, w dodatku w końcu mają menedżera, którego kibice akceptują, więc już nawet nie patrząc na klasę Mou i Beniteza, Mou ma lepiej na starcie, bo go kochają na Stamford. City też powalczą, ale te ich wzmocnienia nie robią na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia. Tzn. powalczą z United o 2 miejsce, bo Chelsea chyba nie dotrzymają kroku. Arsenal ze Spurs powinni walczyć o miejsce w czwórce. Liverpool to dla mnie zagdaka, zobaczymy czy Suarez zostanie, wtedy będzie można więcej powiedzieć.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 17 sie 2013, 11:36

Rozumiem, że Mou to świetny fachowiec, ale szczerze to patrząc na skład CFC nie widzę te jakości, o której tutaj czytam. Być może nie widziałem wiele razy w akcji nowych nabytów Niebieskich, ale jakoś nie przekonują mnie one na tyle, żeby mieć pewność, że zniwelują tą przecież sporą różnicę, jaka dzieliła CFC od Mistrzów Anglii.

Nadal nie widzę pewnego punktu w defensywie CFC. Być może Luiz na tyle się rozwinie, że to on przejmie dowodzenie i uporządkuje szyki obronne. Terry jest coraz słabszy, Cole chyba podobnie. Cahilla w ogóle nie cenię. W drugiej linii jedynie Ramires w moim odczuciu prezentuje mistrzowski poziom. W ogóle nie uważam, żeby tak krytykowani za jakość w tym sektorze boiska United byli gorsi. Może to dlatego, że uważam, że Lampard to był niegdyś świetny AM, ale wielkiego CMa w moim odczucia z niego nigdy nie było i tym bardziej nie będzie. Oczywiście, przód, a w zasadzie ofensywni pomocnicy muszą robić wrażenie na przeciwnikach.

Typować trudno, szykuje się świetny sezon.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 17 sie 2013, 11:39

Jedyne czego brakuje CFC to srodkowy napastnik, bo nie wiadomo czy Lukaku to juz ten poziom, ale miewal takie mecze w West Brom ze jezeli na niego postawi i bedzie regularnie gral Mourinho to bedzie wymiatal :) Skrzydla bardzo mocne, pomoc bardzo mocna moze lekko brakowa cdefensywnego pomocnika z jajem chociaz Obi Mikel zly nie jest ;)

Huayra
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Huayra » 17 sie 2013, 12:05

Może fanem Chelsea nie jestem jednak też uważam, że mogą namieszać w tym sezonie. Mają braki jak każdy zespół ale i z nimi to niebezpieczna drużyna. Zaczynamy ligę o 13:45 na Anfield, później Arsenal zapowiada się ciekawa sobota przed tv :)

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 17 sie 2013, 12:08

Moim zdaniem właśnie Chelsea narzuci bardzo szybkie tempo, Mourinho + szeroka kadra to jest przewagą nad resztą. W Chelsea linia pomocy robi swoje, a niewykluczone przecież, że nie zdecydują się na jakieś szybkie wzmocnienie przed końcem okna. Z United w poprzednim sezonie wygrali trzy na cztery starcia (puchar jako jedno), a w lidze odpadli z wyścigu przez nieregularność, którą zapewne zniweluje Mourinho. Wg mnie mają silniejszy skład od Manchesteru, w dodatku nie wierzę, by Diabły grały tak dobrze jak w poprzednim sezonie pod okiem sAFa; imo wycisnął z zawodników najlepsze, choć już po beznadziejnym 2011/12 tak już uważano. Jeśli United się kimś nie wzmocnią to nie chce mi się wierzyć by do końca liczyli się o złoto.

Ciekawi mnie również jak zaadaptuje się Pellegrini. Wydaję się, że jest lepszym trenerem od Manciniego, powinien ładnie ogarnąć City i w końcu wyjść z grupy Ligi Mistrzów, ale czy rzeczywiście starczy mu mocy na walkę o triumf w lidze?

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 17 sie 2013, 13:00

Tu nie chodzi o samą jakość kadry bo ta jest porównywalna, w niektórych sektorach wyglądamy lepiej. Chelsea moim zdaniem bardzo fajnie rozbudowuje zespół, De Bruyne, Van Ginkel i Schurrle to mogą być niedługo gwiazdy ligi ale nie w tym rzecz. Na ten moment nie ma wielkiej różnicy w kadrach MU i Chelsea ale kluczem IMO będzie Mourinho. Ten koleś od 2003 nie zajął niższego miejsca w lidze niż 2, na 10 sezonów wygrał ligę 7 razy. Wraca do klubu gdzie czuł się najlepiej, zna strukturę, zna ligę, ma niezłą kadrę, wystarczy, że zrobi swoje. LM Romek już dostał, tu nikt Mou nie zwolni za mistrzostwo bez ChL. Po prostu chodzi o to, że dziwnym będzie jeśli jego Chelsea nie będzie zabójczo regularna, to jego znak rozpoznawczy a przy okazji czynnik decydujący w walce o mistrzostwo. Podczas swojej poprzedniej przygody w The Blues też nie miał przecież w każdym miejscu mistrza, część graczy właśnie w jego maszynce się odnajdywało, tu powinno być podobnie. IMO ani Moyes ani Pellegrini nie gwarantują takiej regularności co Ferguson, Szkot potrafił wygrywać niezależnie od formy drużyny i stąd tyle sukcesów, gra mogła być słaba ale punkty były. Mourinho też to ma dlatego w Chelsea upatruje się faworyta, pytanie jak poradzą sobie rywale. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praniu, jak wspomniano trudno wyrokować.

Nie tyle tu się rozchodzi o jakość co o ilość, mamy dwóch podstawowych pomocników i tyle. Środek Carrick-Clev może i dać mistrza ale w obwodzie jest tylko prawie 40-letni Giggs, który może nawet za tydzień ogłosić koniec kariery i Anderson, który od 6 sezonów potrafi zagrać 5-6 dobrych spotkań na sezon a przez resztę czasu się leczyć albo kopać w czoło. Jak mamy się liczyć to tu zwyczajnie musi być jakieś uzupełnienie kadry i jestem pewny, że przed końcem okna jakieś będzie bo to samobójstwo przystępować do sezonu w takim zestawie. Lada moment Jones, który już zastępuje Rafaela na boku będzie naszym podstawowym środkowym pomocnikiem i tyle będzie z jego gry w obronie.

I nie przeginajmy z tym beznadziejnym sezonem 2011/2012, graliśmy wtedy słabo, nie był to najlepszy sezon w wykonaniu MU ale 89pkt w lidze i tytuł przegrany bilansem bramkowym i golem Aguero w doliczonym czasie to nie były tragiczne wyniki. Argentyńczyk by nie trafił i byłaby pewnie inna rozmowa.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2013, 13:03 przez Morrow, łącznie zmieniany 4 razy.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 17 sie 2013, 13:00

ja już się nie mogę doczekać, cały czas leci u mnie Kasabian - Fire:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 sie 2013, 13:21

od tego sezonu nie ma Fire :( umowa z BPL się skończyła :(

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 17 sie 2013, 13:21

Czemu to tak dlugo trwa :roll: Jeszcze pol godziny :lol:

Huayra
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Huayra » 17 sie 2013, 13:25

Gall pisze:Czemu to tak dlugo trwa :roll: Jeszcze pol godziny :lol:
Gall, Ty jeszcze poczekasz trochę do poniedziałku na mecz, choć od razu mocny przeciwnik, będę kibicował Newcastle w poniedziałek :)

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 17 sie 2013, 13:40

Bidne to nowe intro Premier League :lol:

Awatar użytkownika
raf2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: raf2 » 17 sie 2013, 14:34

Gall pisze:Bidne to nowe intro Premier League :lol:
nie jest złe, szkoda, że wywalili Kasabian (tak mi się przynajmniej zdawało)

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 21 sie 2013, 12:09

Obrazek

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147