Premier League 2023/2024 - Strona 2

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 22 lip 2023, 17:57

Ale jak Fabinho idzie za 40 mln to jest okej, ale jak Saint Maximin ma iść za 30 mln to jest problem.
Ale podwójne standardy myślenia.
Albo ten przeciętny Thoago Neves z rocznym kontraktem za 55 mln - to dopiero wycena z księżyca i nikt się nie zająknął.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 22 lip 2023, 18:15

Czym innym jest jak spotyka się dwóch kupców i w drodze negocjacji ustala cene, a czym innym jak pan prezes PiF spotka się (no wlasnie, z kim?) i stowrdzi, że przeleje dzisiaj 30mln za jakiegoś piłkarza z jednego klubu którym zarządza do drugiego klubu którym zarządza lol. Kto kiedyś grał w FM i przejmował super bogaty klub żeby dopompowac się pieniędzmi za sprzedaż zawodników może poczuc, że to właśnie robi PIF. Chociaż wygląda na to, że narazie tego nie robi. Ale, kto ustala ile ten czy tamten piłkarz jest wart? Z reguły dzieje się to samoistnie podczas negocjacji dwóch stron. Tu nie ma drugiej strony, więc? Patrzą na transfermark? I o to chodzi. W jaki sposób są ustalane ceny za piłkarza, kto je kontroluje w sytuacji w której niema klasycznych negocjacji transferowych bo zwyczajnie nie ma drugiej strony przy stole negocjacyjnym. Dlatego, tak jak pisałem. Jakkolwiek przejrzyście by to chcieli robić i jak bardzo 'przyziemne' by ceny za piłkarzy ustalali to, to i tak będzie budziło wątpliwości.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 22 lip 2023, 18:28

Rozumiem aspekt moralny tych manewrów i wiadomo, że jest to głupie.
Ale nie mamy w tym przypadku pompowania finansów jak w przypadku City czy PSG gdzie jakieś słupy dawały setki milionów za sponsoring a kasa i tak pochodziła od właściciela.
Oferta za Saint Maximina jest rynkowa i patrząc z tej perspektywy jest to w jakimś sensie ok.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 96

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 22 lip 2023, 23:51

Wpadłem zapytać jak widzicie Newcastle i Chelsea w przyszłym sezonie? Przeglądam sobie ofertę fortuny i widzę pojedynek bezpośredni na koniec sezonu Chelsea - Newcastle 1.8 do 1.9. Nie śledzę jakoś przesadnie nowinek przedsezonowych z PL.. ale na logikę wydaje mi się, że taka Chelsea grając tylko w angielskich rozgrywkach powinna zająć wyższą pozycję finalnie. Obie drużyny w pewnym sensie w trakcie budowy. Natomiast na koniec sezonu są po zupełnie innych biegunach.
Przechodząc do rzeczy, zastanawiam się co będzie priorytetem dla Newcastle. Saudowie już w pierwszym roku postawią na LM ? (może nie od razu jakieś półfinały, ale minimum takie wyjście z grupy i zobaczymy co dalej..) Osobiście nie widzę tego, wydaje mi się, że kadra chyba nie ma jeszcze takich możliwości.

Już nie będę pisał "lokata", ale te kursy oceniam jako nieporozumienie. Dla mnie Chelsea w tym sezonie będzie wyżej.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 23 lip 2023, 7:14

Mnie ciekawi to Newcastle i jak poradzi sobie na kilku frontach Howe. Dostał parę fajnych nazwisk i Sroki wydają się dosyć konkurencyjne a sam trener będzie teraz mam wrażenie na zdecydowanie większym świeczniku niż wcześniej.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 23 lip 2023, 8:45

Ja tam czuje że ta Chelsea w tym roku może pozamiatać ładnie. Bardzo lubię Pocha, kadrę ma bardzo ciekawą i wydaje mi się że jak Mauricio poukłada ten burdel od podstaw to to będzie żarło

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 23 lip 2023, 13:08

na razie w sparingach w Chelsea furorę robi Nicolas Jackson, może wreszcie The Blues trafią i będą mieli dobrego napastnika. Fajnie piłeczki zgrywa, a do tego jest szybki jak diabli.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 23 lip 2023, 18:02

Silva odrzuca 40 baniek z Arabii i zostaje w Fulham, szacun Marco ! :brawo:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 lip 2023, 18:27

Zaha w Galatasaray.

Podobno CP chciało go zatrzymać, dawali dobre siano a on poszedł do Turcji.
Wydaje mi się, ze nawet poza CP znalazłby dobry zespół bo to dobry gracz, a tu idzie z premier league do dobrej drużyny, ale nie aż tak dobrej ligi i znika trochę z radarów.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 23 lip 2023, 19:32

W Galacie jest fajna paka i widać że projekt idzie w dobrą stronę. Gra w LM pewnie przeważyła, a ta Galata może tam coś zwojować z takim składem.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 24 lip 2023, 8:52

Enjo pisze:
23 lip 2023, 18:27
Zaha w Galatasaray.

Podobno CP chciało go zatrzymać, dawali dobre siano a on poszedł do Turcji.
Wydaje mi się, ze nawet poza CP znalazłby dobry zespół bo to dobry gracz, a tu idzie z premier league do dobrej drużyny, ale nie aż tak dobrej ligi i znika trochę z radarów.
Zaha to przypadek niewykorzystanego potencjału. Fantastyczne możliwości fizyczne, lecz głowa trochę nie nadążała za talentem. Nieudana przygoda w ManUtd zaciążyła mocno nad jego karierą i najlepsze lata zmarnował dla Palace, gdzie odstawał poziomem na tyle, by uzyskać status idola i zbawcy, ale od pewnego momentu utknął i przestał się rozwijać. Niezależnie od wysokich kwot transferowych, które parę lat wstecz padały przy jego nazwisku, potencjalnych kupców nie zachęcała też opinia gracza indywidualisty, który nie jest fanem ciężkiej pracy. W ostatnich latach miał serię kontuzji i jego kartoteka medyczna też mogła odstraszyć.
Galata to o tyle nietypowy wybór, że jeśli dziś ktoś taki, jak napisałeś, znika z radarów, to za dużo większe pieniądze w Saudi Lidze.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 lip 2023, 9:21

Zaha był celem nr 1 dla Emerego w Arsenalu. Odpowiadający wówczas za transfery kataloński mafioso Raul Sanllehi powiedział mu że klub nie może sobie pozwolić na wydanie 80mln na jednego piłkarza, po czym miesiąc później wydał 80mln na Nicolasa Pepe którego Emery nie chciał, przytulając przy okazji dodatkowe 20mln premii którą sam sobie przyznał, za co ostatecznie wyleciał z roboty.
Fajnie że takie klimaty już za Kanonierami.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 31 lip 2023, 15:48

Nie wiem czy już było:
https://www.skysports.com/football/news ... asted-time

Zmiany w sędziowaniu w Premier League
-Więcej czasu doliczonego, tak jak na mundialu, mecze będę trwały ponad 100 minut
-Więcej żółtych kartek, zwłaszcza przy dyskusjach i podbieganiu do sędziego przy jednoczesnym zwiększeniu tolerancji na miękkie faule
-Wiecej kar dla sztabu trenerskiego i ławki za niedpowiednien zachowanie

Pierwsza ze zmian bardzo dobra. Średni efektywny czas gry w zeszłym sezonie w Premier League to raptem 54 minuty, zaś rekord padł w meczu Arsenal - Newcastle, gdzie gracze efektywnie grali w piłkę przez raptem 34 minuty. Pora to ukrócić, bo jako kibice chcemy oglądać piłkę nożną, a nie farsy że jakiś zespół łapią skurcze od 5 minuty meczu (pozdrowienia dla pana Howa).

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 31 lip 2023, 16:03

Wielka łycha dziegciu w tym słoiku miodu
On the pitch, as an attempt to allow the game to flow better and reduce stoppages, a higher threshold will be applied to "contact" between players - meaning there should be fewer free-kicks awarded for incidents which last season might well have been penalised for being overly physical.
W Anglii już teraz i tak zbyt twarda gra była puszczana, to boję się myśleć co będzie teraz... :roll:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Premier League 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 lip 2023, 16:58

W Katarze momentami była przesada. Kilka minut w pierwszej połowie, około 10 w drugiej i bardzo często wystarczy.

Bardziej mi się podoba
Elsewhere, referees will be tasked with being more robust in penalising "clear and impactful actions" that waste time - those that differ from the obvious act of kicking the ball away.
I po prostu karanie za nadmierne przedłużanie. Rozumiem taktykę gry na czas i nie jestem za jej banowaniem jak jakaś drużyna chce bronić wyniku nabijając auty co chwila - spoko, taka taktyka. Problem pojawia się, jeżeli celebracja takiego autu z premedytacją trwa około minuty.
On the pitch, as an attempt to allow the game to flow better and reduce stoppages, a higher threshold will be applied to "contact" between players - meaning there should be fewer free-kicks awarded for incidents which last season might well have been penalised for being overly physical.

However, as per the existing referee guidelines, any challenge deemed "careless" will be deemed a foul, any which are "reckless" will receive a yellow card, and any player who "endangers the safety" of an opponent will be sent off.
Obawiam się, że w praktyce to będzie kopanie takiego Rashforda bez konsekwencji dopóki nie złamie mu się nogi. Szybcy piłkarze będą mieli jeszcze bardziej przejebane, a już i tak mają ciężko.
The threshold for a player to be shown a yellow card for dissent will be reduced this season.

,Whenever more than one player approaches the referee, at least one of those players, and potentially more, will be shown an automatic yellow card. Practically, any player that runs from a distance to approach the match officials will be booked.
Tu całkowite poparcie. Strasznie mnie wkurwia naskakiwanie na sędziego, wywieranie na nim jeszcze większej presji i używanie tego jako formy gry na czas.
The behaviour of managers and their back room staff will come under greater scrutiny, with an automatic yellow card if there is ever more than one coach in the technical area, and harsher penalties for managers that leave their technical area.
Tu mam mieszane uczucia. Niech sobie chodzi gdzie chce poza boiskiem, dopóki nie utrudnia prowadzenia meczu. Nawet jak dla mnie może podejść na wysokość 25m od linii bramkowej przeciwnika, żeby przekazać informacje skrzydłowemu - o ile nie ma tam sędziego liniowego. Przy czym obawiam się, że mogło by to zostać wykorzystane do tak zwanych NIECNYCH UCZYNKÓW.
Aggression from coaches, towards match officials or opponents, will be routinely met with a red card, and any club official sent off will no longer be allowed to watch the game from the stands. Instead, they must be out-of-sight of the pitch.
Każda agresja w footballu jak dla mnie powinna mieć poważniejsze konsekwencje. Dzieci na stadionach to słyszą i widzą, a później niektórzy mogą się na tym wzorować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”