Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1434

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 cze 2016, 18:45

Fieldy - napisałem przecież że nazwiska to przypadkowe, wzięte z brzegu, chodziło mi bardziej o poziom piłkarza. Inna sprawa co oni w tej LM osiągną (głównie T.Silva) - może za rok takie MU osiągnąć więcej niż PSG? IMHO - jak najbardziej. Więc tu ryzyko jest mniejsze. No i hajs - zauważ, że taki Alex Teixeira czy J.Martinez też za wiele nie osiągną w lidze chińskiej a przeszli tam w kwiecie wieku jak na piłkarzy. MU to jednak w dalszym ciągu marka a Mourinho też stanowi pewien magnes.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 08 cze 2016, 19:01

Ale ani Teixeira, ani Martinez nie byli w pozycji ww. Ten pierwszy dopiero wchodził na światowe salony, a ten drugi wg wielu okazał się niewypałem w Atleti.

Co więcej, wiele mówi, że obaj niedługo zagrają w budujących się chińską kasą klubach z Mediolanu, co ma być sposobem na obejście FFP (oni nie mają takich zysków jak MU).

Do tego widać, że Jose szukał szybkiego obrońcy, a np. Godin mi się z takim nie kojarzy. Innych kandydatów również nie widzę, chyba że Bundeslidze, ale nie wiem w czym tamci mieliby - w teorii oczywiście - być lepsi od gracza 4. ekipy LL.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 cze 2016, 19:20

Prosta sprawa albo gość szybko odpali i będzie bestią albo dołączy do grona transferowych niewypałów jakich w ostatnim czasie w MU było całkiem sporo. Pierwszy transfer trochę z mrugnięciem oka w kierunku kibiców MU. Młody gość z dużym potencjałem, który dopiero może wskoczyć na topowy level. Może ale tylko jak zostanie dobrze poprowadzony. Kosmiczna kwota, gość nie do końca znany w piłkarskim świecie, może za rok będzie można tylko uśmiechnąć się z politowaniem po kolejnych kilkudziesięciu bańkach wywalonych w błoto a może okaże się, że sprowadziliśmy skałę na lata. I tu będzie test dla Portugalczyka czy faktycznie potrafi z takimi graczami pracować i wprowadzać ich na ten wyższy poziom. Ostatnio w Chelsea z Rahmanem czy Kenedym za bardzo mu nie wyszło a miał też kilku innych chłopaków z potencjałem.

Z jednej strony zgadzam się, że przydałby się gracz, który ma jakieś doświadczenie i z miejsca stałby się filarem defensywy ale wydaje mi się, że kandydatury Godina, Ramosa czy Thiago Silvy, które się tu przewijają są nierealne. Magia nazwy MU i siła nazwiska Mourinho to jedno ale jednak Ci goście grają w drużynach gdzie mocno już wrośli, co roku mają aspiracje gry o najwyższe trofea a wiek już taki, że pakowanie się do niepewnego zespołu na etapie formowania się, który LM ostatnio ogląda w tv to nie jest wcale dla nich taka kusząca propozycja jakby niektórym mogło się wydawać. Zgadzam się tu z Leagu'iem (?;)), na rynku za bardzo nie było widać mocnych nazwisk lekko do wyjęcia.

Chłopak dostanie kredyt zaufania, zobaczymy co z tego wyjdzie. Widocznie Mourinho postawił Smallinga jako lidera defensywy i liczy, że Iworyjczyk przy nim rozkwitnie. Co z tego wyjdzie, zobaczymy. Zakup pod kątem przyszłości, oby odpalił tak szybko jak Martial i okazał się strzałem w dziesiątkę. Na ocenę tego transferu jeszcze przyjdzie czas. Plus jest taki, że szybko odchodzimy od dziwnego pomysłu grania Blindem jako podstawowym stoperem. Sam jestem nieco sceptycznie nastawiony bo jakoś nie mam zaufania do stoperów z Afryki. Fizycznie pewnie dostaniemy maszynę i gościa, który w tym aspekcie będzie niszczył, obawiam się jednak na ile okaże się graczem, który będzie potrafił być regularny w swojej grze i trzymał koncentrację przez 90 minut w każdym meczu.

Wszyscy piszą o przyszłości Rojo i Jonesa a pytanie co dalej z Daleyem. W mediach pojawiały się plotki, że jego przyszłość na OT też jest zagrożona choć IMO Blind na OT powinien zostać jako alternatywa dla Shawa i zapchajdziura do środka pola.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2016, 19:29

Jones to już dawno nie widziałem, on się wciąż leczy?

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 cze 2016, 19:31

Ćwiczy wrzucanie rożnych :P

/edit
w teorii się wykurował ale jak to z nim bywa, to tylko teoria. Pod koniec sezonu już coś kopał w rezerwach i chyba był na ławce w którymś z meczów ale przy jego genie szklanki w DNA można zacząć się zastanawiać czy jeszcze kiedyś coś z niego będzie.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 08 cze 2016, 19:41

Morrow pisze: Zgadzam się tu z Leagu'iem (?;)), na rynku za bardzo nie było widać mocnych nazwisk lekko do wyjęcia.

Jakbyście dobrze posmarowali przed przyjściem Chińczyków, to Miranda byłby idealny. Teraz to już nie ma szans na niego.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 cze 2016, 19:42

Blinda to ja widzę u Was w pomocy do rotacji, to nigdy nie był i nie będzie ŚO... Dobra zapchajdziura na ławkę bo może grać na kilku pozycjach i ja bym go zostawił.

A co do nazwisk - nikt nie mówi, że będą "lekko do wyjęcia" ale spróbować można było. A tak jedziecie na duże ryzyko - może wyjdzie 2 Martial a może 2 Depay...

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 cze 2016, 20:03

A skąd wiesz, że nie próbowano?

Równie dobrze Hummels mógłby się łamać równie często albo okazać się niewypałem jak Benatia w Bayernie. Jak dla mnie Ramos, Thiago Silva, Hummels czy Godin, którzy gwarantowali skok jakościowy nie byli do wyjęcia w chwili obecnej dla MU. Podobnie taki Alderweireld, który zagrał fantastyczny sezon w Totkach. IMO jest grono obrońców bardziej doświadczonych albo bardziej znanych od Iworyjczyka (na szybko Bonucci, Sokratis, Manolas, Koulibaly) których można było spróbować wyciągnąć pieniędzmi, podobnie jak znalazłoby się też kilku o podobnej skali talentu (Umtiti, Stones, van Dijk). Padło na Iworyjczyka i zobaczymy co z tego wyjdzie, na osądy przyjdzie czas w następnym sezonie. Papiery na granie ma, czy coś z niego będzie przekonamy się na jak zacznie grać w PL.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 08 cze 2016, 20:08

Bonucci byłby wypas bo to top światowy ale on nie do ruszenia. Hummels miał ofertę z Bayernu już na pewno dawno więc co miałoby go skłonić do zmiany klimatu? Kasę i LM miał na miejscu.
Pique,Mascherano,Varane,Ramos,Boateng,Godin,Silva nie do ruszenia. Z tych podobnych do poziomu Bailly`ego można byłoby wziąć Laporte (City go chyba bierze), Umtiti,Stones, Koulibaly,
O Manolas byłby pewnie też drogi , nie wiem czy Roma chętna byłaby do sprzedaży kolejnego stopera ale grek jest genialny.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 cze 2016, 20:21

Teoretycznie jeszcze Varane mógł być niezadowolony ze swojej roli w Realu ale to też mało realny cel.

Hummels pozornie mógł być do wyjęcia skoro postanowił odejść z Dortmundu i szukać nowych wyzwań ale skoro nie miał oporów odnośnie przejścia do Bayernu to nie było szans żeby poszedł zamiast tego do MU.

Marzeniem dla mnie byłby ktoś z zestawu Silva, Godin, Alderweireld ale IMO żaden z tych gości nie był w tej chwili do kupienia przez MU. Reszta nazwisk z potencjałem jak Ci wyżej wymienieni byli moim zdaniem obarczeni równie wielkim znakiem zapytania co Bailly.

Także bym wolał jakieś nazwisko, które z miejsca powinno dać gwarancję skoku jakościowego w obronie, jak słusznie zauważył wcześniej red, w Akademii mamy chłopaków z papierami na grę w pierwszym składzie i do oszlifowania. Przydałby się tu jakiś mentor i lider, od którego mogliby się uczyć wszyscy. A tu na takiego mentora i lidera wyrasta Smalling, który wciąż ma przed sobą mnóstwo pracy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 cze 2016, 20:45

Będę się upierał, że T.Silva jest do wyjęcia - on nic z Paryżanami nie osiągnie, ten zespół nie ma mentalności zwycięzców (podobnie jak MC - sztuczny twór za hajs). A do emerytury blisko. Pytanie czy w ogóle rozpatrywano taką kandydaturę pozostanie jednak bez odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 09 cze 2016, 8:40

Eyesmon pisze: Będę się upierał, że T.Silva jest do wyjęcia - on nic z Paryżanami nie osiągnie, ten zespół nie ma mentalności zwycięzców (podobnie jak MC - sztuczny twór za hajs). A do emerytury blisko. Pytanie czy w ogóle rozpatrywano taką kandydaturę pozostanie jednak bez odpowiedzi.
Patrz pogrubiony fragment.

Jakie by nie było PSG to ma w tej chwili znacznie bliżej do czołówki europejskiej niż MU. Diabły za rok mogą wrócić do LM i tam błyszczeć a równie dobrze mogą skończyć znowu poza top4. Dla gracza z mistrzowskimi aspiracjami i w wieku Silvy to nie byłoby najbezpieczniejsze rozwiązanie. Być może i Brazylijczyk byłby teraz do wyciągnięcia (choć w Paryżu jest kapitanem) ale prędzej przez Real, Barcelonę, Bayern czy City czyli kluby, które mają już ugruntowaną pozycję w Europie. Transfer do MU w chwili obecnej byłby w tej chwili krokiem w tył pod względem sportowym. Jedynym argumentem mogłaby być chęć sprawdzenia się w Anglii bo finansowo PSG może dać tyle samo ale Tak jak piszesz, nigdy nie dowiemy się jednak czy taki pomysł padł.

Przy okazji przekonamy się czy na jednym nowym obrońcy się skończy.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 09 cze 2016, 11:30

Nie wiem, tylko ja czuję w klubie przypływ takiego optymizmu ostatnio? Szczerze to po pierwsze nie spodziewałem się takiego wejścia Mourinho. Z jego ostatniej ekspansji w Chelsea zapamiętałem głównie trochę gbura, który praktycznie się nie uśmiechał - przyszedł do nas i na wszystkich zdjęciach banan na twarzy, taki powinien cały czas być! :D
Druga sprawa, to ten transfer. 40 milionów za obrońcę to nie jest jakiś rekord? W sensie cena za obrońcę? Rzadko się widuje takie kwoty za gracza na tej pozycji. Rok temu 50mln € za Martiala była taka sensacja, że media przez cały miesiąc siały ferment, wyliczali nam błędy i w ogóle. Teraz dajemy niewiele mniej za mniej znanego obrońcę i czuję spokój - fajnie!

Btw., na początku sierpnia odbędzie się charytatywne spotkanie między United a Evertonem, bardziej mnie jednak zaciekawiły słowa Rooney'a na temat tych klubów:
Manchester United and Everton are the only clubs I have played for as a professional footballer. I am happy to say now that, whatever may happen in the future, I will never play for another Premier League club.
:smoke:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 cze 2016, 12:57

Morrow - 32 lata ma, jeszcze by zdążył Smalla wyprostować ;) Ale racja - to gdybanie.

Carbon - to Wy za niego aż 40 dajecie??? Nie doczytałem wcześniej kwoty ale to naprawdę odjazd...

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 09 cze 2016, 13:28

Znaczy na czysto 32 miliony, ale z bonusami 40 milionów. Tak czy siak potężna kwota.
Kurde, kibice United to zawsze muszą żyć w stresie w związku z tym, czy dany młodziak, za którego się płaci takie kokosy, się przyjmie czy też nie. :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”