Premier League 2022/2023 - Strona 35

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 maja 2023, 15:02

Albion pisze:
23 maja 2023, 14:39
Eyesmon pisze:
23 maja 2023, 14:28
A w ogóle to ta dyskusja trochę przypomina Messi vs Ronaldo. Każdy ma swojego faworyta i tyle.
No to już nie brnijmy w to dalej, jeśli tak to wygląda :)
Nic mnie tak nie drzaźni, jak dyskusje kto jest Goatem, Messi czy Ronaldo. Najgłupsza polemika pod słońcem. Bo przecież żaden z nich.
No rejczel. GOATem jest Dinho

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 23 maja 2023, 15:26

Bernabeu pisze:
23 maja 2023, 13:26
Nie jest skazane na żaden sukces,
Masz rację. Trochę niefortunnie to zabrzmiało. Chodzi z grubsza o to, że City przed Guardiola było top, tylko raz wypadli po za podium od 2010 roku. Mistrzostwa zdobywali z nimi Mancini i Pellegrini, czyli trenerzy, którzy nawet nie będą brani pod uwagę do pierwszej 10 GOATow. Przyszedł Pep i oczywiście dołożył pierwiastek od siebie, bo jest trenerskim geniuszem ale stawiam tezę, że i bez niego City by kontynuowało to bujanie się między miejscami 1-2 ;)

Ogólnie to jest moje subiektywne zdanie i nie trzeba się z tym zgadzac.

Condo warunków pracy, już pisałem ale powtórzę. Nie wiem gdzie jeszcze w historii był przypadek, że klub nie dość, że dał trenerowi nieograniczone środki finansowe, to jeszcze na jego wyraźną prośbę przebudował ośrodek treningowy i zrestrukturyzowal sposób zarządzania. W Barcelonie miał warunki do osiągania sukcesów tylko dlatego, że trafił na złote pokolenie. Ale do reszty musiał się dostosować (inna sprawa, że znał to na wylot, no ale mniejsza). W Anglii, to City dostosowało do niego każdy aspekt funkcjonowania klubu + dało mu kartę bez limitu. No jeśli to nie są historycznie dobre warunki dla trenera do osiągania sukcesów, to ja nie wiem co jeszcze można zrobić lepiej.

I na koniec dygresja. Ogólnie zdaje sobie sprawę z jakiego powodu PSG jest traktowane jako synonim porażki ale zestawiając to z City to i tak jest śmiesznie. No bo podsumujmy. Oba kluby dominują w ligach (nie wina PSG, że nie mogą grać w poważniejszej lidze lol). I oba od lat, w momencie jak to piszemy, bezskutecznie próbują zwojowac Europę. Co więcej dopiero w tym sezonie po całych 6 latach z nadtrenerem, City udało się przebić achievement PSG i zrobić drugi finał lol. No [k****], trochę mi się to rozjeżdża XD.
Z Chelsea też bym przystopowal, i to będzie druga dygresja, bo oni dopiero pierwszy sezon grają na kodach (drugi raz w swojej historii lol) i czas pokaże co tam się z tego wykluje w dłuższej perspektywie. Przypomnę, że pierwsze sezony Mansoura w Manchesterze to też beczka, a nawet pierwszy sezon nadtrenera to kopalnia memów (mimo, że tak spektakularnie się nie wyjebał, no ale wtedy nie byłby nadtrenerem ;))

Ogólnie to bym obserwował Newcastle, bo jeśli ten sezon to nie jest jednorazowy wyskok, i będą liniowo zmierzać do topu, to nie będzie lepszego potwierdzenia na to, że jeśli ma się fundusze plus plan działania (czyli coś czego brakuje np ManUnited), to ten czy inny trener da sukcesy. Bo to jest case City imo (ale nie trzeba się z tym zgadzac :))

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 23 maja 2023, 15:43

Bez sensu ta dyskusja, bo żeby zmierzyć kto lepszy czy Pep czy Carlo to w 2016 Włoch musiałby objąć City a Pep teraz trenować Real :wink:

Jedno wiem na pewno, gdyby Carlo wziął to City w 2016 to tych wszystkich misiów i rekordów by nie było. Być może Chelsea dwa lata temu przegrała by finał LM z Acelottim a City miało by teraz puchar LM na koncie, ale ja bym tego nie huhu nie zamienił. Bo tą LM wygramy wcześniej czy później, może nawet już w czerwcu, ale to jak Pep zdominował Premier League to nie zrobiłby nikt inny. A nawet jak to jest takie łatwe to czemu takie United czy Chelsea co sezon praktycznie się wypierdalaj na ryj a warunki trenerzy mają całkiem całkiem.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 23 maja 2023, 17:59

ryba_82 pisze:
23 maja 2023, 15:43
gdyby Carlo wziął to City w 2016 to tych wszystkich misiów i rekordów by nie było. Być może Chelsea dwa lata temu przegrała by finał LM z Acelottim a City miało by teraz puchar LM na koncie,
Też jestem w stanie sobie taki scenariusz wyobrazić. :)

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 23 maja 2023, 18:33

Gdyby Ancelotti objął City w 2016 roku, to pewnie by już tam od paru lat nie pracował. ;) To, poza potencjalnie historycznym sezonem, wizjonerstwem i wynikami, jest być może największym atutem Guardioli, że pracuje tam siódmy sezon i właściwie nie ma oznak zmęczenia materiału. Rok temu +90 punktów, teraz szansa na potrójną koronę. Te swoje wypasione fury to jednak traktuje trochę lepiej niż Mourinho czy ten Ancelotti. ;)

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 23 maja 2023, 18:34

Bo przez te 7 lat wymienili mu cały zespół 😉

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 23 maja 2023, 18:43

To tak jak pięciu trenerom United (czy ile ich tam było) przez ten sam okres czasu. ;) Guardiola przez 15 lat pracy na topie ani razu nie został zwolniony, i chyba się nie zanosi, że ktoś go zwolni w Manchesterze do 2025 roku, kosmos obecnie w tym zawodzie.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 23 maja 2023, 19:40

Bernabeu pisze:
23 maja 2023, 18:33
Gdyby Ancelotti objął City w 2016 roku, to pewnie by już tam od paru lat nie pracował
To też jestem sobie w stanie wyobrazić hehe.
Inna sprawa że pewnie po nim City wzieloby sobie jakiegoś de Zerbi albo innego newgena, znowu zdobyloby z 2x mistrzostwo i może powalczylo znowu o LM
I tak by się to tam krecilo. ;)

Pytanie co po latach byłoby dla klubu i jego kibiców bardziej imponujące. W okresie powiedzmy 5-letnim. 4 mistrzostwa i 0 LM czy np 2 mistrzostwa +1 LM?

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 23 maja 2023, 19:53

masacra pisze:
23 maja 2023, 19:40
Pytanie co po latach byłoby dla klubu i jego kibiców bardziej imponujące. W okresie powiedzmy 5-letnim. 4 mistrzostwa i 0 LM czy np 2 mistrzostwa +1 LM?
Powiedzmy sobie szczerze, do historii przechodzisz dzięki LM (mowa o klubowej piłce). Zwłaszcza w klubach seryjnie kolekcjonujących tytuły krajowe, ochnasty tytuł mistrza (jasne, cieszy) już nie robi takiego wrażenia, jak np. drugi czy trzeci triumf w LM.
Inna sprawa, że menedżerowie i piłkarze często publicznie zapewniają "dla nas priorytetem jest walka o mistrzostwo kraju", bo uważają, że tego od nich oczekują kibice. I nie chcą im podpaść, deklarując, że sprawa hegemonii na rynku krajowym jest mniej ważna. W Anglii niezwykle ważna jest też hegemonia lokalna, określana, jako bragging rights, tzn. można wiele chłopakom darować, ale lania od lokalnego rywala nigdy :)

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 23 maja 2023, 19:57

Ferguson przeszedł do historii właśnie dzięki wygrywaniu ligi a nie LM. To głównie mówi się o jego genialnej skuteczności w zdobywaniu majstra.

2 LM na 25 lat nie robią wrażenia, ale bodajże 13 tytułów na 25 lat już tak.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 23 maja 2023, 20:02

masacra pisze:
23 maja 2023, 19:40
Luźno to drugie.

Ale z tą Ligą Mistrzów jest trochę tak jak kilka razy pisałem, że jak nie jesteś Realkiem, ew. Barceloną z ostatnich kilkunastu lat, to wygrywasz Ligę Mistrzów raz na dekadę i jesteś szczęśliwy, z reguły topowe kluby wygrywają ją jeszcze rzadziej. No i jak Pepe wygra teraz Ligę Mistrzów z City, to potwierdzi tą prawidłowość. Jak znowu przegra, to rzeczywiście będzie można toczyć takie rozważania.
Hersk pisze:
23 maja 2023, 19:57
2 LM na 25 lat nie robią wrażenia, ale bodajże 13 tytułów na 25 lat już tak.
Inne czasy, bez porównania, teraz czołówka ma dużo większą przewagę nad resztą niż kiedyś, inne reguły uczestnictwa w LM etc. United byli chyba pierwszymi bogaczami w Anglii, ale jakby teraz jakiś trener dostał takie pokolenie jak wtedy SAF + pozycję na rynku transferowym jaki ma Manchester to zrobiłby duuuużo większy damage w Europie, myślę.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2023, 20:03 przez Bernabeu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 23 maja 2023, 20:03

Hersk pisze:
23 maja 2023, 19:57
Ferguson przeszedł do historii właśnie dzięki wygrywaniu ligi a nie LM. To głównie mówi się o jego genialnej skuteczności w zdobywaniu majstra.
Sir Alex Ferguson przebił sufit i jest poza klasyfikacją, jako osobliwość uniwersum.
Ale powiedz mi, kim byłby dziś Guardiola, gdyby ani razu nie wygrał LM?

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 maja 2023, 20:10

Albion pisze:
23 maja 2023, 20:03
Ale powiedz mi, kim byłby dziś Guardiola, gdyby ani razu nie wygrał LM?
wciaz swietnym trenerem. a kim sa di matteo albo tuchel, ktorzy lige mistrzow wygrali, ale tak ogolnie to troche nimi zycie trenera pomiata? :P

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 maja 2023, 20:12

Nie no, Fergie dwa razy zagrał z Pepem i dwa razy został wyjaśniony.

Uwielbiam SAFa, uważam go za top topów w historii, ale mam wrażenie, że dla niektórych, niezależnie od tego, co by osiągnęli inni trenerzy, będzie on jakimś niedoścignionym wzorem chyba na zasadzie, że kiedyś to było lepiej. Pep robi takie rzeczy i zdobywa tyle tytułów, że ja bym dziś nie stawiał SAFa jakoś wyraźnie ponad nim - imo Guardiola nie ma sobie czego w tej rywalizacji zarzucić.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Premier League 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 23 maja 2023, 20:13

No Tuchel do nie tak dawna był uważany za jedno z najgorętszych trenerskich nazwisk na rynku i jakiegoś trenerskiego koksa, a wystarczyły mu do tego na dobra sprawę dwa dobre wyniki w LM (z czego jeden zakończony triumfem), chociaż jeśli ostatecznie faktycznie Bayerniaki przewala ten tytuł to pewnie wielu się ta optyką zmieni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”