Puchar Ligi Angielskiej (Carabao Cup) - Strona 39

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Kto sięgnie po trofeum?

Arsenal
2
20%
Bristol
3
30%
Chelsea
1
10%
Manchester City
4
40%
Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Puchar Ligi Angielskiej (Carabao Cup)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 20 gru 2024, 0:02

Mr.Chris pisze:
19 gru 2024, 23:48
Tennessee pisze:
19 gru 2024, 23:15
sam faul był raczej "delikatny"
Bayindir został złapany i przytrzymany za rękę w momencie ruchu do piłki, gdzie piłka była dosłownie na jej wyciągnięcie, gdyby mógł normalnie wyskoczyć, a nie był ściągany w dół przez 70kg żywej wagi, czy ile tam ma zawodnik Tottenhamu.
Ok, zgadzam się, ale zgodzisz się ze mną, że takie rzeczy nie są proste do wychwycenia? bo właśnie to staram się przekazać. A nie, za przeproszeniem pierdolić o wypaczeniu meczu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 gru 2024, 0:30

Tennessee pisze:
20 gru 2024, 0:02
Mr.Chris pisze:
19 gru 2024, 23:48
Tennessee pisze:
19 gru 2024, 23:15
sam faul był raczej "delikatny"
Bayindir został złapany i przytrzymany za rękę w momencie ruchu do piłki, gdzie piłka była dosłownie na jej wyciągnięcie, gdyby mógł normalnie wyskoczyć, a nie był ściągany w dół przez 70kg żywej wagi, czy ile tam ma zawodnik Tottenhamu.
Ok, zgadzam się, ale zgodzisz się ze mną, że takie rzeczy nie są proste do wychwycenia? bo właśnie to staram się przekazać. A nie, za przeproszeniem pierdolić o wypaczeniu meczu.
Szczerze mówiąc nie wiem. Nigdy nie sędziowałem.

Co to jednak ma do rzeczy, czy coś jest trudne do wychwycenia, czy łatwe? Błąd, to błąd. A błąd bezpośrednio kosztujący bramkę w meczu w którym drużyna wygrała tylko jedną bramką, to błąd wypaczający wynik.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 20 gru 2024, 0:48

Mr.Chris pisze:
20 gru 2024, 0:30
Co to jednak ma do rzeczy, czy coś jest trudne do wychwycenia, czy łatwe? Błąd, to błąd.
Różnica jest taka, że jak sytuacja jest łatwa do wychwycenia, a tego nie zrobisz to można mówić o wypaczaniu wyniku. Jeśli łatwa nie jest, to mamy do czynienia po prostu z błędem.

Błędy sędziowskie były, są i będą, to jest część futbolu, jak gra na czas, czy kopanie po nogach. Nie ma i nie będzie rozwiązania i żadnego złotego środka.
Jeśli ktoś nie jest w stanie tego zrozumieć, to niech zmieni zainteresowania. Futbol jest grą błędów, również sędziowskich.

Każdy ma klub któremu kibicuję i każdy kiedyś zyskał na błędzie i stracił na błędzie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 gru 2024, 0:56

Mamy po prostu inną definicję wypaczenia :)

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 20 gru 2024, 1:04

Ale jak wypaczenia jak United w momencie błędu sędziowskiego przegrywał?
To nie była sytuacja 1:1 i gol w 90+3 po błędzie na 2:1. Co, że niby United mógł strzelić na 3:3? tak samo mógł nie strzelić. Albo zrobić tysiąc innych rzeczy.

Rzeczywiście mamy inną definicję. :)

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 20 gru 2024, 1:14

Tennessee pisze:
20 gru 2024, 1:04
To nie była sytuacja 1:1 i gol w 90+3 po błędzie na 2:1. Co, że niby United mógł strzelić na 3:3? tak samo mógł nie strzelić. Albo zrobić tysiąc innych rzeczy.
Ziomek, ale strzelił tego trzeciego gola. Końcowy wynik 4:3 dla Tottenhamu wynikał z błędu sędziowskiego. Wypaczenie to w dosłownym rozumieniu m.in. zniekształcenie czegoś. Tutaj sędzia zniekształcił końcowy wynik. Nie ma gdybania, tylko fakty.

Ostatnio podobną sytuację widziałem w meczu Motoru z Rakowem. Nóż się otwiera w kieszeni.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 20 gru 2024, 1:26

Nie zakładam z góry jakby się potoczyły rzeczy po nieuznaniu gola. Tyle.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 gru 2024, 1:34

Pewnie, ale mówimy o sytuacji, w której jeden zespół odrabiał trzybramkową stratę, był w gazie, strzelił dwa gole i parł do trzeciego, a dostał gonga na 2-4 po golu, którego być nie powinno. Może bez tego nie byłoby więcej bramek - może, bo gdybać sobie można, ale faktem jest, że ten błąd miał kluczowe znaczenie dla tego, jak mecz się potoczył. I tak jeszcze odrobiliśmy bramkę, ale taki gong w końcówce, gdy odrabiasz wynik, ma ogromny wpływ na przebieg meczu. Factos.

Tzn. ja płakać po wyniku nie zamierzam, bo - mówiąc szczerze - mam głęboko w poważaniu te rozgrywki. Mamy LE, mamy ligę, jeszcze jeden puchar, a kadry nie mamy zbyt licznej + cierpimy przez kontuzje. Dla mnie kilka dodatkowych meczów to zbędne ryzyko i szansa na zajechanie piłkarzy, więc wywalone w to całe Carabao, no ale akurat lekki skandal to w tym meczu był i nie ma co temu zaprzeczać.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 20 gru 2024, 7:54

Tennessee pisze:
20 gru 2024, 1:04

Rzeczywiście mamy inną definicję. :)

Dawno większych głupot nie czytałem. Zespół naciera przez 30 minut na rywala, ma jedną bramkę do odrobienia po czym sędzia mylnie uznaje gola rywalowi. To zawsze zadziała na postawę drużyny. Czego tu nie rozumiesz?

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 20 gru 2024, 10:43

nie wiem skad ta pewnosc ze var cokolwiek by tu zmienil. jest jakas szansa ale tu jest tyle materialu wspomagajacego decyzje ze varowy musialby serio spaczony humor tego dnia miec.

vicario w tym sezonie i na tym samym stadionie co kolejke gorsze rzeczy przezywa. arsenal musialby zostac zrzucony do championship za swoje rozne. jakis lepszy bramkarz to ogarnie bo samo pozycjonowanie sie zostawia tu wiele do zyczenia.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 20 gru 2024, 15:37

Jeśli miałbym powiedzieć czy bardziej był tam faul na bramkarzu czy bardziej błąd bramkarza, to zdecydowanie to drugie. Tak 70 do 30.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 gru 2024, 15:42

Tyle gadacie o tym faulu, że nawet fejsbuk mi zaproponował filmik z tego zdarzenia, komentatorzy z viaplay powiedzieli faul, dla mnie takie 50-50. Napastnik dotknął bramkarza, to było tak delikatne że nie wiem czy musi być faul odgwizdany... Od dawna przecież golkiper w piątce już nie jest chroniony.

Awatar użytkownika
Cristiano7
Skład C
Skład C
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cristiano7 » 20 gru 2024, 16:44

cloner pisze:
20 gru 2024, 15:42
Od dawna przecież golkiper w piątce już nie jest chroniony.
ale zablokowanie mu ruchu rąk też od dawna jest już legalne ?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 gru 2024, 17:05

Nie no, faul był ewidentny i myślę, że VAR by to cofnął (jakby miał dobry dzień lol).
Także pozdrowienia dla wszystkich tęskniących za piłką sprzed czasów powtórek wideo :)

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 20 gru 2024, 17:26

masacra pisze:
20 gru 2024, 17:05
Nie no, faul był ewidentny i myślę, że VAR by to cofnął (jakby miał dobry dzień lol).
Także pozdrowienia dla wszystkich tęskniących za piłką sprzed czasów powtórek wideo :)
przyznałbym rację, ale sędziom w Anglii niestety nic już nie jest w stanie pomóc. Na Varze kładli jeszcze gorsze tematy. To jest problem systemowy, nie dorastają do rangli ligi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”