Rajdy samochodowe - WRC - Strona 2

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Re: Rajdy samochodowe - WRC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 09 mar 2014, 12:25

Pospamuję trochę sobie, w końcu inni mogą , a ja nie? :P

Maciek Szczepaniak:

"Nie było nam dane przejechać wszystkich odcinków, co jest największą stratą weekendu. Niemniej jednak, choć wiem że dziś może brzmi to dość dziwnie, uważam że prędkość jaką pokazuje Robert w swoim pierwszym sezonie WRC jest zadziwiająca. Odrzucając nawet Jego ograniczenia, a biorąc pod uwagę że rywalizuje z zawodnikami znającymi trasy rajdów jak własną kieszeń to nie przypominam sobie kierowcy, który byłby tak szybko, tak blisko czołówki. No może Seb Ogier w 2009. Doskonałym przykładem jest tu Rajd Mexyku, który dla mnie był 6 a dla Roberta 1 . Oesy praktycznie są te same od lat. Jeśli na 44 km El Chocolate przyjeżdżamy ze stratą 0,5s/km do mistrza świata to znaczy że prędkość jest. Niestety brak doświadczenia kierowcy powoduje że zdarzają się również takie wypadki jak wczoraj i musimy postarać się poprawić naszą skuteczność, ale jestem przekonany że już niebawem Robert będzie rywalizował o podium również w rajdach szutrowych. Znamienne jest to że dziennikarze branżowi i ludzie z zespołów, których poznałem podczas moich lat spędzonych w cyklu WRC, zadają pytanie : kiedy a nie czy? Robert wygra Swój pierwszy rajd. Wiem że wiele osób jest zniecierpliwionych, nam też nie jest teraz najłatwiej, dlatego jeszcze bardziej doceniam wszystkie gesty sympatii z Waszej strony. Po raz kolejny powtórzę truizm : To kibice są sensem tego sportu. Dziękuje za doping......i do zobaczenia już niebawem w Portugalii."

Sam Robert po rozmowie z szefem M-sportu przyznał wczoraj, że za bardzo chce się ścigać, przez co popełnia błędy.

Tak jak mówiłem wcześniej, tak samo mówię teraz: kwestia czasu, zanim Robert przegoni towarzystwo.

Mała 9-sekundowa wrzutka z Rajdu Szwecji:

:)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 09 mar 2014, 13:27

Rajd Meksyku nie śledziłem aż tak jak w Szwecji - wiem tylko,że RK był w czołówce,z małą stratą i z rajdu wyeliminowały go 2 wypadki - pierwszy o dobre miejsca a drugi już na dobre...

Cóż wstrzymuje się ze śmiechem z osób,które śmieją się z wypadków RK(w domku posty bodajże MVB bądź bodajże clonera).
Tylko kwestia czasu(doświadczenia) spowoduje,że mój śmiech będzie o wiele wiekszy, a wtedy to Wam zrobi się głupio(a przynajmniej powinno) :P

Ubek nie przejmuj się,że piszesz sam :P Nie zniechęcaj się,ja go śledze regularnie(w końcu sam go założyłem :D)...Ja tak mam w większości tematów(Górnik Zabrze,F1) - po prostu brakuje trochę czasu na wszystko odpowiadać :)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 28 kwie 2014, 17:04

Długo się zastanawiałem czy wrzucić wywiad z Robertem Kubicą w tym temacie czy F1 i po całkowitym wysłuchaniu zdecydowałem się jednak wrzucić tutaj...

W skrócie od M.Sokoła z FB
O powrocie do F1: „Ogólnie szanse są, ponieważ dopóki będzie jakiś postęp i dopóki technologia idzie do przodu, to są i szanse. Kwestia jest też taka, że nie ma sensu wsiadać do bolidu, jeśli ja nie będę w stanie jeździć w stu procentach tak jak jeździłem, jeśli nie będę w stanie pokonywać wszystkich torów w kalendarzu. Na dzień dzisiejszy mógłbym jeździć na większości torów, ale nie na wszystkich. Kiedyś była nawet taka możliwość, żebym zrobił dzień testów w Formule 1, powrócił do bolidu, ale zadałem sobie pytanie: co dalej? Dla mnie na dzień dzisiejszy to nie ma sensu. Nie potrzebuję akurat tego, żeby wsiąść do bolidu i poczuć się znowu tak, jakbym się znalazł z powrotem w swoim świecie, ponieważ tak naprawdę mój świat kierowcy to nie są oesy tylko tor. Ja na torze dorastałem i na dzień dzisiejszy moim środowiskiem, w którym nadal czuję się najlepiej, jest padok, tor i samochody, które są używane na torze, a nie na oesach.

O rehabilitacji i szansach na poprawę stanu ręki: „Kwestia jest delikatna, ja mogę bazować tylko na tym, co wydarzyło się przez ostatnie lata i miesiące. Pozytywne jest to, że tak naprawdę postęp jest, ale niektóre ograniczenia, które mam w ramieniu i dłoni, na pewno zostaną. Niektóre rzeczy na pewno można poprawić na stole operacyjnym, ale umówmy się, że przez ponad 20 miesięcy miałem więcej niż parę operacji. Też nie jest to takie proste jak otwieranie i zamykanie drzwi. Rękę za każdym razem otwierać i zamykać – to jest ryzyko i trzeba do tego podchodzić bardzo spokojnie. Zobaczymy, co będzie. To są trudne decyzje i trzeba je podjąć samemu”.

O trudniejszym okresie w WRC: „Ostatni okres nie jest najłatwiejszy, ale to nic naprawdę nie zmienia. Podejmując tę decyzję dobrze wiedziałem, w co się pakuję i tak naprawdę trzy-cztery miesiące negatywne na pewno nie mogą zmienić całej mojej pracy. Także na spokojnie, lepsze dni na pewno przyjdą. Realia są takie, że tytuł wywalczony w WRC-2 w zeszłym roku trochę zaostrzył apetyt ludziom w Polsce i to, co się dzieje teraz, jest niesympatyczne i negatywne, ale nie jest takie nienormalne. Wręcz przeciwnie, większość kierowców na tym poziomie doświadczenia ściga się małymi, wolnymi autami. Ja z moim poziomem doświadczenia ścigam się na najwyższym poziomie i tutaj jest trochę zderzenie realiów. Sądzę, że nienormalne i bardzo specjalne było właśnie wywalczenie tytułu w zeszłym roku”.

Czy nie „przesadza” za kierownicą? „Większość moich wpadek czy wizyt poza drogą nie wynika z przesadzania, tylko po prostu z błędów, a błędy się popełnia. W rajdach większość błędów kończy się poza drogą. Na torze błędy kończą się wyjazdem poza idealną linię jazdy, ale łatwo jest powrócić na ten tor. Błąd tenisisty polega na tym, że wyrzuci piłkę poza linię kortu, ale poza tym nic tak naprawdę się nie stanie. To jest ryzyko tego sportu”.

O wczorajszej kanonizacji Jana Pawła II: „Uważam, że Janowi Pawłowi II trzeba bardzo podziękować, ponieważ dla Polski zrobił bardzo dużo. Polska bardzo dużo zawdzięcza czynom i szczególnie osobie Jana Pawła II. Byłem i jestem fanem osoby Jana Pawła II”.

A tutaj możecie zobaczyć sprawność ręki RK

Źle to wygląda :( Ale widać,że rajdy WRC spowodowały,że RK stał się bardziej rozmowny,a może ten wypadek tak na Niego wpłynął :(

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2014, 12:40

Już miałem pisać o najlepszym wyniku Kubicy w klasyfikacji generalnej rajdu,a na ostatnim odcinku Robert poza trasą Rajdu Francji :( Szkoda,jechał tak dobrze :/ Ale i tak widać ogromne postępy,rywale zaczeli się podczas tego rajdu obawiać,a RK ich spokojnie lał :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 paź 2014, 13:14

Jak nie wyleci kiedyś z trasy - dajcie znać.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 05 paź 2014, 14:14

ddemon pisze:rywale zaczeli się podczas tego rajdu obawiać,a RK ich spokojnie lał
Naprawdę myślisz, że się obawiali? Przecież to że znowu wyleci było tak oczywiste jak alkopiątek u Jacka.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2014, 14:24

Może nie obawiali tak dosłownie,ale komplementowali jazdę Polaka podczas tego rajdu i że muszą również bardziej naciskać coś w tym stylu...
Jak znajdę to wkleję,była to rozmowa 3 kierowców Latvali,bodajże Hirvonena i jeszcze kogoś :)

Pozatym dziwna przypadłość nastała,jak nie idzie to krytyka,a jak idzie np.wczoraj i przedwczoraj to była cisza :P

Kubica prędzej czy później Was zadziwi,z każdym rajdem robi postępy,a potem mam nadzieję zamknie usta wszystkim krytykom-hejtorom :)

E: Znalazłem,pomyliłem Ostberga z Latvaala
Obrazek

Szkoda,straconej szansy na ostatnim oesie,ale będzie lepiej :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 paź 2014, 15:01

ddemon pisze:jak nie idzie to krytyka,a jak idzie np.wczoraj i przedwczoraj to była cisza
A wygrał jakiś wyścig wczoraj i przedwczorja? czy tylko pojedynczy odcinek? Nie interesują mnie sporty motorowe. A artykuł o wypadku znalazlem na fanpejdżach.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2014, 17:46

Są też fanpage,które doceniają wkład i wysiłek RK w rajdy..Wygrał pojedynczy odcinek,zrobił kolejny krok w nabraniu doświadczenia..cloner,ale jak się lubi tylko onet,interia czy inne gówno to potem nie dziw się,że tylko wiesz o wypadku !! Że Cię nie interesują sporty ok? Ale krytykować,nabijać się z kogoś to już jest fair? :shock:

Jak widać w moim poprzednim poście rywale zaczynają coraz bardziej dostrzegać RK jako poważnego rywala to chyba świadczy o jakimś postępie? Kolejny rajd nie dojechany?
Sam RK podkreśla,że jakby zależałoby mu na dojeżdzaniu do mety to by na każdym oesie jechał wolniej o te 10-15 km/h...Owszem widać,że chce aż za bardzo,przez co zdarzają się różne incydenty podczas rajdu,które nawet są tak poważne,że nie kończy kolejnego rajdu,ale żeby nabijać się?że człowiek próbuje,stara się? osiąga pojedyncze suksesy?
Proszę niech każdy krytykant odpowie sobie na pytanie -Kim ja jestem?Co dokonałem? Czy może jakiś fan page o mnie kiedykolwiek napisał? Facet ciężko pracuje,robi to co kocha,przy okazji zarabia godne pieniądze i do tego można zaliczyć do grona wielkich polskich kierowców-sportowców...

Szkoda tylko,że tak dosadnie powiedział podczas tego rajdu o swojej ręce i jej ograniczeniach :( Z jednej strony radość,że pomimo trudności nie wiele tracił na poszczególnych odcinkach,z drugiej to niestety może być kres możliwości...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 paź 2014, 18:06

ddemon pisze:ale jak się lubi tylko onet,interia
Nie czytam takich stron.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 05 paź 2014, 18:26

ddemon pisze:ale żeby nabijać się?że człowiek próbuje,stara się? osiąga pojedyncze suksesy?
Proszę niech każdy krytykant odpowie sobie na pytanie -Kim ja jestem?Co dokonałem? Czy może jakiś fan page o mnie kiedykolwiek napisał? Facet ciężko pracuje,robi to co kocha,przy okazji zarabia godne pieniądze i do tego można zaliczyć do grona wielkich polskich kierowców-sportowców...
Co za moralizatorski bełkot.

W 3 klasie szkoły podstawowej wygrałem konkurs mitologiczny, a w liceum wygraliśmy z kumplami mistrzostwa Tychów w piłkę nożną. Osiągnąłem coś? Mogę już wypowiedzieć krytyczne słowo pod adresem Kubicy?

Chłop pracuje ciężko i bardzo dobrze, ale jak co rusz ma wypadki i nie kończy rajdów, to ja się nie dziwię, że ludzie biorą go na celownik i się zastanawiają, dlaczego tak jest. Nie wiem czy jazda na złamanie karku i koleje kraksy są jakimś wielkim wyczynem? IMO sztuką byłoby wygranie/walczenie do samego końca, szczególnie po jego perturbacjach z ręką. No ale nie mam własnego fanpejdżu, więc już głosu nie zabieram :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 paź 2014, 18:31

Duch pisze:Co za moralizatorski bełkot.
Heh, ja dalszej częsci po tej interii już nie czytałem, a widze że zabawnie jest.
ddemon pisze:Kim ja jestem?Co dokonałem? Czy może jakiś fan page o mnie kiedykolwiek napisał?
Fanpage moze nie, ale wywiad do miesięcznika ze mną zrobili na całą stronę a4. :mrgreen:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2014, 19:03

Może faktycznie trochę przesadziłem,ale po prostu wkurwia mnie,że nie umiemy docenić naszych polskich sportowców i ich sprawiedliwie ocenić,może dlatego,że jest to sport,gdzie pasjonatów jest mniej w naszym kraju,może dlatego,że RK jest rozpoznawalną postacią...Każdy szanowany kibic sportów motorowych w tym kraju wie,że RK potrzebuje nabrać doświadczenia,że te doświadczenie nie przyjdzie z jednym startem,dwoma,lecz z każdym kolejnym kilometrem...No ale malkonentów jest niestety więcej pozostaje się przyzwyczaić - "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy" :(

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 paź 2014, 19:06

Może gdyby jeździł trochę ostrożniej to byłby doceniany. A tak ma co wyścig hejty, bo wylatuje z trasy :rotfl:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2014, 19:48

Ale cloner,ale nie potrafisz przyjąć do świadomości,że RK potrzebuje czasu o którym całym czas pisze,nabrać doświadczenia,szybsze samochody,nowe odcinki,nowy zespół itd...
Jak wygrywał rok temu w klasie WRC-2 to jakoś mało było komentarzy,jak dobrze jeździ,a w tej klasie był bezkonkurencyjny...Ale przy każdym niepowodzeniu,wypadnięciu z trasy piszesz...Każdy malec,gdy nauczył się chodzić swoje upadł :P Powiem tak jeśli RK będzie tak jeździł w ciągu kolejnych 2 lat osobiście przyznam tutaj,że ograniczenia jego ręki są zbyt duże aby mógł jeździć na najwyższym poziomie...Narazie po pojedynczych osiągach widać,że tempo jest,zbyt bardzo szarżuje w środku w zakrętach,dlatego te wypadnięcia...Zobaczymy w przyszłości ;)

Dodam też tylko że pojawiły się informacje,że ponoć ten nowy zespół nie realizuje zakładanych założeń jz RK jakie były przed podpisaniem kontraktu(nie wiadomo czy spowodane jest tymi wypadkami,ale ponoć zespół nie daje poprawek do samochodu,o które RK prosił)...Jak wspomniałem zobaczymy co przyniesie przyszłość na pewno trzeba dać Kubicy czas...Ponoć była też plotka,że RK zakłada odejście z rajdów po tym sezonie i przejść do innej serii...Także czas pokaże :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”