Letnie Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2008 - Strona 2

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Kto zdobędzie wiecej medali na IO

Reprezentacja Polski
14
21%
Michael Phelps
54
79%
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 19 kwie 2008, 7:37

plinert pisze:presje sie wywiera na politykow "bojkot", sportowcow "nie startujcie, nie uczestniczcie w ceremoni otwarcia".... nie, to juz za pozno. trzeba bylo glosniej krzyczec 5 lat temu! teraz to "musztarda po obiedzie"

Jedynym skutkiem tego teraz byłoby zdobycie 100% medali przez Żółtków ... a Tybet jak był, tak będzie częścią Chin.

- Jeśli ktoś jeszcze nie widział tutaj zapodaje filmik przedstawiający sytuację z perspektywy mieszkańców państwa środka. (swoją drogą przypomina mi on te propagandy PRLu z Tv :lol: )

Awatar użytkownika
plinert
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: plinert » 19 kwie 2008, 13:47

kaczy pisze:
plinert pisze:presje sie wywiera na politykow "bojkot", sportowcow "nie startujcie, nie uczestniczcie w ceremoni otwarcia".... nie, to juz za pozno. trzeba bylo glosniej krzyczec 5 lat temu! teraz to "musztarda po obiedzie"

Jedynym skutkiem tego teraz byłoby zdobycie 100% medali przez Żółtków ... a Tybet jak był, tak będzie częścią Chin.

dokladnie tak by bylo. moze lepiej zeby zawodnicy wyzwolili w sobie jeszcze wieksza energie i chec wygrania... tak by chinczycy pod wzgledem sportowym nie wygrali tak jak politycznym czy propagandowym...

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 21 kwie 2008, 21:35

Obrazek

Chińczycy bojkotują Francję
Antyfrancuskie protesty odbyły się w poniedziałek pod supermarketami francuskiej sieci Carrefour w dziewięciu miastach Chin. Według chińskiej milicji w manifestacjach w sumie uczestniczyło kilka tysięcy ludzi. Do największego protestu doszło w Zhengzhou, centrum administracyjnym środkowochińskiej prowincji Henan. Tam kierownictwo sklepu zmuszone było do przerwania pracy.

Dla mnie to bojkotowanie przez nich towarów w dużym stopniu wyprodukowanych w Chinach jest przecież w swoim rodzaju bojkotowanie samego siebie :lol:

ps.

Free Corsica

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 21 kwie 2008, 21:51

Nierozsądne jest napewno to, że MKOL nie ma w tej sprawie praktycznie żadnego stanowiska...

Protesty na całym świecie, wszelkie metody - no ale to jest chyba jedyna szansa tych biednych Tybetańczyków.

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 21 kwie 2008, 21:54

Zachód chce wolnego Tybetu to czemu by nie utworzyć wolnej Korsyki jak to głosi napis na transparencie? (to juz tak abstrahując od smiesznosci calej reszty w tej fladze ze swastykami) Irlandia Północna? Kraj Basków? Quebec w Kanadzie?

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 21 kwie 2008, 22:40

Einarnie wiem czy jest to ironia czy nie.

Ale zarówno na Korsyce, w Kraju Basków czy Quebec są przestrzegane prawa człowieka.

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 21 kwie 2008, 22:45

A masz jakieś wiarygodne źródło, że w Tybecie jest inaczej? :think:

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 21 kwie 2008, 22:54

Einar, no proszę Cię.
Uważasz, że w Tybecie panuje wolność słowa, wszystko prawa są respektowane, panuje normalne życie.

Chcesz wiarygodne źródło, może nie źródło-wiarygodny materiał:
:arrow: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 23770.html
:arrow: http://www.stylwolny.pl/f6/chinscy-zoln ... od-cow-69/

Uważasz, że Chiny to cywilizowany kraj? Policz sobie państwa w których panuje komunizm, zobacz co tam się dzieje. Może chciałbyś aby w Polsce znów rządziła PZPR?

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 21 kwie 2008, 23:58

Hanni pisze:Uważasz, że Chiny to cywilizowany kraj?

Oczywiście.
Dwie osoby zginęły podczas starć protestujących Tybetańczyków z chińską policją. Pokojowa demonstracja zorganizowana przez buddyjskich mnichów w Lhasie, głównym mieście tybetańskiego okręgu autonomicznego a do 1959 roku stolicy niepodległego Tybetu, zgromadziła tłumy. Chińskie siły porządkowe odpowiedziały siłą. Na ulicach rozległy się strzały. Pokojowy protest zamienił się w zamieszki.
Po pierwsze, już wierze w ten "pokojowy" protest. Po drugie chińczycy zaczęli strzelać w tłum i zginęły dwie osoby - to naprawde musieliby celować jak Gilardino.

Co do drugiego linku to ja na tym zdjeciu nic nie widze, a film na tej rumunskiej stronie mi sie nie wyswietla. Nie wiem jaka jest kara za nielegalne przekroczenie granicy w Chinach... niemniej chyba normalną rzeczą jest, że jak przekraczasz granice nielegalnie to herbatką cie nie częstują?

A co do samych igrzysk: w starożytnej Grecji na czas ich trwania przerywano wszelkie konflikty, o ile sie nie myle wojen zaprzestawano nawet na 2 miesiące. Jakoś nie widze żeby Amerykanie sie ruszali z Iraku :think: - taki przykład pierwszy z brzegu, jeśli już sie mamy kogoś czepiać.

Z mojej strony koniec, w końcu to nie temat o polityce. Zresztą chyba dalsza dyskusja nie ma sensu.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 kwie 2008, 0:10

plinert pisze:chiny powoli zagrazaja supermocarstwu jakim sa USA, dogonily UE jezeli chodzi o wplywy, mozliwosci, technologie, gospodarke. MKOL to widzial, ci co glosowali rowniez. dobrze jest miec w przyszlosci chiny za soba...
Mógłbyś przytoczyć te technologie w których Chiny dogoniły UE?
A co do posiadania Chin po swojej stronie to chyba tylko głupiec może stosować tutaj jakąś ironię. Mieć zarzut do państw świata o politykę prochińską.
plinert pisze:ale jakim kosztem?? min. tym ze spokojny tybet chce wolnsci?? autonomi??

Tybet ma autonomię.
bardzo mi sie nie podobalo to ze przez ten czly czas nikt nie protestowal, az tu nagle BUUUUUUUM, caly swiat o tybecie. helloooo!!! to sie nie dzieje tylko od miesiaca!! moda sie zrobila na "solidarnosc z Tybetem". pic na wode! polowa z tych nawet nie wie gdzie jest ten tybet!

Tutaj się zgadzam - w ocenie mody na Tybet. A co się tam dzieje to już inna kwestia, nie mam zamiaru być adwokatem diabła, ale media zachodnie też nie są obiektywne.
wyzysk najbiedniejszych
Jak? Konkrety.
plinert pisze:okupacje wspomnianego tybetu
Okupować może jeden kraj inny. Tutaj nie ma dwóch podmiotów państwowych - jest tylko jeden - Chiny.
Na mocy traktatu podpisanego przez Dalajlamę Tybet stał się częścią Chin.
plinert pisze:zajma tajwan
A USA będzie spało w tym czasie? Czy będą zajęci rozwiązywaniem problemu wojny domowej na Haiti?

Igrzyska to piękna idea. Mnie tam nie przeszkadza, że Chiny dostały organizację. Jestem pewien, że to będą bardzo dobrze zorganizowane igrzyska.

Awatar użytkownika
plinert
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: plinert » 23 kwie 2008, 11:32

bellus pisze: Mógłbyś przytoczyć te technologie w których Chiny dogoniły UE?
A co do posiadania Chin po swojej stronie to chyba tylko głupiec może stosować tutaj jakąś ironię. Mieć zarzut do państw świata o politykę prochińską.
Technologia zyskownej produkcji (nie mylic z jakoscia), technologia kosmiczna, inrormatyczna...
bellus pisze:Tybet ma autonomię.
Teoretycznie tak, ale jak widac nie berdzo jest ona tam respektowana.
wyzysk najbiedniejszych
bellus pisze:Jak? Konkrety.
http://amnesty.org.pl/archiwum/aktualno ... 56b266003f
http://zb.most.org.pl/zb/114/alert.htm
Chyba wystarczy...
bellus pisze:Okupować może jeden kraj inny. Tutaj nie ma dwóch podmiotów państwowych - jest tylko jeden - Chiny.
Na mocy traktatu podpisanego przez Dalajlamę Tybet stał się częścią Chin.
fakt, moj blad w slownictwie, co mi nie powinno sie zdarzac.
mea culpa
zajma tajwan
bellus pisze:A USA będzie spało w tym czasie? Czy będą zajęci rozwiązywaniem problemu wojny domowej na Haiti?
samo wyrzucenie tajwanu z chociazby ONZ-u i to ze USA mialy to gdzies pokazalo ze dla hamburgerios licza sie bardziej chony niz tajwan...
bellus pisze:Igrzyska to piękna idea. Mnie tam nie przeszkadza, że Chiny dostały organizację. Jestem pewien, że to będą bardzo dobrze zorganizowane igrzyska.
i tu sie zgadzam w pewnych kwestiach, piekna impreza, a i organizacja tez bedzie rowniez na najwyzszym poziomie...

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 23 kwie 2008, 19:18

bellus pisze:Igrzyska to piękna idea. Mnie tam nie przeszkadza, że Chiny dostały organizację. Jestem pewien, że to będą bardzo dobrze zorganizowane igrzyska.
plinert pisze:i tu sie zgadzam w pewnych kwestiach, piekna impreza, a i organizacja tez bedzie rowniez na najwyzszym poziomie...
No tak, ale tą sztafetę z ogniem olimpijskim to mogliby już w tym roku darować, skoro na całym świecie same protesty i nic wiecej :roll:

Słyszeliście na czym bedzie polegać bojkot polskich zawodnikow na IO w Pekinie ?
Pojada ale nie beda zdobywac medali.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 10 lip 2008, 20:36

http://olimpijski.pl/pl/files/Download/ ... N_2008.pdf

Kadra Polaków na Igrzyska.

258 sportowców, najwięcej od Igrzysk w Moskwie. Drzewiecki oczekuje 10 medali. Ja bym chciał 5, ale w tych najważniejszych konkurencjach :)

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 lip 2008, 20:46

Corinthians pisze:Ja bym chciał 5, ale w tych najważniejszych konkurencjach

Jakie to są te najważniejsze konkurencje?

Faworytów u nas próżno szukać, największym chyba Blanik i wioślarska osada. Pewnie myślisz o grach zespołowych - ja tutaj będę bardzo szczęśliwy jeśli z 3 chociaż jedna drużyna stanie na podium.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 10 lip 2008, 21:28

A mnie tam IO troche malo obchodza :wink: budzik pewnie bede nastawiac na siatkowke czy reczna, a tak to wole jednak pospac,niz ogladac kajakarstwo,zapasy czy inne jazdy konne. Moze mi ktos w ogole powiedziec jak godzinowo to sie bedzie odbywac?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”