Koszykówka w Polsce - Strona 13

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Re: Koszykówka w Polsce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 23 paź 2008, 14:33

Ciekaw wywiad - Cezary Trybański, czyli gdzie jest pierwszy Polak w NBA?
http://www.sport.pl/sport/1,65025,58348 ... Polak.html

Czyli kolejny na którego uwziął się cały świat i nikt nie poznał się na jego talencie. Dla mnie on nie dorósł do NBA zarówno pod względem mentalnym jak i umiejętności. Po prostu nie walczył tam jak o życie i był za miękki na granie wśród mięśniaków. I słusznie zauważono że nie chce grać w Polsce bo boi się jeszcze większych drwin niż te obecne, które i tak są sporadyczne bo niewielu już o nim pamięta. Wraz z przyjazdem do Polski wszyscy na nowo zwróciliby na niego uwagę chcąc zobaczyć czego nauczył się za Oceanem i komentowali jego boiskowe poczynania. Trybański widać boi się krytyki i woli w cieniu grać za granica. Jego wybór. Miał ogromne możliwości ale już pozostanie jednym z tych który ich nie wykorzystał. Wielu amatorów z jego wzrostem znacznie mocniej zapisałoby się w kartach polskiego basketu.
Choć przyznam że z przyjemnością zobaczyłbym go w Pruszkowie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 gru 2008, 1:16

Zawsze lepiej sprzedaje się skandal więc macie oto skandal :P :arrow:
Skandal w Koszalinie, cios Filipovskiego

AZS Koszalin sprawił dziś kolejną niespodziankę. Podopieczni Jeffa Nordgaarda pokonali na własnym parkiecie, w ostatniej sekundzie meczu, PGE Turów (70:68). Niestety dzisiejsza dawka emocji była za duża dla trenera zgorzeleckiego klubu – Saso Filipovskiego. Słoweniec nerwowo zareagował na okrzyki jednego z kibiców gospodarzy i zdecydował się… zadać mu cios!
Filipovski uderzył kibica AZSu głową. Niestety cios był na tyle silny, że polała się krew. Na szczęście szybka interwencja ochrony zapobiegła dalszemu rozwoju wydarzeń. Według nieoficjalnych informacji fan ekipy gospodarzy to były działacz AZSu.
Obaj panowie zostali przewiezieni na komisariat policji, gdzie składają obecnie zeznania. Całe zajście zostało zarejestrowane przez monitoring koszalińskiej hali. Być może po obejrzeniu nagrania będzie można powiedzieć coś więcej o przyczynach tego zdarzenia.
Saso Filipovski zawieszony!

Decyzją Zarządu Polskiej Ligi Koszykówki SA, szkoleniowiec PGE Turowa Zgorzelec, Saso Filipovski został zawieszony w prawach trenera. Powodem takiej decyzji jest incydent podczas meczu 16. kolejki PLK pomiędzy AZS Koszalin a PGE Turowem Zgorzelec.
Szkoda bo w poprzednich sezonach bardzo dobrze mu szło i go lubiłem oraz szanowałem za umiejętność zmontowania za niewielkie pieniądze silnej ekipy. Ale w tym sezonie mimo wysokiej pozycji w lidze na dziś dzień skład jest dużo słabszy (choć i tak pewnie będą się bili o mistrzostwo), ostatnio gra beznadziejna i tamten koleś pewnie go obraził a nerwy po porażce puściły :? Ciekawe na jak długo go jest to zawieszenie i czy w ogóle jeszcze powróci :think:

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 14 gru 2008, 1:43

No to w Kurniku się działo :D
Ja tam bojkotuje w tym sezonie kosza. W Kołobrzegu nie ma miejsca na 2 dobre drużyny, trzeba jasno stawiać na piłkę lub koszykówkę. Basketballowcy pochłaniają za dużo dotacji z Miasta, oraz pełno sponsorów którzy mogliby zainwestować w ich futbolowych kolegów.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 gru 2008, 20:32

Oświadczenie Filipovskiego

Zamieszczamy treść oświadczenie Saso Filipovskiego w sprawie zajścia, do którego doszło po sobotnim meczu w Koszalinie.

Na wstępie pragnę wyrazić ubolewanie z powodu zajścia, do jakiego doszło po zakończeniu meczu z AZS Koszalin. Z szacunkiem podchodziłem i podchodzę do każdego kibica, ale w sytuacji, w której staje się on agresorem, mam prawo, jak każdy, do działania w obronie własnej.

Z przykrością muszę stwierdzić, że całe zdarzenie opisywane jest przez media w sposób dla mnie niezwykle krzywdzący. Dlatego tez będąc zmuszonym do obrony swojego dobrego imienia, pragnę opisać przebieg sytuacji ze swojego punktu widzenia.

Podczas zejścia z boiska zostałem zaatakowany werbalnie przez jednego z kibiców. W niecenzuralnych słowach - w języku angielskim - obrażał moją osobę. Wchodząc do tunelu w kierunku szatni razem z zawodnikami miałem nadzieję, że nie zagraża mi już żadne niebezpieczeństwo. Niestety, okazało się, że ochrona przepuściła tego agresywnego kibica, który - w mojej ocenie - zmierzał do zadania mi ciosu. Jak inaczej można bowiem wytłumaczyć przejście kibica przez halę, tunel i 15 metrów korytarza oraz niespodziewane zajście mnie od tyłu. Po zatrzymaniu się i odwróceniu zobaczyłem tuż za sobą agresywnego mężczyznę, który, ciągle obrażając mnie, w zdecydowany sposób zamierzył się do zadania mi ciosu. Zarówno na hali, jak i w korytarzu do szatni, mam prawo oczekiwać bezpieczeństwa. Ponieważ nie nastąpiła żadna reakcja ochrony, czułem się ewidentnie zagrożony i zmuszony do samoobrony. W mojej ocenie służby ochrony zachowały się biernie i nie zamierzały zapewnić mi należytego bezpieczeństwa. Potwierdziło to się za chwilę, kiedy to nie na kibica, a na mnie ochrona rzuciła się z zamiarem pobicia. Tylko zdecydowana interwencja zawodników, zarówno mojej, jak i drużyny AZS (za co im serdecznie dziękuję), uchroniła mnie przed jeszcze poważniejszymi konsekwencjami zdarzenia.

Pracuję w Polsce już trzeci rok i pierwszy raz zostałem postawiony w sytuacji, w której nie mogłem liczyć na interwencję osób odpowiedzialnych za ochronę obiektu. Inaczej nie mogę bowiem ocenić dopuszczenia przez organizatorów napaści na mnie przez kibica i ochronę. Stanowczo podkreślam, że daleki jestem od jakiejkolwiek agresji w stosunku do drugiego człowieka, znam swój zawód i rolę trenera, lecz w tym wypadku działałem w stanie wyższej konieczności.

Saso Filipovski
http://www.ksturow.pl/turow.php?str=1&news=162

Czyli media tradycyjnie kulą w płot i powiedziały co chciały :roll:

kaczy pisze:Ja tam bojkotuje w tym sezonie kosza. W Kołobrzegu nie ma miejsca na 2 dobre drużyny, trzeba jasno stawiać na piłkę lub koszykówkę. Basketballowcy pochłaniają za dużo dotacji z Miasta, oraz pełno sponsorów którzy mogliby zainwestować w ich futbolowych kolegów.
Jak oni grają chyba w II lidze to nie dziwne że pewnie więcej kasy miasto daje na kosza. U mnie jest podobnie - kosz i piłka ale jak piłkarze zaczęli się dobrze prezentować to kosztem kosza dostają coraz więcej kasy :? A jeszcze przed sezonem i nawet wcześniej głośno mówił się że siatkarze Ochota Warszawa mieliby zmienić siedzibę i grać w hali toru kolarskiego. Ale nie, na szczęście nie... no chyba że zrzekliby się pieniędzy od miasta, wtedy zapraszam :P

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 gru 2008, 23:28

kaczy nadal masz wątpliwości czy pieniądze miasta i sponsorów są źle ulokowane :arrow: dziś wygrana Kotwicy we Włocławku z Anwilem (meczu nie widziałem, ponoć zadecydowała słaba gra gospodarzy i błędy sędziów, nie wiem, nie ważne) co na dziś daje im 4 miejsce w lidze, pewnie jeszcze spadną ale na razie jak widać idzie im dobrze :)

A poszkodowany kibic tako rzecze :arrow: ~ szedłem sobie, nagle znalazłem się za trenerem Filipovskim, on się odwrócił mnie walnął :lol: Dobre, ciekawe ile Saso dostanie. Wierzbowski powiedział że grozi mu kara od 1 meczu zawieszenia do 12 miesięcy oraz pieniężna od 6 tyś zł do 35 tyś. Póki co czeka na dokumenty z prokuratury. Pewnie owca będzie syta i wilk cały :twisted:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 cze 2009, 0:08

W dużym skrócie powiem że Prokom ponownie zdobył miszcza :evil: Ale jak miał takiego zawodnika jak Woods to nie mogło być inaczej. I na tym bym zakończył podsumowania od ostatniego postu :mrgreen:

Ale, ale, czeherowski słyszałeś? :arrow: Asseco Prokom Gdynia zamiast Sopot
http://www.sport.pl/sport/1,65025,66850 ... Sopot.html
:boruta: :roll:

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 cze 2009, 17:47

Wybiera się ktoś może na EuroBasket?;) Ja mam bilet na mecz Chorwacja - Grecja, szykuje się wielkie widowisko :jupi: Mecz w Poznaniu, w Arenie która jest obecnie przebudowywana ze względu na Euro. Mam nadzieję, że Polska reprezentacja dojdzie daleko, ale na dyskusje na ten temat jeszcze będzie czas wg. mnie ;)

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 05 cze 2009, 20:43

lisek_chz pisze:Wybiera się ktoś może na EuroBasket?;) Ja mam bilet na mecz Chorwacja - Grecja, szykuje się wielkie widowisko :jupi: Mecz w Poznaniu, w Arenie która jest obecnie przebudowywana ze względu na Euro. Mam nadzieję, że Polska reprezentacja dojdzie daleko, ale na dyskusje na ten temat jeszcze będzie czas wg. mnie ;)
Też wybieram się na ten mecz bilety zamawiam w przyszłym tygodniu ;)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 cze 2009, 21:48

Coś słabo idzie sprzedaż biletów w Poznaniu, z tego co widzę to najsłabiej ze wszystkich miast organizatorów I rundy :roll:
Np w Warszawie wszystkie bilety przeznaczone do sprzedaży zostały już wykupione 8) Ciekawe czy jeszcze coś dorzucą :think:
Ja się wybieram do W-wy na poniedziałkowe mecze: GB - Serbia , Spain - Slovenia, we wtorek i środę: Polska - Litwa i Polska - Turcja... przed ekranem TV :lol: A w sobotę do Łodzi z udziałem Polski oczywiście :smile2:
W temacie siatkarskim jakiś czas temu bellus mówił że grzechem jest nie wybrać się na halę gdy w Polsce rozgrywana jest międzynarodowa impreza (miał na myśli siatkę kobiet i kosza). Pewnie pojawi się we Wrocławiu, może też w Łodzi.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 05 cze 2009, 21:59

Yukasz pisze:W temacie siatkarskim jakiś czas temu bellus mówił że grzechem jest nie wybrać się na halę gdy w Polsce rozgrywana jest międzynarodowa impreza (miał na myśli siatkę kobiet i kosza). Pewnie pojawi się we Wrocławiu, może też w Łodzi.
Jak chce iśc spać to ide sie położyć a nie kupuje bilet na siatkówke w kobiecym wykonaniu. Niestety taka jest prawda. Choć roznica jest mniejsza niz miedzy koszykówka meska a koszykówka zenska. To tak jakby wypić pol piwa zamiast pol litra.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 05 cze 2009, 22:19

Chciałem się wybrać do Spodka na któryś z meczów fazy finałowej (półfinał, o 3. miejsce lub finał), ale niestety cena jednak nie dla mnie. :roll:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 cze 2009, 22:51

Yukasz pisze:W temacie siatkarskim jakiś czas temu bellus mówił że grzechem jest nie wybrać się na halę gdy w Polsce rozgrywana jest międzynarodowa impreza (miał na myśli siatkę kobiet i kosza). Pewnie pojawi się we Wrocławiu, może też w Łodzi.
Koniec końców nie kupiłem biletów na mecze we Wrocławiu, na żadne nie kupiłem, ale potem brałem pod uwagę tylko Wrocław, żeby za dużo nie jeździć. Głównie ze względu na finanse, ale znając siebie pewnie kupię jakoś z drugiej ręki. Swoją opinię, którą napisałeś nadal podtrzymuję, grzech.
Babel pisze:Jak chce iśc spać to ide sie położyć a nie kupuje bilet na siatkówke w kobiecym wykonaniu. Niestety taka jest prawda. Choć roznica jest mniejsza niz miedzy koszykówka meska a koszykówka zenska. To tak jakby wypić pol piwa zamiast pol litra.
Nie da się ukryć, że różnica jest znaczna. Tylko najpierw trzeba się zastanowić o czym mówimy. Emocje często w kobiecej są większe - np. pogoń za Bułgarkami w decydującym secie i obrona coś koło 7 piłek meczowych. U facetów takie rzeczy zdarzają się rzadziej. Nie ma sensu analizować przygotowania taktycznego czy siłowego, technicznie już są bardziej zbliżone do Panów, jednak nie o tym. Ja wierzę w medal Polek, ba wierzę w złoto. Nigdy bym sobie nie wybaczył, jakbym mając szansę być na zwycięskim finale polskiej reprezentacji siedział w domu i się zastanawiał puszczą tą Panoramę czy nie puszczą (to dopiero są nerwy). To jak grają to w tym przypadku kwestia drugorzędna, przynajmniej dla mnie.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 06 cze 2009, 16:16

Yukasz pisze:Asseco Prokom Gdynia zamiast Sopot
http://www.sport.pl/sport/1,65025,66850 ... Sopot.html
:boruta: :roll:
Byli najlepsi więc wygrali.
Jak skończy się cyrk z najlepszą halą w Polsce na granicy Gdańska i Sopotu to się będą nazywać Asseco Prokom Gdańsk/Sopot. :P
Osobiście proponowałbym takom amerykanskom nazwę Asseco Prokom 3city :afro:

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 10 cze 2009, 19:26

W koszykówce liczy się tylko show, przywiązywać się do barw nawet nie ma sensu. Kiedyś jeszcze były normalne kluby, teraz nazwy zmienia się w zalezności od sponsorów, miejsca kupuje się w ligach. Np. Unia Tarnów, która kiedyś grała w ekstraklasie po degradacji gra w 3 lidze i nikt się nią wogóle nie interesuje, teraz ma sobie kupić miejsce w 1 lidze. :lol: :lol: Co tam jak się znudzi to sobie wycofają i znowu kupią. Szkoda nawet się tym emocjonować.

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: spyrczak » 04 wrz 2009, 11:01

lisek_chz pisze:Wybiera się ktoś może na EuroBasket?;) Ja mam bilet na mecz Chorwacja - Grecja, szykuje się wielkie widowisko :jupi: Mecz w Poznaniu, w Arenie która jest obecnie przebudowywana ze względu na Euro. Mam nadzieję, że Polska reprezentacja dojdzie daleko, ale na dyskusje na ten temat jeszcze będzie czas wg. mnie ;)
ja się wybieram :) od paru miesięcy już mam bilet na finał i o 3 miejsce w Spodku w Kato :jupi: mam nadzieję że, zobaczę Gasola w którymś z tych meczy, będzie taka mała namiastka LAL ;p swoją drogą ulżyło mi jak się okazało że, w ogóle Pau się wybiera do Nas bo jednak lista nieobecności gwiazd była spora: Calderon, Rakocevic, Kirilenko, Nowitzki, Okur, J.R Holden, Papaloukas, Gordon, Deng, Vujacic, Pietrus, Turkcan, Siskauskas, Jasikievicius, Kaukenas :evil: ale nic trzeba się cieszyć z tego co mamy :)

BTW: http://www.sport.pl/koszykowka/1,84989, ... rson_.html :boje się: :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”