Kolarstwo szosowe - Strona 3

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Re: Kolarstwo szosowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 19 kwie 2012, 15:50

Sylwek Szmyd zajął dziś drugie miejsce w morderczym etapie podczas Giro del Trento.Nachylenie dochodziło dziś do 15 %, a Polak przegrał dziś tylko z Pozzovivo z ekipy Colnago.Dzięki temu sukcesowi walczy o zwycięstwo w generalce bo na razie jest trzeci.Sylwek w tym roku imponuje, dwa razy już był trzeci podczas wyścigu w Katalonii, a dziś druga pozycja - brakuje tylko tej wisienki na torcie.
Bardzo dobrze też Bartek Huzarski, który był siódmy - jeździ w ekipie kontynentalnej, ale NetApp radzi sobie fajnie bo we włoskim wyścigu wygrali [ Bartek był drugi, przegrał z kolegą z drużyny ].
Coraz więcej znaczą Polacy w światowym peletonie, bardzo dobrymi pracusiami są Przemek Niemiec, Maciek Paterski, Tomek Marczyński, a spore nadzieje wiąże się z Rafałem Majką [ miał być liderem na Giro w Saxo, ale ma problemy z kolanem ;/ ] i Michałem Kwiatkowskim.Cieszy ;).

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 kwie 2012, 23:47

EnJoy's pisze:Sylwek Szmyd zajął dziś drugie miejsce w morderczym etapie podczas Giro del Trento.Nachylenie dochodziło dziś do 15 %, a Polak przegrał dziś tylko z Pozzovivo z ekipy Colnago.Dzięki temu sukcesowi walczy o zwycięstwo w generalce bo na razie jest trzeci.Sylwek w tym roku imponuje, dwa razy już był trzeci podczas wyścigu w Katalonii, a dziś druga pozycja - brakuje tylko tej wisienki na torcie.
Wyścig zakończył na trzecim miejscu, o 6 minut przed Basso, na którego będzie pracował w Giro :roll: Pewnie jeszcze w Romandii coś pokaże a w Giro standardowo, będzie ciągnął Basso na każdym etapie, jeśli Włoch będzie odstawał od czołówki.
EnJoy's pisze:Rafałem Majką [ miał być liderem na Giro w Saxo, ale ma problemy z kolanem ;/
Podobno w treningach przed sezonowych jako jedyny dojeżdżał z Contadorem, a to już coś. Riis jest nim zachwycony. Ciekawe, jak się będzie rozwijał.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 22 kwie 2012, 1:41

Fakt, Basso bardzo słabo w tym sezonie, od początku tego roku mówiło się, że ma być liderem na Giro i właśnie Sylwek ma na niego pracować, ale w poniedziałek ma zapaść decyzja czy będzie Nibali jechać bo jednak Ivan Groźny strasznie zawodzi.

Co do Saxo i Rafała Majki, ja nie lubię zbytnio tego teamu bo Riis zbudował go od dupy strony - ma Messiego [ Contador ] , który musi grać w Cracovii [ właśnie Saxo ] bo jak na razie w Protourze jest to najgorsza ekipa, która w żadnym wyścigu nie odniosła sukcesu.Aby nie wypaść po sezonie z protouru będą musieli kupować zawodników z punktami co Riis już zapowiedział.

Jutro LBL - całkiem fajny klasyk, dość pagórkowata trasa, największym faworytem jest Gilbert, ale czy ja wiem w takiej formie...ja osobiście liczę na Samu Sancheza, Rodrigueza, może Gerrans.

Ponadto ostatnie przetarcie w Romandii dla niektórych przez Giro, pierwszy GT już za niedługo, ciesze się, że będzie Androni i Colnago bo tam jeżdżą super górale z Rujano na czele.Najbardziej żałuję, że dzikiej karty nie dostał Aqua Sapone bo nie będzie Betancourta, a podczas Trento w tym tygodniu pokazał jaki ma potencjał.

Nie jestem w stanie wytypować faworyta na generalkę Giro.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 kwie 2012, 22:40

Szmyd dzisiaj szósty na czasówce z 4 km podjazdem, w generalce siódmy, rewelacyjna forma. Znów zdeklasował Basso, prawie 1:30 przed nim. :brawo:

Mam nadzieję, że Basso pokaże klasę, bo zmarnować takiego pomocnika wręcz nie wypada.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 maja 2012, 17:22

Trzecie miejsce na etapie Giro dla Michała Gołasia co skutkuje tym, że jest viceliderem wyścigu za Włochem z Lampre Malorim.Trochę jest niedosyt bo była szansa na Magia Rosa, ale i tak szacun za około 200 km w ucieczce, fajna jazda Gołasia i innych kolarzy w ucieczce.

Ponadto 11 w generalce jest Michał Kwiatkowski, a 15 Maciek Bodnar.Ładnie :].

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 maja 2012, 22:31

Naprawdę świetnie jadą Polacy w Giro. Dzisiaj Marczyński w ucieczce, trzeba próbować, zawsze jest ładnie, jak mistrz Polski się wyróżnia. W generalce Szmyd i Huzarski jeszcze bez strat, pomimo dwóch już trudniejszych etapów. Tak trzymać Panowie.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 maja 2012, 16:59

Huzar zaraz za Purito Rodriguezem, końcówka taka trochę klasyczna, ale kapitalnie Bartek dał radę :D.Swietne jest to Giro :).

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 maja 2012, 17:46

Aj mógł to Gołaś jednak lepiej rozegrać, chyba ten atak za wcześnie, no ale i tak dzielnie się pokazał, najważniejsze, że jutro i w sobotę pojedzie w koszulce najlepszego górala! Nie wiem, czy coś takiego miało miejsce w trzech wielkich wyścigach odkąd interesuję się kolarstwem, ale chyba nie. Nie pamiętam, czy ktoś z CCC miał koszulkę jak jechali w Giro.

Brawo Polacy.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 17 maja 2012, 17:51

Zdecydowanie za wcześnie urwał i opadł z sił.Potem ataki Casara, Amadora czy innych były dla niego za mocne, ale i tak nieźle.Najlepszy góral prawdopodobnie do soboty, a może uda się dłużej, druga ucieczka, może jeszcze w przyszłym tygodniu coś pokaże.

Teraz czekamy na Huzara i Sylwka bo trzeci tydzień to prawdziwe ściganie, trzymam kciuki za Purtio, może dowiezie Magia Rosa do Mediolanu choć w Katiuszy prócz Daniego Moreno to za bardzo nikogo nie ma do pomocy Rodriguezowi.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lip 2012, 14:49

Po raz pierwszy od 2004 mamy lidera na rodzimym wyścigu :wink:

A tu ciekawostka dla fanów kolarstwa, mistrzowie w akcji (co prawda Probosz to nie Wyrzykowski, ale zawsze):

http://video.eurosport.pl/kolarstwo/69. ... ideo.shtml

Ja to sobie jednak trochę inaczej wyobrażałem :D

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 sie 2012, 19:17

Sylwek Szmyd przenosi sie z Liquigqzu do Movistaru, podpisał dwuletni kontrakt.Może na jakiś niehiszpański GT dostałby wolną rękę.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 sie 2012, 20:25

Ogląda ktoś Vueltę? Sky coraz bardziej podpada wszystkim w świecie kolarstwa, tutaj o ich wczorajszej akcji:

http://www.eurosport.pl/kolarstwo/vuelt ... tory.shtml

Żal mi było Frooma na TdF bo wyglądał na mocniejszego w górach od Wigginsa i bezczelnie go dowiózł do Paryża, ale jeśli on takimi metodami chce walczyć z rywalami to "niech ginie".

Dobra też postawa Polaków, Miarczyński i Niemiec tracą niewiele, a pierwsze podjazdy już za nami. Może uda się któremuś powalczyć na poszczególnych etapach.

axp
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: axp » 22 sie 2012, 20:41

Ja oglądam Vueltę :)
Tak w ogóle, to nie wiem, czy Valverde jest rywalem dla Frooma. Najgroźniejszym jego przeciwnikiem jest Contador, przecież nad Valverde spokojnie Brytyjczyk nadrobi przynajmniej minutę na czasówce. A w wysokich górach Hiszpan z Movistaru na pewno też straci czas do Frooma. Poza tym to grupa lidera powinna gonić, a Movistar nie brało się za poważną pogoń, w pewnym momencie przewaga ucieczki wynosiła 12 minut. Na czoło wyszło Sky, żeby podkręcić tempo i za chwilę wydarzyła się ta kraksa. Na podjeździe, jak Valverde zaczął dochodzić do grupy to na bezsensowny atak zdecydował się Contador, z którego nic nie wynikło, bo nic nie mogło, skoro profil podjazdu był taki, że wraz z pokonywaniem kilometrów nachylenie się zmniejszało. I w wyniku tego ataku jego rodak nie doszedł do grupy "liderów". A śmieszy mnie też to, że się mówi, że na Valverde powinni czekać, a jakby tempo nie wzrosło to przecież mógł stracić koszulkę lidera.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 sie 2012, 23:01

axp pisze:Tak w ogóle, to nie wiem, czy Valverde jest rywalem dla Frooma. Najgroźniejszym jego przeciwnikiem jest Contador, przecież nad Valverde spokojnie Brytyjczyk nadrobi przynajmniej minutę na czasówce. A w wysokich górach Hiszpan z Movistaru na pewno też straci czas do Frooma.
Valverde na pewno jest zagrożeniem dla Frooma, bo w górach jeździ dobrze, na mniejszych górkach potrafi skoczyć, a i na czas wcale słabo nie jeździ. Czasówka jest jeszcze tylko jedna, przed górami i to na dodatek też wcale nie płaska. IMO Valverde jest w stanie pojechać dobry tour, czy wygrać, nie wiem. Ja bym chciał, żeby do walki włączył się Roche, on nie może czekać na czasówkę, a widać, że jest mocny. Może trochę rozrusza towarzystwo bo Contador pewnie się będzie oglądał na Frooma i odwrotnie.
axp pisze:Na podjeździe, jak Valverde zaczął dochodzić do grupy to na bezsensowny atak zdecydował się Contador, z którego nic nie wynikło, bo nic nie mogło, skoro profil podjazdu był taki, że wraz z pokonywaniem kilometrów nachylenie się zmniejszało. I w wyniku tego ataku jego rodak nie doszedł do grupy "liderów".
Contador to saki sam typ jak Froome, przecież to on "zasłynął" z pięknego ataku na TdF w momencie, gdy młody Shleck złapał defekt. Mnie nie przekonuje tłumaczenie, że zaczęli atak wcześniej i nie wiedzieli, że Valverde leżał w kraksie. Nieeleganckie jest wykorzystywać defekt rywala, a co dopiero kraksę i to kraksę, która miała miejsce na początku peletonu i w której leżał lider. To zawsze była niepisana zasada kolarstwa, niestety od takich dobrych zwyczajów się odchodzi w imię sukcesu sportowego.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 sie 2012, 17:39

Ale ta Vuelta jest szalona :D 188 km płaskiego, a na sam koniec 2 km podjazdu o nachyleniu maksymalnym 23% :shock:

Pojedynek Barcelona - Real w kolarstwie. Na razie górą Katalonia. Joaquin Rodriguez wczoraj obronił koszulkę na czasówce (co było sporą sensacją), a dzisiaj pokazał moc na podjeździe, odjeżdżając dość swobodnie Contadorowi. Trzeci przyjechał Valverde, kto wie, gdyby nie upadek na pamiętnym etapie może on jechałby teraz w koszulce lidera? Pękł Froome, moim zdaniem nie wygra wyścigu. Świetnie Przemysław Niemiec, który był 9, wczoraj stracił sporo na czasówce, ale w górach pokazuje, że pierwsza 10 może nie jest aż tak daleko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”