Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2022 - Strona 21

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2022

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 16 lut 2022, 11:34

Słowacy pokonali Amerykanów w karnych i są w półfinale! Jestem w robocie, więc nie oglądam, ale super wiadomość.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 16 lut 2022, 15:50

Kamil Stoch o nieprzepisowych kombinezonach:
- Wszyscy oszukują i szukają rozwiązań, które dają przewagę. Albo ujmijmy to ładniej – każdy nagina przepisy i liczy na to, że jakoś to będzie. Niektórzy robią to bardziej, inni mniej. Tylko ja jestem od skakania.
- Przecież widzisz zdjęcia, choćby z Chin. Widać tam tak szerokie stroje, że i bez kontroli wszystko jest jasne.
- A po co mam to komentować? Sam nie jestem święty. A mówić mogę o swoich skokach.

Mocna szczerość Stocha w trochę innym świetle stawiająca rywali

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 17 lut 2022, 1:23

No cóż, program krótki solistek, na który bardzo czekałem, odbył się w cieniu kontrowersji związanej z Walijewą, a szkoda, bo oprócz najlepszych było na co popatrzeć. Widać było, że to igrzyska - nawet zawodniczki ze słabszych początkowych grup spisywały się bardzo dobrze i niewiele było zawalonych programów. Najlepiej zaprezentowała się aktualna mistrzyni świata Anna Szczerbakowa - bezbłędny program, a do tego widać u niej postęp od strony artystycznej, jest to już znacznie dojrzalsza prezentacja aniżeli jeszcze dwa sezony temu. Walijewej nie wyszedł potrójny axel, ale i tak mogła liczyć na wysokie noty sędziów w komponentach artystycznych i prowadzi. Znakomicie poradziły sobie dwie Japonki - Wakaba Higuchi skoczyła czysty potrójny axel, a Kaori Sakamoto zajmuje po programie krótkim trzecie miejsce - pewnie nie utrzyma go, bo w dowolnym nie będzie mieć poczwórnych skoków, ale jeśliby czwartej obecnie Trusowej nie wyszedł program dowolny (jak już to wiele razy bywało), to jest jakaś szansa na medal dla niej.

Wśród słabszych łyżwiarek ucieszył mnie niezły występ Olgi Mikutiny - Austriaczka ma jeden z najfajniejszych programów krótkich w tym sezonie, z bardzo dobrą choreografią. Choć ostatnio nie potrafiła nawiązać do formy z Mistrzostw Świata (zmagała się z kontuzją), gdzie zajęła wysokie ósme miejsce, to tutaj zakwalifikowała się do programu dowolnego bez problemu i ma szanse pokazać się z dobrej strony. Amerykanka Alysa Liu, jeszcze nie tak dawno uważana za talent mogący pretendować do ścisłej czołówki, też zaprezentowała dobry program do dość szybkiej muzyki Ludwiga Minkusa z II aktu Don Quixote. Podobnie nietypowo szybką muzykę wybrała do programu krótkiego na ten sezon sympatyczna Estonka Eva Lotta Kiibus, i choć wczoraj nie wyszedł jej potrójny lutz, to wrażenie pozostawiła bardzo dobre. Szkoda, że do programu dowolnego nie zakwalifikowała się doświadczona Szwedka Josefine Taljegard - zajęła pierwsze z miejsc poza czołową 25-tką, a jej energiczna i świetnie dopasowana do muzyki sekwencja kroków była wczoraj jedną z lepszych.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 lut 2022, 9:10

matt_ pisze:
16 lut 2022, 11:34
Słowacy pokonali Amerykanów w karnych i są w półfinale! Jestem w robocie, więc nie oglądam, ale super wiadomość.
Tak w ogóle to kto najbardziej zyskuje na braku graczy NHL? Wiadomo, że tracą Amerykanie a zyskuje Europa ale kto ma najwięcej jakościowych graczy grających na Starym Kontynencie? Patrząc na ranking ligowy i LM to najmocniejszą ligę mają Szwedzi, wysoko w rankingu jest Szwajcaria (to mnie zaskoczyło) ale znowu rosyjska KHL nie gra w tych rozgrywkach. Jak Rosjanie stoją w stosunku do klubów szwedzkich? Jak wychodzi to płacowo?

W 2018 roku jak nie było graczy z NHL mieliśmy sensacyjną postawę Niemców, teraz Słowacy. Takie niespodzianki będą się zdarzać, ale ja wiem czy to takie fajne? Jednak IO w hokeju to zacny turniej, zupełnie inaczej niż w piłce.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 17 lut 2022, 10:12

Najbardziej zyskują Rosjanie (KHL to najlepsza liga poza NHL) i ekipy z drugiego szeregu, jak Słowacja. Rosjanie są ponownie głównymi faworytami do złota (Gusiew, Grigorenko czy Szipaczjow mogliby grać w NHL, ale wolą rolę gwiazd w Rosji), gdy w optymalnych składach Amerykanie i Kanada są lepsi, a Szwecja i Finlandia mają podobny potencjał. Słowacja (czy Niemcy w 2018) raczej nie miałaby szans na półfinał, a tutaj jest realna szansa na medal.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 lut 2022, 15:21

Ależ Katia Kurakova dziś pojechała pięknie, ogromny awans na 12 miejsce, brawo :love:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 17 lut 2022, 15:29

Oglądałem to dziś (sam nie wiem czemu xD)

Katia świetna dziewczyna, cieszy mnie świetny występ w programie dowolnym.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 17 lut 2022, 17:25

Ogólnie... Szkoda, że tak to wszystko wyszło... Jakoś mi trudno się oglądało ten płacz tych dziewczyn, widać jak dużo one wkładają w to serca i jak wiele pracy je to kosztuje. Tym bardziej przejmuje ta cała sytuacja z Walijewą. W tym sporcie trzeba mieć mocną psychikę, żeby po upadku się podnieść w jak najlepszym stylu a Walijewa dostała na tych Igrzyskach tak psychiczny wycisk, że jestem pod wrażeniem, że w ogóle była w stanie tutaj dalej rywalizować.

Katia też niezwykle urocza dziewczyna i trzeba pogratulować jej świetnego występu.

Najgorsze jednak, że problemy Walijewej dopiero się zaczną, bo teraz będzie dochodzenie kto jej podał dane środki, oberwie się całemu jej otoczeniu a mimo wszystko rykoszetem dostanie też ona, też już nie wspominając, że zapewne nie dostanie wywalczonego wcześniej medalu a do tego grozi jej 2 letnie zawieszenie... Mam nadzieję, że do jej sprawy jednak wszyscy podejdą jak ludzie i nie będą dobijać dziewczyny.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 18 lut 2022, 0:46

No cóż, nie tak to miało wyglądać. Można powiedzieć, że jest pewna sprawiedliwość w tych wynikach, bo Szczerbakowa, choć na nią stawiano najmniej spośród Rosjanek, była najdojrzalsza i najbardziej wytrzymała - nie po raz pierwszy zresztą. Walijewa ewidentnie rozsypała się psychicznie, bo oprócz upadków przy poczwórnych skokach popełniła też kilka błędów w elementach, które przychodzą jej normalnie bardzo łatwo.

Pewnie bardziej niż wyniki sportowe, pomimo niesamowitych programów dowolnych Trusowej i Szczerbakowej, zapamiętane będą sceny które miały miejsce później, bo takiej dramy i nagromadzenia bardzo przykrych scen nie było już dawno. Łzy Walijewej (nie chcę myśleć, co teraz przeżywa), atak histerii Trusowej przed kamerami bo nie zdobyła złotego medalu mimo pięciu poczwórnych skoków (nie chciała odebrać srebra i krzyczała, że nienawidzi tego sportu i każda ma złoto oprócz niej - prawda, Walijewa, Szczerbakowa, Kostorna, wszystkie najlepsze łyżwiarki Tutberidze podzieliły między siebie najważniejsze tytuły w ostatnich latach, oprócz Trusowej, która zawsze była 2. albo 3.), a świeżo upieczona mistrzyni olimpijska Szczerbakowa siedzi z boku sama i nikt się nią interesuje :roll:. Przypuszczam, że gdyby Walijewa zajęła pierwsze miejsce, Trusowa nie dostałaby tego ataku histerii, dopiero po zawalonym programie Kamili zdała sobie sprawę, że miała złoto olimpijskie na wyciągnięcie ręki. Optymistycznym obrazkiem były natomiast łzy Kaori Sakamoto, która zdobywając brąz dokonała czegoś, co wydawało się niemożliwe - tutaj nie było innej opcji niż trzy Rosjanki na podium, a jednak doświadczona Japonka będąca bliżej końca niż początku swojej kariery zaliczyła występ życia i zdobyła medal olimpijski (pomogła jej oczywiście katastrofa Walijewej, ale występ Kaori nie mógł być lepszy). Biorąc pod uwagę wiek Sakamoto i metody treningowe Eteri Tutberidze (maksymalna eksploatacja kolejnych zawodniczek i ich krótkie kariery) jest bardzo prawdopodobne, że żadnej z dzisiejszych medalistek nie zobaczymy w Mediolanie/Cortina d'Ampezzo w 2026 r.

W tle, świetny program dowolny naszej Kurakowej, przesunęła się z 24. na 12. miejsce, do tego kapitalne występy Alysy Liu, Wakaby Higuchi i Anastazji Gubanowej.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 lut 2022, 10:32

A wg Ciebie Trusowa nie zasługiwała na złoto? Naprawdę lepsza była Szczerbakowa?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lut 2022, 10:40

Ale pech, Michalski czwarty.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 18 lut 2022, 10:51

Żaden pech, był zbyt słaby, chociaż wciąż dobry występ.

Finlandia ograła Słowację w turnieju hokejowym: szkoda, bo do zapomnienia ten turniej jeśli Słowacy nie zaskoczą w meczu o brąz. :(

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lut 2022, 10:54

Bernabeu pisze:
18 lut 2022, 10:51
Żaden pech, był zbyt słaby, chociaż wciąż dobry występ.
Widać, że [ch**] się znasz. Gdyby jechał z lepszym zawodnikiem to jestem pewien, że pojechałby o te kilka setnych szybciej.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 18 lut 2022, 11:08

Oczywiście, że się [ch**] znam, ale Ty pewnie też, bo Polak jechał w słabszej parze, bo był nisko w rankingu na tym dystansie. :) Pecha to miała Maliszewska.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lut 2022, 12:13

Lol. To oczywiste, że lista startowa jest układana wg rankingu. To nie jest koronna konkurencja Michalskiego. Ale podtrzymam, miał pecha, przegrał zaledwie o kilka setnych. Na jego 500m przegrał o jeszcze mniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”