Kolarstwo szosowe - Strona 6

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Re: Kolarstwo szosowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 22 paź 2012, 19:03

Boromir pisze:I jeszcze ciekawostka: wygląda na to, że Lance został MŚ w 1993 roku względnie czysto :lol:
Ciężko powiedzieć.Wcale nie byłbym zdziwiony gdyby się okazało iż wtedy Lance też się koksował.Zastanawia mnie tylko czy jest ktoś w 100% czysty w światowym peletonie?Ktoś kto nigdy nie wspomagał się w nieprzepisowy sposób.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 paź 2012, 19:23

ryba_82 pisze:Ciężko powiedzieć.Wcale nie byłbym zdziwiony gdyby się okazało iż wtedy Lance też się koksował.
Wiadomo, że ironizowałem, ale tego tytułu mu nie odbiorą. Armstrong brał przed chorobą, Hincapie mówił, że doping na dużą skalę zaczął w 1995 roku. Po Mediolan-San Remo tamtego roku stwierdził, że to co bierze to gówno bo inni mu odjeżdżają.
ryba_82 pisze:Zastanawia mnie tylko czy jest ktoś w 100% czysty w światowym peletonie?Ktoś kto nigdy nie wspomagał się w nieprzepisowy sposób.
Mój ulubiony kolarz, Paolo Bettini, oficjalnie miał astmę, więc to taki legalny doping.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 paź 2012, 17:03

Houston Chronicle (USA): - Mieliśmy Armstronga, który wylądował na księżycu, mieliśmy Armstronga, który wspaniale grał jazz. Ale czy mieliśmy Armstronga, siedmiokrotnego zwycięzcę Tour de France? Tego Armstronga nigdy nie było.
Armstronga nigdy nie było:

Obrazek

P.S. Jak się dobrze przyjrzeć, to przy niektórych nazwiskach jest gwiazdka, oznaczająca doping.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2058
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 paź 2012, 17:19

Jutro o 11:30 na Eurosporcie prezentacja trasy jubileuszowego TdF jakby ktoś był chętny do oglądania.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 paź 2012, 15:06

Trasa dość w porządku, brak prologu, jest Alpe d'Huez i Mount Ventoux, a więc legendy, czasówki stosunkowo krótkie (33 i 32 km, drużynowa 25 km) więc wszystko powinno się rozstrzygnąć w górach.
Zwycięzca tegorocznej edycji Tour de France Bradley Wiggins, podczas prezentacji przyszłorocznej trasy Wielkiej Pętli przyznał, że głównym jego celem w sezonie 2013 będzie zwycięstwo w wyścigu Giro d'Italia.

- Moim celem jest wygrana w Giro, ale zamierzam wystartować w Tourze. Postaram się pomóc Christopherowi Froome'owi w zwycięstwie.

- Według mnie jedynie Giro i Paryż-Roubaix dorównuje prestiżem i trudnością Tourowi. Jeśli powalczę w Giro, bardzo trudno będzie mi z sukcesem zakończyć Tour. Jednak wystartuję. Kolarstwo to sport drużynowy, a ja przecież wygrałem już ten wyścig w tym roku. Czas, bym został gregario i pomógł wygrać innym.
Ciekawe, ale nie wierzę, że nie będzie chciał bronić tytułu i tak łatwo podda się Froome'owi.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 24 paź 2012, 17:40

Może boi się, że jak obroni tytuł to i do niego się dobiorą :lol:

Mnie zastanawia jeszcze jedno. Biorąc pod uwagę, że Lance koksował to można domyśleć się, że UCI mogło go kryć kiedy bronił tytułu po raz 4 czy 5 bo jego osoba nakręcała popularność wyścigu i kolarstwa. Ale kiedy w '99, 2000 czy 2001 wygrywał Tour przecież jeszcze nikt nawet nie przypuszczał, że może wygrać Tour 7 razy z rzędu, zostać legendą tej dyscypliny i jedną z najbardziej rozpoznawalnych osób w tym środowisku. Czemu wtedy nikt go nie przyskrzynił, nic mu nie udowodnił jak to wszystko było w miarę świeże a w 99' już miał miejsce podejrzany epizod z nim w roli głównej o którym pisał Boromir? Nikt nie miał oporów żeby zdyskwalifikować jego ówczesnego największego rywala w TdF Ullricha czy później nikt nie zawahał się żeby posadzić Landisa czy Contadora a Armstrongowi przez 7 lat pozwolono się radośnie koksować?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 paź 2012, 18:02

W 1999 NIKE miało rzekomo zapłacić UCI 0,5 mln dolarów łapówki. Jeśli udało się raz, pewnie udawało się więcej razy. Można więc powiedzieć, że Amrstrong miał przyzwolenie władz na doping. Ale tu jest inna sprawa ważna. EPO było niewykrywalne do pewnego momentu. Zauważ też, że do Ullricha dobrano się dopiero w 2006 r, Landis podobnie, cała Operation Puerto to też 2006 roku. Rok, w którym Armstrong już nie jeździł bo zakończył karierę rok wcześniej. Sam się dziwiłem kiedyś, czemu poprzestał na 7 zwycięstwach, czemu przestał na Tourze 2005, który wygrał z łatwością. Jak widać, musiał wiedzieć, że EPO już nie jest bezpieczne.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 paź 2012, 16:57

CCC Polsat Polkowice podpisała kontrakt z Davide Rebellinem, informuje BiciCiclismo.

Właścicielom polskiej grupy wyraźnie nie przeszkadza dopingowa przeszłość 41-letniego zawodnika. Włoch w 2008 roku zdobył srebrny medal olimpijski, odebrany następnie po pozytywnej kontroli antydopingowej na EPO-CERA.

Rebellin nigdy nie przyznał się do niedozwolonego wspomagania. Po dwuletniej dyskwalifikacji startował dla Miche (2011) i Meridiany (2012), odnosząc w tym czasie kilka zwycięstw, najwartościowsze w Trofeo Melinda 2010.

Karierę rozpoczął w 1992 roku w ekipie GB-MG, gdzie spędził cztery sezony. Następnie występował w Polti (1996), La Française des Jeux (1997), Polti (1998-1999), Liquigas (2000-2001), Gerolsteiner (2002-2008), Serramenti (2009). W 2004 roku został pierwszym zawodnikiem w historii, który kolejno wygrał Amstel Gold, Strzałę Walońska i Liege-Bastogne-Liege.
:shock:

Przepustka na włoskie wyścigi?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 lis 2012, 21:49

Komitet organizacyjny Tour de Pologne, na czele z Dyrektorem Czesławem Langiem, poinformował, że w 2013 roku nasz narodowy wyścig odbędzie się w dniach 27 lipca - 3 sierpnia i wystartuje z Włoch. Stosowna umowa została podpisana 7 listopada w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa.

We Włoszech zaplanowano dwa etapy, oba w Trentino. Pierwszy z nich - w sobotę 27 lipca wystartuje z Rovereto do Madonna di Campiglio i liczyć będzie 183,5 kilometra. W niedzielę 28 lipca, drugi etap o długości 195,5 kilometra poprowadzi z Marilleva Val Di Sole, na szczyt Passo Pordoi - serce Dolomitów, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
:angry2:

Co prawda etapy górskie, takie prawdziwe góry, ale jednak.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 17 sty 2013, 23:52

Wywiad z Lance'em Armstrongiem w Polsce na Discovery Channel

Wywiad z Lancem Armstrongiem będzie pokazywany jutro w Stanach Zjednoczonych w kanale OWN należącym do grupy Discovery. Widzowie w Polsce będą mogli zobaczyć go w dwóch częściach: w piątek, o godzinie 23:00 oraz w sobotę, również o godzinie 23:00.

http://eurosport.onet.pl/kolarstwo/wywi ... omosc.html
Należę do grona osób,którzy wogóle nie oglądają Discovery ale pewnie to zobaczę :lol: Ciekaw jestem co powiedział,z jednej strony mit wielkiej legendy z drugiej ktoś go przecież wyraźnie krył(UCI) a dlaczego przestała?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 sty 2013, 7:40

Czy kiedykolwiek stosowałeś zabronione substancje?

Tak.

EPO?

Tak.

Transfuzje krwi?

Tak.

Testosteron, kortyzon, hormon wzrostu?

Tak.

Podczas wszystkich wygranych wyścigów Tour de France?

Tak.

Czy uważasz, że dało się wygrać Tour de France siedem razy z rzędu na czysto?

Nie.
Koniec tej farsy. Teraz bankructwo za premie i więzienie za kłamstwa pod przysięgą.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 18 sty 2013, 11:56

Macie tutaj ten wywiad:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 sty 2013, 12:06

I bardzo dobrze. Nigdy za nim nie przepadałem, wielokrotnie pisałem o tym, że to oszust.

http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... ng#p114383
A jak cisnęli po mnie niektórzy, jak w 2005 pisałem, ze to dopingowicz :lol:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2058
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 mar 2013, 15:58

Świetny etap na Tirreno-Adriatico, dziś pojeździli po sporych wzniesieniach, pozamiatał ostatecznie Froome i potwierdził, że jest najlepszym kolarzem w stawce, ale co najistotniejsze to, że tempo najlepszych wytrzymał Michał Kwiatkowski i Kwiatek jest liderem wyścigu, dodać warto, że ostatni etap to czasówka to można pomarzyć :D.

Brawo Kwiatek :].

Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 mar 2013, 17:48

Świetnie nasi pojechali ten wyścig. Kwiatek czwarty, z sekundą straty do Contadora (którego pokonał na czasówce!), Niemiec 9. Czapki z głów dla naszych, bo obsada tego wyścigu bardzo mocna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”