Koszykówka: MŚ, ME itd. itp. - Strona 7

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Czy koszykarze wyjdą z grupy na Eurobaskecie?

Czas głosowania minął 02 wrz 2022, 13:19

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów
Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Koszykówka: MŚ, ME itd. itp.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 13 wrz 2009, 0:02

Yukasz pisze: Reasumując nasz skład na tych mistrzostwach wygląda tak: 3 wysokich (Gortat, Lampe... Szewczyk), 3 niskich (Logan... Szubarga... Koszarek), Ignerski... i 2 * 0,5 zawodnika (Roszyk, Chyliński). Ośmu grajków to trochę mało :roll:
Tak to widzi Katzurin. A dzisiejszy mecz pokazał że rezerwowi potrafią dac radę. Ale dostali troche więcej minut tylko dzięki temu że to była ostatnia rzecz którą Muli mógł zrobić :x
Yukasz pisze: Logan - Polska (?)
Asseco Prokom Gdynia. Jeżeli uda się zakontraktowac 2 dobrych grajków (jeden pod kosz, jeden na obwód), to mysle że mogą powalczyć nawet o F8 w Eurolidze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 wrz 2009, 0:09

Mam pytanie, nie znam się na koszykówce, nie wiem czy ktoś takie rankingi prowadzi bo nigdzie nie znalazłem - ile meczów w reprezentacji zagrał Adam Wójcik?

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 13 wrz 2009, 9:34

Boromir pisze:Mam pytanie, nie znam się na koszykówce, nie wiem czy ktoś takie rankingi prowadzi bo nigdzie nie znalazłem - ile meczów w reprezentacji zagrał Adam Wójcik?
Bodajże 150 lub coś w tych granicach.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 wrz 2009, 19:01

Gortat chyba naogladał sie z ławki w NBA za duzo Gasola w finałach. Te jego rzuty z półdystansu :roll: M A S A K R A. Dodatkowo jesli center nie konczy taki akcji jak dzisiaj Gortat to jest poprostu do dupy, DJ Mbenga Ilunga by to skonczył. Gra z Marcinem na parkiecie wyglada gorzej niz gdy jest duet Lampe- Szewczyk, szczegolnie ten drugi dzisiaj dobrze wyglada jesli przechodza przez niego akcje ofensywne. Ogolnie jest dobrze, bo Słowenia nie odskoczyła narazie, Jaka sie jeszcze nie wstrzelil. Jak Polacy nie beda popelniać kilka bledow krokow, czy wkozłowywac sobie pilke w nogi moze byc dobrze. Niech jeszcze koncza celnymi trojkami rzuty z wolnej pozycji, bo z takich pozycji trafiaja dzisiaj nawet centrzy.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 14 wrz 2009, 22:28

Tragedia, staczamy sie po równi pochyłej :? Najsłabszy mecz z dotychczasowych, beznadziejna gra, beznadziejna skuteczność. Mala strata po 1 połówce tylko dzięki słabej grze Słoweńców.

Muli zajechał pierwszą piątkę i Koszarka. Zostali Szewczyk, Roszyk i Chyliński bo ze Skiby czy Witki Muli nie korzysta.

Gortat szczególnie w ataku myslami był chyba przy Magdzie Mołek czy Szymonie Majewskim :? Po co te efektowne próby wsadów zamiast spokojnie zebrac i rzucić na obwod, Po co bezsensowne rzuty z półdystansu, o które ma do siebie pretensje po każdym meczu :?

Pozostaje liczyć na cud.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 15 wrz 2009, 11:21

Logan pisze:Mala strata po 1 połówce tylko dzięki słabej grze Słoweńców.
Może i Słoweńcy grali nienajlepiej ale gra się jak przeciwnik pozwala. Nasi w I kwarcie zagrali jak nie nasi - bardzo agresywnie w obronie czym zaskoczyli Słoweńców, mnie zresztą też :P Jeszcze nie widziałem tak broniącego polskiego zespołu i pomyślałem że może się udać. Swoje zrobiły też zmiany w wyjściowej piątce. Do tego Katzutin żonglował składem. I to przez to Słoweńcy grali tak a nie inaczej. Zresztą nawet po meczu sami to mówili i jak już się przyzwyczaili do agresywnej obrony Polaków, jak nasi z minuty na minutę gaśli w oczach to oni a nie my dyktowali warunki i grali swoje. Niestety w ataku graliśmy z czasem coraz bardziej tragicznie. Agresywna i trochę szalona obrona przełożyła się także na radosną koszykówkę w ataku - mnóstwo strat, niecelnych rzutów a z czasem chaos i dogrywanie meczu do końca.
Jedynie na plus występ Szewczyka plus na początku cały zespół za zmianę koncepcji gry która wcześniej nie dawała spodziewanych efektów. Dziwne że we Wrocławiu grał tak mało. Wczoraj na początku meczu to on ciągnął naszą grę w ataku. Niestety ktoś ukradł talent Maćkwoi Lampe podczas drogi z Wrocławia do Łodzi bo w II rundzie to nie jest ten sam zawodnik. Reszta też niewiele lepiej i głębiej lub płycej wszyscy prócz Szewczyka powinni schować głowę w piasek. Jeszcze nie wiem po co tyle rzucać za trzy jak nic nie wpada. No i ciekawe jakimi wypowiedziami tym razem uraczył nas Gortat.

Z Hiszpanią pewnie nasi znowu podejdą bojowo nastawienie do meczu. Z czasem rywale nam będą uciekali i na tym skończą się dla nas mistrzostwa.

PS Jeśli drużyna tworzy całość tylko gdy wygrywa a po porażkach wszystko się sypie to znaczy że wszystko było złudne.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 15 wrz 2009, 13:18

Polska liga jest mi praktycznie obca, Eurolige czasami ogladam, ale pierwszy raz spotkałem sie ze spotkaniem w, ktorym jedna druzyna zalicza tyle strat przez kroki czy noszona pilke. Na poziomie turnieju mistrzowskiego jest to kompromitacja. :? polacy "zlali" Bułgarie czy Litwe, ale druzyny byly jednymi z najsłabszych. Dodatkowo bez wiekszego potrencjału wsrod wysokich. Gdy dochodzi do spotkania gdzie na 4 czy na 5 gra naprawde utalentowany/ dobry zawodnik to praktycznie moze przy trojce- Gortat-Lame-Szewczyk nawrzucac 20-30 punktów. Tak było z Ersanem Ilyasova, Asikiem, Velickovicem, Krsitciem czy wczoraj z Lorbekiem i Brezecem. Wysocy rzucaja na takiej skuteczności, ze rece opadaja, gdzie ta defensywa Gortata. Wystarczy, że Brezec stanie 5 metrow od kosza i juz moze rzucać, bo Gortat nie wychodzi, podobnie było z Krsticiem, a 4 z Maciejem Lampe robia jeszcze wieksza miazge.
Nie spodziewalem sie wielkiego wyniku Polaków na tym turnieju, jednak przynajmniej dobrej defensywy, a juz napewno ze strony Lampego czy Gortata. Te zbiorki, czy bloki moga sobie wsadzić, skoro wysocy regularnie rzucaja po 30-40 punktow i to na swietnej skuteczności.
Zobaczymy co bedzie w spotkaniu z Hispzanami, tam talentu po koszem jest jeszcze wiecej. Gasol wrocil do dobrej formy, jest Marc Gasol, Garbajosa, Reyes. Dodatkowo Rudy jest w swietnej formie, Logan bedzie krył Navarro i zapowiada sie na tęgie baty.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 16 wrz 2009, 19:11

Jest gorzej niż myślałem. Teraz mamy przerwę a mecz został przegrany już przed pierwszym gwizdkiem. Po prostu nasi wyszli na parkiet rozegrać mecz żeby nie powiedzieć że chcą go odbębnić. A podobno mieli się bić o zwycięstwo... W ogóle nie widać woli walki. To co widziałem bardziej przypomina sparing niż mecz dwóch drużyn o być albo nie być. Nie, nie liczyłem na awans i że dziś wygramy z Hiszpanami ale liczyłem że przynajmniej podejmiemy walkę, że będziemy gryźli parkiet i się starali lecz spodziewałem się kilkunastu - dwudziestu kilku pkt w plecy. A tu dupa. Gramy jak tego chcą Hiszpanie, nie bronimy agresywnie i przez to rywale nas punktują robiąc co chcą. Atak tradycyjnie kuleje.
W zasadzie poza alley-oop'em Koszarka do Gortata ciężko kogokolwiek u nas wyróżnić, wcześniej był to co najmniej jeden zawodnik.
Oddzielny akapit nt. Gortata podsumowujący ME w jego wykonaniu. Wydaje mi się że jest tam gdzie jest czyli w chyba niezłym miejscu w NBA, ma pozycję jakiej żaden Polak jeszcze nie miał dzięki myśleniu jak nie Polak - nie ma skrupułów przed żadnym rywalem i generalnie twierdzi że może góry przenosić. Brawo! I jak sobie założył do czego dążył jest w NBA, jest w sumie niezłym rezerwowym, tym bardziej jak weźmie się pod uwagę że uczy się grać w kosza pewnie coś ok 10 lat. No i dalej ciężko pracuje i podnosi swoje umiejętności. Tyle że na Eurobaskecie ten balon który sam pompował teraz wydaje się balonowym wydrukiem z papieru a nie rzeczywistym balonem. Trochę zawiódł jak cała reprezentacja choć po nim i po całym zespole nie oczekiwałem cudów i mocno wątpiłem w awans do Katowic. Generalnie Gortat swoimi wypowiedziami podczas Eurobasketu (narzekania na zespół, trenera i siebie też, mówienie co to nie on, co to nie zespół) dla mnie trochę robi z siebie debila.

PS1 Nie rozumiem tego podniecania się minimalnie przegranym sparingiem z Hiszpanami. raz - był to tylko a nie aż sparing co dzisiaj widać. Dwa - nie grał Gasol. Trzy - mecz wyglądał następująco - Hiszpanie prowadzili przez niemal cały mecz, osiągali sporą przewagę, my ich prawie doganialiśmy (w końcówce chyba nawet wyszliśmy na prowadzenie) a oni znowu uciekali itd

PS2 Gasol to poeta koszykówki :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 17 wrz 2009, 12:33

Yukasz pisze:PS2 Gasol to poeta koszykówki
8)

Wystep Polaków mozna ocenić na pozytywny. Wierzylem, że moze udac sie awansować do MŚ z tego turnieju, jednak nie wiedziałem kto do tego suckesu moze Polaków poprowadzić. Druzyna jest ciekawa, tylko problem moze być taki jak ja dalej budowac zgrywać, czy Gortat i Lampe beda chcieli przyjezdzac na turnieje itd. Ogolnie zabrakło mi w tym turnieju Adama Wojcika- zdrowego i Pluty. Z nimi moglo być lepiej- byłoby. Podobała mi sie gra z Wojcikiem czy Szewczykiem w ofensywie, zdecydwanie lepiej to wyglada niz przeprowadzanie akcji np. przez gortata. Juz wiem dlaczego w Orlando nie jest wykorzystywany w ofensywie, poprostu jego decyzyjność , odnajdywanie partnerow jest na tragicznym poziomie. Słaba defensywa przez caly turneij przeciwko wysokim idzie na konto - Lamego, Gortata, Szewczyka czy Ignerskiego. KAzdy lepszy podkoszowy mogl Polakom rzuci spokojnie na wysokiej skuteczności 2- puntkow. Wczoraj Gasol mogł zrobić z Marcina miazge, jego rzuty, kroewanie ich, poprostu nieosiagalne dla poziomu Gortata. Doszedł do tego Navarro i tak jak pisałem- Logan przeciwko takiemu strzelcowi- nie mogło być inaczej.

Hiszpanie dzisiaj graja z Francja, to jest narpawde minus tego turnieju. uwielbiam Hiszpanow, ale Frnacja to takze znakomity zespól, mlody przedewszystkim. Chcialbym, zeby obie reprezentacje spotkaly sie pozniej, ale to juz niemozliwe. Zapowiada sie znakomite widowisko. Turiaf, Diaw - Gasol, Garbajosa, Batum- NAvarro, Ricky- Parker.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 wrz 2015, 1:51

Jutro a w zasadzie dzisiaj Hiszpania. Trudno tu liczyc na cokolwiek, wydaje mi sie, ze mimo fajnego wystepu naszych na Eurobaskecie to po prostu za wysokie progi. Hiszpania jest zwyczajnie lepszym i bardziej dojrzalym zespolem. Z drugiej strony to zawsze sport. Dobra i skuteczna gra w obronie jak z Francja i trzeba probowac trzymac kontakt. Boje sie troche tej ilosci glupich i niewymuszonych bledow, ktore robia nasi koszykarze, z drugiej strony podchodzimy do tego meczu jako underdog wiec to powinno troche rozluznic Gortata i spolke. Szkoda cholernie tego meczu z Izraelem, wpadlibysmy na Wlochow a to bylaby troche inna rozmowa. Fainie by bylo jakby po tylu latach w koncu pekla ta bariera cwiercfinalu ale bedzie o to cholernie ciezko.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 wrz 2015, 10:24

Jak dla mnie to akurat Włosi grają na tym turnieju lepiej od Hiszpanów, oczywiście ten drugi zespół może się jeszcze znacząco poprawić, ale to nic pewnego. Są do ugryzienia zdecydowanie.

Obawiam się jednak, że nie damy rady. Waczyński nie będzie wiecznie trafiać na takiej skuteczności jak do tej pory, Ponitkę chyba jednak troszkę ogranicza uraz ręki a i Gortat zdaje się mieć problemy z kolanem.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Koszykówka: MŚ, ME itd. itp.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 20 sie 2016, 1:08

Co Australia gra dramatyczny półfinał. Jedna z lepszych ekip tych IO a tu mają na 5 minut przed końcem trzeciej kwarty...23 punkty. Dramat. Skuteczność zatrważająca. Serbowie jakoś nie błyszczą ale raczej spokojnie wejdą do tego finału z USA.

elziszon
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: elziszon » 15 kwie 2017, 16:27

czesc

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 31 sie 2017, 11:32

Juz dziś o 12:35 Polacy rozpoczynają Eurobasket meczem ze Słowenia :)

Nie jesteśmy tacy słabi w kosza wreszcie ale chyba na Słowenia to za mało. Tak czy siak zobaczymy.

Do bojuuu Polacy !

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 31 sie 2017, 13:43

Wygląda na to, ze dwu milionowa Słowenia jest lepiej uzdolniona od Polski, bo ogrywa nas i w siatę i jak na razie w kosza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”