Sporty Walki

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Sporty Walki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 08 gru 2005, 12:17

Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywają sporty walki, a dokładniej walki w K1, Pride, UFC. Według mojej opinii najwybitniejszym zawodnikiem w tych kategoriach ( choć w K1 coraz mniej go widać, a w zasadzie wcale ) to Vanderlei Silva. Obrazek
Robi z ludzi wiatrak, trzepak, wyrzuca do śmieci.
Czy ktoś się interesuje tymi walkami?
Zachęcam do czytania o tym na http://www.ufc.pl/ . I zapewniam, to nie jest nic związanego z walkami ulicznymi, gdzie krew sika nosem i innymi genitaliami.

Oprócz UFC zafascynowałem się Shotokanem, który zresztą uprawiam.
Znacie strony, z których mogę siągnąć podstawowe słownictwo japońskie do tego stylu walki?

Awatar użytkownika
mlody_
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mlody_ » 08 gru 2005, 12:38

Co do sportów walki to, tylko je czasem oglądam (K1 raczej).
Tego zawodnika co jest na zdjęciu nie znam (bo aż tak obyty w tych sportach nie jestem :P), ale jeden który zapadł mi w pamięć to Ukrainiec, który załatwia przeciwników wyjątkowo silnymi i celnymi kopnięciami. Jego rywale po walce utykali, bo ten najczęściej celował w kolana. Był jeszcze taki Japończyk (chyba) co wyglądał jak robot :lol:, miał takie niebieskie włosy. Świetnie walczył.

Szczerze mówiąc nie uprawiam żadnej sztuki walki, ale wiem, żeby sie przydało, bo czasem może sie przydać :wink:.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 gru 2005, 12:58

Ja głównie oglądam K1 bo mam eurosport.
Zawsze lubiłem patrzeć na Ernesto Hoosta. Zawodnik z Holandii [już bardzo doświadczony]
Doskonle walczy nogami. Ale jest wielu innych cieawych zawodników.
Jakiś Yokozuna [taki mistrz Sumo :lol: ] czy Cyril Abidi, śmiech wzbudza zawsze Franis Botha [kiedyś jako bokser dostał baty od powracającego M. Tysona - to się przeniósł do K1 i zawsze fouluje]
Zawody zawsze się odbywają w Japonii - więc japońcsy zawodnicy też sa zauważalni.
Śmieszny jest jeszcze Bob Sapp [taki byk wielki, zawsze dostaje po tyłku od jakiegoś młodyego małego i chudego zawodnika :twisted: ]
Saleta już próbował sił w eliminacjach do K1 - może Gołota kiedyś ... :lol:

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 08 gru 2005, 21:52

Bob Sapp Obrazek

A dziwne, ja widziałem, że wygrywa walki. Jak zalutuje sierpa, nie ma bata, zawsze padnie głowa :lol:

O występie Salety lepiej nic nie piszmy :lol: Choć ... nie powiem, jak na pierwszy raz całkiem całkiem. No ale porażka is porażka. Nothing else.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 08 gru 2005, 22:12

Loczek pisze:Bob Sapp Obrazek

A dziwne, ja widziałem, że wygrywa walki. Jak zalutuje sierpa, nie ma bata, zawsze padnie głowa :lol:

O występie Salety lepiej nic nie piszmy :lol: Choć ... nie powiem, jak na pierwszy raz całkiem całkiem. No ale porażka is porażka. Nothing else.
jego znam. Kozackie ma kaptury i pióra :wink: Wogóle on waży chyba ponad 130 kg co?? ale koleś widać, że maszynka do zabijania. Wgniata w ziemie po prostu.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 08 gru 2005, 22:22

Co do tego, to się nie zgodzę. Mistrzem to on nie jest pomimo swoich gabarytów. Ma ponad 2 metry wzrostu i waży - uwaga - 187 kg!
Snapp wystąpił w filmie ,,elektra". Polecam. Film może nie jest ciekawy, za to warto zobaczyć tego człowieka.

A dla tych, co nie widzieli Silvy - oto link do wklejenia w emule:
ed2k://|file|PRIDE.GP.2005.Final.2nd-Wanderlei.Silva.vs.Ricardo.Arona. wmv|154525410|6B31C40D7256917756C82BBF289D4098|h=GDAP5AQVIG4AU6OSFJ72MWDFSJLWUWY
7|/

Wanderlei.Silva.vs.Ricardo.Arona

To poprostu trzeba zobaczyć.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 gru 2005, 22:29

Loczek pisze:Snapp wystąpił w filmie ,,elektra". Polecam. Film może nie jest ciekawy, za to warto zobaczyć tego człowieka.
Pewnie chodziło Ci o Snippa tylko się pomyliłeś :o

Kiedyś oglądałem trochę K1, ale od pewnego czasu zaprzestałem. Nie wiem nawet czy jeszcze leci, ale muszę przyznać, że walki z udziałem tych lepszych zawodników były naprawdę godne uwagi. Szczególnie ciekawie wyglądały starcia zawodników różniących się znacznie gabarytami. Przywoływany tutaj Sapp na ringu prezentował się nieco inaczej z tego co pamiętam. Więcej było tego ciała (ale nie mięśni). Nie mniej jednak można było go pokonać i dokonał tego nie jeden zawodnik. Sapp był raczej taką maskotą IMHO. Mi zawsze najbardziej imponował Ernesto Hoost. Spośród zawodnikó którzy nie zostali jeszcze tutaj wymienieni warto wspomnieć o takim jednym co się zwał Jerome Le Banner. Też kawał chłopa był z niego. Z tych pamiętam był jeszcze Ray Sefo i Peter Aerts. Ogólnie było co oglądać zawsze. Leci to jeszcze gdzieś na Eurosporcie?

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 08 gru 2005, 22:59

Loczek pisze:Co do tego, to się nie zgodzę. Mistrzem to on nie jest pomimo swoich gabarytów. Ma ponad 2 metry wzrostu i waży - uwaga - 187 kg!
Snapp wystąpił w filmie ,,elektra". Polecam. Film może nie jest ciekawy, za to warto zobaczyć tego człowieka.

NO nie jest, ale na takiego wyglada :wink:

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 08 gru 2005, 23:05

Z tego co wiem rzadko, obecnie Eurosport postawil na Shooto tez bardzo efektowny styl walki z jednak ze w shootu wiecej mamy do czynienia z walka w parterze :P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 gru 2005, 23:06

Niggaz pisze:Leci to jeszcze gdzieś na Eurosporcie?
w poniedziałki bodajże po 22 8)
Niggaz pisze:Ray Sefo
trochę niższy od Sappa, ale dużo lepszy. tak jak napsiałeś Sapp to taka maskotka do roieiea pieniędzy [taki Becks] Wielki straszny - budzi respekt - więc można na nim zarobić. Ale jest strasznie wolny - wystarczy że powalczy z jakims szybszym japończykiem - nie ma bata - przegra w pierwszej rudzie :twisted:
Jeszcze był taki młody, chudy, wysoki, czroskóry zawodnik - znakomicie walczył nogami - i raz wygrał finał w Japonii [dostają chyba 1 mln za wygraną :wink: ]
Z belgii był albi Holandii [nie pamietam nazwiska - ale jak ktoś poda to sobie przypomnę :P ]

Z Pride oglądałem tylko Nastule - dzielnie walczył, ale ledwo z ringu wyszedł po walce [podobno podpisał kintrakt i będzie jeszcze wystepował :lol: ]

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 09 gru 2005, 8:16

Czy walki K1, itd. zawsze trwają około 2 minut? :lol: Obejrzałem sobie ściągniętą z eMule walkę - Vanderlei Silva - Tatsuya Iwasaki. To co ten gość robił było niesamowite. Jaki on jest szybki. Ma takie ciosy, że nawet nie widziałem pięści jak nią uderzał :P Poza tym jak założył chwyt dość dużemu Japończykowi to nie mógł się z niego wydostać. Potem tylko szybki kopniak w twarz i koniec walki.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 09 gru 2005, 8:21

bagg pisze:Czy walki K1, itd. zawsze trwają około 2 minut? :lol: Obejrzałem sobie ściągniętą z eMule walkę - Vanderlei Silva - Tatsuya Iwasaki. To co ten gość robił było niesamowite. Jaki on jest szybki. Ma takie ciosy, że nawet nie widziałem pięści jak nią uderzał :P Poza tym jak założył chwyt dość dużemu Japończykowi to nie mógł się z niego wydostać. Potem tylko szybki kopniak w twarz i koniec walki.
No walki zwykle tak się kończą, chociaż znam przypadki ( mam na płycie ), gdzie łupią się przez całą walkę w parterze ( zwykle jest to ktoś preferujący sambo lub ju jitsu brazylijskie ) i sędziowie mają bardzo trudny orzech do zgryzienia. Walka jest nudna, kibice gwizdają. Wygrywa zwykle ten, który jest mniej zmęczony.
Co do Silvy - mówiłem, że ten chłopak robi wiatrak z ludzi? Jak dopadnie przeciwnika, nie ma już szans. Schabowe z kapustą i ziemniakami.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 gru 2005, 9:36

fieldy pisze:Z belgii był albi Holandii [nie pamietam nazwiska - ale jak ktoś poda to sobie przypomnę ]
przypomniałem sobie :idea: Remy Bonjasky - MOim idolem i tak jest Ernesto Hoost 8)
A Bonjasky jest kapitalnym młodym zawodnikiem - potrafi wygrać w Japonii z japończykiem co jest nie lada sztuką.
Nie boi się żadengo przeciwnika [raz wygrał z Yokozuną - świetnym high kicki'em prosto w jego wielki .. twarz] skoczny jak Adam Małysz, silny jak "Andrew Golata" i myślący na riingu jak Garii Kasparow przy stoliku.
I tak gorszy niż Ernesto Hoost [żywa legenda - chyba już 40 letni zawodnik wciąż na wsysokim poziomie]

Ernesto z lewej, Remy z prawejObrazek
bagg pisze:Czy walki K1, itd. zawsze trwają około 2 minut
W K1 są 3 rundy po 2 minuty. Ale często się zdarza, że w razie remisu, sa kolejne rundy. I tak chyba 3 dodatkowe rundy mogą być - potem zawsze wybierają tego który mniej "dyszy" i wygrywa dużą kasę :wink:

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 09 gru 2005, 23:40

W k1 używa się rękawic. A w Pride i w UFC tylko napięstników. Nic więcej. Dlatego jak dla mnie k1 nie jest tak interesująca jak pozostałe dyscypliny. W k1 są zasady, punktowana jest walka. W reszcie wygrywa ten, kto jest silniejszy, bądź szybszy.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 14 gru 2005, 11:06

Uprawia ktoś sporty walki? Może macie jakieś filmiki dotyczące waszych treningów, walk itd? A la Bunch :lol: Jak tak, wrzućcie na serwer i podajcie linki. Popatrzymy, ocenimy.
Ja trenuję Shotokan, ale od niedawna. Kiedyś trenowałem Aikido, ale jak dla mnie za nudne. Lubię się poszarpać trochę, pokopać itd.
W styczniu mam egzamin na 9 kiu ( czyt. biały pas ). Duużo teorii przede mną do nauki. Zabawne jest to, że w karate nie chodzi tylko o sam pokaz umiejętności fizycznych, ale i o wiedzę. Bez niej nie ma możliwości zaliczyć egzaminiu. Trzymajta kciuki 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”