Gospodarza Igrzysk przedstawiać nie ma sensu, szczególnie na pilka.pl, bo wiadomo, że specjalistów od Turynu mamy wybitnych, z Zazą na czele
Może nieco więcej o charakterystycznych elementach towarzyszących każdej olimpiadzie, a mianowicie - logo i maskotkach.

Logo Ziomwych Igrzysk Olimpijskich Turyn 2006 nawiązuje do najbardziej charakterystycznego punktu Turynu, a mianowicie Mole Antonelliana - synagogi zaprojektowanej w XIX w., którą wieńczy kopuła w kształcie biskupiej tiary i miniatura greckiej świątyni z iglicą. Co ciekawe budynek ten nigdy nie był wykorzystywany jako żydowska świątynia, a dzisiaj mieści się tu muzeum kina, w którym można oglądać najśmieszniejsze fragmenty z historii kina siedząc np. na... muszli klozetowej

Drugim elementem charakterystycznym dla każdej olimpiady są maskotki.
Tym razem "gospodarzami" będą Neve i Gliz

Ona (Neve - ta po lewej, czerwona
Oprócz tego każde igrzyska "posiadają" swój znicz, Turyn nie jest gorszy. Oto przedmiot niedawnych ataków ze strony antyglobalistów, który jest już w mieście igrzysk i który "doniósł" ogień olimpijski:

Medale, jakie zdobędą nasi sportowcy (:smile2:) przedstawiają się następująco:

I jeszcze niewielka porcja liczb. W XX ZIO weźmie udział 85 państw, które będzie reprezentować blisko 2,5 tysiąca sportowców. Polska desygnowała 44 olimpijczyków, niestety w ostatniej chwili MKOl skreślił z listy Witolda Mazura, a szkoda, bo miał on być jedynym reprezentantem mojego regionu
To tyle jeżeli chodzi o wstęp, do większego wysiłku się nie zmusiłem
O szansach medalowych Polaków a także poszczególnych dyscyplinach myslę, że sami się wypowiecie, więc zapraszam do dyskusji
Aaaa i jeszcze jedno - wiem, że olimpiada odbywa się w Turynie, więc to będzie kolejna okazja do tak lubianej przez nas "włoskiej napinki", ale radzę się od tego powstrzymać