XX Zimowe Igrzyska Olimpijskie Turyn 2006

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

XX Zimowe Igrzyska Olimpijskie Turyn 2006

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 10 lut 2006, 2:48

Jak pewnie większośc z Was wie (a może i nie :roll: ;)) dzisiaj tj. 10 lutego 2006 roku rozpoczynają sie Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Będą to XX z kolei zmagania sportowców na śniegu i lodzie i po raz drugi w swojej historii zawitają do Włoch. Dokładnie pół wieku temu (1956r.) gospodarzem ZIO była miejscowość Cortina d'Ampezzo. Kandydatura Turynu została wybrana w 1999r. a wygrała m.in. z Zakopanem, co jest sporym zaskoczeniem :lol: ;)

Gospodarza Igrzysk przedstawiać nie ma sensu, szczególnie na pilka.pl, bo wiadomo, że specjalistów od Turynu mamy wybitnych, z Zazą na czele :P ;)
Może nieco więcej o charakterystycznych elementach towarzyszących każdej olimpiadzie, a mianowicie - logo i maskotkach.

Obrazek

Logo Ziomwych Igrzysk Olimpijskich Turyn 2006 nawiązuje do najbardziej charakterystycznego punktu Turynu, a mianowicie Mole Antonelliana - synagogi zaprojektowanej w XIX w., którą wieńczy kopuła w kształcie biskupiej tiary i miniatura greckiej świątyni z iglicą. Co ciekawe budynek ten nigdy nie był wykorzystywany jako żydowska świątynia, a dzisiaj mieści się tu muzeum kina, w którym można oglądać najśmieszniejsze fragmenty z historii kina siedząc np. na... muszli klozetowej ;) a na górze jest taras z widokiem na szczyty gór i ujście Padu, najdłuższej rzeki Włoch. Głebszej wymowy olimpijskiego loga nie będę przedstawiał bo nigdy nie byłem dobry w interpretacji dzieł czy to pisanych czy malowanych ;) W każdym razie, dla uwidocznienia związku loga z wieżą o której wspomniałem popatrzcie na to:
Obrazek

Drugim elementem charakterystycznym dla każdej olimpiady są maskotki.
Tym razem "gospodarzami" będą Neve i Gliz ;)

Obrazek

Ona (Neve - ta po lewej, czerwona ;) ) jest elegancką snieżną kulką (niezła sztuka :lol: ). On (Gliz) z kolei jest lodową bryłą. Ich kształty i imiona mają nasuwać skojarzenia ze śniegiem i lodem. Twórcą i projektantem jest Portugalczyk Pedro Albuquerque.

Oprócz tego każde igrzyska "posiadają" swój znicz, Turyn nie jest gorszy. Oto przedmiot niedawnych ataków ze strony antyglobalistów, który jest już w mieście igrzysk i który "doniósł" ogień olimpijski:

Obrazek

Medale, jakie zdobędą nasi sportowcy (:smile2:) przedstawiają się następująco:

Obrazek

I jeszcze niewielka porcja liczb. W XX ZIO weźmie udział 85 państw, które będzie reprezentować blisko 2,5 tysiąca sportowców. Polska desygnowała 44 olimpijczyków, niestety w ostatniej chwili MKOl skreślił z listy Witolda Mazura, a szkoda, bo miał on być jedynym reprezentantem mojego regionu ;) Zostanie rozegranych 85 konkurencji w 15 dyscyplinach. Igrzyska rozpoczynają się dzisiaj i będą trwały do 26 lutego, a więc 16 dni.
To tyle jeżeli chodzi o wstęp, do większego wysiłku się nie zmusiłem :lol: Poza tym mój podpis wszystko wyjaśnia ;)

O szansach medalowych Polaków a także poszczególnych dyscyplinach myslę, że sami się wypowiecie, więc zapraszam do dyskusji ;)

Aaaa i jeszcze jedno - wiem, że olimpiada odbywa się w Turynie, więc to będzie kolejna okazja do tak lubianej przez nas "włoskiej napinki", ale radzę się od tego powstrzymać :P ;) Pamiętajcie o "olimpijskim spokoju" ;)

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 10 lut 2006, 12:03

Krzysztof Jarzyna pisze:Twórcą i projektantem jest Portugalczyk Pedro Albuquerque.
Jarzyna, nie wspomniałeś, że te maskotki nikomu się nie podobają, a do tego Włosi są oburzeni, że są portugalskiego projektanta :lol:

Nie rozumiem czemu te wszystkie Babiarze i Kurzajewskie tak podniecają się tymi igrzyskami. Przcież Polska to kulawy pies jeżeli chodzi o sporty zimowe. Małysz to już przeszłość, a oni liczą na złoty medal z jego strony :/ Ani razu nie był na podium w tym sezonie, nie chcę mi się wierzyć, że te wszystkie tajne zabiegi, przez które nie pojechał do Willingen coś pomogą. Nie wiem jak można liczyć jeszcze na Małysza :roll: Jego czas minął już dawno. Nie wykorzystał swojej szansy na złoto Satl Lake, to teraz ma. Wileka presja na nim spoczywa. Potem niestety zajmnie 22 tuż na Stochem i Mateją. Będzie się Adaś tłumaczył:
"No, wszyscy mieli bardzo dobry wiatr, tylko akurat na mój skok trochę się zmienił. Pecha miałem."
Kolejna kanydatka do medalu - Jagna Marczułajtis. Zamiast trenować to pokazuje wdzięki w CKM-ie. Chyba chce zrobić dobre wrażenie przez męską częścią polskiej publiki.
Szansa na medal zawsze jest, ale bez przesady. W Polsce bardziej podniecają się igrzyskami niż we Włoszech! A praw do MŚ to TVP nie wykupiła!

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 lut 2006, 12:09

Nie zapominajmy, ze mamy Justyne Kowalczyk. Której o medal co prawda bedzie bardzo trudno, ale myślę, ze miejsce w 10 powinna wywalczyć - zawsze to jakies emocje :P
Myślę, że już jutro możemy mieć mase emocji związanych ze startem Tomka Sikory, jak wiadomo nasz biathlonista jest w czołówce od już kilkunastu lat, zawsze w 30 [no, prawie zawsze :D]
Sikora dobrze mobilizuje się na duże imprezy, ostatnio miał bardzo udane starty w PŚ, jednak przez ostatnie strzelanie, spadał na samych końcówkach o kilka miejsc :?
Może jutro nie powtórzy już tego błedu - i bedizemy się cieszyć z dobrego miejsca. Bo nawet jak nie zdobędzie medalu, tylko zajmie miejsce powiedmy 6-10 to ja wybredny nie jestem - bedę zadowolony

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 10 lut 2006, 18:08

Nie jestem jakmstam wielkim fanem Zimowych Igrzysk Olimpijskich, ale napewno obejrze pare ciekawych wydarzen, takich jak final w hokeju na lodzie, skoki narciarskie i curling. Nie wiem czy jakis Polak zdobedzie medal, ale jak komus sie uda to bedzie bardzo "medalowo" :P

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 11 lut 2006, 21:24

Niestety pan Tomasz Sikora nie popisał się dzisiaj :( Jedyna nadzieja w Justynie Kowalczyk i Adamie Małyszu. Dzisiaj był 6 w kwalfikacjach bodajże, więc nastraja to dosyć optymistycznie. No i jak zwykle kibicuje Czechom w turnieju hokejowym.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 11 lut 2006, 21:28

Siudkowie też słabo... Ładne skoki, ale prosty błąd Mariusza i jak narazie 6 miejsce... Jedyna nadzieja w Małyszu i Kowalczyk, mam nadzieję, że nasi sportowcy wrócą chociaż z jednym medalem.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 11 lut 2006, 21:39

Mam prośbę. Ma ktoś linka do filmu przedstawiającego rozpoczęcie igrzysk w Barcelonie a konkretnie zapalenie znicza płonącą strzała??

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lut 2006, 0:07

Marco_Van_Basten pisze:Niestety pan Tomasz Sikora nie popisał się dzisiaj Jedyna nadzieja w Justynie Kowalczyk i Adamie Małyszu
Jaka jedyna :shock:
Jutro klan Ligockich startuje :lol: a i Sikora bedzie miał okazję do rehabilitacji - jeszcze bodaj 3 lub 4 konkurencje

Kowalczyk ma szanse na miejsce w 10, czy uda jej sie zając lepsze miejsce ? wątpię, jutro biegł łączony 2 x 7,5 km, a to jest to jej ulubiona konkurencja.
Dziś odbyły się kwalifikacje skoków narciarskich K-90
Małysz był 5, Mateja 12 :shock: Stoch 20 :wink: a Hula 38 - więc nie najgorzej - może powalczymy z Cechami w drużynówce :lol:

mesajah

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mesajah » 12 lut 2006, 9:54

fieldy pisze:jutro biegł łączony 2 x 7,5 km, a to jest to jej ulubiona konkurencja.
Sikora też startował w swojej ulubionej konkurencji i wszyscy dobrze wiemy jak wyszło
fieldy pisze:Małysz był 5, Mateja 12 Stoch 20 a Hula 38 - więc nie najgorzej
czyżby zabiegi Kuttina i jego świty przyniosły jakiś sukces :?: mam nadzieje że chociaż trójka z naszych skoczkow dostanie sie do 30

Dzisiaj o 12 rozpocznie sie moja ulubiona konkurencja alpejska mianowicie zjazd mężczyzn. Jestem ciekaw czy kto przerwie koalicje austriacko - amerykańskom. Osobisice liczę na zwyciestwo Darona R. przed Bode Milerem i Herminatorem :)
Nasz reprezentant wystartuje tam tylko dla samej idei olimpijskiej.

herdek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herdek » 12 lut 2006, 20:02

I Koniec :!: :!: :!: BYSTOEL Mistrzem Olimpijskim :!: :!: :!:

Skoki na świetnym poziomie, Polacy dość dobrze jak na to co prezentowali 3-4 tygodnie temu. Adaś pozbierał się chyba i 7 miejsce jak na niego to bardzo dobre miejsce. By Polak mógł wskoczyć na podium musiałby w każdej serii skoczyć metr dalej (101,5 = 102,5 l 102,5 = 103,5). Najlepszy z Polaków oprócz Małysza, Kamil Stoch zajął dobre 16 miejsce. Mateja i Hula zajęli odpowiednio 25 oraz 29 miejsce. Wygrał co ciekawe Bystoel, który po pierwszej serii był chyba 6...Skoczył bez stresu, trafił i ma chłopak złoto. Mówiąc szczerze jak została ostatnia dwójka (Ahonen, Wasiliew) już trzymałem kciuki by zepsuli, a medal pojechał do Norwegii. Po za tym drugie miejsce Hautamekiego i trzeci Roar. Cóz tylko pozazdrościć Norwegom !! Jeszcze jest duza skocznia, jednak bardziej liczyłem na małą...

Ciekawe czy zdobędziemy chociaż 1 medal ;)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2006, 20:12 przez herdek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 lut 2006, 20:05

BYSTOEL Mistrzem Świata
raczej Mistrzem Olimpijskim :lol:

brawo Polacy :brawo:
brawo Bystoel :brawo: [moj faworyt - pewnie, i tak nie wierzycie :P ]

Kuttin wykonal dobra robote :brawo:
cala czworka w top30 :brawo:

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 12 lut 2006, 20:10

herdek pisze:BYSTOEL Mistrzem Świata

Mistrzem świata to Benković jest :roll: Skoki rzeczywiście z niespodziankami, pomyślec sobie, że jakby Małysz skoczył w obu seriach po metr dalej to byłby Mistrzem Olimpijskim, ale można tak gdybać tak samo jak z Sikora, bo przeciez jakby nie pudłował to by wygrał :roll: Takie gdybanie jak dla mnie jest bezsensowne, ale cóż Polacy lubię się w taki sposób dowartościowywać.
Jak dla mnie Polska nie zdobędzie na ZIO medalu, a jedyną realną szanse, choć i tak bardzo małą ma Paulina Ligocka ;)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lut 2006, 20:11

cloner pisze:brawo Bystoel [moj faworyt - pewnie, i tak nie wierzycie ]
przed "i" nie stawiamy przecinka :roftl3: MAMY CIĘ :!: :!:

Trochę jestem zniesmaczony bo postawiłem kase na Mattiego a jemu 1 pkt zabrakł do zwycięstwa :cry: [co za tym idzie mi również]

Zawiódł mnie trochę Ahonen - myślałem, że zaprezentuje sie lepiej.
Małysz bardzo dobrze birac pod uwage jego problemy z forma w tym sezonie.
Kamil Stoch znakomicie - 16 miejsce w pierwszych poważnych zawodach i pozostawienie w tyle Kasai, czy Widhoelzla to świetny wynik

Również dobrze zaprezentowała sie panczenistka K. Wójcicka - zajęła 10 miejsce na 3000 m

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 lut 2006, 20:21

przed "i" nie stawiamy przecinka
hehe, juz Ci na gg udowodnilem, ze nie masz racji, szkoda, ze pwn.pl nie chce Cie przekonac :lol:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lut 2006, 20:26

cloner pisze:hehe, juz Ci na gg udowodnilem, ze nie masz racji, szkoda, ze pwn.pl nie chce Cie przekonac
te Miodek ... za :ot: są nagrody :lol:
nie przekonałes mnie - nie kłam na forum :D

Bracia Ligoccy dali dziś **** i poupadali w konkurencji half - pipe
Może jutro Paulina lepiej się spisze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”