Pływanie

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Pływanie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 31 lip 2006, 11:04

Jako że nie ma jeszcze takiego topicu a dziś zaczynają się pływackie mistrzostwa europy na basnie 50-metrowym postanowiłem go założyć :)
Postanowiłem zrobić ankiete.
Głosujcie i piszcie :wink:
Wydaje mi się że mimo zapowiedzi "Korzeń" nie jest wstanie na pobicie rekordu świata.Żeby tego dokonać musiałby się ścigać z Phelpsem natomiast jeśli nie bedzie naciskany przez rywali to może conajwyżej pobić rekord życiowy i europy choć i to będzie bardzo ciężkie.

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 31 lip 2006, 13:24

No więc tak:
Dzisiaj Polska ma szanse na 2-3medale ale raczej nie możemy liczyć na żadne złoto.
-400dow.mężczyzn-tutaj walka o zwycięstwo powinna się rozegrać pomiędzy rosjaninem Prilukowem a włochem Rosolino.Obaj mają życiówki poniżej 1.44sekund i raczej są poza zasięgiem pozostałych.
Polacy-Sawrymowicz i Stańczyk mają szanse na brązowy medal ale konkurencja jest ogromna i muszą znacznie poprawić swoje zyćiówki.Niebezpieczni będą też brytyjczyk Carry oraz francuz-Roustucher.
Moje typy:
1.Rosolino,2.Prylukov.3.Sawrymowicz.

-400zmiennym kobiet-niewątpliwie najwiekszą sensacją jest odpadnięcie w el.francuzki Mamadou, która legitymowała się najlepszym czasem w Europie na tym dystensie.
Myślę że złoto jest w tym wypadku zarezerwowane dla włoszki-Alessi Filippi, która miała zdecydowanie najlepszy czas w eliminacjach oraz, która celuje w pobicie rekordu Europy Jany Kloczkowej.Nasza Baranowska powinna walczyć o srebro z węgierką Jakobos i reprezentantkom Niemiec.

-4x100 dow kobiet-tu nie będzie pływać Polska zaś złoto raczej na pewno trafi w ręce Niemek.Dalej pewnie będzie Szwecja i Włochy.

-4x100 dow mężvzyzn-tutaj bankowe złoto dla Italii z mistrzem świata na setke Filippo Magninim.Silni wydają się być też Rosjanie,Szwedzi i Francuzi i to oni powinni walczyć o srebro.

Co do Korzenia to jeszcze będzie czas o tym napisać, gdyż do 200m delf. pozostało jeszcze troche czasu.Zresztą na takiej imprezie to głównie miejsca się liczą a nie czasy no ale czasem jedno idzie w parze z drugim.

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 31 lip 2006, 19:24

Kapitalny wyścig na 400metrów dow.Naprawdę wiele lat interesuje się pływaniem ale takiego wyścigu na ME na tym dystansie dotąd nie widziałem.
Moje przewidywania się w zasadzie sprawdziły z tym wyjątkiem że typowałem na zwycięzce Rosolino a wygrał Prilukov, choć przez 300metrów zanosiło się że to włoch w cuglach zdobędzie złoto.
Zeby zrozumieć jak kapitalny byl to wyścig to napisze że 2lata temu na ME w Madrycie zwyciezca włoch Brembilla uzyskał czas 3.49.17 z którym nie wszedłby dzisiaj wogóle do finału(trzeba było mieć poniżej 3.49) i zaiści się tak stało bo brembilla odpadł w eliminacjach.
Co do występu naszych to wielkie brawa dla Stańczyka i Sawrymowicza ale przy tak wysokim poziomie po prostu nie stać ich było na lepszy wynik.
Wśród kobiet na 400m zmiennym tak jak napisałem złoto dla Filippi,srebro dla Niemki zas brąz dla K.Baranowskiej z Polski i trzeba zaznaczyć że jest to ogromny sukces dla tej zawodniczki.
Godne odnotowania są także 2fakty i mam tu na mysli sztafety.
Wśród kobiet złoto i rekord świata dla Niemiec, zaś wsród mężczyzn złoto dla Włoch zaś ich najlepszy pływak-F.Magnini ustanowił nieoficjalny rekord świata na 100metrów-47.62-nieoficjalnie dlatego że wyników w sztafetach nie liczy się do rekordów świata.
Tak więc 1dzień za nami, w którym najwiecej radości mieli Włosi-2złota-1srebro oraz Niemcy-1zł-1sr.
My możemy się cieszyć z brązu Baranowskiej i świetnej formy kraulistów na 400m.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 sie 2006, 18:29

no, no, no Polski dzień w Budapeszcie 8)

4 medale Polaków
2 złote i 2 srebre

Złoto wywalczyli Korzeniowski i Kuczko :shock: Sławek dopłynał na 2 miejscu, ale zdyskwalifikowali włocha :D
Srebro wywalczyły panie - najpierw Baranowska, a następnie sztafeta 4x 200 z Otylią [która zrobiła gigantyczną przewagę - płyneła na pierwszej zmianie, pobiła rekord Polski :D]

Coby tu jeszcze ... brawo 8)

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 03 sie 2006, 18:34

Przed chwilą relacja na Eurosporcie się skończyła z ME, Polacy wypadli fantastycznie...
Kuczko i Korzeniowski zdobyli złote medale, Baranowska przegrał tylko z Mannadou i zdobyła srebro, no i srebny medal sztafety 4x200m dowolnym...

Korzeniowski zdeklasował rywali, naprawde wpsaniele jest patrzeć na takie występy Polaków, swojego rywala wybrzedził o ponad długość ciała.... Medal Kuczko po dyskwalifikacji Włocha, ale jemu to chyba nie robiło różnicy :]

Co do sztafety, Otylia Jędrzejczak.... Wróciła niesamowicie, rywalki o półtora długości ciał w tyle zostawiła, a sama płynęła poniżej rekordu świata w sztafecie (ostatecznie pobiły go Niemki), uzyskała wynik 1,57, 15. Nie bardzo się otientuje co to za rezultat, ale komentatorzy na Eurosporcie nie mogli wyjść z podziwu, jeden mówił że ma nadzije że wystąpi indywidualnie na 200 dowolnym chyba, jeśli mi się nie pomyliło...

Zygy, widzę że jesteś wielkim fanem pływania, może podasz jakąś stronę gdzie można zobaczyć najlepsze rezultaty w tym roku na świecie na poszczególnych dystansach, czy też rekordy świata....

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 03 sie 2006, 18:40

Riddick pisze:Kuczko i Korzeniowski zdobyli złote medale
Korzeniowski byl wielkim faworytem i "musial" wygrac, a Kuczko tez sie niezle spisal.
... no i nasze srebrne panie. :) Nic, tylko sie cieszyc i kibicowac dalej. :P

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 03 sie 2006, 19:59

Jeszcze nie opusciłem żadnej relacji z me w pływaniu i się opłaciło :)
Byłem przed dzisiejszym dniem pewny złota "Korzenia" a reszta pozostawała dla mnie niewiadomą.
Sztafweta 1 w eliminacjach ale pozostąłe ekipy nie wystawily najmocniejszych składów.Liczyłem w tej konkurencji na brąz,myslałem że Manadou przescignie wszystkich oprócz Niemek na ostatniej zmianie.Jednak moja przypuszcznia z przed wyscigu nie sprawdziły się.
Kuczko...hmmm nieobliczalny zawodnik.Po półfinale gdy na początku uciekł rywalom wiedziałem że bedzie w czolówce następnego dnia.
I tak się stało ale tutaj liczyłem na srebro-brąz.Naszczęscie :) dyskwalifikacja Włocha i sensacja stała sie faktem.
No i wreszczie Baranowska.Wiedziałem od początku że jest mocna ale tez konkurencja była niesamowita.Bo w finale oprócz dwóch świetnych zawodniczek które rywalizowały z Kasią na początku mistrzostw była też Manadou i Kłoczkowa.Srebrny medal i walka z Manadou przeszły moje najśmielsze oczekiwanie.Pozostało jeszcze troche szans medalowych:
2 starty Oti,Kizierowski,Sawrymowicz,Barzycka?(jest w formie)
Jakby było jeszcze 4-5 medali to Polska stanie się europejską potęgą!

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 03 sie 2006, 21:16

Riddick pisze:uzyskała wynik 1,57, 15. Nie bardzo się otientuje co to za rezultat, ale komentatorzy na Eurosporcie nie mogli wyjść z podziwu, jeden mówił że ma nadzije że wystąpi indywidualnie na 200 dowolnym chyba, jeśli mi się nie pomyliło...

Wystartuje, to jest pewne. Na tych mistrzostwach indiwidualnie startuje na 200m motylkoiem gdzie jest rekordzistka swiata i wlasnie na 200 dowolnym. Rekord swiata na tym dystansie wynosi 1.56.64 czyli nie wiele braklo. Nalezy jednak pamietac ze na swoich zmianach Manadou i Niemka Liebs uzyskaly wyniki lepsze od rekordu swiata, choc oczywiscie za oficjalne rekordy nie mogly byc uznane. Tak czy inaczej medal wydaje sie byc pewny. Szkoda ze na igrzyskach Otylia zdecydowala sie nie plywac na tym dystansie bo medal bylby pewny. Paulina Barzycka wtedy byla 4.

Dzisiaj naprawde byl cudowny dzien dla polskiego plywania, jeden z najznakomitszych w historii. Zloto Korzeniowskiego bylo oczywiste, w Europie nie ma sobie rownych i tylko kwestia czasu kiedy pokona Phelpsa.

Baranowska zrobila swoje, jej medal to byla sprawa oczywista choc oczywiscie pokonanie Ukrainki Kloczkowej - rekordzistki swiata ma ogromne znaczenie prestizowe.

Po Slawku Kuczce ciezko bylo sie czegos spodziewac. Jest w czolowce na tym dystansie, na ostatnich mistrzostwach swiata byl jedynym Europejczykiem w finale ale mimo to nie byl dzis faworytem. Wydawalo sie ze dwaj Wlosi powinni sie liczyc najbardziej. Jeden z nich by zreszta wygral gdyby nie glupi blad. Ale to i tak nie odbiera zaslug Slawkowi gdyz naprawde poplynal wspaniale, pobil rekord Polski i nic tylko sie cieszyc.

Najwieksza sensacja jest dla mnie srebro sztafety. Do tej pory w ogole nawet nie wystawialismy zadnych sztafet a jak juz to zrobilismy to odrazu wyszedl z tego medal. Swietny wynik, jeden z najlepszych w historii czasow w tej sztafecie. Oczywiscie Jedrzejczak poplynela fenomenalnie odrazu dajac duza przewage, Paulina Barzycka na ostatniej zmianie swietnie sie spisala odpierajac atak Manadou. Ale najwieksze uznanie nalezy sie dwom mlodym zawodniczkom, 16 i 17 letniej Agacie Budzis i Agacie Zwiejskiej, ktore nie dosc ze nie daly sobie odebrac przewagi teoretycznie lepszym zawodniczkom to jeszcze w pewnym momencie odskakiwaly rywalkom.

Jeszcze raz wielkie brawa. Polskie plywanie moze sie okazac kopalnia zlota w Pekinie.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2006, 11:35 przez LookAsh, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 04 sie 2006, 9:24

LookAsh pisze:Nalezy jednak pamietac ze na swoich zmianach Manadou i Niemka Liebs uzyskaly wyniki lepsze od rekordu swiata, choc oczywiscie za oficjalne rekordy nie mogly byc uznane.
No tak, ale od sztafetowego rekordu Świata a nie indywidualnego, a nie wiemy jak mocna pani płynęła na ostatniej zmianie rekordowej sztafety, ale wydaje się że było podobnie jak u Polek czyli najlepsza zaczęła...

Wynik Otylii jest najlepszy w tym roku na świecie, druga jest Brytyjka z czasem o 0,10s gorszym tak więc bardzo blisko, więc walka będzie wspaniała. A z resztą zaraz się relacja zaczyna, zobaczymy jak eliminacje pójdą...

EDIT:
LookAsh, rzeczywiście miałeś rację z tymi wynikami, Niemka ponoć o sekunde lepiej niż rekord popłynęła :shock:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 sie 2006, 10:46

Nie wiem, czy ktoś to juz napsiał, bo długich postów nie chce mi sie z rana czytać :P

polki pobiły rekord Polski, najpierw w półfinale o ...8 sekund
:shock: a w samym finale o 5 kolejnych :shock: :shock: w sumie rekord Polski został pobity o całe 13 sekund - to dopiero wynik, tym wieksze brawa, ze przecież poza Otylką i Paulinką :D płynęły 2 młode dziewczyny, z 89 i 90 rocznika :o
Polskie pływanie zaczyna coś znaczyć w świecie - moze nawet powalczymy z Chinami w Pekinie :lol:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 04 sie 2006, 10:55

fieldy pisze: Polskie pływanie zaczyna coś znaczyć w świecie - moze nawet powalczymy z Chinami w Pekinie :lol:
Obawiam się, że nie z Chinami a chińskimi ,,farmaceutami" :?

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 04 sie 2006, 12:05

Riddick pisze:LookAsh, rzeczywiście miałeś rację z tymi wynikami, Niemka ponoć o sekunde lepiej niż rekord popłynęła

Ja zawsze mam racje :wink: Choc w eliminacjach w swoim biegu byla dopiero trzecia wiec moze nie jest z tak dobra. Glowna kandydatka do zlota bedzie jednak Manadou i obawiam sie ze Otylia tutaj bedzie musiala sie zadowolic srebrem, Otylia dzisiaj plynac swobodnie i na luzach zajela osme miejsce w eliminacjach.
fieldy pisze:Nie wiem, czy ktoś to juz napsiał

Napisal :P I rzczywiscie ten rekord jest niesamowity nie tylko na skale krajowa ale w ogole na swiatowa. Kazda z zawodniczek dala z siebie wiecej niz wszystko i stad ten wynik. Teraz nawet dowiedzialem sie ze 17 letnia Agata Zwiejska miala na swojej zmianie wynik ok. 1.59 co jest rzecza naprawde fenomenalna.
maciek_88 pisze:Obawiam się, że nie z Chinami a chińskimi ,,farmaceutami"
Znowu te glupie zabobony... To juz przeszlosc i nie mozna tak wkolo glupio gadac. Ostatnim Chinskim sportowcem jakiego pamietam przylapanego na dopingu to byla jakas Chinska lekkoatletka, ktora zdobyla srebro MS na 10 000 m chyba przed czteroma laty.

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 04 sie 2006, 20:29

Wynik Polek jest 4 w historii.Przed tym wyscigiem były tylko 2 lepsze wyniki od czasu Polek ale jak wiadomo Niemki pobiły rekord świata więc jesteśmy na 4 miejscu!
Ta sztafeta ma wielką przyszłosć.Przecież najstarsza ze składu "Oti" ma zaledwie 22 lata.W Pekinie bedzie ciężko bo przeiceż dojdzie Usa i Australia ale kto wie...

Awatar użytkownika
Sasha
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sasha » 05 sie 2006, 13:38

Nie dajmy się zwariować bo potęgą na Pekin nie będziemy. Skład się wzmocni bo są w tej chwili wyśmienici juniorzy i juniorki. Skład sztafety został przebudowanu bo miała w nim płynąć [b]14latka[/b] ale jest przepis że jest za młoda i nie może startować. Polska ma duży potencjał ale bez udostępniania basenów dla klubów nic nie bedzie. Skoro ktoś woli zarobić na karnetach od ludzi którzy przyszli się pomoczyć.

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 05 sie 2006, 15:47

Sasha pisze:Nie dajmy się zwariować bo potęgą na Pekin nie będziemy.

Nikt tu nie mowi ze mamy byc potega na miare USA badz Australii ale i tak na basenie mozemy wyywalczyc wiele medali. Ile na ostatnich igrzyskach lacznie medali zdobylismy ? 10 ? Dobrze pamietam ? A sama Otylia wlasciwie w Pekinie ma z gory gwarantowane 2 medale indiwidualne a moim zdaniem nawet 3. Do tego dochodzi pewny medal Pawla Korzeniowskiego, ktory bedzie sie bil z Phelpsem na 200 m motylkiem o zloto, mysle ze jak potranuje troche to i na jakims innym dystansie ma spore szanse na medal. Spokojnie mozna liczyc na 1-2 sztafety w sytuacji gdy mamy wielu utalentowanych juniorow i gdy czas tylko dziala na ich korzysc a jak widac z roku na rok polskie plywanie rosnie w sile. Do tego dochdozi Kasia Baranowska ktora teze moze zdobyc 1-2 medale. Oczywiscie jest jeszcze Slawek Kuczko, Lukasz Gasior - wielki talent, ktory tylko za bardzi lubuje sie w marihuanie. A takze Sawrymowicz, Kasia Dulian, Jakub Jasinski, Luiza Hryniewicz a takze inni mistrzowie Europy juniorow, ktorych talenty moga eksplodowac wlasnie w Pekinie. To wszystko moze spokojnie nam dac min. 5 medali w samym plywaniu co juz jest 1/2 calej naszej zdobyczy jaka wywalczylismy w Atenach. Jak na nasze malo wygorowane polskie ambicje mysle ze to jest dobry wynik.

Kwestia basenow to juz jest odrebna sprawa. Cieszmy sie z tego co mamy i ze sa sukcesy, ktore moga spowodowac ogromna popularyzacje plywana w Polsce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”