Dexter - Strona 8

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Re: Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 19 gru 2011, 16:52

Arwin, może bez takich spoilów, bo jeszcze niektórym niespodzianka zbrzydnie :D

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 gru 2011, 17:07

No rzeczywiście zakończenie świetne i jeszcze słowa Dexa, idealne :D. Ciekawe jak rozwinie się akcja w 7. sezonie: czy Deb zachowa dla siebie wiadomość, że Dex jest seryjnym mordercą [jak w książce], czy może wyjawi policji. Ale skoro go kocha to go nie wyda, a jeśli by już wydała to o czym by był kolejny sezon? :P

No właśnie a teraz posucha do września...

Vianuch
Dex jest świetnym serialem, ale brakuje mu trochę do The Wire, Boardwalk Empire czy Breaking Bad imo.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 gru 2011, 18:43

Po obejrzeniu odcinka mogę walnąć kilka emotek, co niniejszym czynię: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Mam nadzieję, że następny sezon nie zawiedzie i że zakończenie obecnego będzie tylko początkiem niesamowitej akcji w przyszłości. 9 miesięcy czekania, ale liczę na świetną zabawę za kilka miesięcy :!:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 19 gru 2011, 22:13

A mi się prawdę mówiąc średnio podobał ten finałowy odcinek. Dopiero ostatnia scena naprawdę wbija w fotel, chociaż i tutaj można mieć pewne zastrzeżenia, bo spodziewałem się, że Debra może go nakryć. Od dwóch sezonów dąży do lepszego poznania brata, a w tym dowiadujemy się, że jest w nim zakochana. Nie bez kozery to wszystko zostało wprowadzone.

Potencjał drzemiący w 7. sezonie jest przeogromny. Jeszcze nic się o nim nie mówi, więc może śmiesznie to brzmi, ale jak scenarzyści ciekawie rozwiną postać Louisa i wątek kończący ten sezon, to może wyjść coś naprawdę dobrego. Tak dobrego, jak pierwszy i drugi sezon.

1 > 2 > 4 > 6 > 3 > 5 - tak bym ocenił dotychczasowe sezony.

Do września. :wink:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 20 gru 2011, 9:41

No właśnie też czekałem dlaczego zakończenie ma być mocne no i razem ze zdaniem wypowiedzianym jest fajne. Jedną kwestia jest dla mnie naiwna, wiadome było, że ma iść do tego kościoła po dowody, trochę to nieostrożne u takiego wyrafinowanego zabójcy ale serial jakoś musi się trzymać kupy.
FCB keres pisze: Vianuch
Dex jest świetnym serialem, ale brakuje mu trochę do The Wire, Boardwalk Empire czy Breaking Bad imo.
Do The Wire brakuje zdecydowanie dużo :!:
Daaaamian pisze:1 > 2 > 4 > 6 > 3 > 5 - tak bym ocenił dotychczasowe sezony.
Dla mnie 5 sezon dobry, gorszy od 6 ale nie dzieli ich przepaść. Zdecydowanie najgorszy był beznadziejny 3 sezon.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 20 gru 2011, 20:22

No i po 6 sezonie. Jak dla mnie spore rozczarowanie i końcówka od pewnego momentu przewidywalna. Niestety IMO nie wykorzystano wielkiego potencjału jaki tkwił w tym sezonie.

Spoilery

Drażni mnie niechlujstwo Dextera, kodeks to było coś co było fascynujące na początku jego historii, teraz w ogóle nie widać, że Dexter wciąż go przestrzega. Miejsce zbrodni tam gdzie Deb go wysłała do pracy? Zabicie kapitana statku przy świadkach, strzelanie z pistoletu do bilboardów w innym stanie, porywanie się na Travisa kiedy widać było, że Dex jeszcze odczuwa zatrucie gazem, zabicie właściciela motelu i zabranie długopisu. Ogólnie odcinek z Brianem to jeden z najgorszych odcinków Dextera jaki widziałem. Mnóstwo nieprzemyślanych wręcz głupich akcji. Co do finału to ciekawe, że nikt nie powiązał rozbicia się łódki Dextera i jego przypłynięcia wpław z "jeziorem ognia" tej samej nocy. Sam Travis też nie przypadł mi do gustu, o czym wspominałem wcześniej, dla mnie zupełnie nie pasuje na geniusza zła koleś, który dobiera sobie współpracowników z YT. Do tego zupełnie bezmyślny i zwyczajnie głupi jak dla mnie motyw kazirodczy. Pewnie wpłynie na decyzję Deb o zachowaniu tajemnicy Dexa ale mimo wszystko we mnie wzbudził tylko niesmak.

Podsumowując, rozczarował mnie dość mocno ten sezon. W moim osobistym rankingu chyba tylko 3 był gorszy, martwi jednak tendencja, po słabym 3 sezonie mieliśmy genialny 4, następne są już tylko słabsze(5 i 6), w dodatku dużo i nie mają startu do Trinity Killera a także 2 pierwszych sezonów w moim mniemaniu. Jedyna nadzieja w tym, że twórcy otworzyli sobie naprawdę fajne furtki (Deb i Louis) na 7 sezon (8 swoją drogą też już jest zapowiedziany) i można liczyć, że kolejny sezon będzie lepszy od tego zakończonego. Oby.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 20 gru 2011, 20:28

Rezus pisze:
Daaaamian pisze:1 > 2 > 4 > 6 > 3 > 5 - tak bym ocenił dotychczasowe sezony.
Dla mnie 5 sezon dobry, gorszy od 6 ale nie dzieli ich przepaść. Zdecydowanie najgorszy był beznadziejny 3 sezon.
Właściwie powinienem był to inaczej zapisać. 1, 2 > 4 > 6 > 3, 5 - pierwsze dwa były równie genialne, zaś trzeci i piąty równie słabe. :wink:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 gru 2011, 18:18

Po pierwsze to nie porównywałbym sezonów 1 i 2 z późniejszymi. Inna liga zupełnie. Dexter na początku był serialem psychologicznym, owszem, akcja była ale cały urok mieścił się w głowie Dexa, poznawaliśmy go, jego postrzeganie świata, brak uczuć, strata matki, chęć zabijania. W drugim było tego oczywiście mniej, ale nadal - Dex myślał o przyznaniu się, dowiedział się, że ojciec popełnił samobójstwo. W kręgu wydarzeń był cały czas Dexter, nie morderstwa.

Od trzeciego sezonu już zaczynają się schody, jeszcze wtedy stawiał sobie pytanie o przyjaźń, czy może to pogodzić, ale już wtedy sprawy w swoje ręce wzięła Rita i słodkie noski - miłoski. Czwarty sezon, pomimo całej swojej zajebistości, nie był już tym czymś. 0 5 nie wspominam - dno dna.

Dzisiaj skończyłem sezon nr 6. Jestem i zadowolony, i rozczarowany.

Zadowolony, bo IMO nie było tak źle, jak się obawiałem. Dwaj główni przeciwnicy - profesorek i asystent, byli spoko, ich morderstwa to mistrzostwo świata, lubię takie klimaty od czasu "Siedem". Serial do pewnego momentu był bardzo dobry - dopóki nie umarł Brat Sam. Dexter miał dylemat, zadawał sobie pytania, nie był do końca pewien, o co w tym wszystko chodzi. Odcinek po tym jak umarł, był bardzo słaby. Pojechał sobie na wczasy, zajebał jakiegoś typa na farmie, postrzelał (WTF?), podupczył (WTF 2??). Fatalnie. Pomysł z ukazaniem Rudy'ego jako ciemnej strony jego natury fajny, ale zupełnie nie wykorzystany. Cała seria dotyczyła obecności Boga - jest czy nie ma, z czasem ten problem został baaardzo spłycony kosztem zwrotów akcji i krwi.

Rozczarowany jestem, bo jednak schemat z piątego sezonu robienia z widzów debili nadal działa. Dexowi wszystko się udaje, zabija Nicka na plaży, nikt się tym nie interesuje, dzwoni ze swojej komórki ze sprawdzoną (!) wiadomością o Travisie, nikt tego nie sprawdza. W policji pracują bezmózgi, którzy nie wiedzą o możliwości sprawdzenia IP. Ciężko ogląda się kolejne niedociągnięcia, kolejną błyskotliwość Dextera i kolejne błądzenie po omacku policji.

Było kilka plusów: asystentka Masouki (szkoda, że tak szybko ją wyrzucili :P ), Quinn (tekst do Debry, że dziewczyny masowo go rzucają), zaskakująco dobrze wypadła La Guerta, Batista trzymał poziom. Kilka rzeczy denerwowało m.in. siostra Angela, owszem, urocza, ale do momentu aż się nie odezwie.

No i końcówka. Tutaj muszę ocenić wątek miłości Debry do Dextera ----> :rotfl:

A samo przyłapanie powinno mieć miejsce w 5 sezonie, oczywiście zaskoczyło, ale jednak "to już było" więc nie miało takiego "pierdolnięcia".

Tyle na razie.

P.S. "Oh God" w ostatniej scenie mega dobre :D

P.S.2 Rozumiem, że zaniechano pomysłu emisji jednego odcinka w styczniu o jakże pięknie teraz brzmiącym tytule "Electric Chair"?

Co od możliwości, jakie pojawiają się w 7 sezonie to Debra nie wyda Dexa. Ciekawe co tym typkiem od gier komputerowych. Nie polubiłem go, ale pewnie będzie nowym killerem.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 cze 2012, 1:20

http://www.rickey.org/dexter-season-7-trailer-video/

Generalnie czytam teraz książki, które napisał Jeff Lindsay i powiem, że tam Debra bardzo szybko orientuje się co jest z Dexterem grane i go nie wydała. Teraz też go nie wyda.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 cze 2012, 2:13

To, że go nie sprzeda wydaje się oczywiste. Zobaczymy jak scenarzyści będą to widzieli, otworzyli sobie fajną furtkę i jestem ciekawy czy dobrze ją wykorzystają. 7 sezon będzie prawdopodobnie przedostatnim, pewny już jest 8 ale niewiele wskazuje żeby powstały następne. I dobrze bo widać, że trochę pomysłów i ognia uciekło.

Co do sezonów to dla mnie:

2,4,1 >>>> 5 > 6 > 3

W 2,4,1 nie potrafię wybrać najlepszego, wszystkie były rewelacyjne, wszystkie miały swoje małe słabostki ale każdy miał też w sobie to "coś" zajebistego czego nie miał inny.

Zgadzam się, że trzeci sezon był tragiczny, w ostatnich strasznie mnie zaczyna mierzić lekkomyślność Dextera i błędy jakie popełnia (strzelanie z pistoletu z samochodu w powietrze, wtf!?)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 lip 2012, 14:48

Ciekawe :P

Tu zwolnione:

Kilka zdjęć całkiem spoko i dających do myślenia.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lip 2012, 21:43

Drobny spoiler z nowego sezonu.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 sie 2012, 11:54

Zapowiada się całkiem nieźle, chociaż trailer 5 sezonu też był utrzymany mniej więcej w takim stylu.

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 17 sie 2012, 13:54

Jakoś nie porywa :/
pamiętam jak miałem ciary, gdy m.in. Dexter łapał Trinitiego w jego własnym domu, albo gdy ów Trinity wpadł 'odwiedzić' Dexa w jego miejscu pracy - to było coś, to był ostatni moment w którym czułem napięcie oglądając ten serial. Niestety ostatnie odcinki, a nawet sezony to nie to samo :/
Ktoś wie ile sezonów planują? Bo mogą wyskoczyć jeszcze z naprawdę wieloma, nie wiem czy było by to najlepsze rozwiązanie. Np. taki Spartacus - myślałem, że skończy się na 3 sezonach, a tu potem gdzieś czytam, że 8 planują :shock:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 17 sie 2012, 14:46

Dexter ma mieć 8 sezonów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”