Kosciół - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lis 2004, 23:18

Sprostowanie do wypowiedzi Doriana nie wierze ale mam cicha nadzieje ze Bog jest.Ale nie wazne.
Podoba mi sie wypowiedz Tomusia.W sumie w sprawie spowiedzi to mam taka opinie ze jak prawdziwie zalujesz za swoje winy to przeciez Bog widzi ze zalujesz i odpusci Ci Twoje grzechy.Nie potrzeba zachrzaniac do spowiedzi i mowic pyskowalem do rodzicow a gruszke walilem w tamtym tygodniu 4 razy.
Co do tego ze kosciol sie bogaci to wszyscy wiemy.Moim zdaniem malo jest ksiezy ktorzy czuja glebokie powolanie i robia to co robia dla ludzi a nie dla siebie.Po co zbudowano kosciol w Licheniu za 2 miliony zlotych?Czy Bogu robi roznice czy ktos modli sie w kosciele za 2 miliony czy w malej kapliczce?Sami odpowiedzcie sobie na to pytanie.
Ale najgorsze jest balwochwalstwo dlatego rzuce dwa cytaty oba z pisma swietego
"Nie będziesz czynił obrazu ani rzeźby. Nie będziesz oddawał im czci ani im służył, gdyż Bóg twój jest bogiem zapalczywym, który karze występek do trzeciego pokolenia, a nagradza zasługę do tysięcznego pokolenia" (Wj 20,4-5).

"Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych" (Dz.Ap. 17:24).

Niech kazdy tak zwany chrzescijanin uczeszczjacy do kosciola modlacy sie do obrazkow i noszacy krzyz na szyji przeczyta sobie te dwa cytaty i przemysli te slowa.Niech odpowie sobie czy jednak nie obraza Boga czcac to co kaza mu ludzie czyli kler a co jest sprzeczne ze slowami Boga zawartymi w biblii.

Awatar użytkownika
AgaD
I am the Special One
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AgaD » 18 lis 2004, 12:48

Kiedyś Chrześcijaństwo było naprawdę religią(tylko na początku). Teraz to już zupełnie co innego. Księza za bardzo rzadzą. Zachowują się tak jakby to oni byli Bogiem......... nie podoba mi się fakt, iż Chrzescijanie spowiadają się w konfesjonale do ucha osoby duchownej bo pzreciez kaplani to tacy sami ludzie jak imy, a czaem nawet i gorsi. Myslę, że to już nie jest wiara w Boga, ale w....Kosciół. Księza zmieniiają przykazania, wprowadzają nowe świeta, a pzreciez nie mają do tego prawa??!!. Stwarzają nowe zasady, którymi należy się kierować w zyciu. Mnie osobiście zbulwersowal ksiądz, z którym mialam zajęcia religii w Liceum. Próbowal nam wmawiac, że okazywanie uczuć na ulicy jest gzrechem i demoralizowaniem młodszych........ze antykoncepcja to dzialanie wbrew Bogu. :?

Jestem osobą wierzącą, ale wierzę w Boga, a nie w Kosciół czy księdza. Mam swoje własne zasady, włąsny system wartosci któymi się kieruję w życiu i nikt mnie nie zmusi do rezygnacji z nich.

Awatar użytkownika
Pawel
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 18 lis 2004, 13:17

DORIAN pisze:Wlasnie chodzi o to ze ja z Chlopaczkiem wierze w Boga ale jestem za tym zeby kosciol zlikwidowac bo jest bezuzyteczny moim zdaniem.
Jak sobie wyobrażasz brak Kościoła ?? jeśli nie bedzie Kościoła to nie będzie też kościołów(jako budowli) a ja ich zabraknie to ja bedziesz wypełniał swoje obowiazki (jako katolika)czyli przypominam: niedzielne uczestnictwo we msza św, raz w roku w czasie wilkanocnym musisz przyjąć komunie i raz w roku musisz sie wyspowiadac!! czyli jak widzisz kościoły nie sa po to aby zdzierać z na nas kase (chociaż wg przykazan koscielnych powinniśmy dawac jałmużne na ptrzeby kościoła, a zreszta jak sobie wyobrazasz funkcjonowanie koscioła bez pieniedzy przeciez kosciol nie jest zwolniony z oplad za prad gaz ogrzewanie, musi to za coś opłacic, ja osobiście dobrze znam ksiezy mojej parafii a jest to nie mała parafia i zarabiają te nedzne 700 zł z czego zawsze po 400 musza oddac na oplaty za miszkanie, bo my dajac na tace dajemy na urzymanie kościoła a za co ma sie utrzymać plebania? księza tezmaja prawo do prywatnych pieniedzy i tez musza je skads brac zeby miec na prywatne potrrzeby...) ahh nie rozumiem waszych postow o okradaniu nas przez kościoł

pozdro

Awatar użytkownika
Andreyew
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andreyew » 18 lis 2004, 13:33

Ja jestem wierzacy nie praktykujacy i wyrabane

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2004, 14:49

Pawel pisze:
DORIAN pisze:Wlasnie chodzi o to ze ja z Chlopaczkiem wierze w Boga ale jestem za tym zeby kosciol zlikwidowac bo jest bezuzyteczny moim zdaniem.
Jak sobie wyobrażasz brak Kościoła ?? jeśli nie bedzie Kościoła to nie będzie też kościołów(jako budowli) a ja ich zabraknie to ja bedziesz wypełniał swoje obowiazki (jako katolika)czyli przypominam: niedzielne uczestnictwo we msza św, raz w roku w czasie wilkanocnym musisz przyjąć komunie i raz w roku musisz sie wyspowiadac!! czyli jak widzisz kościoły nie sa po to aby zdzierać z na nas kase (chociaż wg przykazan koscielnych powinniśmy dawac jałmużne na ptrzeby kościoła, a zreszta jak sobie wyobrazasz funkcjonowanie koscioła bez pieniedzy przeciez kosciol nie jest zwolniony z oplad za prad gaz ogrzewanie, musi to za coś opłacic, ja osobiście dobrze znam ksiezy mojej parafii a jest to nie mała parafia i zarabiają te nedzne 700 zł z czego zawsze po 400 musza oddac na oplaty za miszkanie, bo my dajac na tace dajemy na urzymanie kościoła a za co ma sie utrzymać plebania? księza tezmaja prawo do prywatnych pieniedzy i tez musza je skads brac zeby miec na prywatne potrrzeby...) ahh nie rozumiem waszych postow o okradaniu nas przez kościoł

pozdro
To widze ze malo rozumiesz.
Co to za gadka ze MUSISZ isc w niedziele do kosciola raz w roku sie wyspowiadac i przyjac komunie?W biblii nie ma o tym mowy to wymysl kleru.Trzecie przykazanie brzmi:pamietaj aby dzien swiety swiecic - ale nie ma w nim mowy zeby wierny musial isc do kosciola.Przykazania koscielne to tez wymysl kleru i w pismie swietym nie ma o nich wzmianki.Kosciol naprodukowal pelno nakazow zakazow i dogmatow a wy przestrzegacie tego jak glupie owce i jeszcze wierzycie ze tym przypodobacie sie Bogu.
Przeczytaj sobie jeszcze raz cytac z biblii ktory wkleilem wyzej ze w budynkach zbudowanych reka czlowieka Bog nie mieszka.Wierzacy czlowiek poradzi sobie bez kosciola nie potrzebne mu sa wspomagacze w stylu komunia swieta ani tym bardziej chodzenie tam na pokaz jak to robi wielu ludzi.
A co do zdzierania to ja Ci dam przyklad slubu.Zeby dostac slub musisz dac na zapowiedzi a tego nie robia za darmo musisz miec organiste a tego tez nie da kosciol w prezencie.Pomijam taka glupote ze musisz isc na nauki przedslubne.Nie wiem czy za nie tez sie placi ale jak ksiadz czlowiek ktory (podobno) nie ma nic wspolnego z seksem moze nauczac innych pozycia malzenskiego?O tym ze kosciol nie jest opodatkowany juz wspomnialem.Kler to klasa uprzywilejowana w Polsce.Sekta ktora trzyma we wladaniu cala Polske.Az do smierci papieza to na bank sie nie zmieni a potem zobaczymy.Na zachodzie ludzie odchodza od kosciola w Niemczech co raz czesciej rezygnuja ze spowiedzi.Jasne ze te male kosciolki dzialaja raczej na rzecz wiernego a nie sa nastawione na zysk ale cala instytucja KK jest zepsuta i ludzie zaczynaja to dostrzegac.

Awatar użytkownika
Pawel
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 18 lis 2004, 15:50

żeby zobaczyc jak na prawde jest musiałbyś być bliski swojemu kosciołowi, ja wiem jak jest (jestem lektorem) i nie mowcie ze koscioly są bogate bo tak na pradwde strasznie one biedzą nie wiem jak jest w innych kościiołach, ale moj nie dawno przeszedl remont kapitalny wnętrza i tak na prawde jest nawet o kilkanascie tysiecy zadluzony... a co do zasad kosciola to jak nie chcesz ich przestrzegac to ci nikt nie kaze Bóg dał ci wolna wole i mozesz robić co chcesz , ale jesli Bóg na prade istanieje (w co wierze) rozliczy cie z tego !!

BUNCH

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 18 lis 2004, 15:58

- Świadkowie jechowy wierzą, że będzie się zbawionym (w niebie) jak pozna sie, będzie się znać "Pismo Święte", a wszelkie przykazania modelują sobie co do siebie.

- kościół nie pochwala aborcji po gwałcie, gdyż uznaje, że i kobieta i również dziecko padło ofiarą tego czynu, dziecko jest nie winne, nie ma w nim 1% winy i kościół słusznie mówi, by go nie zabijać. Bo dlaczego, bo żyje?

-
Pisakk pisze:Ja uważam, że instytucja Kościoła (a co mi tam - napiszę z dużej litery)
Chłopcze, jestes mało wiedzący, lub źle poinformowany, czy widzisz różnice pomiędzy: "Kościół" a "kościół"? Kościół to my, to my tworzymy Kościół, to wspulnota ludzi. A kościół to budynek, tak jedynie budynek, świątynia - jak ją księża zwą.

- Msze Święte nie wymyślili księża, a sam Jezus! przecież to jego słuchali apostołowie, prawda? On do nich przmawiał, głosząc różne przypowieści (tak samo jak teraz księża w kościele). Tak dzisiaj ksiądz prowadzący ma nam "symbolizowac" obecnośc Boga.
(w bodajże protestantyzmie, ksiądz stoi plecami do wiernych, gdyż oni twierdza, iż ma stac przedem do Boga, a nie do wierzących. odwrotnośc, tam nei symbolizuje Boga)

Czy odważy sie ktos temu ^ zaprzeczyć? To jest prawda.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2004, 16:47

BUNCH pisze:- Świadkowie jechowy wierzą, że będzie się zbawionym (w niebie) jak pozna sie, będzie się znać "Pismo Święte", a wszelkie przykazania modelują sobie co do siebie.
Nie obchodzi mnie co robia swiadkowie Jehowy bo tutaj jest mowa o kosciele katolickim.Oni moga sobie robic co chca i zostawmy ich w spokoju.Chyba ze sam jestes swiadkiem Jehowy.
BUNCH pisze:- kościół nie pochwala aborcji po gwałcie, gdyż uznaje, że i kobieta i również dziecko padło ofiarą tego czynu, dziecko jest nie winne, nie ma w nim 1% winy i kościół słusznie mówi, by go nie zabijać. Bo dlaczego, bo żyje?
To jest koronny przyklad na ingerencje kosciola w najbardziej intymne sfery zycia czlowieka.Jakim prawem kosciol mowi czy kobieta moze czy nie moze usunac dziecka ktore jest wynikiem gwaltu na niej?To prywatna decyzja zgwalconej kobiety.To dziecko moze jej juz zawsze przypominac o najgorszych chwilach w jej zyciu ktore chce wymazac z pamieci.A co jesli ta kobieta ma rodzine meza i dzieci?W takich sprawach kosciol powinien sie po prostu zamknac.

-
Pisakk pisze:Ja uważam, że instytucja Kościoła (a co mi tam - napiszę z dużej litery)
BUNCH pisze:- Chłopcze, jestes mało wiedzący, lub źle poinformowany, czy widzisz różnice pomiędzy: "Kościół" a "kościół"? Kościół to my, to my tworzymy Kościół, to wspulnota ludzi. A kościół to budynek, tak jedynie budynek, świątynia - jak ją księża zwą..
Koscil to budynek w ktorym ksieza wyciagaja kase od tak zwanej wspolnoty pod przykrywka obcowania z Bogiem w miejscu gdzie tego Boga nie ma.
Wspolnota pisze sie przez ó tak przy okazji
BUNCH pisze:- - Msze Święte nie wymyślili księża, a sam Jezus! przecież to jego słuchali apostołowie, prawda? On do nich przmawiał, głosząc różne przypowieści (tak samo jak teraz księża w kościele). Tak dzisiaj ksiądz prowadzący ma nam "symbolizowac" obecnośc Boga.
(w bodajże protestantyzmie, ksiądz stoi plecami do wiernych, gdyż oni twierdza, iż ma stac przedem do Boga, a nie do wierzących. odwrotnośc, tam nei symbolizuje Boga).
Z tego co pamietam Jezus nauczal ludzi ale dzialo sie to na zupelnie innych zasadach niz ma miejsce obecnie w kosciele.Jezus nie bral.On raczej dawal.
BUNCH pisze:- Czy odważy sie ktos temu ^ zaprzeczyć? To jest prawda.
Prawda lezy daleko a chrzescijanie maja za duze klapki na oczach zeby ja dostrzec.

Chcesz prawdy to prosze bardzo Bunch:
"Rzekła mu niewiasta: Panie widzę, żeś prorok. Ojcowie nasi na tej górze oddawali Bogu cześć; wy zaś mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy Bogu cześć oddawać. Rzekł jej Jezus: Niewiasto, wierz mi, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie oddawali czci Ojcu (...) nadchodzi godzina i teraz jest, kiedy prawdziwi czciciele będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie; bo i Ojciec takich szuka, którzy by mu tak cześć oddawali. Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie" (J 4,19n).

Mam nadzieje ze rozumiesz o co w tym chodzi.Odniesiesz sie do tych slow Jezusa?

Awatar użytkownika
Pawel
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 18 lis 2004, 17:10

Chlopaczek>>>Msza św jest pamiątka ostaniej wieczerzy przed śmiercią Pana Jezusa. My odbywamy taka wieczerze poprzez uczestwnictwo we Mszy św. Składamy ofiarę tak jak Jezus złożył siebie w ofierze Bogu za nas... jest to to samo tylko że my składamy ofiare bezkrwawą a śmierc PJ była ofiarą krwawą, dla mnie to sie różni tylko tym. I nie mow że Jezus dawał a nie zabierał bo jeśli sie zgłosisz do kościoła że nie masz pieniędzy na życie to dostaniesz pomoc !! na pewno!! kościoł dawałby jak by mial ż czego sam sie przecierz nie utrzyma... pomysl o tym

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2004, 17:20

Pawel krotko.Widze ze nie widziecie a raczej nie chcecie widziec pewnych rzeczy.Sprobuje jeszcze raz:

"Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych" (Dz.Ap. 17:24).

Milej zabawy w kosciele.Zabawy ktora jest sprzeczna z naukami Jezusa.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 18 lis 2004, 19:00

BUNCH pisze:- Świadkowie jechowy wierzą, że będzie się zbawionym (w niebie) jak pozna sie, będzie się znać "Pismo Święte", a wszelkie przykazania modelują sobie co do siebie.

(...)
Czy odważy sie ktos temu ^ zaprzeczyć? To jest prawda.
A masz jakieś dowody na to, że Pismo Święte rzeczywiście jest nazwijmy to "Księgą prawdziwą" (jeśli rozumiesz o co mi chodzi). To, że Ci ksiądz tak powiedział to nie jest żaden dowód...

Niedawno wpadła mi w ręce książeczka, która miała dowodzić autentyczności Biblii. Śmiesznie się czytało, jak to usilnie próbowano mnie w niej przekonać do tego, że Biblia przepowiedziała różne wydarzenia...Oczywiście wszystko to opisane było za pomocą symboli, które można interpretować w różny sposób i dopasować na siłę do różnych wydarzeń...Bez komentarza.

Tak w ogólę to nie chce mi się wierzyć w ideę natchnienia ludzi przez Boga w snach, które były przelane później na stronice Biblii. Ja tego nie kupuje.

Awatar użytkownika
DORIAN
Pieniacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DORIAN » 18 lis 2004, 19:24

Jest grupa osob ktore uczeszczaja do kosciola bo musza lub chca i osoby co nie chodza,z tego powodu chyba zaraz wybuchnie woja na forum :twisted: wiec wyluzujcie wszyscy:)

Awatar użytkownika
AgaD
I am the Special One

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AgaD » 19 lis 2004, 11:30

Mi cały czas sen z powiek spędza sprawa dziesięciu przykazań Bożych. Bardzo dawno temu tzn w średniowieczu zostało usunięte jedno z nich(właśnie mówiące o kościołach , podobno podwazało władzę księży- jesli tak to można nazwać) Wzamian ostatnie 10 przykazanie podzielono na dwa i tak mamy:
9. Nie pożadaj żony blizniego swego
10. Ani zadnej rzeczy która jego jest
Ewidentnie widać, że kiedyś przykazanie stanowilo jedną całość........

Kolejna sprawa. Bulwersuje mnie treść Pisma Świętego a dokladnie:
"A człowiek i jego żona byli oboje nadzy......"
"A z żebra, które wyjął z człowieka, Pan Bóg ukształtowal kobietę i przyprowadził ją do człowieka."

Czyżby według Bibili kobieta nie była człowiekiem??

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 lis 2004, 11:54

To usuniete podobno przykazanie Aga mowilo o tym ze nie wolno oddawac czci figurkom obrazkom ani innym podobnym rzeczom.Tak jak mowisz kosciol mial je usunac (kase ze sprzedazy obrazkow i tym podobnych rzeczy trzepie pewnie duza wiec po co sobie zamykac droge do latwego zarobku jakims glupim przykazaniem?) i rozdzielil jedno z przykazan zeby pasowalo wszystko :)
Co do tego zebra i kobiety to przyjelo sie ze pierwsza czesc pisma swietego ma charakter symboliczny ale wiadomo ze w kosciele kobiety sa spychane na margines a nawet zaryzykuje stwierdzenie ze sa traktowane przedmiotowo.

Awatar użytkownika
AgaD
I am the Special One

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AgaD » 19 lis 2004, 12:23

Właśnie.........pamietam poprosiłam księdza o wyjaśnienie tej kwestii co ma znaczyc sformułowanie: 'Bóg stworzył człowieka i kobietę'. Spytałam czy nie chodzi przypadkiem o dyskryminajcę kobiet. Nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie. Stwierdził, że źle rozumiem przekaz tego sformułowania. To jak niby mam je rozumieć. Dla mnie jest jasne. Według tego tekstu kobieta w religii chrzescijańskiej nie jest człowiekiem. Zabawne :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”