Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lis 2004, 23:18
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: AgaD » 18 lis 2004, 12:48
AgaD
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 18 lis 2004, 13:17
Jak sobie wyobrażasz brak Kościoła ?? jeśli nie bedzie Kościoła to nie będzie też kościołów(jako budowli) a ja ich zabraknie to ja bedziesz wypełniał swoje obowiazki (jako katolika)czyli przypominam: niedzielne uczestnictwo we msza św, raz w roku w czasie wilkanocnym musisz przyjąć komunie i raz w roku musisz sie wyspowiadac!! czyli jak widzisz kościoły nie sa po to aby zdzierać z na nas kase (chociaż wg przykazan koscielnych powinniśmy dawac jałmużne na ptrzeby kościoła, a zreszta jak sobie wyobrazasz funkcjonowanie koscioła bez pieniedzy przeciez kosciol nie jest zwolniony z oplad za prad gaz ogrzewanie, musi to za coś opłacic, ja osobiście dobrze znam ksiezy mojej parafii a jest to nie mała parafia i zarabiają te nedzne 700 zł z czego zawsze po 400 musza oddac na oplaty za miszkanie, bo my dajac na tace dajemy na urzymanie kościoła a za co ma sie utrzymać plebania? księza tezmaja prawo do prywatnych pieniedzy i tez musza je skads brac zeby miec na prywatne potrrzeby...) ahh nie rozumiem waszych postow o okradaniu nas przez kościołDORIAN pisze:Wlasnie chodzi o to ze ja z Chlopaczkiem wierze w Boga ale jestem za tym zeby kosciol zlikwidowac bo jest bezuzyteczny moim zdaniem.
Pawel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andreyew » 18 lis 2004, 13:33
Andreyew
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2004, 14:49
To widze ze malo rozumiesz.Pawel pisze:Jak sobie wyobrażasz brak Kościoła ?? jeśli nie bedzie Kościoła to nie będzie też kościołów(jako budowli) a ja ich zabraknie to ja bedziesz wypełniał swoje obowiazki (jako katolika)czyli przypominam: niedzielne uczestnictwo we msza św, raz w roku w czasie wilkanocnym musisz przyjąć komunie i raz w roku musisz sie wyspowiadac!! czyli jak widzisz kościoły nie sa po to aby zdzierać z na nas kase (chociaż wg przykazan koscielnych powinniśmy dawac jałmużne na ptrzeby kościoła, a zreszta jak sobie wyobrazasz funkcjonowanie koscioła bez pieniedzy przeciez kosciol nie jest zwolniony z oplad za prad gaz ogrzewanie, musi to za coś opłacic, ja osobiście dobrze znam ksiezy mojej parafii a jest to nie mała parafia i zarabiają te nedzne 700 zł z czego zawsze po 400 musza oddac na oplaty za miszkanie, bo my dajac na tace dajemy na urzymanie kościoła a za co ma sie utrzymać plebania? księza tezmaja prawo do prywatnych pieniedzy i tez musza je skads brac zeby miec na prywatne potrrzeby...) ahh nie rozumiem waszych postow o okradaniu nas przez kościołDORIAN pisze:Wlasnie chodzi o to ze ja z Chlopaczkiem wierze w Boga ale jestem za tym zeby kosciol zlikwidowac bo jest bezuzyteczny moim zdaniem.
pozdro
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 18 lis 2004, 15:50
Pawel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 18 lis 2004, 15:58
Chłopcze, jestes mało wiedzący, lub źle poinformowany, czy widzisz różnice pomiędzy: "Kościół" a "kościół"? Kościół to my, to my tworzymy Kościół, to wspulnota ludzi. A kościół to budynek, tak jedynie budynek, świątynia - jak ją księża zwą.Pisakk pisze:Ja uważam, że instytucja Kościoła (a co mi tam - napiszę z dużej litery)
BUNCH
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2004, 16:47
Nie obchodzi mnie co robia swiadkowie Jehowy bo tutaj jest mowa o kosciele katolickim.Oni moga sobie robic co chca i zostawmy ich w spokoju.Chyba ze sam jestes swiadkiem Jehowy.BUNCH pisze:- Świadkowie jechowy wierzą, że będzie się zbawionym (w niebie) jak pozna sie, będzie się znać "Pismo Święte", a wszelkie przykazania modelują sobie co do siebie.
To jest koronny przyklad na ingerencje kosciola w najbardziej intymne sfery zycia czlowieka.Jakim prawem kosciol mowi czy kobieta moze czy nie moze usunac dziecka ktore jest wynikiem gwaltu na niej?To prywatna decyzja zgwalconej kobiety.To dziecko moze jej juz zawsze przypominac o najgorszych chwilach w jej zyciu ktore chce wymazac z pamieci.A co jesli ta kobieta ma rodzine meza i dzieci?W takich sprawach kosciol powinien sie po prostu zamknac.BUNCH pisze:- kościół nie pochwala aborcji po gwałcie, gdyż uznaje, że i kobieta i również dziecko padło ofiarą tego czynu, dziecko jest nie winne, nie ma w nim 1% winy i kościół słusznie mówi, by go nie zabijać. Bo dlaczego, bo żyje?
Pisakk pisze:Ja uważam, że instytucja Kościoła (a co mi tam - napiszę z dużej litery)
Koscil to budynek w ktorym ksieza wyciagaja kase od tak zwanej wspolnoty pod przykrywka obcowania z Bogiem w miejscu gdzie tego Boga nie ma.BUNCH pisze:- Chłopcze, jestes mało wiedzący, lub źle poinformowany, czy widzisz różnice pomiędzy: "Kościół" a "kościół"? Kościół to my, to my tworzymy Kościół, to wspulnota ludzi. A kościół to budynek, tak jedynie budynek, świątynia - jak ją księża zwą..
Z tego co pamietam Jezus nauczal ludzi ale dzialo sie to na zupelnie innych zasadach niz ma miejsce obecnie w kosciele.Jezus nie bral.On raczej dawal.BUNCH pisze:- - Msze Święte nie wymyślili księża, a sam Jezus! przecież to jego słuchali apostołowie, prawda? On do nich przmawiał, głosząc różne przypowieści (tak samo jak teraz księża w kościele). Tak dzisiaj ksiądz prowadzący ma nam "symbolizowac" obecnośc Boga.
(w bodajże protestantyzmie, ksiądz stoi plecami do wiernych, gdyż oni twierdza, iż ma stac przedem do Boga, a nie do wierzących. odwrotnośc, tam nei symbolizuje Boga).
Prawda lezy daleko a chrzescijanie maja za duze klapki na oczach zeby ja dostrzec.BUNCH pisze:- Czy odważy sie ktos temu ^ zaprzeczyć? To jest prawda.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 18 lis 2004, 17:10
Pawel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2004, 17:20
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 18 lis 2004, 19:00
A masz jakieś dowody na to, że Pismo Święte rzeczywiście jest nazwijmy to "Księgą prawdziwą" (jeśli rozumiesz o co mi chodzi). To, że Ci ksiądz tak powiedział to nie jest żaden dowód...BUNCH pisze:- Świadkowie jechowy wierzą, że będzie się zbawionym (w niebie) jak pozna sie, będzie się znać "Pismo Święte", a wszelkie przykazania modelują sobie co do siebie.
(...)
Czy odważy sie ktos temu ^ zaprzeczyć? To jest prawda.
Pisakk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: DORIAN » 18 lis 2004, 19:24
DORIAN
Post Wyświetl pojedynczy post autor: AgaD » 19 lis 2004, 11:30
AgaD
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 lis 2004, 11:54
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: AgaD » 19 lis 2004, 12:23
AgaD
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl