Książki - recenzje - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 02 lut 2005, 18:37

Podbiję do góry temacik :D

Chciałbym wszystkim, którzy jeszcze nie czytali polecić "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo. Książka ta jest fantastyczna i chyba każdy z grubsza wie o co mniej więcej w niej może chodzić więc nie będę pisał. Film na mnie zbyt wielkiego wrażenia nie wywarł i dlatego sięgnąłem po książkę aby dowiedzieć się czumu zrobił taką furorę :) . I muszę powiedzieć, że książka jest fantastyczna.

Ocenka: 9,5/10 - a co!!

Polecam i pozdrawiam (PiP) :lol:

Uchi_UfFy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_UfFy » 02 lut 2005, 19:23

Pisakk pisze:Podbiję do góry temacik :D

Chciałbym wszystkim, którzy jeszcze nie czytali polecić "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo. Książka ta jest fantastyczna i chyba każdy z grubsza wie o co mniej więcej w niej może chodzić więc nie będę pisał. Film na mnie zbyt wielkiego wrażenia nie wywarł i dlatego sięgnąłem po książkę aby dowiedzieć się czumu zrobił taką furorę :) . I muszę powiedzieć, że książka jest fantastyczna.

Ocenka: 9,5/10 - a co!!

Polecam i pozdrawiam (PiP) :lol:
Ja także polecam tą książkę!Wciąga i co ważne nie nudzi.Ale chciałbym napisać też, że podobała mi się także "Lista Schindlera"Thomasa Kenally'ego.Opowiada o historii niemieckiego "biznesmenie"który uratował ponad 1000 żydowskich istnień poprzez wykupienie ich do swojej fabryki.Później gdy niemciekie prawo się zaostrzyło i nie było ratunku dla Żydów przed wywózką do obozu, Schindler utworzył...własny "obóz koncetracyjny".Dalsze losy poczytajcie.Naprawde super książka :!: To wszystko wydarzył się naprawdę :!:

Stron: 359 Cena: około 20 zł

Ocenka: 9,51/10 - a co 8) :!:

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 05 lut 2005, 14:10

Mam do zaproponowania książkę Johna Grisham'a pt. "Wezwanie".

Od wydawnictwa Amber:
"Profesor prawa na uniwersytecie w Wirginii Ray Atlee i jego brat - pijak i ćpun - zostają wezwani przez umierającego ojca. Legendarny sędzia jest ciężko chory i chce przekazać swoją ostatnią wolę. Ale nie zdąży. Pozostawia testament, w którym podzielił rozpadający się dom, zniszczone meble, stary samochód, książki i sześć tysięcy dolarów równo pomiędzy synów. Tylko dlaczego nie wspomniał ani słowem o trzech minionach dolarów w gotówce, które Ray znajduje w jego gabinecie...?"

Książkę przeczytałem i jest całkiem ciekawa - trzyma w napięciu. Nie jest to może najlepsza książka Grishama, ale trzyma niezły poziom.

Ocena: 7/10

Awatar użytkownika
Onomatopejah
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Onomatopejah » 20 lut 2005, 21:15

Ja przeczytalam ostatnio "Poczwarkę" Doroty Terakowskiej. Ksiazka interesująca, acz wydaje mi sie przesadzona. Jest to książka o małżeństwie, które wymarzyło sobie idealne życie. Kiedy kobieta rodzi niepełnosprawne dziecko - "poczwarkę" wszystko się załamuje, mąż chce umiescic dziecko w specjalnym zakladzie, matka poczatkowo tez, ale potem zmienia zdanie. Mąż odgradza się od nich choć żyją pod jednym dachem... A przesadzona wydaje mi sie dlatego, ze jest opisanych wiele scen, gdzie ludzie bardzo niezyczliwie, wręcz wrednie odnoszą się do matki z upośledzonym dzieckiem, wskazuja je palcami i są naprawdę straszni wobec nich... Nie wierzę, że tak naprawde sie dzieje, no ale cóż... W każdym razie miło się czytało. Jestem też po "Dżumie" Ale co będe sie rozwodzic, nastawiona niegdyś bardzo sceptcznie do lektur- jestem zachwycona. "Dżuma" Camusa, opowiadania Borowskiego oraz "Inny Świat" Herlinga Grudzinskiego przekonaly mnie, ze lektury nie tyle nie sa straszne, co niezwykle interesujace ;)

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 22 lut 2005, 17:29

Onomatopejah pisze:Jestem też po "Dżumie" Ale co będe sie rozwodzic, nastawiona niegdyś bardzo sceptcznie do lektur- jestem zachwycona. "Dżuma" Camusa, opowiadania Borowskiego oraz "Inny Świat" Herlinga Grudzinskiego przekonaly mnie, ze lektury nie tyle nie sa straszne, co niezwykle interesujace ;)
Heh - szkoda tylko, że dopiero w ostatniej klasie szkoły średniej pojawiają się naprawde ciekawe lektury :D (wszystko o czasach II wojny światowej). Reszta moim zdaniem nie jest zbyt ciekawa... :? Ale "lepszy rydz niż nic" chyba....

Teraz czytam "Sumę wszystkich strachów" Clancy'ego po angielsku (zdolniacha ze mnie heh 8) ). Muszę przyznać, że całkiem interesująca. Polecam przy okazji inną książkę tego autora pt. "Oblężenie" (jeśli dobrze pamiętam tytuł). Powieść fantastyczna - szalenie trzyma w napięciu. Opowiada o terrorystach, którzy opanowują budynek i trzymają zakładników wśród których znajduje się córka miejscowego "służbisty" :wink: .

Ocena: 9/10 - Polecam!!

Awatar użytkownika
mrc
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mrc » 05 mar 2005, 7:35

Ja chciałbybm polecić książkę nieco inną niż przedstawiane tutaj, mianowicie chodzi mi o "Gorączkę latynoamerykańską" Artura Domosławskiego. Autor jest dziennikarzem "Gazety Wyborczej", pisze o Ameryce Łacińskiej, o problemach globalizacji, o Kościele współczesnym. "Gorączka.." jest próbą opisania historii krajów latynoamerykańskich poprzedniego stulecia. Autor przypomina rozliczne rewolucje, ruchy społeczne, dyktatury oraz słynne postacie jak Ernesto 'Che' Guevara.
Fragment przedmowy Ryszarda Kapuścińskiego:
Książka Artura Domosławskiego jest u nas pierwszą od wielu lat próbą głębokiego i mądrego opisaniatej ciągle mało znanej ziemi - Ameryki Łacińskiej (...) próbą ambitną, rzetelną i wciągającą. Domosławski jest dociekliwy, stara się wszystko poznać, jak najlepiej i jak najwięcej zrozumieć. Rezultaty tych dzociekań są imponujące.
Książkę polecam tym, którzy intersują się historią wszpółczesną, a także polityką międzynarodową. Daje do myślenia :wink:

Uchi_UfFy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_UfFy » 05 mar 2005, 10:26

Film jak i książką "Tylko dla orłów" Alistaira MacLeana.Poprostu arcydzieło.Wciągają, opowiadająca o akcji uwolnienia amerykańskiego generała z twierdzy w Alpach Bawarskich, przez grupę śmiałków.Samo w sobie, może nie jest czymś rewolucyjnym tematem, ale w czasie akcji wychodzi wiele "nie spotykanych sytuacji".Kto czytał lub oglądał ten wie.Przy okazji polecam jeszcze "Akta OdeSSy"Fredericka Forsytha opowiadająca o poszukiwaniach przez zwykłego dziennikarza Petera Millera, jednego z komendantów obozu w Rydze(Nie, nie to nie Miller :P ) czyli poprostu zbrodniarza wojennego.Oraz wszystkie książki MacLeana, dotyczące II WŚ :)

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 05 mar 2005, 15:34

a ja czytam teraz ogniem i mieczem gdyz musze (lektura niestety) ale raczej tego wam nie polecam bo takie sobie jest ale raczej na nie niz na tak
ksiazka 4/10
film6/10

Awatar użytkownika
mrc
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mrc » 05 mar 2005, 15:52

mathiasek12 pisze:a ja czytam teraz ogniem i mieczem gdyz musze (lektura niestety) ale raczej tego wam nie polecam bo takie sobie jest ale raczej na nie niz na tak
ksiazka 4/10
film6/10
Pozwole sobie niezgodzić się z Tobą, książka jest bardzo dobra, a juz zdecydowanie lepsza od filmu. Ale każdy ma oczywiście swoje zdanie. Ja 'łykałem' ją jakieś 10 lat temu :wink:

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 05 mar 2005, 15:54

mrc pisze:
mathiasek12 pisze:a ja czytam teraz ogniem i mieczem gdyz musze (lektura niestety) ale raczej tego wam nie polecam bo takie sobie jest ale raczej na nie niz na tak
ksiazka 4/10
film6/10
Pozwole sobie niezgodzić się z Tobą, książka jest bardzo dobra, a juz zdecydowanie lepsza od filmu. Ale każdy ma oczywiście swoje zdanie. Ja 'łykałem' ją jakieś 10 lat temu :wink:
moze i jest fajna ale bnizylem jej za to ze jet bardzo dluga a mnie zbyt takie historycznei nie ciekawia wiec wiesz kazy ma swoje zdanie

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 mar 2005, 16:36

Nie wiem czy ktoś już nie pisał o tych tytułach ale zaryzykuje:
Danny Brown "Kod Leonarda da Vinci" :arrow: było o niej dość głośno więc chciałem się przekonać czy słusznie i jestem bardzo zadowolony. Cała akcja dość ciekawa a i temat dość oryginalny. Do tego jeszcze trochę skandalu obyczajowego (czy też może religijnego) ale zupełnie nie słusznie jak dla mnie. Ocena? Może 7/10
Joseph Heller "Paragraf 22" :arrow: Kapitalna książka. Czytałem ją jakieś 1,5 roku temu ale właśnie mam zamiar przeczytać jeszcze raz. Naprawdę bardzo ciekawa, oryginalna książka zmuszająca trochę do myślenia a zarazem pisana dostępnym językiem. Zresztą sami zobaczycie o co mi chodzi jak ją przeczytacie :) Ocena 9/10 i tylko dlatego nie 10 bo czekam jeszcze na taką książkę która będzie bezwzględnie najlepsza.

Dobre są też książki Roberta Ludluma i Paulo Coelho.
Jak sobie przypomnę jakieś jeszcze tytuły to pewnie tu zapodam :wink:

Awatar użytkownika
qczak
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: qczak » 05 mar 2005, 16:49

Niggaz pisze:
Dobre są też książki Roberta Ludluma i Paulo Coelho.
Jak sobie przypomnę jakieś jeszcze tytuły to pewnie tu zapodam :wink:
co do Ludluma to czytam właśnie jego największy hit czyli "Protokół Sigmy" ; jestem dopiero gdzieś na 150 stronie(całośc ma koło 470) i przyznam, że mimo iż nie jestem zapalonym czytelnikeim to ta książka pełna napięcia i akcji bardzo mnie wciągnęła, bardzo polecam

z książek, które przeczytałem polecam "Godzinę Barrakudy" Mieczysława Szczepańskiego; ciekawie przemyślana ksiązka opowiadająca o jednostce komandosów walczących z piratami Afryki Zachodniej napadającymi na statki transportujące sprzęt elektroniczny
Ocena 7/10

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 21 mar 2005, 12:49

Hop do góry temacik! :wink:

Polecam fantastyczną książkę Josepha Heller'a pt. "Bóg wie"! Polecam ją zwłaszcza Chłopaczkowi - z racji przekonań :wink: . Najpierw notka od wydawcy:

"Narratorem tej przezabawnej powieści autora "Paragrafu 22" jest biblijny władca Izraela, król Dawid - następca Saula, pogromca Goliata, twórca potęgi państwa żydowskiego na przełomie X i XI wieku p.n.e. W błyskotliwym monologu starzejący się władca opowiada o swoim życiu wielkiego wojownika i mocarza, genialnego poety i wspaniałego kochanka, rozpamiętuje losy Izraela. Wadzi się i godzi z Bogiem, "poprawia błędy" Starego Testamentu, bezlitośnie obnażając wszystkie słabości jego herosów, których ukazuje jako zwykłych, nieporadnych, nierzadko głupich ludzi (np. Mojżesz to jąkający się idiota, któremu Dziesięcioro Przykazań wpada w ręce trochę przez przypadek). Odsłania przy tym cały swój narcyzm, cyniczny humor i ignorancję tak charakterystyczne dla bohaterów Hellera"

Dla zarekomendowania tej książki polecam jeden jej fragment:

"Ładna mi ziemia obiecana! Owszem, był tam miód, ale mleko przynieśliśmy my, a raczej nasze kozy. Mieszkańcom Kalifornii Bóg dał wspaniałą linię brzegową, przemysł filmowy i Beverly Hills. Nam dał piasek. Cannes dostaje od Niego pluszowy festiwal filmowy, my - Organizację Wyzwolenia Palestyny. Nasze zimy są deszczowe, nasze lata upalne. Ludziom, którzy nie umieją nakręcić zegarka, daje podziemne oceany ropy naftowej. Nam daje przepuklinę, hemoroidy i antysemityzm(...)"

Już zbliżam się do jej końca - jest świetna. Polecam!

Nota:

9/10

Później zabieram się za "Paragraf 22" bo również mam w domu. Podobno tak samo świetna...

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 22 mar 2005, 20:13

ja proponuje wam przeczytac "Cien Wiatru"
Tuatj macie opis:
http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ks ... omunikat=1
jedna z najleprzych ksiazkej jakie czytalem.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

John Norman ksiazki z serii "Gor"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 27 mar 2005, 12:31

Witam ,

Czytał ktoś te ksiazki w POLSKIEJ WERSJI JEZYKOWEJ ?
jezeli tak to moze mi pozyczyc ( sprzedać ) ? lub powiedziec gdzie mozna je wypozyczyc ? ( w Rudzie slaskiej nigdzie ,w katowicach nigdzie sprawdzalem ... w antykwariatach nie ma rowniez .. ) E-booka raczej nie chce .. no chyba ze po polsku ale mimo wszystko wole ksiazke ...
Moze orientujecie sie jakie polskie wydawnictwo wydaje te ksiazki ? ( o ile wydaje wogule Rolling Eyes ) .... sam znalazlem tylko na allegro aukcje do Angielskiej wersjii jednej z tych ksiazek .. i boje sie ze wersja angielska moze byc jedyna wersja dostepna w polsce .. mam nadzieje ze sie myle i mzoe jednak ktos z was mial kontakt z tymi ksiazkami.

Help :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”