Narody - stereotypy i ich źródła - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 31 sie 2007, 11:44

lisek_chz pisze:A propos pamięta może ktoś jak Bild wyśmiewał się z papieża Polaka ?

Apropos nie pamiętam. A pamiętasz jak Polacy sie wyśmiewali z papieża Niemca? Pamiętam jak niemieckie gazety jechały i dalej jadą po kaczorach. Dziwisz im się?? :lol:

lisek_chz pisze:Niemcy nie ukrywają tego, jak bardzo nienawidzą Polaków, robiąc z nas pośmiewisko przy każdej możliwej okazji.
Możliwa okazja nadarza się wtedy, gdy nasz prezydent pojedzie z wizytą za granicę :P

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 31 sie 2007, 14:30

bellus pisze:Takiej głupoty to dawno nie czytałem.

Zachęcam do lektury jakiejkolwiek książki o historii Niemiec, np. Historia Rzeszy Niemieckiej 1871 - 1945, J. Krasuski.
może nie siedzę w historii tak jak Ty, ale niektóre, być może za bardzo cząstkowe informacje z książek wyczytałem, opierałem się w tym o niektóre niemieckie źródła/książki. Może i palnąłem głupotę. A książkę przeczytam, bo chętnie się czegoś o Rzeszy dowiem.
bellus pisze:Niemcy - cały naród - chciały wojny. Nie jest to kwestia tylko Hitlera i jego jak błędnie twierdzicie jego kilku towarzyszy. Nawet jakby nie pojawiła się NSDAP to wojna by wybuchła
wiadomo, chcieli bardzo odwatu za pierwszą wojnę, tylko Hitler ich poprowadził. Musieli mieć wodza, Hitler miał na początku rządzenia poparcie w całych Niemczech. Potem miał je dalej. Ale nie zaprzeczysz, że wielu Niemców zostalo wciągniętych do NSDAP siłą, część spiskowała też przeciwko Hitletrowi. Oczywiście jak wiemy welimonowanie Fuhrera nie udało się, w końcu sam się wyelimonował. Nastroje przeciwko Hitlerowi wzrosły ale i tak miał silne zaplecze popleczników oraz większość Niemców za sobą. Dał im w końcu pracę oraz pozwolił zrealizować ich marzenie po pierwszej wojnie światowej: odwet i ponową próbę przejęcia władzy w Europie.
franz pisze:Akarin historykiem to ty nie zostaniesz
nigdy o tym nie myślałem, historia to nie moja działka :wink:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 31 sie 2007, 17:04

Bruno Banani pisze:Co tam Niemcy! Mnie najbardziej fasynuja Rosjanie.
Posłuchajta.
Miejsce akcji plaża w Polsce przy zachodniej granicy.
Bohaterowie: Sasza, Mischa, Iwan.
Mischa i Iwan piją wódke i popijają piwem. Dodam, że jest upalny dzień. Sasza pije tylko piwa. Z ciekawości mój znajomy pyta się nowo poznanych Rosjan dlaczego Sasza pije tylko piwa ( był chyba na 6 piwie a w koszyku miał jeszcze kilka).
Odp. Bo on jeszcze dzisiaj prowadzi auto.

I ktoś mi powie, że alkoholizm u Ruskich to stereotyp.

Ja ci powiem, że alkoholizm u Ruskich to stereotyp :wink:

Mnie też w pewnym sensie fascynuja Rosjanie choć Rosjanki bardziej a juz najbardziej to Rosja jako państwo ich kultura, historia itp. W Rosji byłem 3 razy: 2 razy turystyka, zwiedzanie Sankt Petersburg i Moskwa a raz tak krajoznawczo powiedzmy, marzę jeszcze o podróży koleją transsyberyjska od Moskwy do Władywostoku.
A co do tematu to wśród Polaków krążą na temat tego narodu rózne często krzywdzące stereotypy oczywiscie pierwszy i najpopularniejszy czyli pijacy czy tam alkoholicy. Ja nie zauwazyłem aby Rosjanie pili jakos szczególnie wiecej niz Polacy czy Ukraińcy. Faktycznie pije sie tam duzo i czesto podobnie jak i u nas, ale te gadki o narodzie, który nigdy nie trzezwieje i pije ze szklanek zamiast kieliszków sa mocno pzesadzone(choć przypadki ze szklankami widziałem pare razy :lol: ). Polacy twierdza, że to banda brudnych, zapitych, głupawych chamów - prostaków choć moim zdaniem tak nie jest. Poziom chamstwa nie odbiega od naszej krajowej normy mozna powiedziec jest na tym samym poziomie. Rosjanie to ludzie otwarci, goscinni i raczej przyjaznie nastawieni do Polaków a biorac pod uwage długie lata reżimu i propagandy radzieckiej ich kondycja intelektualna jest zadziwiajaco dobra.

Rosja, Rosjanki i Rosjanie \o/

A wracając do Helg i Hansów to:
Akarin pisze:wiadomo, chcieli bardzo odwatu za pierwszą wojnę, tylko Hitler ich poprowadził. Musieli mieć wodza, Hitler miał na początku rządzenia poparcie w całych Niemczech. Potem miał je dalej. Ale nie zaprzeczysz, że wielu Niemców zostalo wciągniętych do NSDAP siłą, część spiskowała też przeciwko Hitletrowi. Oczywiście jak wiemy welimonowanie Fuhrera nie udało się, w końcu sam się wyelimonował. Nastroje przeciwko Hitlerowi wzrosły ale i tak miał silne zaplecze popleczników oraz większość Niemców za sobą. Dał im w końcu pracę oraz pozwolił zrealizować ich marzenie po pierwszej wojnie światowej: odwet i ponową próbę przejęcia władzy w Europie.
Zgadza się Hitler ich poprowadził a jak by nie było Hitlera to co sadzisz, ze wojny by nie było? Wojna to nie do końca wina złego Hitlera, który omamił niewinnych i naiwnych Niemców. Sytuacja po I wojnie, Traktat wersalski, sytuacja geopolityczna i metalność samych niemców, pruski militaryzm doprowadziła by do wojny. Nawet gdyby Hitler został malarzem a nie Fuhrerem to i tak wojna pewnie by była. Nie można mówić, ze wojna to wina Adolfa i kilku jego kolegów bo tak nie jest.
A co do tego poparcia dla Hitlera to zdecydowana wiekszość Niemców długo go i "jego" wojne popierał i wcale najwiekszego poparcia nie miał w poczatkach władzy lecz wtedy gdy świetnie wypalił plan Fall Weiss, inwazja na Skandynawię i operacja Fall Gelb dopiero gdy bardzo wyraznie zaczeli przegrywać, a alianckie bombowce zamieniały niemieckie miasta i fabryki w kupe gruzów, w Dreznie wystapiła "rzeznia nr 5" duże liczby synów, ojców, braci i mezów nie wracały z dalekich stron
a jak wracali to bez rąk i nóg, to dopiero wtedy zaczeło spadać poparcie dla Hitlera i jego polityki. A co do tych "wielu Niemców zostalo wciągniętych do NSDAP siłą, część spiskowała też przeciwko Hitletrowi" to zdecydowana a w zasadzie bardzo zdecydowana wiekszość wstępująca do NSDAP robiła to z usmiechem na ustach i z własnej woli. NSDAP miała około 9 mln członków i ci wciagnieci siłą nie stanowili nawet procenta, to były bardzo marginalne przypadki.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 31 sie 2007, 18:08

Wrócę jeszcze na chwilę to tego stereotypu Rosjan jako wielkich moczymord. O starszym pokoleniu Rosjan można było tak z pewnością powiedzieć (choć prawdą jest, że nam aż tak dużo do tego nie brakowało) ale teraz wszystko tam się zmienia. Moja koleżanka była niedawno w Rosji i opowiadała, że młode pokolenie bardzo wstydzi się tego wizerunku i robi wszystko, aby go podreperować. Nie oznacza to, że młodzi tam nie piją w ogóle alkoholu, co to to nie! Ale Rosja się zmieniła pod tym względem. Myślę, że ilość spożytego alkoholu wśród młodzieży jest tam na podobnym poziomie co u nas. Z tej opowieści można było wywnioskować, że to Polacy najpierw rzucili hasło "gdzie tu można kupić wódkę" :lol: . Rosjanie nie chcąc sprawiać złego pierwszego wrażenia najpierw chcieli wybadać na kogo trafili, a jak już wybadali to wszyscy spokojnie ruszyli w stronę ichszego monopolowego.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 31 sie 2007, 18:19

Bruno Banani pisze:Co tam Niemcy! Mnie najbardziej fasynuja Rosjanie.
Posłuchajta.
Miejsce akcji plaża w Polsce przy zachodniej granicy.
Bohaterowie: Sasza, Mischa, Iwan.
Mischa i Iwan piją wódke i popijają piwem. Dodam, że jest upalny dzień. Sasza pije tylko piwa. Z ciekawości mój znajomy pyta się nowo poznanych Rosjan dlaczego Sasza pije tylko piwa ( był chyba na 6 piwie a w koszyku miał jeszcze kilka).
Odp. Bo on jeszcze dzisiaj prowadzi auto.

I ktoś mi powie, że alkoholizm u Ruskich to stereotyp.

I co z tego? Ja jak byłem na wakacjach to prawie zawsze popijałem wódkę piwem[Tatra Mocna oczywiście]. Zdarzyło się raz, kiedy to popijałem pepsi i na drug dzień mnie męczyło... :lol:

A odnośnie tego kierowcy, to już inna sprawa. Znam takie przypadki, gdzie robią wyliczanki, czy tam kieruje ten co najlepiej się trzyma, ale ja zawsze staram się jechać na biby[ i z biby] z trzeźwym kierowcą.

:wink:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 31 sie 2007, 18:25

Jak powiedział stary góral, Polska będzie aż po Ural. Za Uralem będą Chiny, was nie będzie s...

Mnie osobiście dziwi fakt, że my Polacy, ktorzy są za granica postrzegani za pijaków, nierobów, złodzieji i kogo tam jeszcze, po prostu lubuja się w stereotypach. To zakrawa na kompleksy. Takie postrzeganie ludzi jest krzywdzace, bo ja nie czuje się nierobem, złodziejem. Nawet pijakiem bywam czasami (pewnie okaze się to wstrząsem dla niektórych, ale mam takie okresy, że np. miesiąc nie pije :o)

A stereotyp to straszna generalizacja, a generalizowanie to zło. Wole zostać, że przy swoich poglądach, że to nie wiara, religia, preferencje seksualne, pochodzenie, styl ubeirania są wyznacznikiem wartości człowieka. Ba, ja wierze, że nawet Niemki mogą być ładne :P

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 31 sie 2007, 18:32

Babel pisze: Ba, ja wierze, że nawet Niemki mogą być ładne :P
Byłem w Dreźnie na 3-dniowej wycieczce. W ciągu tego czasu widziałem tylko 2 naprawdę ładne Niemki - parę lesbijek... :roll:.

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 31 sie 2007, 19:50

Co do picia, ze szklanek to w mojej rodzinie są takie ewenementy! Czasami sie zastanawiam czy to moja rodzina, bo ja taki hardcorowy nie jestem. No ale szlifuje forme. :lol:

edit.
lisek skoro cie to tak ciekawi 91 lat :o
Ostatnio zmieniony 31 sie 2007, 19:59 przez Bruno Banani, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 31 sie 2007, 19:54

maciek_88 pisze: Byłem w Dreźnie na 3-dniowej wycieczce. W ciągu tego czasu widziałem tylko 2 naprawdę ładne Niemki - parę lesbijek... :roll:.
Potwierdzam, ja byłem na tygodniowej wymianie w Nottuln i widziałem może kilka naprawde fajnych dziewczyn, a w Polsce w tym czasie zobaczyłbym kilka dziesiąt. Wystarczy popatrzyć na Niemki, które zdobyły złote medale na trwających aktualnie Mistrzostwach Świata w Osace.

A co stereotypu, jakoby Rosjanie nagminnie pili to znowu musze potwierdzić. Spotkać trzeźwego Rosjanina wieczorową porą podchodzi pod rzecz niemożliwą.

Bruno Banani - Ile masz lat, jeżeli mogę zapytać?

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 31 sie 2007, 19:59

bylem dwa tygodnie w monachium. przez ten czas widzialem jedna ladna niemke, ktora okazala sie hiszpanka z walencji, nastepna, ktorej cala rodzina pochodzi z turcji i jedna, ktorej pochodzenia polskiego nie dalo sie ukryc.

ale tez bym nie przesadzal, bo chodzac po warszawie czasami wcale nie jest lepiej.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 31 sie 2007, 20:11

Pisakk pisze:Moja koleżanka była niedawno w Rosji i opowiadała, że młode pokolenie bardzo wstydzi się tego wizerunku i robi wszystko, aby go podreperować. Nie oznacza to, że młodzi tam nie piją w ogóle alkoholu, co to to nie! Ale Rosja się zmieniła pod tym względem. Myślę, że ilość spożytego alkoholu wśród młodzieży jest tam na podobnym poziomie co u nas.

Po pierwsze żalezy od tego gdzie była i kim byli ci młodzi Rosjanie (grupa społeczne, Subkultura) wiadomo Rosja kraj rozległy i zróżnicowany a więc wszystko moze się zdarzyć. Co do spozycia alkoholu to mysle ze nad nami maja przewage minimalna ale jednak mają(działaj fieldy działaj!). Ogólnie młodzież rosyjska to rozległy temat można tam natrafic na wiele nieuleczalnych przypadków np homosovietusów nadal wierzacych w ZSRR, Lenina i Marksizm, rosyjska wersje głupawych skino-nazoli i idiotów z organizacji „Nasi” (Naszy) kto miał okazje poznac wie o co mi chodzi, lecz to nie zmienia tego że mozna tez spotkac wielu ciekawych i fajnych młodych Rosjan.
Babel pisze:Ba, ja wierze, że nawet Niemki mogą być ładne
Wiara jest w tobie ogromna, myślałem o karierze w kościele może biskup albo nawet papież ( Bąbel I).
Bruno Banani pisze:Co do picia, ze szklanek to w mojej rodzinie są takie ewenementy
:cry:

Smutne, naprawdę współczuje z patologii tez da się wyjść nie smuc sie kiedys bedzie lepiej.

http://www.niebieskalinia.pl/

może ci pomogą

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 31 sie 2007, 20:13

A więc tak franz. Znów mógłbym cie tutaj obrażać ale nie chce. Sam wiesz jakie są stereotypy na temat punków tudzież emo. :o

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 31 sie 2007, 20:16

Ja tylko dodam od siebie , że Miss Europy jest/była Niemka Szermine Szahriwar. (2005 r)

Obrazek

Co prawda z pochodzenia Iranka , ale to nic. W Niemczech jest tak dużo obcokrajowców , że z tymi dziewczynami nie jest tak źle.

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 31 sie 2007, 22:00

Diamen23 pisze:Ja tylko dodam od siebie , że Miss Europy jest/była Niemka Szermine Szahriwar. (2005 r)

A jaki ma zajebiscie naturalny usmiech :lol:

fatalna jest, nie przekonales mnie

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 31 sie 2007, 22:15

peepe pisze: fatalna jest, nie przekonales mnie
:shock:

peepe [']

Mnie ona do gustu też nie przypadła, ale gdybym był z nią sam na sam i by chciała, to na pewno bym nie odmówił... :? Normalna dziewczyna, na miss się nie nadaje, ale to już inna sprawa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”