Wybory prezydenckie (zbiorczy) - Strona 20

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 16 paź 2005, 23:05

bagg pisze:Wygrana Donalda = rządy Rokity.

Pieprzycie glupoty, zalozmy ze Donaldzik jest marionetka Rokity, czy to oznacza ze Rokita bedzie rzdzil czymkolwiek? Nie. Prezydent w Polsce jest glownie do pokazania twarzyczki na jakims zebrani miedzynarodowym, podania lapy innym prezydenta itd.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 paź 2005, 8:57

Lakier pisze:Pieprzycie glupoty, zalozmy ze Donaldzik jest marionetka Rokity, czy to oznacza ze Rokita bedzie rzdzil czymkolwiek? Nie. Prezydent w Polsce jest glownie do pokazania twarzyczki na jakims zebrani miedzynarodowym, podania lapy innym prezydenta itd.
dokładnie tak - Prezydent RP ma głównie rolę reprezentacyjną. Odwiedza inne kraje, wręcza ordery i medale :lol:
Rokita jesli chciałby wpłynąć na Tuska to tylko w kwestii ewentualnego veta, bo tylko taką włądzę ma prezydent. Może zavetować jakąś ustawę i tyle.
A jak wiadomo, obaj politycy mają to samo spojrzenie na wiele spraw - i co za tym idzie, jeden nie musi na drugim nic wymuszać bo myślą podobnie.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 18 paź 2005, 19:45

Jak powiedzial dzisiaj moj kolega - Kaczynski przynajmniej zrobil cos szalonego w dziecinstwie... ukradł księżyc :lol: :lol:

Jezeli chodzi o obu kandydatow, to glownym atutem Tuska jest to, ze jest... mniej wyrazisty. Pewnosc siebie, wypowiedzi, hasla wyborcze itd. stwarzaja wokol Kaczynskiego otoczke dyktatora. i to wlasnie ludzi odrzuca. boja sie. Tusk natomiast jest "jakis" dla wszystkich - i dla prawicowcow i dla lewicowcow (ktorzy z mniejszego zla wybiora mniej na prawo). PiS i ogolnie prawica nie ma w Polsce az tak duzego poparcia, zeby wybrac prezydenta tylko glosami swojego elektoratu. o zwyciestwie Tuska zadecyduja wlasnie glosy Borowskiego czy tych, ktorzy mieli glosowac na Wlodeczka (swoja droga - co sie z nim stalo?) ale na I ture nie poszli a teraz w obawie przed Kaczynskim zaglosuja na Tuska.
Wynik wyborow jest przesadzony. jak dla mnie jakies 54% do 46% dla Tuska.
fieldy pisze:Może zavetować jakąś ustawę i tyle.
No nie do konca tyle, bo przelamanie weta zawieszajacego to 2/3 w Sejmie wiec troche musza tych glosow uzbierac. a jak widac w koncowej fazie ostatniej kadencji, jest to czasem niemozliwe. bo owszem, teraz koalicja POPiSu ma wiekszosc (choc sami sie dogadac nie moga), ale za 2-3 lata moga juz jej nie miec. i wtedy Prezydent wetuje co chce.
poza tym Prezydent moze skierowac ustawe do Trybunalu Konstytucyjnego.
Chociaz fakt, ze na wieksza skale Prezydent ma niewiele do gadania.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 paź 2005, 19:49

Krzysztof Jarzyna pisze:fieldy napisał:
Może zavetować jakąś ustawę i tyle.

No nie do konca tyle, bo przelamanie weta zawieszajacego to 2/3 w Sejmie wiec troche musza tych glosow uzbierac. a jak widac w koncowej fazie ostatniej kadencji, jest to czasem niemozliwe. bo owszem, teraz koalicja POPiSu ma wiekszosc (choc sami sie dogadac nie moga), ale za 2-3 lata moga juz jej nie miec. i wtedy Prezydent wetuje co chce.
poza tym Prezydent moze skierowac ustawe do Trybunalu Konstytucyjnego.
Chociaz fakt, ze na wieksza skale Prezydent ma niewiele do gadania.
źle może napisałem - nie chodziło mi o to, że prezydent zawetuje i nic mu nie zrobią :lol: tylko, że będąc prezydentem, może tylko wetować i tyle [nic więcej nie zrobi] Weto to jego jedyny atut - tak naprawdę.

Dziś w porgramie "Prosto w oczy" spotkaja się 2 kandydatki na ... pierwsze damy RP :lol:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 paź 2005, 15:54

Co tu tak cicho?Waza sie losy naszego niepodleglego kraju obywatele.Powstancie.

Dzisiaj bardzo ciekawe rzeczy dzialy i dzieja sie w Warszawie.Co o tym sadzicie?
Czy jest to atak na Kaczynskiego i proba odciagniecia go od kampanii wyborczej?Moze proba pokazania ze miasto nie jest tak bezpieczne jak mowi Lechu skoro tak latwo je sparalizowac i stworzyc zagrozenie?Na razie tylko pozorne ale co bedzie potem?Chociaz z drugiej strony jak takie cos powstrzymac?Byle wloczega moze porzucic jakas paczke w dowolnym punkcie miasta.
Dziennikarze snuja przypuszczenia ze jest to odwet srodowisk homoseksualnych.Kaczynski temu zaprzeczyl mowiac ze nie sadzy zeby homoseksualisci mogli tak dobrze przygotowac cala akcje a poza tym oni sami twierdza ze nie sa w ogole agresywni.Faktycznie atrapy byly przygotowany profesjonalnie.Zawieraly saletre co spowodowalo ze psy reagowaly jak na prawdziwy ladunek wybuchowy (sprytne).Osobiscie nie sadze zeby to bylo dzialanie homoseksualistow.
A moze (to takie moje wlasne przypuszczenie - spiskowa teoria) to sam Kaczynski zlecil cala akcje?Ogladalem przed chwila konferencje prasowa z jego udzialem i mowil ze byl pod Czestochowa ale gdy tylko powiadomiono go o calej sytuacji to od razu wrocil.Wrocil chociaz jest na bezplatnym (to trzy razy zaznaczyl) urlopie.Moze jest to sprytny chwyt w kampanii?Nagroda wynosi 100 tysiecy zlotych a w sobote "zlapia" sprawcow komus tam wrecza czek w dowod chojnosci i Lechu wyjdzie na obrotnego prezydenta ktory dziala szybko i skutecznie.Oczywiscie w sobote obowiazuje cisza przedwyborcza wiec w ten sposob jeszcze okrezna droga na sam koniec nabije sobie punktow.Wiem ze to moze troche naciagane ale ogladajac konferencje mialem po prostu takie wrazenie (moze to juz uprzedzenie do Kaczynskiego i szukanie dziury w calym).Przekonamy sie w sobote he he.

A sondaze (ech) wskazuja na spadek przewagi Tuska nad Kaczorem do 8 punktow.To niby duzo ale jednak cala sytuacja jest dla mnie niepokojaca.
Za 3 dni wszystko bedzie jasne.

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 23 paź 2005, 18:15

jako, że czytam namiętnie tygodnik "Przekrój" znalazłem felieton "słowa wyczesane" wg. Bartka Chacińskiego

polecam przeczytać - felieton tyczy się nowomowy i nawiązuje do kampanii prezydenckiej :

http://www.przekroj.pl/index.php?option ... &Itemid=54

Powstrzymać atak klonów” – apelują zwolennicy Tuska. „Wokół szamba słychać plusk, to kampanię zaczął Tusk” – replikują zwolennicy Kaczyńskiego. Trwa dyskusyjna burza obejmująca fanów obu kandydatów na forach internetowych i na ulicach. O ile jednak domalowywane na plakatach wąsiki, swastyki i gwiazdy Dawida na czole za chwilę trafią do kosza, to słowa będą brzmiały w polszczyźnie przez całą najbliższą kadencję. Co zatem – poza niesmakiem – zostanie nam po tej kampanii?
Słowo kluczowe to „kaczyzm” – termin pochodzący od nazwisk braci Kaczyńskich – w haśle: „Widmo kaczyzmu krąży nad Polską” rozpowszechniany przez ich przeciwników (głównie tych, którzy boją się, że PiS wprowadzi karę śmierci i ograniczy swobody obywatelskie). Trafiło nawet do Wikipedii – tu wyczytamy, że publicznie zostało użyte przez posłankę Senyszyn z SLD w czasie debaty sejmowej. „Jeśli kaczy scenariusz się sprawdzi, to będziemy świadkami nowego rodzaju totalitaryzmu zwanego kaczyzmem” – pisze gość forum www.pclab.pl. „Kaczyzm kontra zakwaszony tuskizm” – tytułuje artykuł autor z Abcnet.com.pl, który – choć woli Kaczyńskich – też używa nowego pojęcia (inni jako przeciwwagę proponują „tuskizm-rokityzm”). Wyrażenie, które wyrosło obok, to „kacza moralność” – co odnosi się pewnie do poruszanego przez PiS problemu moralności w polityce. Kaczyński doczekał się też antyfanowskiej strony eksponującej starszy zwrot z nim związany: www.spieprzajdziadu.pl.
Partia Kaczyńskich to świetna pożywka dla nowych słów. Skrót nazwy partii okazał się przy okazji niefortunny – a dyskutanci forów chwycili za słowniki i odnaleźli w nich wszelkie najgorzej kojarzone słowa zaczynające się na „pis-”. Najczęściej pojawia się rzeczownik „pisuary”. „Galbuś, męczący już jesteś w tym twoim pisuaryzmie” – pisze Liberus na Gazeta.pl, a ktoś inny na tym samym forum popiera: „A ty dajesz się nabrać na slogany pisuaru”.
Członkowie PO to „POprawni” – co pewnie ma punktować ich trudną do przeoczenia POlityczną POprawność. Bywają też „POgrobowcami” (różnych idei, ze szczególnym uwzględnieniem tych wrażych) albo „tuskmenami” (przez analogię do buszmenów zapewne). Ale i tak najczęściej skrót PO zwolennicy PiS rozszyfrowują jako Parada Oszustów (parę lat temu był film o takim tytule – Bob Hoskins i Antonio Banderas jeździli w nim po Ameryce i sprzedawali skarpetki).
O ile w przypadku PiS twórcy nowej polszczyzny boją się dyktatury, o tyle jeżeli chodzi o tuskmenów, naigrawają się z braku stanowczości („Tuski są jak ciepłe kluski” – to z internetowego forum „Gali”). Przeciwnicy Tuska lansują też hasła oparte na obawach o stosunek PO do polityki zagranicznej („Tuska popiera mniejszość pruska” – forum Gazeta.pl). Co więcej, Donald Tusk ma nie dość, że imię, to jeszcze nazwisko znaczące po angielsku – czego nie darowali mu prawicowi dyskutanci z www.polskiejutro.pl: „Ten człowiek ma swoje zadanie (angielskie tusk) do wykonania jako agent międzynarodowej finansjery i wielkich korporacji” – napisał tu Adek. W rzeczywistości tusk to „kieł”. „Zadanie” to po angielsku task. A Adek – chciałoby się zapytać – to pewnie zdrobniale od Adolfa?
W dyskusjach dominuje zoologia. Dawno już zauważono zabawną zbieżność znaczeniową („kaczor Donald”), więc eksploatuje się to bez litości („Donald duck”, „Kaczor duce”). I chociaż w portalu Gazeta.pl ktoś wzdycha: „Z dwóch kaczorów wolę Donalda”, to na prawicowym forum replikują: „Głosujcie na kaczorów, reszta to bydło”, a na Gazeta.pl ktoś wtajemniczony w osobnicze cechy drobiu dodaje: „Tylko Kaczor nie jest umoczony”. Ale skojarzenia to także przekleństwo – wystarczyło trochę podkręcić IV Rzeczpospolitą i wychodzi: „Kaczyński to prezydent IV Rzeszy” (forum Wp.pl).
Ostatnie wydarzenia wywołały najgwałtowniejsze reakcje. „Cóż, kur**ski to gnida, ale tego prawo nie zabrania” – napisał(a) Ciumcia na Gazeta.pl. A w ich cieniu dogasała kampania małych, ale charakternych: „Moim kandydatem jest Bubel, ma prezydenckie dostojeństwo i jest liberałem, a nie Kwaczki i Półtuski” – pisał forumowicz z O2.pl. A tuż przed pierwszą turą do głosu dochodzili starsi liberałowie: „Pamiętajcie, że przed Kaczorem Donaldem powstała Myszka Mikke” (forum Wp.pl).
Powyższe przykłady zebrałem bez chęci agitowania za którymkolwiek z pretendentów, a jedynie w myśl wykrzywionego hasła jeszcze jednej prezydenckiej kandydatki, które stało się dla całej kampanii symboliczne: „Wypieramy konkrety”.

Awatar użytkownika
Wosek07
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wosek07 » 23 paź 2005, 18:24

Baqu pisze:Powstrzymać atak klonów

To mnie rozwaliło . Ja osobiście mam nadzieję , że jeśli Tusk wygra to nie będzie się dawał manipulować Rokicie

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 23 paź 2005, 18:26

Wosek07 pisze: To mnie rozwaliło . Ja osobiście mam nadzieję , że jeśli Tusk wygra to nie będzie się dawał manipulować Rokicie
raczej Schetynie :-)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 paź 2005, 20:28

właśnie podali, że Kaczor dostał 52 z ułamkiem a Donald - 48 też z ułamkiem - wszsytko się ejszcze zmieni - ale tak duża różnica chyba już daje odpowiedź kto jest nowym prezydentem [IV ?] RP

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 23 paź 2005, 20:30

NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE :evil: :evil: NIREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!

PANOWIE !!!!!!!!! CO DO HU*A MA BYC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NIEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!1 POLSKA SPRZEDANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JUZ PO NAS !!!!!!!!!!!!1 NIE ZYJEMY !!!!!!!!!!!!!

NA KOLEJNE 4 LATA EMIGRUJE SIE NA BIALORUŚ LUB DO KOREI POLNOCNEJ .

Jagiellonczyk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jagiellonczyk » 23 paź 2005, 20:31

A jednak kaczor :cry:

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 23 paź 2005, 20:32

oby sie zmieniło !! Kaczyński prezydentem ['] emigracja mnie czeka...
mam nadzieję, że to się zmieni, bo Kaczyński na prezydenta Polski się nie nadaje zupełnie...a tak wogóle to mnie to troche dziwi, bo gdzie nie poczytam, gdzie nie zobacze, gdzie nie pogadam wszędzie jest że to Tusk jest lepszy i powinien wygrać i tu nagle coś takiego ?? to jest conajmniej dziwne :roll:

Awatar użytkownika
Juv
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Juv » 23 paź 2005, 20:33

Lech Kaczyński zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich - wynika z sondaży przeprowadzonych dla TVN i TVP.

Lech Kaczyński - 52,8 proc., Donald Tusk - 47,2 proc. - takie są wyniki pierwszego wstępnego sondażu wyborczego TNS OBOP i PBS dla TVP. Frekwencja wyniosła 50,6 proc.

Lech Kaczyński uzyskał 53,52 proc., a Donald Tusk 46,48 proc. głosów w II turze wyborów prezydenckich - wynika z pierwszego wstępnego sondażu GfK Polonia dla TVN, TVN24 i "Rzeczpospolitej". Według tego sondażu frekwencja wyniosła 50,62 proc.

http://wybory2005.interia.pl/aktualnosc ... inf=678905

a jednak Kaczyński. Za bardzo procenty się raczej nie zmienią
Ostatnio zmieniony 23 paź 2005, 20:34 przez Juv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 paź 2005, 20:34

kaczy pisze:...
Apeluje do moderatorów o działanie. kaczy już się popisał. Ciekawe kto będzie następny. Niech osoby które nie mają niczego mądrego do powiedzenia nie piszą nic.

Przewaga Kaczyńskiego jest zbyt duża chyba. Ja głosowałem na Tuska, ale miałem przeczucie, że Kaczor może wygrać.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 23 paź 2005, 20:34

Niestety Polacy wybrali znów puste slogany(Tusk jest tylko minimalnie lepszy).Czekaja nas kolejne lata zacofania, zabobonu i rozliczania nie wiadomo kogo, nie wiadomo za co.Nic panowie szykuje sie IV Rzeczpospolita.Ja kończe szkołe i s...padam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”