Broń jądrowa - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 17 maja 2007, 21:57

Z tym Hitlerem mam wątpliwość. Ja z koleji czytałem, że Hitler gdyby chciał mógł mieć broń jądrową, ale nie zdecydował się jej użyć. Cześć naukowców wyemigrowała do USA i tam kontynuowała swoją prace. Nie jestem jednak pewien tego co pisze musiałbym o tym poczytać także nie chce się spierać. Zgodze się że elektrownia atomowa to konieczność, ale i tak jestem jej przeciwny. Polska wykorzystuje np. zaledwie 30 % możliwości rzek do produkcji energii. Kto by się zgodził z was na wybudowanie elektrowni atomowej np. 50 km od miejsca zamieszkania? Ja bym był przeciw. Elektrownia taka może nie szdodzi środowkisku, ale pod warunkiem, że nie dojdzie do żadego wycieku z reaktora. no i jeszcze problem ze składowaniem toksycznych odpadów. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Co do zamachu terrorystycznego to bo ataku na WTC już nic mnie nie zdziwi. Co do możliwości wojny jądrowej to przed 1939 gdyby ktoś powiedział, że dojdzie do zagłady Żydów i wojna pochłonie miliony ofiar też bys nazwał to s-f?
Nazwa tematu powinna zostać zmieniona bo dyskusja zatacza szersze kręgi.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 17 maja 2007, 22:02

Ja swoje wypowiedzi ograniczę jedynie do elektrowni jądrowych, bo pisanie o Hitlerze nie byłoby moją najmocniejszą stroną :P

Ja na przykład nie miałbym nic przeciwko powstania takowej elektrowni te 50km od mojego miejsca zamieszkania. Jak już pisałem wcześniej- teraz mamy 2007 rok, poza tym po katastrofie w 1986 poziom bezpieczeństwa w takich ośrodkach wzrósł niemalże do maksimum. Promieniowanie? :lol: Nie no, nie róbmy sobie żartów. Może w jakichś minimalnych wartościach, w każdym razie niczemu nie zagrażających.

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 17 maja 2007, 22:10

Dobra Róża gdzie mieszkasz? Pisze petycje do premiera, że zgłaszasz swój region na ochotnika :lol: Ja jednak mam obawy przed takimi iwestycjami, ale zdaje sobie sprawe, że świat poszedł naprzód i trzeba iść z duchem czasu. Ehh ja chce wiek XVII :D

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 17 maja 2007, 22:36

Bruno Banani pisze:Co do możliwości wojny jądrowej to przed 1939 gdyby ktoś powiedział, że dojdzie do zagłady Żydów i wojna pochłonie miliony ofiar też bys nazwał to s-f?
Nie, no nie nazwał bym Mein Kampf literaturą s-f.

Bruno Banani pisze:ale nie zdecydował się jej użyć

Hmmm, to już powoli wchodzimy na właściwe tory. Broń atomowa generalnie służy do tego by być szanowanym i mieć wyższą pozycję w negocjacjach. Nikt nie chce jej użyć, tylko gada. Jakby jej użyły Indie, Pakistan, Korea to reakcja świata była by błyskawiczna.

PubuśBubuś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PubuśBubuś » 09 cze 2008, 19:27

Bruno Banani pisze:Ja z koleji czytałem, że Hitler gdyby chciał mógł mieć broń jądrową, ale nie zdecydował się jej użyć.
Podobno jakiś U-Boot z planami bomby jądrowej płynął do Japonii, ale ostatecznie wylądował w rękach Amerykanów.
Hmmm, to już powoli wchodzimy na właściwe tory. Broń atomowa generalnie służy do tego by być szanowanym i mieć wyższą pozycję w negocjacjach. Nikt nie chce jej użyć, tylko gada. Jakby jej użyły Indie, Pakistan, Korea to reakcja świata była by błyskawiczna.
Owszem, ale czemu jest jej aż tak dużo. Sama Rosja ma podobno arsenał mogący ośmiokrotnie ( :lol: niby śmieszne, ale taka jest prawda) zniszczyć kulę ziemską.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”