---> Rap <--- - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 kwie 2005, 16:14

Qrde miała to był odpowiedź na temat który został już (słusznie) zamknięty a ja się opisałem niepotrzebnie bo nie zauważyłem :? Moje kilka minut nie może pójść na marne i mimo, że wypowiadałem się już w tym temacie to wklejam tutaj moją odpowiedź :P

Polskiego HH słucham praktycznie bez przerwy już od kilku lat chociaż kiedyś nie byłem może aż tak pochłonięty tym zjawiskiem jak teraz. Zacznę od tego, że według mnie (proszę to uszanować jeśli się komuś nie podoba) wszelkiego rodzaju Mezy, Libery czy inne Jeden Osiem L to nie jest autentyczny HH. Ja osobiście nie trawię takich wykonawców i staram się odcinać od ich muzyki. Wiadomo, że komercjalizacja będzie postępować i takie pseudo hiphopowe grupki będą powstawać ale to nie znaczy, że HH idzie tylko i wyłącznie w złą stronę.
Hasło 'polski HH' kojarzy mi się zdecydowanie z takimi wykonawcami czy też zespołami jak Peja/Slums Attack, Paktofonika, Kaliber 44, Fenomen, WWO, Grammatik, Endefis czy O.S.T.R który jest wyjątkową osobą naprawdę. Szkoda, że tak na dobrą sprawę Ci którzy na rozwój polskiego rapu mieli największy wpływ już się za bardzo nie liczą. Kaliber 44 nie istnieje. Magik [*] odszedł. Paktofonika także przestała istnieć. Peja istniał w zasadzie też od bardzo dawna i jako tako radzi sobie i dziś. Nie jest to jednak już ten sam klimat. Dawnych czasów nie da się odtworzyć po prostu. Żeby nie było, że tylko narzekam to warto zwrócić uwagę, że to co tworzą (ponownie) chłopaki z Grammatika jest naprawdę dobre. Fenomen też miał kapitalne utwory (całe albumy w zasadzie) podobnie jak WWO. Mam nadzieję, że ekipy z Warszawy coś jeszcze stworzą. Bardzo dobrze wygląda także to co od pewnego czasu tworzy ekipa Endefis. O ile z poprzednich płyt nie znałem wszystkich kawałków to ostatnia płyta jest mi doskonale znana i warta uwagi.
Adam Ostrowski (O.S.T.R) to osoba o której można by pisać dużo ale nie ma takiej potrzeby. Od lat na niebotycznie wysokim poziomie (jak dla mnie oczywiście) i nie chodzi tu tylko o freestyle. Człowiek na którym naprawdę można się wzorować.
Wracając na moment do zespołów to jeszcze muszę się bliżej przyjrzeć Hemp Gru. Przyszłość może należeć do nich jeśli dobrze pójdzie. Prawie zapomniałem o takich perełkach jak Molesta czy nawet MOR W.A. Za sprawą ostatniej płyty miejsce należy się także dla Eldo.

GolY
Junior
Junior
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: GolY » 22 kwie 2005, 16:24

dla mnie jest 5 wielkich:Sokól i Pezet--oni zdecydowani najlepsi...dalej bedzie brat Pezeta --Małolat,dalej Mes...i PIH-u....to jest 5 wymiataczy...Peace

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 kwie 2005, 16:48

Ohohoho :) przeczytalem wasze texty i jestem pod wrazeniem :)
Chodzi mi o WYP3 i Liroya, nawet niektorzy wspominaja ze ich sluchali czy sluchaja !! no - wielki respect dla nich !!
Ostatnio najbardziej do gustu przypadla mi zajebista plyta PCP - Polnoc Centrum Poludnie !! Kto nie sluchal - niech przeslucha !!
Wszyscy sie zachwycaja HempGru - ja przesluchalem albumik i jakos mi sie nie spodobal. Do czolowki hh w Polsce nalezy oczywiscie od niedawna Hans52 Debiec !!! to jest prawdziwy hip-hop !! wlkp nie jest takie zle !!
No ale wszystkich na glowe bije oczywiscie WIELKIE JOŁ !! (tede, numer raz, analogia, dj buhh, dreadsquad, kołcz, dj kostek czy wsz&cne) oraz historyczny Warszafski Deszcz !!! Ostatni albumik O$ki jest tez fajny !! Oczywiscie do klasyki trzeba zaliczyc Moleste, Mor W.A. i mega dobrego Kalibra 44, teraz niezle wymiata solo AbraDab !! - Genialny album nagral koles !! To tyle o polskim hip-hopie !!
OGOLNIE JEST OK

Awatar użytkownika
Txp1986
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Txp1986 » 22 kwie 2005, 17:44

P.W.S.

K 44

Green Team

Nagły Atak Spawacza

Awatar użytkownika
mariano italiano
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mariano italiano » 22 kwie 2005, 17:53

hip hop to gejowa muzyka jak fi

It was so deep :roll: / Piwus

Awatar użytkownika
w00jtas
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

---> Rap <---

Post Wyświetl pojedynczy post autor: w00jtas » 28 kwie 2005, 16:06

Witam wszytskich milosnikow rapu...

w tym temacie piszcie o nowosciach jakich raperow lubicie jakie fajne pioseneczki polecacie !...!

moim ulubionym jest "NAS" jego nowy kawalek "Bridging The Gap" z "Alu Dara" jest swietny polecam

rowniez warto posluchac starego kawalku Jay-Z "It's a Hard Knock Life"
i 2Pac "Ghetto Gospel"
Ostatnio zmieniony 01 maja 2005, 17:16 przez w00jtas, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 28 kwie 2005, 16:09

Ja nie lubie tej muzyki, dlatego ze jej nie rozumiem i tak wogole to nie przepadam za Hip Hopem, rapem i jakim kolwiek stylem muzycznym ktory ma cos wspulnego z tym.

Awatar użytkownika
w00jtas
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: w00jtas » 28 kwie 2005, 16:11

snake pisze:Ja nie lubie tej muzyki, dlatego ze jej nie rozumiem i tak wogole to nie przepadam za Hip Hopem, rapem i jakim kolwiek stylem muzycznym ktory ma cos wspulnego z tym.
spoko kazdy ma swoj gust mam nadzieje ze sa tu ludzie ktorzy lubia ten styl :) :!:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 28 kwie 2005, 16:12

Ja najbardziej lubię 2pac'a, Dr.Dre i Snoop Dogg'a. Zwłaszcza 'Who got some gangsta shit' tego trzeciego ;)
I muszę też powiedzieć, że o ile na początku denerwował mnie 50cent, tak teraz wydaje mi się być całkiem ciekawym raperem ;)

Awatar użytkownika
veelden^
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: veelden^ » 28 kwie 2005, 16:14

ja tam lubie sobie posluchac wszystkiego po trochu. z hip-hopu slucham sobie ostatnio dr'a dre i snoop'a z nuta "still dre" (kawalek wprawdzie juz stary ale naprawde wyczesany :D) i kawalki z "the up in smoke tour", ale tak ogolnie wole polski hip-hop (kaliber 44, paktofonika i ostanimi czasy pokahontaz).

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 28 kwie 2005, 16:17

Też wolę polski hip-hop ;)
Kaliber, PFK i niezawodne Wzgórze, od którego wszystko się zaczęło. Poza tym WWO, czy Molesta są godne uwagi, bo takie składy jak Ascetoholix, czy Jeden Osiem L od razu bym skasowała ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 kwie 2005, 16:19

futbolowa pisze:Też wolę polski hip-hop ;)
Kaliber, PFK i niezawodne Wzgórze, od którego wszystko się zaczęło. Poza tym WWO, czy Molesta są godne uwagi, bo takie składy jak Ascetoholix, czy Jeden Osiem L od razu bym skasowała ;)
sorry ze nie na temat czarnego hip-hopu, ale musze odpowiedziec na text futbolowej

- ja bym skasowal takie sklady jak WWO czy Molesta :D

Awatar użytkownika
w00jtas
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: w00jtas » 28 kwie 2005, 16:20

z polskiego HH sluchal tylko WWO i O.S.T.R!...!

przypomnial mi sie stary dobry utwor Nellyego "Ride With Me"

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 28 kwie 2005, 16:23

w00jtas pisze:z polskiego HH sluchal tylko WWO i O.S.T.R!...!

przypomnial mi sie stary dobry utwor Nellyego "Ride With Me"
O OSTRym zapomniałam - racja, jest genialny ;)
Nelly wydaje mi się, że początkowo nagrywał lepsze kawałki niż teraz :roll:
cloner pisze:- ja bym skasowal takie sklady jak WWO czy Molesta
A dlaczego?? :P

Awatar użytkownika
w00jtas
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: w00jtas » 28 kwie 2005, 16:26

futbolowa pisze:O OSTRym zapomniałam - racja, jest genialny
Nelly wydaje mi się, że początkowo nagrywał lepsze kawałki niż teraz
tez tak uwazam dlatego podalem utwor z jego pierwszej plyty ten kawalek bardzo mi sie podobo stare czasami jest lepsze niz nowe :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”