Katastrofa prezydenckiego samolotu - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 kwie 2010, 11:39

Kosmos. Mamy polityczny armagedon :shock:
Swoją drogą może ktoś dobrze rozeznany powiedzieć jak wyglądać teraz będą elity Pisu? Ostał się ktoś prócz Jarosława?
Bez przesady.
PiS i tak szykował się do katastrofy w najbliższych wyborach. Katastrofa dużo bardziej dotkliwa, bo namacalna, miała miejsce dziś, partię więc należy chować już teraz razem z tragicznie zmarłymi. To chyba jedyny plus tej potwornej tragedii.
Armagedonu nie ma, bo dla POzostałych partii jest ta sytuacja co najmniej na rękę - wiem, że tragedia to jest, ale stratedzy partyjni się tym nie przejmą nadto. Poza urzędnikami najwyższych stopni z wojska czy bankowości większość osób to byli ludzie skazani na klęskę na swoich stanowiskach, co było tylko kwestią czasu - na czele z Kaczyńskim i Kurtyką.
W PiS i tak rządził Jarosław, więc tu się niewiele zmieni, choć partia straci niezwykle na splendorze nawet wśród swojego żelaznego elektoratu. Ciekawi mnie to zresztą, czy Jarosław posunie się aż do wykorzystania śmierci rodziny przy okazji politycznych zagrywek - jest jedną z niewielu osób w polityce zdolnych do tego.
To, co stało się dziś - odejście z polityki wielu osób powiązanych z PiS - miało i tak nadejść w ciągu najbliższych miesięcy. Szkoda więc, że zamiast na drodze politycznej, i należnej tej partii, klęski, miała miejsce taka potworna tragedia.
Podobnie jak przy okazji śmierci Jacksona mam nadzieję, że zaraz usłyszę o tym, że to wszystko zostało wyreżyserowane, czy coś...

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 10 kwie 2010, 11:42

To, co stało się dziś - odejście z polityki wielu osób powiązanych z PiS - miało i tak nadejść w ciągu najbliższych miesięcy. Szkoda więc, że zamiast na drodze politycznej, i należnej tej partii, klęski, miała miejsce taka potworna tragedia.
gdybasz wiec nie gdybaj w tej chwili. Nie bede dyskutowal ale to jest druga partia w Polsce i pewnie by byla nia dalej.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 10 kwie 2010, 11:47

Wilmore pisze: W PiS i tak rządził Jarosław, więc tu się niewiele zmieni, choć partia straci niezwykle na splendorze nawet wśród swojego żelaznego elektoratu.
Jesteś pewny? W Polsce lubi się męczenników. Gdyby Jarosław był choć odrobinę "sympatyczniejszy'' (ciężko mi znaleźć odpowiednie słowo) to uważam że miałby duże szanse na prezydenturę.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Re: Katarstrofa prezydenckiego samolotu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 10 kwie 2010, 11:49

Jesteś pewny? W Polsce lubi się męczenników. Gdyby Jarosław był choć odrobinę "sympatyczniejszy'' (ciężko mi znaleźć odpowiednie słowo) to uważam że miałby duże szanse na prezydenturę.
Wcale się nie zdziwię, jeżeli Jarosław będzie kandydował na prezydenta a tą katastrofę wykorzysta w kampanii.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 kwie 2010, 11:53

Lista pasażerów

Pan Lech KACZYŃSKI Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej

Pani Maria KACZYŃSKA Małżonka Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

DELEGACJA OFICJALNA

1. Pan Ryszard KACZOROWSKI b. Prezydent RP na Uchodźctwie

2. Pan Krzysztof PUTRA Wicemarszałek Sejmu RP

3. Pan Jerzy SZMAJDZIŃSKI Wicemarszałek Sejmu RP

4. Pani Krystyna BOCHENEK Wicemarszałek Senatu RP

5. Pan Jerzy BAHR Ambasador RP w Federacji Rosyjskiej

6. Pan Władysław STASIAK Szef Kancelarii Prezydenta RP

7. Pan Aleksander SZCZYGŁO Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego

8. Pan Jacek SASIN Sekretarz Stanu, Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta RP

9. Pan Paweł WYPYCH Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP

10. Pan Mariusz HANDZLIK Podsekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP

11. Pan Andrzej KREMER Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych

12. Pan Stanisław KOMOROWSKI Podsekretarz Stanu w MON

13. Pan Tomasz MERTA Podsekretarz Stanu w MKiDN

14. Gen. Franciszek GĄGOR Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego

15. Pan Andrzej PRZEWOŹNIK Sekretarz ROPWiM

16. Pan Maciej PŁAŻYŃSKI Prezes Stowarzyszenia "Wspólnota Polska"

17. Pan Mariusz KAZANA Dyrektor Protokołu Dyplomatycznego MSZ

PRZEDSTAWICIELE PARLAMENTU RP

1. Pan Leszek DEPTUŁA Poseł na Sejm RP

2. Pan Grzegorz DOLNIAK Poseł na Sejm RP 3. Pani Grażyna GĘSICKA Poseł na Sejm RP

4. Pan Przemysław GOSIEWSKI Poseł na Sejm RP

5. Pan Sebastian KARPINIUK Poseł na Sejm RP

6. Pani Izabela JARUGA - NOWACKA Poseł na Sejm RP

7. Pan Zbigniew WASSERMANN Poseł na Sejm RP

8. Pani Aleksandra NATALLI - ŚWIAT Poseł na Sejm RP

10. Pan Arkadiusz RYBICKI Poseł na Sejm RP

11. Pani Jolanta SZYMANEK - DERESZ Poseł na Sejm RP

12. Pan Wiesław WODA Poseł na Sejm RP

13. Pan Edward WOJTAS Poseł na Sejm RP

14. Pani Janina FETLIŃSKA Senator RP

15. Pan Stanisław ZAJĄC Senator RP

OSOBY TOWARZYSZĄCE

1. Pan Janusz KOCHANOWSKI Rzecznik Praw Obywatelskich

2. Pan Sławomir SKRZYPEK Prezes Narodowego Banku Polskiego

3. Pan Janusz KURTYKA Prezes Instytutu Pamięci Narodowej

4. Pan Janusz KRUPSKI Kierownik Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych

PRZEDSTAWICIELE KOŚCIOŁÓW I WYZNAŃ RELIGIJNYCH

1. Ks. Bp. gen. dyw. Tadeusz PŁOSKI Ordynariusz Polowy Wojska Polskiego

2. Abp gen. bryg. Miron CHODAKOWSKI Prawosławny Ordynariusz Wojska Polskiego

3. Ks. płk Adam PILCH Ewangelickie Duszpasterstwo Polowe

4. Ks. ppłk Jan OSIŃSKI Ordynariat Polowy Wojska Polskiego

PRZEDSTAWICIELE RODZIN KATYŃSKICH I INNYCH STOWARZYSZEŃ

1. Pan Edward DUCHNOWSKI Sekretarz Generalny Związku Sybiraków

2. Ks. prałat Bronisław GOSTOMSKI

3. Ks. Józef JONIEC Prezes Stowarzyszenia Parafiada

4. Ks. Zdzisław KRÓL Kapelan Warszawskiej Rodziny Katyńskiej 1987-2007

5. Ks. Andrzej KWAŚNIK Kapelan Federacji Rodzin Katyńskich

6. Pan Tadeusz LUTOBORSKI

7. Pani Bożena ŁOJEK Prezes Polskiej Fundacji Katyńskiej

8. Pan Stefan MELAK Prezes Komitetu Katyńskiego

9. Pan Stanisław MIKKE Wiceprzewodniczący ROPWiM

10. Pani Bronisława ORAWIEC - LOFFLER

11. Pani Katarzyna PISKORSKA

12. Pan Andrzej SARIUSZ - SKĄPSKI Prezes Federacji Rodzin Katyńskich

13. Pan Wojciech SEWERYN

14. Pan Leszek SOLSKI

15. Pani Teresa WALEWSKA - PRZYJAŁKOWSKA Fundacja "Golgota Wschodu"

16. Pani Gabriela ZYCH

17. Pani Ewa BĄKOWSKA wnuczka Gen. bryg. Mieczysława Smorawińskiego

18. Pani Maria BOROWSKA

19. Pan Bartosz BOROWSKI

20. Pan Dariusz MALINOWSKI

PRZEDSTAWICIELE SIŁ ZBROJNYCH RP

1. Gen. broni Bronisław KWIATKOWSKI Dowódca Operacyjny Sił Zbrojnych RP

2. Gen. broni pil. Andrzej BŁASIK Dowódca Sił Powietrznych RP

3. Gen. dyw. Tadeusz BUK Dowódca Wojsk Lądowych RP

4. Gen. dyw. Włodzimierz POTASIŃSKI Dowódca Wojsk Specjalnych RP

5. Wiceadmirał Andrzej KARWETA Dowódca Marynarki Wojennej RP

6. Gen. bryg. Kazimierz GILARSKI Dowódca Garnizonu Warszawa

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 10 kwie 2010, 11:54

mete pisze:
Wcale się nie zdziwię, jeżeli Jarosław będzie kandydował na prezydenta a tą katastrofę wykorzysta w kampanii.
Uderz się w głowę człowieku.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 10 kwie 2010, 12:07

Nosz kurwaaaaaaaaaaa. I co teraz z Polską? Najważniejsi politycy zginęli, my też zginiemy.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 10 kwie 2010, 12:10

paku pisze:Uderz się w głowę człowieku.
:ok:
Wszyscy, którzy teraz piszą o wyborach prezydenckich i gdybają co będzie i jak będzie, niech (jak napisał paku ) pókną się mocno w głowę bo to ani miejsce, ani czas. Bez względu na poglądy.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 kwie 2010, 12:12

Niewyobrażalne po prostu. Wielka tragedia dla kraju bo bez względu na polityczne sympatie trzeba powiedzieć jasno, że kraj na tym straci. Nie będę się zagłębiał w temat bo to nie moja dziedzina, ale chyba nie będzie łatwo się z tego otrząsnąć.

Niemniej jednak wiele osób jak to zwykle bywa mocno przesadza. W obie strony.

Kiedy zginę lisek? Daj mi cynk jak będziesz wiedział dokładnie.

Myślę, że po to są pewne procedury w państwie, aby sobie z taką sytuacją radzić.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 kwie 2010, 12:13

mete pisze:Mnie tam nie obchodzi, że zginął prezydent czy inne stanowiska
Obchodzić Cię będzie kto w razie wojny będzie dowodził naszym wojskiem żeby ratować twoją dupę?

Z drugiej strony patrząc na komentarze na portalach to się zastanawiam czy warto jeszcze ten kraj ratować dla ludzi bez mózgów. Całe szczęście że nie mam NK czy innych śledzików i nie wiem co tam się dzieje...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2010, 12:14

Musze przyznac ze zawiedliscie mnie dajac na glownej informacje o tej katastrofie. To nie portal o tym sa inne zrodla z ktorych mozna sie dowiedziec o tym co sie stalo (jezeli jeszcze ktos nie wie).
Starczylo dac jednego newsa w kontekscie odwolania kolejki ligowej. Po co nastepny?
Szkoda ze poszliscie w masowke podobnie jak pewna polska strona poswiecona Milanowi. Prezydent nie zyje co to ma wspolnego z Milanem? Nie zagra z Catania? Te kontuzje nas wykoncza.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 kwie 2010, 12:19

Pisałem o tym wyżej, Jarosław to specyficzny polityk, jego niestety na to stać.
Wielka tragedia dla kraju bo bez względu na polityczne sympatie trzeba powiedzieć jasno, że kraj na tym straci
Umówmy się - tragedia Skrzypka, generalicji, ludzi duchownych będzie dla ich dziedzin niezwykle istotna. Tragedia wojskowych właściwie dla całego kraju.
Tragedia posłów, ludzi z kancelarii, to bardziej tragedia ich rodzin, niż narodu, dla państwa to nie jest koniec świata.
Tragedia prezydenta to tragedia historyczna w skali całego świata, dotkliwa dla kraju, ale po to są niektóre uprawnienia Komorowskiego, żeby sobie z tym poradzić. Nigdy go nie ceniłem, jest mi go bardzo żal, ale i tak rozkręcała się już kampania, w której by nie miał szans.
Potworna tragedia, coś niebywałego.

Z drugiej strony bardzo podoba mi się stanowisko wielu ludzi nie znających się na polityce, którzy po katastrofie odgrywają pierwszych etyków narodu i oczekują od reszty samobiczowania się przez kolejny rok, bo zginęli najważniejsi ludzie w państwie.
Jakby ci zginęli - rada ministrów, premier, marszałek sejmu, senatu, prezydent - to bylibyśmy dopiero w głębokiej dupie. Cios jest bardzo dotkliwy, ale to nie jest taka sytuacja, że nie ma już nikogo na stanowiskach.
Ciekaw jestem, jak ta nasza pożal się boże klasa polityczna tę tragedię wykorzysta. Paru chętnych się pewnie niestety znajdzie.
Obchodzić Cię będzie kto w razie wojny będzie dowodził naszym wojskiem żeby ratować twoją dupę?
Jaką kuwa wojną? Człowieku, taką tragedią była śmierć Sikorskiego w trakcie II WŚ, nie teraz. Oczywiście, ich śmierć to ogromna strata dla kraju, ale ani nie jesteśmy w stanie wojny, ani długo nie będziemy, bez obaw.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 10 kwie 2010, 12:25

Chodzi Ci o to, że zgodnie z konstytucją prezydent jest najwyższym zwierzchnikiem sił zbrojnych w kraju. Tak? Więc teraz tą funkcję pełni Komorowski i to on będzie bronił moją dupę w razie wojny, który oczywiście wisi na włosku i trzeba się jej obawiać.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 10 kwie 2010, 12:30

Jakby ci zginęli - rada ministrów, premier, marszałek sejmu, senatu, prezydent - to bylibyśmy dopiero w głębokiej dupie. Cios jest bardzo dotkliwy, ale to nie jest taka sytuacja, że nie ma już nikogo na stanowiskach.
Owszem było by gorzej gdyby zginęli ludzie nie z kancelarii prezydenta a z rządu, ale wyrwa i tak jest bardzo duża. Napisałem, że to armagedon, bo cała sytuacja jak z political fiction.
Swoją drogą ciekaw jestem jak bardzo zmieni się podejście społeczeństwa do Kaczyńskiego i Pisu.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 kwie 2010, 12:35

Swoją drogą ciekaw jestem jak bardzo zmieni się podejście społeczeństwa do Kaczyńskiego i Pisu.
Dlatego martwią mnie najbliższe wybory prezydenckie - podobnie jak kibole po śmierci Jana Pawła II, którzy tylko przez kilka chwil, jak zwierzęta w wigilię, zaczęli się zachowywać jak ludzie, teraz pewnie spora część narodu zacznie dobrze życzyć PiS, bo przecież oni tyle stracili. I jeszcze jakiś Ziobro czy inny kandydat na prezydenta (Kaczyński raczej niemożliwy) dostanie mandat prezydencki tylko ze względu na to. Za jakiś czas wszystko wróci do normy i znów PiS zacznie być najbardziej znienawidzoną partią w kraju, ale do tego czasu może być nieciekawie.
political fiction.
Ależ podkładka dla wszystkich aferzystów - "Jarosław doprowadził do katastrofy poświęcając brata, by uzyskać poparcie społeczeństwa i wygrać dla siebie wybory prezydenckie".
Albo: "Tusk dogadał się z Putinem, że Rosjanie w niedobrym miejscu zasadzą wielkie drzewo, samolot się rozbije, a w Polsce PO doprowadzi do jedynowładztwa."
Przez obecne media zagadek i śledztw pewnie będzie więcej, niż przy okazji śmierci Sikorskiego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”