Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2515

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 25 maja 2025, 15:00

Ja mam w dupie Mentzena, mam czyste sumienie bo nie głosowałem na niego. Co do mojej wiary to ludzie przemówią przy urnach, moim zdaniem jesteś totalnie bezkrytycznym wyborcom, nawet sam Bosak wczoraj i dzisiaj w tv skisł od tego co zrobił jego ziomal, niestety Krzysiu ale za błędy się płaci.

Devourer
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 77

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 25 maja 2025, 15:10

Pelart2 pisze:
25 maja 2025, 13:39
Rzecz w tym, że Mentzen może sobie robić co chce, ale w tym momencie reprezentuje również swoich wyborców. Swoim zachowaniem napluł im w twarz. Te same osoby,z którymi sobie piwkuje, nazywają jego wyborców ciemnogrodem i faszystami. Po raz kolejny udowodnił, że on nie czuje emocji tłumu. Traktuje swoich wyborców jak zasób.
Ma aspergera przecież. Może dobrze prowadzić jakieś analizy i statystyki, ale gorzej rozumie relacje społeczne. Nie rozumie, że wizerunklowo stracił na ten monet dużo. To piwo będzie budzić emocje - czy się sprzedał, czy dał się ograć, czas pokaże.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 maja 2025, 15:12

Konfederacja to nie jest jakiś jednolity byt. To koalicja kilku ugrupowań, które mają trochę inne poglądy, trochę inne cele i trochę czymś innym przekonywali wyborców. Póki są w totalnej opozycji to całe towarzystwo jakoś się trzyma. Ale to niezadowolenie Bosaka sugeruje, że w innych okolicznościach może już być różnie. ;)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 maja 2025, 15:24

macie tutaj gościa i komentarze pod nim - tylko poczytajcie naprawdę komentarze. Jeden z niewielu polityków lewicy, którego od jakiegoś czasu obserwuje.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 15:25

Kluchman pisze:
25 maja 2025, 15:12
Konfederacja to nie jest jakiś jednolity byt. To koalicja kilku ugrupowań, które mają trochę inne poglądy, trochę inne cele i trochę czymś innym przekonywali wyborców. Póki są w totalnej opozycji to całe towarzystwo jakoś się trzyma. Ale to niezadowolenie Bosaka sugeruje, że w innych okolicznościach może już być różnie. ;)
Zobacz jak Konfederacja zaczynała. Korwin, Liroy, Jakubiak, Narodowcy, Braun. Sukcesywnie ludzie stamtąd odchodzili lub ich wyrzucano aż zostali tak naprawdę tylko Mentzen (Nowa Nadzieja) i Bosak (Narodowcy). Wczoraj Bosak komentował wywiad Mentzena z Trzaskowskim, produkował się dwie godziny o tym jaki Trzaskowski jest zły a w tym czasie redaktor na żywo pokazał mu zdjęcie jak Mentzen pije z nim browara w pubie. I Bosak się załamał. No jest to jednak niespójne działanie i widać coraz większe tarcia na linii Bosak-Mentzen, nie tylko w tym przypadku. Bosak już raz był w koalicji z PiSem, może 20 lat temu ale był ;) teraz będzie głosował przeciwko Trzaskowskiemu, widać gdzie mu bliżej mimo tego że PiS ich zwalczał gdy rządzili. A Mentzen jara się swoimi wynikami w social mediach, i widocznie reklamą swoich biznesów dzięki temu tylko politycznie może mu to zaszkodzić w dłuższej perspektywie. A Bosak to z dwa razy podczas tej kampanii puszczał oczko do Brauna i nie zdziwi mnie, jak pójdą razem w 2027 do Parlamentu a Sławek zostanie sam. Tylko co na to Korwin, przyjaciel Brauna, który nie wszedł do Sejmu bo żona Bosaka dostała więcej głosów, co przyczyniło się do jego odejścia z Konfy? Ehh, prawica ma w Polsce spore poparcie ale jak tak dalej pójdzie, to się podzielą na dobre, i drobne i lewactwo się tylko będzie z tego śmiało...

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 25 maja 2025, 16:25

DDK pisze:
25 maja 2025, 14:31
Bo poszedł na piwo?
Ogólnie to pozytywny obrazek,ale nie ma przypadków,są tylko znaki :)
W konfie jak w każdej partii są tarcia,i na dzień dzisiejszy z tego co wiem prym wiodą mentzenowcy.
Być może z Nawrockim też by poszedł,być może to piwo nie będzie miało większego znaczenia,ale ostatnie dni dają spore argumenty do tego żeby podejrzewać ze w konfie te napięcia są o wiele większe niż wcześniej.
Być może Sławek za to piwko dostanie coś od rządu.Mam na myśli oczywiście jakiś postulat a nie teczkę.
Nie wierzę że dał się zaprosić na piwo myśląc że obrazki nie pójdą w świat.
Kolejna sprawa to to że w interesie konfy nie jest popieranie Nawrockiego.
Skoro chcą być największą siłą na prawicy,to nie ma sensu pompować pisowskiego polityka który ma 42 lata i będzie całkowicie uzależniony od partii Kaczyńskiego.
Dzisiaj pis przegrywa,co wiąże się z mocnymi przetasowaniami wewnątrz.Konfa wyrasta na lidera na prawicy.
Jeśli rząd KO w dalszym ciągu nie będzie dowoził,to w 2027 konfa może urosnąć do miana faworyta wyborów,bez konieczności zbyt mocnych ustępstw względem pisu.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 maja 2025, 16:45

Conrado pisze:
25 maja 2025, 16:25
Kolejna sprawa to to że w interesie konfy nie jest popieranie Nawrockiego.
ta teza lata wśród stronników Trzaskowskiego od jakiegoś czasu i zastanawiam się, kto w to w ogóle wierzy:D

Tzn. na pewno nie jest w interesie poprzeć na zasadzie "głosujcie na Karola", ale na pewno opłaca się o wiele bardziej być przeciw Trzaskowskiemu niż Nawrockiemu. Raz, że PiS - nawet jeśli wygra - będzie słabł, więc nie ma znów zagrożenia, że wypchną Konfederację na margines, a wręcz bardziej prawdopodobne jest, że ta wygrana da wiatr w żagle ogólnie prawej stronie i w następnych wyborach może powstać koalicja PiS-Konfederacja (nie mam pojęcia, kto będzie wtedy większym koalicjantem, dla trwałości tejże lepiej, żeby to była Konfederacja), a posiadanie swojego prezydenta będzie dużym ułatwieniem.

A z drugiej strony nikt chyba nie wierzy, że strona, która niedawno miała Konfę za faszoli, nagle się zbrata i znajdzie tam partnera. Jak Trzaskowski wygra wybory, to ta walka z prawą stroną nabierze rozpędu. Tutaj przyjaźni i współpracy nie będzie, lol;d

Jedyny argument za Trzaskowskim dla Konfy jest taki, że z Rafałem w pałacu pozamykają wreszcie PiSowców i Konfa straci konkurencję z prawej strony, ale chyba nikt w to nie wierzy;d

Awatar użytkownika
Cristiano7
Skład C
Skład C
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cristiano7 » 25 maja 2025, 16:47

Conrado pisze:
25 maja 2025, 13:42
Każdy ma swoją cenę -Bosak o Mentzenie :roll:
jesteś pewien na sto procent że tam nie padło słowo CENĘ a nie OCENĘ ? :)

Pelart2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 25 maja 2025, 16:57

Zastanówmy się skąd Konfa przejmowała wyborców, od Hołowni i PiSu, wcześniej około 10 % elektoratu PiSu szukało sobie innej partii, w tym właśnie Trzeciej Drogi a część Konfederacji. Które źródełko przepływu wyborców odcina sobie Sławek w tej chwili? Konfa powinna dać pełna władzę Tuskowi, by później marzyć o dobrym wyniki i objęciu władzy? Niezłe wygibasy.To tak jakby Zandberg i Biejat poparli Nawrockiego, by KO ich nie wessała do końca. Zresztą z lewicą Czarzastego już się to dzieje.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 25 maja 2025, 17:04

Enjo pisze:
25 maja 2025, 14:37
Bo to śliski gość. Mi zdecydowanie bliżej do RN i nie mam żadnego zaufania do środowiska NN, który w mojej opinii mógłby wejść w koalicję z PO (HMK chyba o tym pisał - jakby się tak stało, to były to by moje ostatnie wybory w których bym głosował na te formacje).
Tak, to moje słowa, chwilę przede mną cloner pisał to samo, więc tutaj w pełni podtrzymuję to co pisałem.

Co do samego piwa z Mentzenem, to wygląda tak dziwnie, że nie wiem jak to odebrać. W sensie, żeby nie było, że jestem jakiś zaślepiony i mi oczy Sławkiem zaszły, bo tak nie jest.
Mamy sytuację, gdzie Mentzen w fajny sposób wybrnął w postaci dwóch wywiadów z kandydatami z II tury, ludzie go chwalą za ten pomysł, zbiera pozytywne opinie zdając się zachowywać przy tym ton narracji "PiSPO jedno zło" i zachowując przy tym podejście, "ja wam przeprowadzę wywiady, a wy sami zdecydujcie", ale "nie wymagajcie ode mnie, że postawię za jakimś z dwóch obozów", bo "PiSPO to jedno zło". Naprawdę wyglądało to dobrze, tj. ja podtrzymuję zdanie, że ogromny procent wyborców Mentzena pójdzie w II turze zagłosować na Nawrockiego/nie pójdzie w ogóle na głosowanie, a może za Trzaskowskim pójdą jakieś pojedyncze jednostki, a tu nagle jak mokrą ścierką w twarz wpada wspólny browar z Rafałem. I żeby wyszczególnić, ja mam to w dupie co on robi w swoim wolnym czasie, może nawet brać udział w ustawkach kibolskich po lasach, ale wyczucie czasu tutaj się po prostu nie zgrało i to jest największy problem. Bo wizerunkowo to jest strzał w twarz z otwartej. Tutaj jeszcze dochodzą jakieś tłumaczenia Sławka, że "zobaczycie w środę", Tyszka podkręca atmosferę na X Tuska, Bosak wyraźnie zmieszany całą tą sytuacją, wygląda to bardzo nieskładnie. Niestety.
Żeby nie było, ja sam mam to w głębokim poważaniu, bo świat polityki działa tak, a nie inaczej (co wczoraj fajnie napisał @Cement, dyskusje są o wszystkim poza sprawami politycznymi i tu pełna zgoda) i w przeciągu najbliższego tygodnia zaraz coś zostanie wyciągnięte i na wiceprzewodniczącego Trzaskowskiego, a także na obywatelskiego kandydata popieranego przez Prawo i Sprawiedliwość, potem ktoś z Konfy rzuci coś w wywiadzie o Putinie, a tu zaraz się okaże, że Kropiwnicki zamiast 15 mieszkań ma ich 35, jakiś Matecki będzie latał najebany po sejmowym hotelu i tak w kółko. Zmierzam do tego, że ludzie zapomną, bo na miejsce tej pojawi się wiele innych afer, a dla mnie jakimś wyznacznikiem będzie faktycznie to co będzie miało miejsce w Sejmie w najbliższych miesiącach. Jakaś otoczka okołopiwna to sprawa wizerunkowa, której nie przewidzieli chyba, nie uzgodniono jej z nikim i albo jest to duża wtopa, albo Mentzen gra w jakieś szachy 5D, które na ten moment rozumie tylko on i najbliższe otoczenie.

Co do samego wyścigu prezydenckiego, jeżeli ktoś po wczoraj ma jeszcze wątpliwości to niech posłucha co Trzaskowski mówił o ustawie o wolności słowa, w oczach każdego kto się jeszcze wahał powinno to być ostateczne KO na korzyść Tadeusza Batyra, bo Mentzen wymieniał mu jakieś przypadki z Anglii, ten się zapierał, że tu jest Polska a nie UK, po czym jakby już to klepnął to doskonale wiemy jak to będzie wyglądać (osiem gwiazd spoko, jebać Kaczyńskiego też, ale już złe słowo na Tuska i jego świtę już nie), to tak jeszcze na dokładkę słowa Tuska, który mówił parę dni temu (chyba w Zetce), że niezależne sądy będą mu patrzeć na ręce xD

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 maja 2025, 17:22

HMK pisze:
25 maja 2025, 17:04
który mówił parę dni temu (chyba w Zetce), że niezależne sądy będą mu patrzeć na ręce xD
A potem przychodzi wiec Trzaskowskiego i cała polska policja ściga Zorro, który powiesił transparent. PO to oszuści i kłamcy.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 25 maja 2025, 17:24

Cristiano7 pisze:
25 maja 2025, 16:47
Conrado pisze:
25 maja 2025, 13:42
Każdy ma swoją cenę -Bosak o Mentzenie :roll:
jesteś pewien na sto procent że tam nie padło słowo CENĘ a nie OCENĘ ? :)
https://wiadomosci.wp.pl/kazdy-ma-swoja ... 167620064a
widziałem filmik i chyba nic o cenie nie było

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 25 maja 2025, 18:14

masacra pisze:
25 maja 2025, 11:28
Maciek (interista) pisze:
25 maja 2025, 10:14
Jesteśmy w trakcie kampanii prezydenckiej i sztabowi kandydata Trzaskowskiego zależalo nie na rozmowie przy piwie, tylko na konkretnym zdjęciu, które będzie wykorzystywane przez najbliższe dni
Ja tu dalej nie dostrzegamj tego master planu
No bo co oni na tym zyskali? No, po za przejechaniem prętem po kratach, które wywołało wkurw tych najtwardszych pisiorkow i początkowo dziwna euforię najzagorzalszych silniczków?
Przecież chyba nie o te grupy teraz toczy się gra. Ci ludzie już wiedzieli na kogo będą głosować na długo przed tym zdjęciem i raczej nic ono tutaj nie zmieni.

Gra toczy się o niezdecydowanych wyborców Konfederacji z jednej strony i niezdecydowanych wyborców Lewicy z drugiej. Chyba zgoda?
Dlatego ze zdziwieniem czytam o dobrych dwóch dniach Trzaskowskiego. On dobrze wypadł na poziomie ogólnie pojętej prezencji kandydata, szczególnie w stosunku do wcześnieszych debat. Na poziomie taktycznym wygląda jakby robił wszystko, aby szeroki front "prawicowy" zagłosował na Nawrockiego (tematy jak Soros, cenzura, Ukraina w NATO, uważam, że pływał nawet w temacie wprowadzenia euro).

Po uwzględnieniu kompletu wyników z 1 tury jest nawet ciekawiej. Cyferki wzięte od Warzechy:
4 633 000. Tyle miałby do dyspozycji Karol Nawrocki, gdyby z kolei na niego zagłosowali wszyscy, którzy oddali w pierwszej turze głosy na kandydatów o afiliacji prawicowej
2 975 000. Tyle potencjalnie głosów może zyskać w drugiej turze Rafał Trzaskowski, gdyby zagłosowali na niego wszyscy wyborcy kandydatów o prorządowej lub lewicowej afiliacji
Co więcej mieliśmy bardzo wysoką frekwencję, szczególnie w największych miastach. Ten potencjał mobilizacyjny, na drugą turę, wydaje mi się większy na prowincji. Uważam, że równie prawdopodobne jak Rafałowe "na żyletki" jest znaczna przewaga kandydata Nawrockiego. Umacnia mnie w tym aktywność i te widoczne rozdygotanie premiera Tuska.

Natomiast "akcja piwo" to taka szpila w prawicę. Niech się tam zagotuje, może skoczą sobie do gardeł. Myślę, że bez wielkich przemyśleń czy to im pomoże przy urnie czy nie. Natomiast wstęp do ciekawej walki o rząd dusz po wyborach na polskiej "prawicy".
Przy czym, jak ktoś fantazjuje o zmianie frontu przez Mentzena to przypominam jak takie partie jak Konfederacja są traktowane na "zachodzie". Politycy CDU, którzy nawet sugerowali sojusze z AFD byli brutalnie wycinani z niemieckiej polityki. Aktualnie rozpoczęto procedury, ktore wyglądają jak wstęp pod delegalizację partii. We Francji budując koalicję przeciw Frontowi Narodowemu, wchodzono w koalicję z partią już stricte islamską czy komunistami. Czy ktoś wierzy, że Tusk dostanie zgodę na jakiekolwiek układy z partią która jest na prawo od PIS, które chyba już zapisano do skrajnej prawicy?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 maja 2025, 18:33

Po zakończonej rozmowie z Trzaskowskim, dowiedziałem się, że ze swoimi ludźmi jadą do mojego pubu, gdzie już wcześniej siedział Sikorski. Zapytali mnie, czy do nich dołączę. Zgodziłem się, w końcu jestem właścicielem i wypada, żebym tam był.

Teraz mnóstwo ludzi twierdzi, że sprzedałem w ten sposób Polskę. Rozumiem zarzut, ale się z nim nie zgadzam.

Po wywiadzie z Nawrockim również porozmawiałem z nim kilka minut na osobności w moim gabinecie. Niestety śpieszył się na spotkanie z wyborcami, więc nie mogliśmy porozmawiać dłużej. Gdyby to zależało ode mnie, to oczywiście z nim też bym się napił piwa.

Jakie będą skutki tego piwa? W tych wyborach pomoże to Nawrockiemu. Zdemobilizuje lewicę, zachęci do głosu prawicę. PiS dawno się tak nie pobudził jak wczoraj wieczorem. A dalej?

Nie wiem co przyniesie przyszłość, ale może się okazać, że za dwa lata to od Konfederacji będzie zależało, kto będzie w Polsce rządził. Nie możemy się wtedy znaleźć w sytuacji, w której jedna z partii zmusza nas do zawarcia niekorzystnej koalicji. Nie mogę pozwolić na to, żebym był zmuszony trwać w koalicji, w której nie mogę realizować swoich postulatów. A gdy zagrożę wyjściem z niej, to się dowiem, że zdradziłem Polskę. Muszę mieć pole manewru, nie mogę dać się szantażować argumentem, że z tylko jedną stroną duopolu można w ogóle rozmawiać. Muszę mieć możliwość pozyskiwania różnorodnego elektoratu, również tego centrowego czy umiarkowanego. Normalsi też głosują.

Musimy negocjować wysoko, a do tego potrzebujmy siły oraz różnych alternatyw. Musimy zrobić coś, co się jeszcze nikomu nie udało. Lepper, Giertych, Gowin, Ziobro, Hołownia, wszyscy polegli. Nie zamierzam podzielić ich losu, nie zamierzam dać się zwasalizować PiS czy PO.

To ciekawe, że ludzie krytykujący polskie rządy za prowadzenie polityki na kolanach, za politykę bezalternatywną, za poleganie na obcej sile, w polityce krajowej nagle chcą robić te wszystkie rzeczy. Zamierzam zawsze próbować ugrać tyle ile tylko się da. Zamierzam polegać na własnej sile i nie dać się zapisać do mafii lub sekty. Będę szedł prosto, niezależnie od tego, komu to będzie się podobać, a komu nie.

Doszedłem tam gdzie doszedłem, właśnie dlatego, że w naprawdę wielu sprawach nikogo nie słuchałem i robiłem wszystko po swojemu. Zamierzam dalej tak działać. Jeszcze wiele razy podejmę decyzje, które będą się bardzo wam nie podobały. Wierzę, że przyniesie to na końcu sukces.

A co do piwa. Zamierzam spotykać się z każdym ważnym politykiem, który będzie chciał się spotkać. Poszedłbym na piwo, wino czy kawę z Kaczyńskim, Tuskiem, Zandbergiem czy Czarzastym. Jeśli komuś to przeszkadza, to nic na to nie poradzę. Ja wam nie mówię, z kim możecie się spotkać a z kim nie.

Żałuję jedynie tego, że w ten sposób przykryłem bardzo dobrą rozmowę z Trzaskowskim. Lepiej by było, gdyby po Twitterze latały fragmenty, jak przyznaje się do wielu szkodliwych poglądów i planów, niż to, że piję z nim piwo. Zaskoczyła mnie skala reakcji na to piwo. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że sztab PiS zamiast grzać wypowiedzi Trzaskowskiego, zaczął przeżywać to piwo.

Jeśli ktoś po tej całej kampanii, w której oszczędzałem Nawrockiego i cały czas atakowałem Trzaskowskiego uzna, że popieram Trzaskowskiego, bo wypiłem z nim piwo, to również nic nie poradzę. Chwilę wcześniej, przez ponad 1,5 godziny, wykazywałem jak bardzo się z nim nie zgadzam, jak niby miałbym go poprzeć?

Zamierzam zakończyć ten duopol, sprawić, żeby w Polsce w końcu coś się zmieniło. Dojdę to tego celu prędzej czy później, nawet jeżeli po drodze będę musiał podejmować niepopularne decyzje.

Pogłoski o mojej śmierci są mocno przesadzone.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 25 maja 2025, 18:34

Nawrocki zabierał kanapki kolegom w szkole i siostrze (sic!) cukierki (sic!!!) :rotfl4:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”