Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2757

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 gru 2025, 10:29

Też uważam że nawet dziś większość Polaków nie ma zielonego pojęcia czym jest bandera/banderyzm. Ale tez pojawienie się takiej terminologii w powszechnym obiegu nie jest żadną rosyjską propagandą. Politycy od kilku lat wszystko co nie po drodze Ukraińców, nazywają rosyjską propagandą, a każdy kto ośmiela się skrytykować naszych wschodnich sąsiadów od razu ma przyszytą łatkę ruskiej onucy.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 170
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 27 gru 2025, 10:47

cloner pisze:
27 gru 2025, 10:29
Też uważam że nawet dziś większość Polaków nie ma zielonego pojęcia czym jest bandera/banderyzm. Ale tez pojawienie się takiej terminologii w powszechnym obiegu nie jest żadną rosyjską propagandą. Politycy od kilku lat wszystko co nie po drodze Ukraińców, nazywają rosyjską propagandą, a każdy kto ośmiela się skrytykować naszych wschodnich sąsiadów od razu ma przyszytą łatkę ruskiej onucy.
Nie mogę się zgodzić z pierwszym zdaniem, o działaniach upa wiem od dawna, o banderowcach też, a i Wołyń nie był wiedzą tajemną. Wśród moich znajomych nie ma ludzi, którzy nie wiedzą czym był/jest bandryzm, także to trzeba się mocno natrudzić, aby o tym nie słyszeć. Inna sprawa, że ten Szumlewicz to odklejony lewak, którego posty to niczym nieskrępowana głupota i czysta nienawiść. Sam fakt, że dla niego bandera może być rosyjską propagandą świadczy, że ktoś tu jest grubo popierdolony, lub za bardzo hasał na Podkarpaciu. Bardzo szkodliwy człowiek 😎

PS nie było podczas II wojny światowej większych skurwysynów niż banderowcy. To co robili Polakom to był absolutny hardcore.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 gru 2025, 10:55

Sh00t pisze:
27 gru 2025, 10:47
Nie mogę się zgodzić z pierwszym zdaniem, o działaniach upa wiem od dawna, o banderowcach też,
Po tym przestaję czytać twoje posty, niezła odklejka.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 27 gru 2025, 10:55

cloner pisze:
27 gru 2025, 10:55
Sh00t pisze:
Nie mogę się zgodzić z pierwszym zdaniem, o działaniach upa wiem od dawna, o banderowcach też,
Po tym przestaję czytać twoje posty, niezła odklejka.
Tam są drzwi, nara.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 27 gru 2025, 11:45

Nawet jeśli by się okazało, że jest to propaganda rosyjska (a wiadomo, że nie jest) to plusik za zwiększenie świadomości w sprawach historycznych wśród Polaków.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 gru 2025, 11:47

Sh00t pisze:
Nie mogę się zgodzić z pierwszym zdaniem, o działaniach upa wiem od dawna, o banderowcach też, a i Wołyń nie był wiedzą tajemną. Wśród moich znajomych nie ma ludzi, którzy nie wiedzą czym był/jest bandryzm, także to trzeba się mocno natrudzić, aby o tym nie słyszeć.
Ty i Twoi znajomi to pewnie mniej lub bardziej specyficzna bańka. Zresztą ilu o to pytałeś? Zapytaj 20 przypadkowych osób, najlepiej gdzieś poza samym wschodem kraju.

Poza tym gadanie o banderyzmie z czasów II wojny światowej w kontekście obecnej sytuacji nie ma dużego sensu i jak najbardziej służy polaryzacji społeczeństwa przeciw Ukraińcom. O historii warto wiedzieć, pamiętać i wyciągać z niej wnioski, ale żyjemy tu i teraz, w zupełnie innych okolicznościach.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 gru 2025, 12:33

Sporo osób tutaj obraca się przynajmniej częściowo w środowiskach kibicowskich/nacjonalistycznych, a tu informacja o UPA jest powszechna oraz temat poruszany jest od dawna. Ale gdybyście zapytali przed 2014, to jestem pewien, że znaczna większość spoza tych środowisk by nie miała zielonego pojęcia o czym mowa. Nawet przed 2022r. Czy jednak rosyjska propaganda miała na poznanie tego taki wpływ? W pewnym stopniu na pewno, bo trąbią o tym przy każdej okazji, a niestety wielu Polaków jest na nią bardzo podatnych. Ale i sami Ukraińcy mieli, bo od kilku lat i w mediach mainstreamu jest to popularny temat ze względu na blokowanie exhumacji. No i podczas rządów PiS popularne zaczęło być mówienie o tym podczas rocznic Zbrodni Wołyńskiej.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 27 gru 2025, 12:38

Kluchman pisze:
27 gru 2025, 11:47
Sh00t pisze:
Nie mogę się zgodzić z pierwszym zdaniem, o działaniach upa wiem od dawna, o banderowcach też, a i Wołyń nie był wiedzą tajemną. Wśród moich znajomych nie ma ludzi, którzy nie wiedzą czym był/jest bandryzm, także to trzeba się mocno natrudzić, aby o tym nie słyszeć.
Ty i Twoi znajomi to pewnie mniej lub bardziej specyficzna bańka. Zresztą ilu o to pytałeś? Zapytaj 20 przypadkowych osób, najlepiej gdzieś poza samym wschodem kraju.

Poza tym gadanie o banderyzmie z czasów II wojny światowej w kontekście obecnej sytuacji nie ma dużego sensu i jak najbardziej służy polaryzacji społeczeństwa przeciw Ukraińcom. O historii warto wiedzieć, pamiętać i wyciągać z niej wnioski, ale żyjemy tu i teraz, w zupełnie innych okolicznościach.
Jeśli ludzie nie słyszeli o upa wcześniej, to już jest dosyć smutne, bo to brak podstawowej wiedzy o historii swojego kraju. Inna sprawa, że jak najbardziej należy o tym rozmawiać, kiedy sytuacja jest taka, że bandera na Ukrainie wciąż w wielu rejonach jest bohaterem narodowym.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 27 gru 2025, 12:58

Kluchman pisze:
27 gru 2025, 11:47
Nawet jeśli ten zbrodniarz to bohater narodowy Ukraińców i budują na jego dziedzictwie swoją tożsamość?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 27 gru 2025, 13:15

Jakby za zachodnią granicą oficjalnie hołdowali wąsatemu akwareliście to też by trzeba było udawać, że nic się nie dzieje :think:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 27 gru 2025, 13:33

Większej bzdury dawno nie czytałem. Zamiast Bandery wstawcie Hitlera, zamiast UA Niemcy. Jakby to wyglądało? A jakieś matołki historyczne próbują to racjonalizować, bo UA wykrwawia rus.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 gru 2025, 13:37

Połowa ludzi nie wie kto jest premierem obecnie a wy chcecie żeby znali banderę? W środowiskach kibicowskich już naście lat temu było głośno bo były np. zbiórki na Kresy wschodnie, ale myślę że duża część społeczeństwa ma w to wyjebane.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 27 gru 2025, 13:46

Myślę, że jednoznacznym zagrożeniem dla kraju jest robienie przyjaciela z kogoś, kto uważa banderę za bohatera. Banderowcy nie tyle mordowali, oni torturowali w brutalny sposób kobiety, starców i dzieci. Życie straciło ponad 400 tysięcy Polaków w imię czystki etnicznej. Inna sprawa, że cały konflikt na linii Rosja - Ukraina eskalował po wydarzeniach w Odessie, gdzie nacjonalistyczni Ukraińcy (banderowcy) napadli na etnicznych Rosjan i wielu z nich spalili żywcem. O tym się nie mówi 😎

Wydarzenia w Odessie to 2014, nie tak dawno.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 gru 2025, 14:55

matt_ pisze:
27 gru 2025, 12:58
Nawet jeśli ten zbrodniarz to bohater narodowy Ukraińców i budują na jego dziedzictwie swoją tożsamość?
Nie jest powszechnie uważany za bohatera narodowego. Poza tym to jest mocno "polskocentryczna" perspektywa. Rozumiem ją, bo mamy prawo podkreślać doznane krzywdy, ale jak wyżej, Bandera nie ma za bardzo przełożenia na obecną sytuację.
Zygmunt-1 pisze:
27 gru 2025, 13:15
Jakby za zachodnią granicą oficjalnie hołdowali wąsatemu akwareliście to też by trzeba było udawać, że nic się nie dzieje :think:
Nie.
MazurXIII pisze:
27 gru 2025, 13:33
Większej bzdury dawno nie czytałem. Zamiast Bandery wstawcie Hitlera, zamiast UA Niemcy. Jakby to wyglądało? A jakieś matołki historyczne próbują to racjonalizować, bo UA wykrwawia rus.
Jak taki z Ciebie "niematołek" historyczny to powinieneś wiedzieć, jak bardzo nietrafne jest to porównanie - nie tylko ze względu na skalę, ale też cele i motywy działania.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 27 gru 2025, 15:20

Kluchman pisze:
27 gru 2025, 14:55
Nie jest powszechnie uważany za bohatera narodowego. Poza tym to jest mocno "polskocentryczna" perspektywa. Rozumiem ją, bo mamy prawo podkreślać doznane krzywdy, ale jak wyżej, Bandera nie ma za bardzo przełożenia na obecną sytuację.
Gdybyśmy mówili o czymś bardziej globalnym to okej, ale jeśli chodzi bezpośrednio o relacje polsko-ukraińskie to nasza perspektywa ma tu duże znaczenie. To trochę jak mówilibyśmy o relacjach Armenii i Turcji, że żądanie przyznania się do ludobójstwa Ormian w Imperium Osmańskim to "armenio/ormianocentryczność".

Bez przeszłości nie ma przyszłości, więc jeśli ta kwestia nie zostanie rozwiązana teraz to ten temat będzie się przewijał przy następnych okazjach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”