Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2758

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 27 gru 2025, 23:37

W Zaporożu zginął niejaki Denis Kapustin. Wiele mediów w naszym kraju ogłosiło to jako "tragiczne wieści z Ukrainy", a samego Kapustina opisali jako "prawicowego aktywistę, który był patriotą i odrzucił zarzut bycia neonazistą".

Jeśli ktoś chce sobie poczytać o Kapustinie i formacji, której był dowódcą to polecam. A później warto sobie przypomnieć, że to był patriota, natomiast 11 listopada w Warszawie odbywa się marsz neonazistów :whistle:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 28 gru 2025, 5:58

Tak trochę obok tematu Bandery/UPA. Jak wyglądała u Was nauka historii? Bo przykładowo ja nigdy nie miałem w szkole (na żadnym etapie) przerobionej historii po I wojnie światowej. W liceum sama I wojna światowa juz była przerobiona na paru lekcjach, skrótowo, wszyscy już zaprzatali sobie głowę maturą.
Ale też był to temat wielokrotnie poruszany w rozmowach na studiach czy później w pracy. I połowa ludzi mówiła, że w najlepszym razie miała właśnie I wojnę światową przerobioną i nic późniejszego.
I jasne, to trochę bańka - bo jednak studiowalem cybenretykę ekonomiczną, pracuję w IT, więc tutaj dominują osoby kończące LO w klasach mat-fiz, mat-inf, itp. Więc tutaj historia mogła być traktowana po macoszemu. Ale z drugiej strony to nie jest bańka licząca 40 osób (jak potencjalnie wygląda bańka @Sh00t, która banderyzm zna), ale 20% absolwentów LO. A wlasciwie potencjalnie wiecej, bo nie tylko mat-fiz/mat-inf mieli historię traktowaną po macoszemu. U mnie bio-chem też nie wyszedł poza I wojnę światową. Zarówno w moim roczniku, jak i dwa wcześniejsze.

Idąc troche dalej. Ja się zgadzam, że naście lat temu banderyzm/UPA to nie była rzecz powszechnie znana w środkowiskach innych niż te aktywnie patriotyczne. Nie chce tu użyć słowa 'nacjonalistycznych', jak to zrobił @Mr.Chris ;)
Patriotyzm buduje się na dwóch rzeczach:
- pokazywaniu jacy byliśmy zajebiści
- pokazywaniu, co musieliśmy przejść aby być tu, gdzie jesteśmy.
My - mam na myśli naród. I tutaj kwestie czystek etnicznych na taką skalę to siłą rzeczy topka najbardziej traumatycznych wydarzeń dla naszego narodu. W całej naszej historii. Bez dwóch zdań.

Z drugiej strony weźmy sobie osobę, która edukacje skonczyła na I wojnie światowej i później chce opanować późniejszą historię Polski. Jak istotna jest ta czystka etniczna na to, co się później działo z naszym krajem? Gzie to sie znajduje wśród najbardziej wpływowych wydarzeń/sytuacji/okresów na dalsze losy naszego kraju?
Przykładowo ciężko omawiać sytuację polityczną naszego kraju w latach dwudziestych poprzedniego wieku bez wspominania o zamordowaniu Narutowicza po paru dniach prezydentury.
Ciężko omawiać wprowadzenie stanu wojennego bez omawiania powstania Solidarności i jej znaczenia.
A w przypadku UPA? No właśnie. Nie umieścibym tego w Top 30 najbardziej wpływowych wydarzeń/okresów na dalsze losy kraju po 1918 roku. Więc nie ma nic dziwnego w tym, że osoba ogarniająca historię na zasadzie co się wydarzyło, z czego to wynikało i na co to wplynęło później nie będzie traktowała UPA jako kluczowego elementu naszej historii po I wojnie światowej.

Co do ruskiej propagandy w polskim necie - no jest tego mnóstwo i to niestety fakt. Sam obserwowałem to na wykopie, gdzie troche czasu spędzam. Po rozpoczęciu wojny nagle był wysyp kont spamujacych 'Upa, Wołyń, złe UE, Rosja jest prowokowana, bójcie się broni atomowej' - i to z kont, które powstały lata temu i nie miały od dawna żadnej aktywnosci. Mnóstwo z tych kont używało tych samych zdań (kopiuj-wklej), padały kalki z języka rozyjskiego, których nikt w Polsce nie używa. Padały nawet odniesienia do wojny ojczyźnianej (xD) albo były załączane screenshoty, które w nazwie pliku pokazywały godzinę z rosyjskiej/białoruskiej strefy czasowej. No tego jest niestety od cholery, to jest duża i istotna część internetu.
Ale też nie jest tak, że osoba, która wcześniej niewiele albo nawet nic nie wiedziała o UPA, a teraz wie, padła ofiarą propagandy.
Prosta analogia: jak umiera/idzie do więzienia jakiś raper o którym nic nie wiedziałem wcześniej, ale widzę to w mediach więc sobie poczytam z ciekawości na wikipedii o nim - to nie jestem przecież ofiarą raperskiej propagandy, ale zwyczajnie sprawdzam co sie dookoła mnie dzieje.
Tak samo jak ktoś się dowiedział w ostatnich 2-3 latach o UPA (albo odświeżył swoją wiedzę) to nie ma w tym automatycznie nic złego. Pod warunkiem, że nie jest bo bezrefleksyjne kopiowanie tego, co ta ruska propaganda mówi.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 gru 2025, 6:47

venomik pisze:
28 gru 2025, 5:58
Co do ruskiej propagandy w polskim necie - no jest tego mnóstwo i to niestety fakt. Sam obserwowałem to na wykopie, gdzie troche czasu spędzam
Może warto na bardziej wartościowe strony zaglądać. Zaraz mi powiesz ze pozytywne newsy też tam ludzie wrzucają, ale ja osobiście nigdy tam samemu nie zajrzałem (tylko gdy ktoś tutaj link wrzucił) i właśnie o jakiejś ruskiej propagandzie nie mógłbym nic powiedzieć, nie miałem większej styczności, jakieś głupie fanpage olewam.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 170
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 28 gru 2025, 10:28

@venomik

Tak samo tu działa też ukraińska propaganda. Wykorzystują śmierć niewinnego dziecka w celu manipulacji, że za tym mogła stać Rosja, co jest [k****] obrzydliwe, a na przykład wczoraj trąbili o "bombardowaniu" Kijowa, kiedy wiele tysięcy Ukraińców zjeżdża sobie na święta, jakby nigdy nic, a kluby nocne w Kijowie otwarte do rana. Taka Norwegia już się wkurwiła zapowiadając, że stracą oni status uchodźców. I tak powinno być już od dawna. To co się dzieje to patologia.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 gru 2025, 17:03

Sh00t pisze:
26 gru 2025, 1:42
Chyba nikt już nie pamięta skąd cały konflikt się wziął i co zrobili Ukraińcy w Odessie w 2014
Masakra w Odessie to jest 2 maja 2014 roku. Wojna rozpoczęła się pod koniec lutego gdy wojska rosyjskie przejęły władzę na Krymie. W kwietniu była już rosyjska ofensywa w Donbasie, 13 kwietnia ogłoszona została ATO. Nawiasem mówiąc, jakkolwiek makabrycznie to nie zabrzmi, ta masakra wyhamowała zapędy ruskich w Odessie.
Kluchman pisze:
27 gru 2025, 10:22
To całkiem prawdopodobna teza (że nie wiedzieli, może nawet teraz połowa nie wiedzieć).
2023 pisze:92 procent Polaków słyszało o zbrodniach, jakie miały miejsce na Wołyniu; 78 procent badanych uważa, że w związku ze zbliżającą się 80. rocznicą rzezi wołyńskiej prezydent Ukrainy powinien oficjalnie przeprosić w imieniu swojego narodu za dokonane wówczas zbrodnie na Polakach - wynika z badania CBOS.

"Odsetek Polaków, którzy słyszeli o rzezi wołyńskiej szybko rośnie – jeszcze 15 lat temu słyszała o niej nieco ponad połowa badanych (59 procent), a obecnie jest to niemal całe społeczeństwo (92 procent). Nawet jeśli aktualny wynik porównamy do tego sprzed pięciu lat, mamy do czynienia z wyraźnym, 11‑punktowym wzrostem" - podało CBOS.
Zbrodnia wołyńska jest obecnie w programie nauczania. Ten odsetek nie spadnie. Nie da się tego tematu zakopać już.
Sh00t pisze:
27 gru 2025, 9:47
Niejaki Szumlewicz twierdzi, że większość Polaków nie znała słowa banderyzm przed 2014 rokiem i mało kto wiedział kim jest bandera, a to słowo pojawiło się mocniej w 2022, co według niego jest niczym innym jak rosyjską propagandą.
Szumlewicz plecie. Na Ziemiach Zachodnich wiemy o tym od zawsze (i o Wołyniu, i o Szumlewiczu że plecie). W przestrzeni publicznej temat istnieje co najmniej od 20 lat:
Obrazek
Kluchman pisze:
27 gru 2025, 14:55
Jak taki z Ciebie "niematołek" historyczny to powinieneś wiedzieć, jak bardzo nietrafne jest to porównanie - nie tylko ze względu na skalę, ale też cele i motywy działania.
Wytłumacz skalę, cele i motywy działania banderowców w takim razie.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 28 gru 2025, 23:06

że też takie gnidy ziemia nosi...rozumiecie to? Szef Kancelarii Premiera RP (!!!) wpisuje się w narrację rus i wcześniej Hitlera, że to II RP wywołała II WŚ...w normalnym kraju ten koleś byłby sądzony za zdradę stanu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 gru 2025, 23:23

Btw ogladal ktos dzis Kamratow na Kanale Zero?

Oglądałem tyllo skróty ale widze sporo komentarzy oburzonych ze nie pokazano całego wywiadu tylko na zasadzie "pare minut panow" a potem wyjaśnienie ekspertów ew replika

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 gru 2025, 23:39

W ogóle byłem zdziwiony, że dano głos tym oszołomom, ale z dwojga złego lepiej tak, niż dać im po prostu siać swoją propagandę.

Choć takich osób w ogóle nie powinno się pokazywać publicznie, ich miejsce jest w śmietniku, nie prime timie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 gru 2025, 6:19

To sa oszołomy ale z 2 str co to za wywiad jak każda tezę gości trzeba wyjaśniać i prostować? Wolałbym sam wnioski wyciągnąć a nie miec podane na tacy bo to zakrawa na instrukcje "jak mam myslec"... slaby strzał Stano

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 29 gru 2025, 8:12

No ja też bym wolał, żeby nikt nie tłumaczył ich wywiadu, tzn. żeby nie było co tłumaczyć i nikt z nimi wywiadów nie robił.
Nie wszystkim należy się głos w przestrzeni publicznej i to jest przykład takich osób.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 gru 2025, 9:08

Przecież to patostreamy są, co chcieliście z tego wywiadu wyciągnąć? Wnioski jakieś?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 gru 2025, 9:10

A tutaj powiedzieli coś nie halo?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 gru 2025, 9:29

Trzeba zapraszać patostreamera do studia żeby dojść do wniosku że Tusk nie umie w politykę zagraniczną?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 29 gru 2025, 9:31

Boromir pisze:
29 gru 2025, 9:29
Trzeba zapraszać patostreamera do studia żeby dojść do wniosku że Tusk nie umie w politykę zagraniczną?
Wzajemne przepychanki z Nawrockim nikomu nie sluza, ot chocby ambasador w USA. Poza tym sami wypislaismy sie z koalicj chetnych wiec o czym z nami maja rozmawiac?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 gru 2025, 9:54

Boromir pisze:
29 gru 2025, 9:29
Nie. Ale w kanale zero chodzi o zarobki. A dwaj powyżej na pewno generują klikanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”