Najlepsze filmy - Strona 29

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
vieris
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vieris » 03 lut 2006, 0:04

Podam kilka filmów wartych obejżenia :lol:

CHŁOPACZKI Z SĄSIEDZTWA - Mistrzowska komedia z braćmi WAYANS w roli głównej

NEGOCJATOR- Policjant z Chicago, specjalista od pertraktacji z terrorystami, zostaje posądzony przez kolegów o to, że zdefraudował pieniądze z policyjnego funduszu emerytalnego. Podejrzewając spisek, policjant postanawia posłużyc się metodami terrorystów: porywa wysokiego funkcjonariusza z ministerstwa spraw wewnętrznych.
W rolach głównych Samuel L Jackson i Kevin Spacey

MROCZNA DZIELNICA- Orin Boyd jest policjantem-indywidualistą. Pewnego dnia przesadza jednak z brawurą czym popada w niełaskę przełożonych. Za karę zostaje przeniesiony na jeden z najgorszych posterunków policyjnych w Detroit. Tam Boyd wpada na trop olbrzymiej afery. Z policyjnych magazynów ginie 50 kg heroiny. Ślad prowadzi do jego kolegów z posterunku.

W rolach głównych DMX i Steven Seagal

Ogólnie filmy te są jednymi z lepszych w swoim gatunku polecam je oglądnąć :lol: :D
:lol:

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 03 lut 2006, 0:06

harni7 pisze:Wiesz Void istnieje coś takiego, że każdy ma swój gust!
No zgadzam się ale Void prosił Cię tylko o uzasadnienie i powiedział który film mu sie nie podoba więc nie wiem czemu masz do niego problem :?:

A o to moja lista ale ułożona bez kolejności...

:arrow: Euro Trip ( film na którym dużo się smiałem, naprawde komedia warta obejżenia i ta piosenka " Scooty dosen`t know " 8) Jak komuś sie podoba Dziewczyna z Sąsiedztwa to ten film też powinien się podobać.

:arrow: Dziewczyna z Sąsiedztwa ( Ciekawa jak na komedie fabuła i oczywiście Elishia ) Widziałem to z 5 razy już :twisted:

:arrow: Troja ( Jak dla mnie świetny film, włożono w niego sporo pracy i jak ktoś lubi filmy gdzie toczone są walki na mecze to polecam ;) Film różni się nieco od książki ale mi się podoba )

:arrow: Piła 1 ( Ten film miał tyle zwrotów że ciężko je policzyć, 2 nie widziałem jak narazie ale podobno równie dobra )

:arrow: Klątwa ( Film dla ludzi o mocnych nerwach, a ja w takich filmach gustuje więc mi się podoba )

:arrow: Jurassic park ( Jedni lubią ten film inni nie, mi się podoba. Film jest naprawde dobrze zrobiony i te efekty z dinozaurami... robią wrażenie )

Ogólnie dużo tych filmów jest a mam bardzo duże zaległości... Większość filmów mi się podoba z udziałem Samuela L. Jacksona, Toma Hanksa, Stevena Segala, Orlando Blooma, Jima Caryego i Willa Smitha.

Tak nieco z innej beczki to dla mnie najlepszym filmem na którym płakałem był Stambuł 2005 :roll:

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 03 lut 2006, 3:11

Na początek małe sprostowanie
Sorry, że wcześniej nie odpisywałem, ale Nostradamusa oglądałem :P
wazi pisze:Może tak jakieś uzasadnienia... do tych filmów, dlaczego je uważacie, za najlepsze.
Na to Harni odpowiada
harni7 pisze:EeeE tam Wazi nie ma po co pisać za co je lubimy, jak ktoś sie zna na filmach to powinien oczywście wiedzieć.Pare moich typów (...)
No OK, to załóżmy, że ja kompletnie nie znam się na filmach, ty natomiast jesteś światowej klasy krytykiem, który pisze recenzje dla Cinemy i gości co wtorek na antenie TVP2 w cyklu Kocham Kino... Proszę Cię o argumenty skłaniające do obejrzenia filmu Honey (np.)... Nie przyjmuję takiego, że dla samej J. Alby :roll:
harni7 pisze:i wiele, wiele innych. Mógłbym to dniami i nocami wymieniać ale to było pare przykłądów tylko
Czyli Tobie dużo do szczęścia nie potrzeba... Dać Ci pierwszy lepszy film i już go wrzucasz do tego tematu... Spójrz na posty moich poprzedników - każdy ma tylko kilka ulubionych filmów i w dodatku uzasadnione. Oczywiście, że można by długo wymieniać filmy, które się nam podobały, ale chodzi o NAJLEPSZE filmy :roll:
harni7 pisze:Wiesz Void istnieje coś takiego, że każdy ma swój gust! Ale widać, że ty wolisz mówić kolesiowi ...Ej oglądnij Zieloną Milę, człowieku super film... przecież może ten film mu nie pasuje co??
Z reguły tak jest, że film który mi się podoba, nie podoba się nikomu z moich znajomych... A poza tym ja niechętnie dzielę się dobrymi IMO filmami 8)
harni7 pisze:Też byś pomyślał lecz widać, że mózgu używasz tylko to pisania bezsensownych postów,
O mój mózg się nie martw, chociaż już późno i normalnie śpię o tej porze, czytanie Twoich skomplikowanych postów włączyło pełne obroty w mojej czaszce...
harni7 pisze:będę oglądał co mi sie podoba.
Ależ proszę, tylko nie wstawiaj już do tego tematu OK :?:
harni7 pisze:POZDRO dla tych którzy potrafią wykorzystać swój mózg
Dziękuję bardzo. Również pozdrawiam [']
Łukasz[ACM] pisze:No zgadzam się ale Void prosił Cię tylko o uzasadnienie i powiedział który film mu sie nie podoba więc nie wiem czemu masz do niego problem
Dzięki za pomoc :D Ale dyskusje z kolegą Harnim są IMO stratą czasu :roll:

Uffff... No to jeden wątek zakończony :wink: Idziemy dalej

Tomusmc pisze:Trylogia Władcy Pierścieni - nie czytałem ksiązki, ale filmy były znakomite co zauważył mój kumpel, który miał okazję przeczytać te hity
U mnie cała trylogia stała na półce i jakoś nie ciągnęło mnie do czytania, do czasu kiedy dowiedzialem się o dacie polskiej premiery "Drużyny Pierścienia". Wtedy pomyślałem sobie że warto by było skonfrontować film z książką. Jak zacząłem czytać na miesiąc przed tą premierą to nie mogłem się oderwać. Przeczytałem całość 1,5 raza zanim obejrzalem film, a do czasu premiery "Powrotu Króla" chyba z 6 :wink: No i rzeczywiście, zarówno książka, jak i film REWELACJA
fieldy pisze:[byłem zupełnie treźwy
Nie wierzę :shock: :P
fieldy pisze:IMHO nudny jak flaki z olejem
:naughty:
fieldy pisze:Ja tam cenię z polskich produkcji "Nic śmiesznego" - jak dla mnie - film prawie, że idealny [mam takie dziwaczne poczucie humoru]
Nie tylko Ty :P A tekst "To są i żeńskie :?:" wymiata :lol:
vieris pisze:Ogólnie filmy te są jednymi z lepszych w swoim gatunku polecam je oglądnąć
Vieris jeśli lubisz takie filmy to mogę Ci polecić Od Kołyski Aż Po Grób, też z DMX-em, ale jak na mój gust lepszy od Mrocznej Dzielnicy :wink:

No to teraz przejdźmy do właściwego tematu:
Opiszę jeden, ale za to IMHO genialny film, mój ulubiony :) A mianowicie
AMADEUSZ
Jest to filmowa biografia bodajże najwybitniejszego kompozytora wszechczasów - Wolfganga Amadeusza Mozarta - opowiedziana z perspektywy nadwornego kompozytora cesarskiego - Antonio Salieri'ego.
Stary i schorowany już Salieri w swojej opowieści powraca do momentu, kiedy poznał młodego Mozarta, którego dokonania były znane na całym świecie...
Jednak Mozart nie był geniuszem w takim znaczeniu jak to zwykle sobie wyobrażamy. Był prostakiem, hulaką, nie potrafił zachować się w towarzystwie... I to właśnie najbardziej dręczyło Salieriego - jak tak zuchwały i arogancki człowiem mógł zostać obdarzony przez Boga takim talentem... Jego zdaniem Amadeusz (to imię oznacza "wybraniec Boga" o ile dobrze pamiętam) nie zasługiwał na to i właśnie przez to u Salieriego zrodziła się nienawiść i pogarda do Mozarta. Starał się on zdobyć jego zaufanie, żeby go później pogrążyć, a potem zabić. Paradoksalnie jednak to Salieri był jedyną osobą będącą w stanie docenić geniusz Wolfganga, dla przeciętnego odbiorcy były to "zbyt wysokie progi".
Cały film jest opowieścią o nieopisanej miłości do muzyki, zazdrości i uwielbieniu... Zdjęcia są przepiękne, kostiumy również. Aktorzy fenomenalnie oddają uczucia bohaterów (szczególnie Farid Abraham w roli Salieriego - w pełni zasłużony Oscar). Reżyserem filmu jest Milos Forman, co dodatkowo świadczy na plus. Ale tak ogólnie to nie potrafię opisać tego filmu :P , po prostu trzeba obejrzeć, żeby zrozumieć o co mi chodzi. I to jedyny jak na razie film któremu jestem w stanie przyznać
OCENĘ: 10/10

Kończę już, bo ponad godzinę pisałem jednego posta :shock:
Jeśli ktoś oglądał Amadeusza to proszę o wypowiedź :wink:

Pozdro 4 All :D

Awatar użytkownika
harni7
Żenujący nabijacz :/
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: harni7 » 03 lut 2006, 17:34

Ja sie nie kłucę, tylko Void zaczął, ponieważ w temacie Opisz Poprzednika napisał, że ja sie nie znam na filmach(może nie tak dosłownie) ale coś w tym stylu.OK jestem tępy nie znam się nie filmach wogóle co ja jeszcze robie w tym temacie? Nie będę się kłucił, masz rację.

POZDRO

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 lut 2006, 17:41

harni7 pisze:Nie będę się kłucił, masz rację.
to jeszcze obiecaj, ze się kłócić nie bedziesz - i bedzie ok
harni7 pisze:Ja sie nie kłucę, tylko Void zaczął
a to drań - leć mamie się poużalać - w końcu to on zaczął :angry2:
harni7 pisze:OK jestem tępy nie znam się nie filmach
doszliśmy do pewnego konsensusu - i chyba poprzestaniemy na tym ? jak myślisz ?
Void pisze:Nie tylko Ty A tekst "To są i żeńskie " wymiata
wymiata większośc cytatów, których przytaczać nie będe bo szkoda mi czasu. Ale dobry jest motyw z powtarzaniem czasowników :D
zgasła mi fajka, mi zgasła; zrobiłeś lekcje, zrobiłeś ? etc

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 10 lut 2006, 19:27

Moje ulubione to:

Zielona Mila
Efekt motyla
Rocky(1) 8)
Eksperyment
Sposób na blondynke
Rzeka tajemnic
Za wszelką cene
Złap mnie jeśli potrafisz
O wielu swoich ulubionych filmach zapomniałem co nie znaczy że nie zapadły mi w pamięć :angry2:

Awatar użytkownika
PrOtEcToR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PrOtEcToR » 10 lut 2006, 19:59

A ja może się i na filmach nieznam jednak kocham wprost jednen film, a dokładnie Dzien Niepodległosci z Will'em Smith'em! ( pewnie wszyscy wiedza o co chodzi ) Żeby niebyło napisze coś o nim ( a raczej skopiuje ):

Cały rodzaj ludzki jest zagrożony zagładą, gdy monstrualne statki kosmiczne Obcych dosłownie zmiatają z powierzchni Ziemi największe, najgęściej zaludnione miasta na całym globie. Panika sięga zenitu. Przyszłość naszej planety zależy jedynie od brawurowej odwagi i poświęcenia dwójki gotowych na wszystko desperatów. W konfrontacji z ostatecznym zagrożeniem nikną światowe podziały i wrogość poszczególnych narodów. Wszystkie siły ducha i umysłu muszą być zmobilizowane i stanowić jedność w walce z kosmicznym najeźdźcą.

Ten film jest naprawdę super, a ogromne statki kosmiczne robia niezapomniane wrażenie!

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 10 lut 2006, 20:02

A ja ze względu na swój niezwykle młody wiek jako najlepszy film uznaje "Human Traffic" :). Polecam. Bardzo zakręcony film o bardzo zakręconych ludziach

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 28 lut 2006, 23:37

Baraka (1992)

Obrazek

Z jednej strony "Baraka" to 96-minutowy dziennik z podróży, z innej - medytacja nad naszą planetą. Reżyser Ron Fricke ["Koyaanisqatsi" [1982]] jeździł z 70 mm kamerą po całym świecie, by uwieczniać obrazy ludzi i natury. Niektóre z nich są zwyczajne, jak ruch uliczny na Manhattanie, inne - niezwykłe, jak zaćmienie słońca, jeszcze inne - pełne rozpaczy - jak widok śmieciarzy pełzających niczym kraby po wysypisku śmieci w Kalkucie.

- > polecam ! coś pięknego, dla osób, które lubią poznawać nowe kultury, spoglądać na piękne obrazy czy zdjęcia, oraz doznawać różnego rodzaju dziwacznych dźwięków wydawanych przez wszystkie zbiorowości życia istniejące na ziemi. jedna wielka podróż...

coś odnośnie premiery tego filmu co dla mnie jest conajmniej dziwne...
data premiery: 2005-06-10 (Polska) , 1992-09-15 (Świat) ( sic ! )

9/10 : )))

Awatar użytkownika
Adriano_FcI
Ja tu tylko nabijam

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adriano_FcI » 01 mar 2006, 12:08

A ja własnie sobie sciagam Epoke Lodowcową 2..:D

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 01 mar 2006, 12:11

Adriano_FcI pisze:A ja własnie sobie sciagam Epoke Lodowcową 2..:D
:olaboga: :angry:

chyba nie zrozumiałeś o co chodzi w tym temacie, pozwól, że Ci to przybliżę :
wazi pisze:Chciałbym aby w tym temacie wypowiadaliście się jakie są wasze ulubione filmy, które widzieliście i jakie najbardziej polecacie :D

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 04 mar 2006, 15:36

Infernal Affairs: Piekielna gra Wu Jian Dao (AKA Infernal Affairs / I Want to Be You / Mo gan doh / Sprawy piekielne) (2002)

Obrazek

Opowieść o dwóch bohaterach stojących po przeciwnych stronach barykady (choć nie do końca). Yan (Tony Leung) jest tajniakiem, od wielu lat rozpracowującym groźny gang, którym rządzi bezwzględny Sam. Ming (Andy Lau) to z kolei zaufany człowiek Sama, który jest jego wtyczką w policji. Dziesięć lat temu na rozkaz swego szefa wstąpił do akademii policyjnej, lecz teraz ambitny sierżant coraz bardziej chce zerwać z kryminalną przeszłością. Nie ma tu stereotypu dobry glina-zły gangster. Wprawdzie brak w filmie spektakularnych scen akcji i strzelanin w stylu bullet-ballet, ale film może sie podobać.
Jedną z ciekawostek wersji którą posiadam jest 3,5 minutowe alternatywne zakończenie.

Uważam ten film za bardzo dobry - bardzo zmyslowa sensacja, ciekawie zrealizowana i o niebanalnej historii, świetni dwaj główni bohaterowie( Toniego Leung Chiu Wai oraz Andiego Lau ), jak i (przynajmniej jak dla mnie) kobiety które im towarzyszą ( w szczegolności jezeli chodzi o urode "towarzyszek" - pani psycholog i bylej żony czy dziewczyny ? Changa. Dobrze jak dla mnie wklejony wątek pisarki żony Minga, która tak naprawde pisze o nim samym... i koncówka odpowiednio uszyta na miarę dobrego filmu

polecam 8/10

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 kwie 2006, 16:54

Jakie znacie najlepsze filmy o kibicach piłkarskich oprócz 'Football factory'? A jak nazywa się film w którym jednym z hooligans jest 'Frodo'?

PS Nie znalazłem odpowiedniego tematu do mojego pytania więc zadałęm je tu :roll:
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2006, 16:56 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 05 kwie 2006, 16:56

Lukaz pisze:A jak nazywa się film w którym jednym z hooligans jest 'Frodo'?
"Hooligans" :wink:

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 06 kwie 2006, 1:12

berik pisze:"Hooligans"
To jest jedna z nazw europejsich (chyba :roll: ) a dokładnie nazywa się to Green Street Hooligans - polecam jak najbardziej :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”