Wybory 2010 - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Swój głos oddam na

Bronisław Komorowski
25
36%
Jarosław Kaczyński
30
43%
Nie oddam głosu
14
20%
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Re: Wybory 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 11 maja 2010, 13:21

fieldy pisze:i co ? ludzie wybiorą PiS ?
Już w tym głowa Tuska żeby nie dać ciała. Platforma ma (będzie miała) wszystkie asy w rękawie. Jak nie podoła to pretensję będzie mogła mieć tylko i wyłącznie do siebie.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 11 maja 2010, 14:17

Obrazek

Macie jeszcze czas na zastanowienie się... :lol:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 11 maja 2010, 15:45

fieldy pisze:
Duch pisze:Przynajmniej skończy się czas biadolenia Platformy o tym jak to prezydent przeszkadza im w rządzeniu i wetuje najważniejsze ustawy. Będę mieli pełnie władzy, niech działają. Ja nie, to w kolejnych wyborach parlamentarnych zostaną rozliczeni.
i co ? ludzie wybiorą PiS ? bo przecież nie SLD, PSL, czy Boże chroń nas - Samoobronę.
Ludzie byc może wybiorą innych jak PO da ciała. Będzie jednak wiadome, kto spieprzył. Z drugiej strony jednak nie do końca, bo przecież mają takiego, a nie innego koalicjanta. To jest najbardziej frustrujące - nic się w tym kraju porzadnie nie zrobi jak przychodzaca ekipa rządząca nie będzie miała realnej władzy. Będzie tylko zmuszona albo poświęcać co niektóre swoje ważniejsze punkty programu(żeby dogadać się z koalicjantem), albo będzie napotykała opór ze strony prezydenta.

A Mazur dalej zaczyna. Tylko wyborcy PiS nie są manipulowani, oni wiedzą wszystko i są najjaśniejsi. Wyborcy PO to debile :lol: Biedny komuszek z pisu.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 11 maja 2010, 16:48

Ludzie byc może wybiorą innych jak PO da ciała.
Już dało ciała.I co raz więcej ludzi zauważa,że jak barany poszli głosować za pustymi obietnicami.
Biedny komuszek z pisu.
Wypraszam sobie.Ja tylko noszę moher.Nawet w lecie.Nie ma argumentów to uciekamy się do tych ad personam,co?I to jest przykład jak media robią wodę ludziom z mózgu.Takie SLD to ostoja demokracji,natomiast PiS to komuna i bolszewizm :lol: BTW - czynne prawo wyborcze masz czy tylko tak sobie pyskujesz bo mamusia kupiła neostradę?
Z drugiej strony jednak nie do końca, bo przecież mają takiego, a nie innego koalicjanta.
Naprawdę jesteś aż tak głupi czy tylko udajesz?Wszyscy dookoła winni nieudolności tych rządów tylko nie PO.PSL,PiS,Kaczyński.Zaraz się pewnie dowiem,że lata rządów PO to najlepsze lata po 1989 :rotfl: :rotfl: :rotfl: PO zachowuje się jak żul - wyprzedaje sprzęty w domu (prywatyzacja,który ruszyła z kopyta po dojściu ich do władzy - w końcu trzeba się nachapać póki cokolwiek zostało) by mieć za co pić (pokrycie i tak rekordowej dziury budżetowej),a nie myśli o tym,co będzie w następnym miesiącu (obecny dług publiczny ty,ja i wszyscy inni podatnicy będą spłacać przez następne kilkadziesiąt lat).Nie wspomnę o dogorywającej służbie zdrowia (próbował ktokolwiek zrobić sobie jakiekolwiek badania na NFZ w publicznej placówce???)czy np. o policjantach,którzy nie mają kasy na żarówki.I wszystkiemu winien Jarek,nie?System emerytalny też trzeszczy w szwach.Co oni zrobili przez te 3 lata prócz PRowskich zagrywek?Nie wprowadzili ŻADNEJ udanej reformy (np. tzw. jedno okienko paradoksalnie wydłużyło czas założenia firmy do realnie 6 tyg.Pogratulować).A ty nadal żyj w matriksie.
To jest najbardziej frustrujące - nic się w tym kraju porzadnie nie zrobi jak przychodzaca ekipa rządząca nie będzie miała realnej władzy.
Jak PiS nie miał jak ty to ujmujesz 'realnej władzy' to rozpisał przedterminowe wybory.Skoro przewaga PO w sondażach jest tak druzgocąca (mają poparcie rzędu 50-60% :haha: ) to czym ryzykują?Umocniliby tylko swoją władzę i nie musieli oglądać się na listek figowy (PSL)...chyba,że...no właśnie...

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 11 maja 2010, 17:03

Już dało ciała.I co raz więcej ludzi zauważa,że jak barany poszli głosować za pustymi obietnicami.
Jesli barany nie wiedzą co to polityka to trudno. Będą zawodzić się co kilka lat.
Nie ma argumentów to uciekamy się do tych ad personam,co?I
Że co? Zauważyłem, że Wasz obóz lubi sobie prawić takie czułości to chciałem się wpasować w ta konwencję. A zresztą jaki to atak. Od pisiaków zalatuje komuną na odległość (podpowiedź - socjal!)...
Naprawdę jesteś aż tak głupi czy tylko udajesz?
Udaję. W Twoim przypadku jednak niestety nie mamy wątpliwości.
Wszyscy dookoła winni nieudolności tych rządów tylko nie PO.PSL,PiS,Kaczyński.Zaraz się pewnie dowiem,że lata rządów PO to najlepsze lata po 1989 :rotfl: :rotfl: :rotfl: PO zachowuje się jak żul - wyprzedaje sprzęty w domu (prywatyzacja,który ruszyła z kopyta po dojściu ich do władzy - w końcu trzeba się nachapać póki cokolwiek zostało) by mieć za co pić (pokrycie dziury budżetowej),a nie myśli o tym,co będzie w następnym miesiącu (obecny dług publiczny ty,ja i wszyscy inni podatnicy będą spłacać przez następne kilkadziesiąt lat).Nie wspomnę o dogorywającej służbie zdrowia (próbował ktokolwiek zrobić sobie jakiekolwiek badania na NFZ w publicznej placówce???)czy np. o policjantach,którzy nie mają kasy na żarówki.I wszystkiemu winien Jarek,nie?System emerytalny też trzeszczy w szwach.Co oni zrobili przez te 3 lata prócz PRowskich zagrywek?Nie wprowadzili ŻADNEJ reformy.A ty nadal żyj w matriksie.
Problem jest w tym, że ja nie jestem zwolennikiem żadnej partii. Nie mówiłem o nikim konkretnym kiedy pisałem fragment, który zacytowałeś. Moim zdaniem ten ustrój jest chory i mało można w nim zrobić nie mając zdecydowanej większości. I twierdzę tak od dawna. Patrzę na to niejako z boku i potrafię z dystansem do tego całego gnoju zwanego polityką podejść.
Ty natomiast dalej pluj jadem. Ja się już nauczyłem, że wymiana zdań z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Dlatego też na tym ją zakończę. Adios.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 11 maja 2010, 17:28

prywatyzacja,który ruszyła z kopyta po dojściu ich do władzy - w końcu trzeba się nachapać póki cokolwiek zostało
i czas najwyższy! Bardzo mi się podoba, jak prywatyzacja jest traktowana przez ludzi jako unormowany prawnie sposób na okradanie państwa :lol: Najlepiej jest, jak państwo posiada ogrom kiepsko zarządzanych firm gdzie osoby decyzyjne, nie rozporządzają swoim majątkiem (brak odpowiedzialności) i nie przejmuje ich za bardzo presja rynku (najwyżej skarb państwa coś sypnie). Gdzie partia rządząca dzięki temu ma możliwość obsadzać tysiące bratanków, pasierbów, kochanek na intratnych stanowiskach po znajomości, a podatnicy muszą dorzucać się do 13 i wcześniejszych emerytur jakichś awanturujących się Górników, świecie przekonanych, że są profesją wybraną i należy im się specjalne traktowanie.
Zresztą ta szalona prywatyzacja posuwa się w takim tempie, że do XXII wieku się nie wyrobimy, i nie mówię tu o strategicznych firmach. Idea, że państwo powinno mieć jak najwięcej firm w ręku jest żywcem wyrwana z komunizmu, a ten w kwestiach ekonomicznych lotny się nie okazał.
dług publiczny ty,ja i wszyscy inni podatnicy będą spłacać przez następne kilkadziesiąt lat
bzdura. Polski Dług publiczny kształtuje się na poziomie 60% rocznego PKB (dług publiczny to zadłużenie wieloletnie) i jest to naprawdę dobry wynik. Spełniamy pod tym względem kryteria strefy euro, których nie spełnia większość jej członków. Deficyt natomiast musiał być większy, bo większość państwowych wydatków jest stała, a zyski płynne i w przypadku recesji zyski z oczywistych względów muszą być mniejsze.
Nie wspomnę o dogorywającej służbie zdrowia
a kiedy ona nie dogorywała?

W Policji natomiast jest lepiej. Choćby dlatego, że zostało kupionych sporo nowych samochodów.

Zresztą co jest takiego złego w polityce PO? Ekonomicznie wygląda to znakomicie na tle europy czy USA. W polityce zagranicznej też czepić się nie ma czego, bo jesteśmy dobrze reprezentowani w Europie (Buzek jako przewodniczący parlamentu, mamy jednego z najlepiej ocenianych komisarzy unijnych, w dodatku w dobrym dla polski resorcie, Saryusz-Wolski czy Hubner to szychy w europarlamencie, polskie inicjatywy jak partnerstwo wschodnie, energetyczne czy nasze stanowisko w kwestii limitów CO2 są wysłuchiwane i wreszcie Polska na arenie europejskiej jest konstruktywna a nie jedynie straszy Wetem). Dla mnie to są sprawy zdecydowanie najważniejsze, a jakieś głupie ustawy medialne czy czym tam żyje polska scena polityczna nie mają dla mnie większego znaczenia i nie bardzo mnie interesują.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 maja 2010, 17:33

PiS jak oddawal wladze to nie bylo dziury budzetowej sluzba zdrowia byla wprost rewelacyjna a policja miala po piec zarowek na jedna lampe i grali nimi w zbijanego bo wszystkich przestepcow juz wylapali. Niestety PO te osiagniecia partii Kaczynskiego zaprzepascila. Tym wieksze brawa dla PiS ze dzialali w czasie kryzysu a PO dostalo dar od losu w postaci rozkwitu gospodarczego.

Badzmy uczciwi i patrzmy szerzej.
Osobiscie najwieksze pretensje mam do SLD. Tak porzadzili i taki sobie wypracowali elektorat negatywny ze na tej fali mogly rozwinac skrzydla i dojsc do wladzy takie parte jak MW PiS czy Samoobrona. Kij im w dupe. Niech teraz wleka sie w ogonie slupkow sondazowych. Zasluzyli.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 11 maja 2010, 18:16

(L)oczkerson pisze: bzdura. Polski Dług publiczny kształtuje się na poziomie 60% rocznego PKB (dług publiczny to zadłużenie wieloletnie) i jest to naprawdę dobry wynik. Spełniamy pod tym względem kryteria strefy euro, których nie spełnia większość jej członków. Deficyt natomiast musiał być większy, bo większość państwowych wydatków jest stała, a zyski płynne i w przypadku recesji zyski z oczywistych względów muszą być mniejsze.

Generalnie mijasz sie z prawda. Dlug publiczny Polski ksztaltuje sie na poziomie 50%, 60% to sa kryteria strefy euro. Nie wiem co jest bzdura w stwierdzeniu Mazura, ze bedziemy splacac zaciagniety dlug przez wiele lat. Jest to przeciez prawda.
Dziura budzetowa ma tutaj takze olbrzymie znaczenie. Kazdy 1mld deficytu kosztuje nas podatnikow ponad 260mln. Wszystko trzeba splacic, a aby to zrobic trzeba pozyczyc, ze sporymi odsetkami rzecz jasna. Dodatowo dlug Polski ma fatalna strukture splacania. Z tego co pamietam rzeczywista suma wydatkow na splate dlugu to tylko 3% sposrod wydatkow przeznaczony na ten cel, pozostale 97% wydajemy na splate odsetek z tytulu dlugu.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 11 maja 2010, 18:19

(L)oczkerson pisze:i czas najwyższy! Bardzo mi się podoba, jak prywatyzacja jest traktowana przez ludzi jako unormowany prawnie sposób na okradanie państwa :lol: Najlepiej jest, jak państwo posiada ogrom kiepsko zarządzanych firm gdzie osoby decyzyjne, nie rozporządzają swoim majątkiem (brak odpowiedzialności) i nie przejmuje ich za bardzo presja rynku (najwyżej skarb państwa coś sypnie). Gdzie partia rządząca dzięki temu ma możliwość obsadzać tysiące bratanków, pasierbów, kochanek na intratnych stanowiskach po znajomości, a podatnicy muszą dorzucać się do 13 i wcześniejszych emerytur jakichś awanturujących się Górników, świecie przekonanych, że są profesją wybraną i należy im się specjalne traktowanie.
Zresztą ta szalona prywatyzacja posuwa się w takim tempie, że do XXII wieku się nie wyrobimy, i nie mówię tu o strategicznych firmach. Idea, że państwo powinno mieć jak najwięcej firm w ręku jest żywcem wyrwana z komunizmu, a ten w kwestiach ekonomicznych lotny się nie okazał.
Demagogia.Tak jakbyś nie wiedział jak w PL jest przeprowadzana prywatyzacja.Nie wspominając o próbie prywatyzacji sektora energetycznego czy prywatyzacji a'la TP (sprzedaż innemu państwowemu molochowi,ważne,że nie naszemu).Jak wygląda prywatyzacja by PO to można było się dowiedzieć m.in dzięki Sawickiej.Poza tym - jakie prawo moralne ma państwo prywatyzować COKOLWIEK,jeśli wg poprzedniego ustroju wszytko było wspólne - wypracowane przez pokolenia różnych Polaków?Kto jest tego właścicielem?Naród.A zarządzanie państwową własnością to temat na inną dyskusję.
bzdura. Polski Dług publiczny kształtuje się na poziomie 60% rocznego PKB (dług publiczny to zadłużenie wieloletnie) i jest to naprawdę dobry wynik. Spełniamy pod tym względem kryteria strefy euro, których nie spełnia większość jej członków. Deficyt natomiast musiał być większy, bo większość państwowych wydatków jest stała, a zyski płynne i w przypadku recesji zyski z oczywistych względów muszą być mniejsze.
Polski dług publiczny jest NAJWYŻSZY w historii.W styczniu 2009 roku dług skarbu państwa wynosił 583,9 mld zł, z czego zagraniczny 209,7 mld zł.A ty piszesz,że to tylko 60% i jest ok.Brawo.Wiesz co to pierwszy próg ostrożnościowy i kiedy został przekroczony?Nie?To poczytaj.Analogia - ucięło ci nogi i ręce.Ale żyjesz.Należy się cieszyć.
Deficyt natomiast musiał być większy, bo większość państwowych wydatków jest stała, a zyski płynne i w przypadku recesji zyski z oczywistych względów muszą być mniejsze.
Co ty za przeproszeniem pierd**isz?Kiedy wreszcie dojdzie do niektórych,że powiększanie deficytu to droga do nikąd,a mniejsze wpływy z podatków to głównie wina rządu?Tak ciężko obniżyć podatki by stymulować gospodarkę?Nie,lepiej podwyższyć składki zdrowotne i akcyzę na paliwo.A wpływy i tak są niższe.Paradoks.
Spełniamy pod tym względem kryteria strefy euro, których nie spełnia większość jej członków.
Z Euro to na razie jak najdalej.Dzięki temu wyśmiewanemu eurosceptyzmowi mieliśmy miękkie lądowanie jeśli chodzi o kryzys (w przeciwieństwie do krajów bałtyckich czy naszych południowych sąsiadów),a przykład Grecji pokazuje,że nie możność manipulowania stopami procentowymi lub przeprowadzenia w danym momencie dewaluacji prowadzi do bankructwa.
bo jesteśmy dobrze reprezentowani w Europie (Buzek jako przewodniczący parlamentu, mamy jednego z najlepiej ocenianych komisarzy unijnych, w dodatku w dobrym dla polski resorcie, Saryusz-Wolski czy Hubner to szychy w europarlamencie, polskie inicjatywy jak partnerstwo wschodnie, energetyczne czy nasze stanowisko w kwestii limitów CO2 są wysłuchiwane i wreszcie Polska na arenie europejskiej jest konstruktywna a nie jedynie straszy Wetem)
Przejrzyj jeszcze raz obsadę tek unijnych,porównaj do ilości obywateli w danym kraju i wyciągnij wnioski.A tak w ogóle to zorientuj się jak nasze interesy (bezpieczeństwo energetyczne) są reprezentowane na forum unijnym jeśli chodzi o gazociąg północny.Aha...to teraz widzisz,co mogą zrobić dla naszego kraju te poważane 'szychy'.Zostać poklepanymi ładnie po plecach.
W Policji natomiast jest lepiej. Choćby dlatego, że zostało kupionych sporo nowych samochodów.
:shock: :shock: :shock: Z której strony?Jakieś konkretne dane poproszę,bo u mnie na lubelszczyźnie jakiś biedny komendant już w marcu skarżył się,że mają wyczerpany budżet strukturalny.
Chlopaczek pisze:PiS jak oddawal wladze to nie bylo dziury budzetowej sluzba zdrowia byla wprost rewelacyjna a policja miala po piec zarowek na jedna lampe i grali nimi w zbijanego bo wszystkich przestepcow juz wylapali. Niestety PO te osiagniecia partii Kaczynskiego zaprzepascila. Tym wieksze brawa dla PiS ze dzialali w czasie kryzysu a PO dostalo dar od losu w postaci rozkwitu gospodarczego.
To porównaj ostatni budżet za Pis,a obecny.Porównaj zadłużenie NFZ (ludzie obecnie UMIERAJĄ,bo skur***ny nie chcą wypłacać za operację,bo przecież rak to nie choroba śmiertelna) wtedy a obecnie.Spytaj się Policjantów,czemu protestowali w grudniu 2009.
EDIT
red85 pisze:Problem jest w tym, że ja nie jestem zwolennikiem żadnej partii. Nie mówiłem o nikim konkretnym kiedy pisałem fragment, który zacytowałeś. Moim zdaniem ten ustrój jest chory i mało można w nim zrobić nie mając zdecydowanej większości. I twierdzę tak od dawna. Patrzę na to niejako z boku i potrafię z dystansem do tego całego gnoju zwanego polityką podejść.
Ty natomiast dalej pluj jadem. Ja się już nauczyłem, że wymiana zdań z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Dlatego też na tym ją zakończę. Adios.
Nie jesteś apolityczny.Zająłeś konkretne stanowisko,próbowałeś ośmieszyć oponenta w dyskusji sam 'plując jadem' i przedstawiając ZERO argumentów,a na koniec zabierasz zabawki i wmawiasz wszystkim,że jesteś bezstronny i stoisz z boku (bo pewnie nie przebywasz w kraju,jakby to był JAKIKOLWIEK argument).Brawo.Widzę,że Erystyka Schopenhauera przerobiona.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2010, 18:35 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 11 maja 2010, 18:26

(L)oczkerson pisze:
Polski Dług publiczny kształtuje się na poziomie 60% rocznego PKB (dług publiczny to zadłużenie wieloletnie) i jest to naprawdę dobry wynik. Spełniamy pod tym względem kryteria strefy euro, których nie spełnia większość jej członków.
Jesteś pewny? W pierwszym semestrze wałkowałem na swoim uniwerku Finanse Publiczne z dr Piotrowskim (naprawdę bardzo dobrze ogarnięty ekonomista) i z tego co kojarzę to nasz dług publiczny wynosi ok. 45%, a najwyższy mieliśmy w 2003 roku wtedy osiągnął 51% Generalnie istnieją 3 progi ostrożności dotyczące zadłużenia i wynoszą one 50%, 55% i 60%.

Jeszcze zarzucę pojęciem z wykładów:
DŁUG PUBLICZNY stanowią zobowiązania wynikające z zaciągniętych kredytów, pożyczek, SPN =skarbowe papiery wartościowe (bony i obligacje skarbowe), udzielone gwarancje i poręczenia oraz zobowiązania wynikające z uchwalonych gwarancji i poręczeń, których prawdopodobieństwo jest wysokie.
Dług może wynikać również z udzielonych gwarancji i poręczeń, wyroków sadowych.

Natomiast deficyt to osobna sprawa. Ogólnie deficyt jest to nadwyżka wydatków nad dochodami.
Najgorsze okresy pod względem deficytu w Polsce to I połowa lat ‘90 (1991-1994) oraz lata 2000-2004.
Deficyt sięgał wówczas od 5% do 6% PKB. Kraj w którym deficyt przekracza 3% PKB jest obejmowany przez Komisję procedurą podwyższonego deficytu, także Polska była objęta działaniami tej komisji. Wtedy minister finansów zobowiązany jest do przedstawiania co rok programu konwergencji (zbieżności) zawierającego realne działania mogące obniżyć deficyt budżetowy.

Myślę, że te kilka pojęć pomoże zrozumieć niektórym o czym Loczkerson pisał ;)

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 15 maja 2010, 9:08

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... enski.html :lol: :lol: :lol: byl dziadek, jest ojciec, w nastepnych wyborach sam rudy bedzie na zdjeciach

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 20 maja 2010, 22:43

Dzisiaj Korwina nawet w głównym wydaniu wiadomości dali. Dobrze, że nie rzucał dobitniejszymi przykładami, bo pewnie więcej by wycięto.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 20 maja 2010, 23:04

a wy jak zamierzanie głosować? macie swoich faworytów? jakieś argumenty za? walka zapewne rozegra się pomiędzy kaczyńskim a komorowskim. ja miałem głosować na pawlaka, ale już w sumie sam nie wiem czy chciałbym mieć takiego prezydenta... po za tym on i tak nie ma szans wygrać.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 21 maja 2010, 13:37

po za tym on i tak nie ma szans wygrać.
I właśnie przez takie myślenie większości idących głosować walka rozgrywa się między Kaczyńskim, a Komorowskim. Ja w pierwszej turze głosuję na JKM, co do drugiej jeszcze nie zdecydowałem.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 21 maja 2010, 17:08

NoName1989 pisze:Ja w pierwszej turze głosuję na JKM, co do drugiej jeszcze nie zdecydowałem.
jakies argumenty dlaczego akurat on?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”