Artykuły prasowe warte przeczytania - Strona 37

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Artykuły prasowe warte przeczytania

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 lip 2021, 10:43

Bo ta cała ekologia to bzdura - to jest wymuszane na konsumencie, żeby był świadomy, zero waste i inne pierdoły.
A tak naprawdę realny nacisk na to mają wyłącznie producenci - to oni powinni zmienić politykę opakowań itd.

Gdyby ekologia naprawdę była ważna, to dalej produkowalibyśmy pralki i samochody na 20 lat a nie 2....
Konsumpcja a nie ekologia :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 lip 2021, 9:18

Jak ktoś śledzi Tour de France to pewnie już wie, ale dla laików kilka słów wyjaśnienia: ogólnie pojawił się nowy Armstrong, Tadej Pogaćar robi co chce z rywalami i bije wszelkie rekordy kolarzy z czasów EPO. Francuska prasa w ogniu, nie będę tutaj wrzucał artykułów traktujących o tym (bo są po francusku, ja spędziłem kilka godzin z translatorem bo mnie to interesuje, ale Was nie będę nudził) więc wklejam starszy tekst Wilkowicza o hemoglobinie:

https://www.sport.pl/kolarstwo/7,64993, ... ardzo.html

Człowiekiem zaangażowanym w Pogaćara i Team UAE jest Mauro Gianetti, były kolarz który mało co nie wykitował podczas kariery od dopingu, potem jeszcze był związany z Saunier Duval i słynnymi doperami Ricardo Ricco i Piepoli.

Ogólnie doping w kolarstwie (i nie tylko tu) wchodzi chyba w nową erę za sprawą arabskiego hajsu. Pogaćar jeździ dla Emiratów, w czerwcu na wyścigu Dauphine Ukrainiec Mark Padun z Bahrajnu też robił rzeczy wielkie i chyba za wielkie bo gość zmiażdżył rywali do tego stopnia, że ze strachu przed wpadką nie wzięli go na Tour :D

Miejcie to na uwadze gdy przeczytacie o nowym rekordzie w maratonie, gdy w dogrywce piłkarze będą robić sprinty albo rosyjscy lekkoatleci na IO wystąpią pod anonimową flagą :(

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 19 lip 2021, 16:11

Boromir pisze:
06 lip 2021, 9:18

Miejcie to na uwadze gdy przeczytacie o nowym rekordzie w maratonie, gdy w dogrywce piłkarze będą robić sprinty albo rosyjscy lekkoatleci na IO wystąpią pod anonimową flagą :(
Chiellini był na dopingu? :(

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 lip 2021, 21:32

No coś Ty, Kielon czysty jak łza :wink:

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 26 sty 2022, 9:44

DO OSTATNIEJ KROPLI KRWI.

Pewien naukowiec z Phoenix - Arizona chciał sprawdzić tę teorię i potrzebował ochotnika, który podjąłby się ostatecznych konsekwencji. Znalazł jednego w zakładzie karnym, więźnia z celi śmierci, który miał być stracony w zakładzie karnym w St. Louis w stanie Missouri, gdzie kara śmierci wykonywana jest na krześle elektrycznym.

Zaproponował mu następujące rozwiązanie: weźmie udział w eksperymencie naukowym, w którym na jego nadgarstku zostanie zrobione małe nacięcie, tylko tyle, żeby krew kapała do końca. Miałby szansę na przeżycie, gdyby krew zakrzepła i gdyby tak się stało, zostałby uwolniony; w przeciwnym razie umarłby z powodu utraty krwi, ale umarłby śmiercią bez cierpienia i bez bólu.

Skazaniec zgodził się, bo wolał to niż śmierć na krześle elektrycznym. Skazańca umieszczono następnie na wysokim łóżku szpitalnym, unieruchamiając jego ciało. Na jego nadgarstku wykonano niewielkie nacięcie, a pod nadgarstek włożono mały aluminiowy garnuszek.

Powiedziano mu, że będzie słyszał, jak jego krew kapie do słoika. Cięcie było powierzchowne i nie sięgało tętnic ani żył, a wystarczyło, żeby poczuł, że jego nadgarstek jest rozcinany.

Nie wiedząc o tym, pod łóżkiem znajdowała się fiolka z serum z małym zaworkiem, a kiedy przeciął sobie nadgarstek, otworzyli zawór na fiolce, tak że myślał, że kapiący dźwięk to jego krew wpadająca do aluminiowej fiolki (podczas gdy tak naprawdę było to serum w fiolce).

Co 10 minut naukowiec, niewidoczny dla skazańca, zamykał nieco zawór fiolki i kapanie zwalniało. Skazaniec wierzył, że to jego krew słabnie i z czasem tracił kolor i stawał się coraz bledszy.

Kiedy naukowiec całkowicie zamknął zawór, skazaniec doznał zatrzymania akcji serca i zmarł, nie tracąc ani kropli krwi.

Naukowiec zdołał udowodnić, że umysł ludzki realizuje, co do litery, wszystko, co jest do niego wysyłane i przyjmowane przez jego gospodarza, czy to pozytywne, czy negatywne, i że jego działanie obejmuje cały organizm zarówno organicznie, jak i psychicznie.

"Kto myśli o porażce, ten już poniósł porażkę, zanim spróbował."

Planeta Tierra

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 sty 2022, 11:04

Czyli jak mój umysł uwierzy ze jestem chudy i wysportowany to ciało się takie stanie? Tak bym to widział :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 sty 2022, 11:07

Eyesmon pisze:
26 sty 2022, 11:04
Czyli jak mój umysł uwierzy ze jestem chudy i wysportowany to ciało się takie stanie? Tak bym to widział :)
To chyba tak nie działa.
Ja twierdzę, że jestem zajebisty, ale coś rzeczywistość mnie weryfikuje :haha:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 sty 2022, 11:09

cloner pisze:
26 sty 2022, 11:07
Eyesmon pisze:
26 sty 2022, 11:04
To chyba tak nie działa.
Ja twierdzę, że jestem zajebisty, ale coś rzeczywistość mnie weryfikuje :haha:
Może za mało w to wierzymy? :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 sty 2022, 11:12

O tym eksperymencie to ja czytałem że był przeprowadzany za czasów Napoleona, innym razem, że w Indiach a teraz, że niby w Arizonie :wink:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 sty 2022, 11:42

Nie wiem czy to tutaj ale JM rano mnie zaskoczył :)

https://m.joemonster.org/art/62802

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 mar 2022, 17:00

Nie znalazłem lepszego tematu. Jakbyście chcieli posłuchać ile wynosi największa liczba użyta w jakimś twierdzeniu matematycznym, a przy okazji żeby Wam się przegrzał mózg w parę minut to polecam np. to:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 14 mar 2022, 17:28

Jeśli chodzi o wielkie liczby to ja polecam film (i cały kanał) pewnego Ukraińca:

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 15 kwie 2022, 13:39

Brawo. Polski kler jak zawsze obrzydza wszystko.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 15 kwie 2022, 13:57

Jak ja nienawidzę księży. Jak ja nienawidzę kościoła. [k****] sam osobiście poznałem takich księży, że raz tylko dziwne i nieoczekiwane zdarzenie (ktoś zasłabł) dzieliło mnie od prawego sierpowego w szczękę klechy. Bo [k****] oni myślą że mogą wszystko gadać bez konsekwencji.

Ale mnie ten filmik zażenował. Co za stary pajac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”