Eurowizja (zbiorczy) - Strona 38

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 maja 2024, 22:16

Ochman potrafi śpiewać ale miał imo mega przeciętną, niewyróżniającą się niczym piosenkę. Z czymś takim się Eurowizji nie zwojuje.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 maja 2024, 22:18

Miał trochę zbyt poważną piosenkę, ale wstydu nie było i jego wyjazd nie został załatwiony pod stołem. W dodatku wygrał głosowanie widzów w preselekcjach, więc był wyborem ludu.

Ja naprawdę nie oczekuję od Polski na Eurowizji wielkich rzeczy.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 07 maja 2024, 22:20

Kilkanaście lat temu jak w Eurowizji chodziło o śpiewanie i oceniane były piosenki to myślę, że Ochman z tą piosenką byłby spokojnie w Top 3.
Teraz to najważniejsze jest szoł. Przynajmniej ja mam takie wrażenie.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 07 maja 2024, 22:22

Rok temu wszyscy propsowali tego Janna, a gość totalnie położył występ na żywo w preselekcjach. Widzowie by go wybrali, ale gdyby powtórzył to w Liverpoorze, to by pewnie poległ w półfinale.

Trudno powiedzieć, czy widzowie wybierają dobrze

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 maja 2024, 22:24

Polska jest za dużym krajem, by ustawić głosowanie widzów. Nie wybiorą najlepiej, przynajmniej wybiorą czysto. I o to mi chodzi, nie o to czy ta piosenka mi się podoba albo czy ma szanse. Tak samo nie każdy wybór wewnętrzny (Blankę też liczę jako taki, nie ma się co szczypać) musi być machloją, niestety w ostatnich latach w wykonaniu TVP wygląda to jak wygląda.

Awatar użytkownika
piotrcies

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 07 maja 2024, 23:16

Nie wejdziemy

Awatar użytkownika
piotrcies

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 07 maja 2024, 23:22

No i nie mamy finału. Wybierajcie dalej po znajomości mordercy

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 07 maja 2024, 23:27

piotrcies pisze:
07 maja 2024, 23:22
mordercy
Izrael występuje dopiero w czwartek.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 07 maja 2024, 23:37

Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 maja 2024, 23:38

A dupa znowu obróciło.

Awatar użytkownika
piotrcies

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 maja 2024, 0:13

Ja się zgadzam z mattem, że dobrze by było dać coś po polsku. Albo chociaż częściowo po polsku, żeby może coś zagraniczna publika zrozumiała, choć te teksty to tam najmniej ważne są w sumie. Więc po polsku to już daje taki inny charakter piosence, nie powtarzanie utartego schematu od lat.

+ nie wiem, czemu tak się od elementów folkowych staramy odejść. Mieliśmy dwie próby - jedna średnio udana (My Słowianie) i druga nieudana (Pali się), ale jedno mogło faktycznie nie podejść jurorom, bo powiedzmy szczerze - melodyjność Donatana i Cleo była fatalna, a Tulia miała chyba zbyt poważny i zbyt statyczny wykon - no one się tylko bujały i w sumie trochę tych ich wysokich dźwięków - nic specjalnego.

Rok temu Czeszki zrobiły po czesku i chyba po ukraińsku - to zadziałało. Z drugiej strony Słowenia wysyłała utwory po słoweńsku i ostatnio środek tabeli, wcześniej nawet nie weszli do finału, ale po prostu wysłali trochę taki mało słuchalny utwór (choć mnie obie ich propozycje przypadły do gustu). Ale znów - tu trzeba wykonać coś, co nie będzie kolejną odsłoną tego samego, tylko faktycznie coś wniesie - albo oryginalnością, albo poziomiem.

Rok temu posłaliśmy Bejbę i w sumie nawet tą charakterystyczną wymową Blanka zapadła w pamięć - to tam stało się jakimś viralem + mam wrażenie, że ten utwór nie był taki mega poważny, co też działa na plus. A tu wysłaliśmy średnią wokalistkę (dziś poprawnie, ale doły jej nie dojeżdżały + wokal był za cicho imo), taki nie wiadomo, czy poważny, czy nie, ani melodia, ani rytm niewyróżniające - no nie ma punktu zaczepienia, żeby coś osiągnąć.

Dlatego mówię - z tych dwóch faworytek wolałbym Steczkowską. Można nie cenić utworu, ale na pewno wykonanie byłoby perfekcyjne, zwłaszcza połączenie tych tańców z wokalem bez spadku jakości - to robi wrażenie - i te JAGA RAGA RE czy jak to tam leciało chrypliwym głosem - no to są drobne elementy, które dodawały smaczku - w nawet średniej piosence.

Albo popuścić wodze fantazji i wysłać tego Białorusina - było zupełnie nie na serio, ale sposób bycia, wokal, dystans - no gość od razu budzi sympatię.

A my wysyłamy najbardziej nijaką artystkę z grona faworytów, to czemu się dziwimy. Tzn. tu się nie dziwimy, ale "eksperci" się dziwią, bo ja czytałem dziś te artykuły, jaki to świetny występ zanotowała ta nasza Luna.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 08 maja 2024, 0:33

Już jakbyśmy wysłali choćby taką piosenkę, byłoby znacznie lepiej i ten wątek ukraiński dodałby nam punktów i melodia, którą możnaby łatwo zapamiętać:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 08 maja 2024, 0:34

3/4 piosenek, która leci w radiu miałaby szanse na lepszy wynik.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 maja 2024, 8:02

Dużo w tym wątku dyskusji to sobie puściłem dziś te Lunę do śniadania.

Kurde. Ona ani ładna ani śpiewać za bardzo nie potrafi. Ot taka przeciętna laska z Polski z nienachalna uroda do tego. Tam naprawdę tatuś musiał posmarować komisji. Mogliby się nie kryć i wprost napisać że tegorocznym sponsorem Eurowizja edycja polska jest Dawtona :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 maja 2024, 8:52

Zygmunt-1 pisze:
07 maja 2024, 18:14
Kompletnie nie mój klimat i nawet nie śledzę, ale kilka piosenek, które później zdarzyło się słuchać, przez te lata się pojawiło. Euphoria od Loreen była grana w wakacje, ta ostatnia piosenka też jest dość rozpoznawalna.
Bardzo popularna jest piosenka Snap od Rosa Linn (na pewno każdy kojarz z radia) która na Eurowizji 2022 zajęła jakieś odległe miejsce. Tak wiec nawet jak raz na X lat na tym konkursie pojawi się jakiś dobry utwór, to widzowie i tak go nie docenią :P

A może to najwyższa pora wystawić w Eurowizji jakiś utwór Disco-Polo ? No skoro chcecie coś z czym się można utożsamiać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”