Książki - recenzje - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Niklos
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Tom Clancy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Niklos » 29 cze 2005, 9:45

Czy ktoś z was przeczytał książke najbardziej popularnego autora thrilerow. Która z jego książek, wywarła na was największe wrażenie

Mikusinski
Grafomańskie harakiri
Lokalizacja: Tam gdzie siarkowy leży gród, tam Mielec znalazł grób.....
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mikusinski » 29 cze 2005, 9:48

Ja żadko czytam Tomka Clencego, wolę pograc w to na komórce lub na kompie :D 8)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 29 cze 2005, 15:22

Temat przenosze

Niklos
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Niklos » 30 cze 2005, 13:26

Ja obecnie czytam lekture Quo Vadis , ku mojemu książka nie jest taka nudna jak mi się wydawało , gdyż film mnie nie zbyt zaciekiewił. Jak narazie przeczytałem 150 stron. Moja ocena to 7/10. Chcę ją szybko skąńczyć i zabrać się za książki Toma Clancego. :) [/code]

Awatar użytkownika
Andreyew
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andreyew » 30 cze 2005, 14:46

Teraz w kioskach pojawila sie seria ksiazek "Mistrzowie Sensacji", jak narazie dostepne sa 4 ksiazki (kazda w cenie 9.90zł) "TOŻSAMOŚĆ BOURNE'A" i "KRUCJATA BOURNE'A" Roberta Ludluma, "ŁAWA PRZYSIĘGŁYCH" i "RAPORT PELIKANA" Johna Grishama. W najblizszym czasie zostanie wydana kolejna i otatnia czesc trylogii Ludluma "ULTIMATUM BOURNE'A". Goraco polecam.

Trylogia Ludluma 8,5\10

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Dan Brown- "Zwodniczy punkt"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 30 cze 2005, 17:18

Witam!!!

Polecam najnowszą książkę (w polsce:)) Dana Browna pt. "Zwodniczy punkt"

Więcej o książce: http://www.twojaksiazka.com.pl/x_C_I__P ... 10002.html

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mariano italiano
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mariano italiano » 30 cze 2005, 17:29

mam nadzieje, że ta książka będzie się czymś różniła od wcześniejszych, bo "kod leonarda..." i "anioły i demony" jest napisane na tym samym szkielecie... z resztą w sumie to jakoś nie urzekła mnie twórczość Pana Browna, wydaje mi się, że popularność zawdzięcza ona m,edialnemu szumowi i kontrowersyjnemu podejści do tematu kościoła, jak dla mnie to trochę mało.

Dziękuję pięknie za uwagę

Awatar użytkownika
Pawel
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 30 cze 2005, 20:37

do dyskusji o książkach zapraszam do odpowiedniego tematu
viewtopic.php?t=1454

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 30 cze 2005, 23:19

Czyta ktoś Alex Kava??? Jak to to możecie mi powiedzieć ile ksiązek do tej pory wydala ta pisarka, bo ja mam 3!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Jesus;p
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jesus;p » 07 lip 2005, 18:19

Anka pisze:Obecnie czytam książkę 'Weronika postanawia umrzeć' Paulo Coelho. Nie wiem jak Wy, ale bardzo mi się podoba... :) Macie może namiary, gdzie można kupić angielską wersję tej książki? Będę wdzięczna...
Przeczytałem ją wczoraj i jest naprawde świetna. Jak większość książek Coelho bardzo porusza i zmusza do przemyśleń. Opowiada ona o Weronice, która znudzona swoim życiem postanawia popełnić samobójstwo. Zażywa jakieś leki i traci przytomność. Budzi sie w szpitalu psychiatrycznym. Lekarz mówi jej, że leki którymi chciała się zabić na stałe uszkodziły jej serce i został jej tydzień życia.
To jak ten tydzień przeżyła musicie doczytac sami. Doskonałe zakończenie :) Serdecznie polecam wszytskim :)

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 07 lip 2005, 18:27

Taak, trzeba przyznać, że Coelho to świetny pisarz. Jego książki nie są non-stop o tym samym. Ma swój styl pisania, ale w jego powieściach nie widzę zbyt dużego podobieństwa, jeżeli chodzi o fabułę.

Ostatnio przeczytałam, a raczej umęczyłam, 'Zwodniczy punkt' Dana Browna. I się zawiodłam. Fabuła aż nadzwyczaj podobna do 'Kodu Leonarda da Vinci'. Podobne zakończenie, też facet podobny do Nauczyciela... :? Dziwi mnie to, bo przez ostatnie tygodnie/miesiące jest na szczycie listy najlepszych pisarzy śwata. A tak naprawdę się niczym nie wyróżnia. Raz mu się udał 'Kod...', i wszystkie swoje książki obecnie pisze pod kątem wyżej wymienionej powieści. Szkoda. ;)

W najbliższym zaś czasie mam dostać na imieniny 'Zahir', pióra Paulo Coelho. Nie wiem, czego mam się spodziewać. Ostatnimi czasy ta książka spotkała się z dość ostrymi słowami ze strony krytyków literackich. Czy jest aż tak 'słaba'? Zarzucają jej, że nie wyróżnia się niczym, nie różni się zbytnio od innych powieści Coelho... Co o tym sądzicie? ;)

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 lip 2005, 16:34

"Anioły i demony" hmmmm.... całkiem dobra książka, ale zależy co kto lubi ;) Mi się podobała, aczkolwiek ten niewiarygodny koniec :? "troszkę" mi nie pasował do całości 8) Książka napisana z wieloma wątkami i bardzo ciekawie... i te zagadki... hmmm...mi się podobały ;)

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 lip 2005, 16:47

Ja mogę polecić wszystkie książki Dana Browna ;-) naprawdę polubiłem jego styl pisania.... te zagadki....wiele wątków....zaskakujące zaskoczenia. Przeczytałem "Cyfrową Twierdzę", "Anioły i Demony", "Kod ...." i "Zwodniczy Punkt" i muszę powiedzieć, że książki te bardzo mi się spodobały :D Szczególnie bym polecał "Zwodniczy Punkt" i "Cyfrową Twierdzę". Ta pierwsza książka opowiada o największej udręce NASA(nic więcej nie powiem :p), a "Cyfrowa Twierdza" o superkomputezrze NSA 8) Całość bardzo fajnie się czyta, są ciekawe często zabawne dialogi szczególnie te damsko-męskie :) Za ogólną "działalność" daje Brownowi

9/10

P.S. przyczytaniu ostatniej książki Browna zacząłem się już domyślać końca :p zawsze tym "złym charakterem" jest osoba najmniej spodziewana :p

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 08 lip 2005, 18:39

bagg jest ta ksiazka lepsza od "Kod Leonarda davici..."

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 08 lip 2005, 21:45

Moim zdaniem "Anioly i Demony" sa o wiele lepsze od Kodu. W Kodzie bylo dosc duzo przegiec, sytuacji ktore na pewno nie mogly sie wydarzyc, natomiast Anioly... sa napisane dosc realistycznie, do tego dochodzi szybka akcja no i jakie zakonczenie :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”