Koncerty i Imprezy godne polecenia :D - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Basina
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Basina » 18 sty 2007, 12:25

LaRage pisze:A kimze on jest? Znajduje sie na samiusienkim dole w hierarchii muzyki techno, robi cos bardzo prostego i malo ambitnego
Można wiedzieć jakim rankingiem sie kierowałeś? To, że nie oglądasz go na Vivie pośród C-booli i innych Mbrotherów to nie znaczy ze jest slaby...
Fakt, nie ma go w czołówce rankingów podsumowujących zeszły rok, ale to wynika z braku nowych produkcji (pomijając kilka z Guiseppe Ottavianim).
Ranking ftb.pl - Marc van Linden 20 miejsce...
Publiczność go lubi, gra świetne sety i jest popularny w Polsce...

Używając zwrotu muzyka techno straciłeś jakąkolwiek wiarygodność, słowem nie wiesz - nie pisz... :roll:

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: spyrczak » 18 sty 2007, 12:33

LaRage pisze:A kimze on jest? Znajduje sie na samiusienkim dole w hierarchii muzyki techno, robi cos bardzo prostego i malo ambitnego,
TheDjList pisze: 317. Marc Van Linden - 2245 glosow
W plebiscycie "TheDjList" zajal dopiero 317 miejsce na 500 mozliwych w rankingu Top 500 Dj'ow roku 2006 ale jak wspomnial Basina jest to wynikiem braku nowych produkcji ale to nie znaczy ze jest to jakis podrzedny Dj'ek z remizy :? ja chetnie bym sie wybral na ta impreze ale wiadomo odleglosc i brak czasu (sesja) ale Tobie polecam przekonasz sie jaka jest roznica pomiedzy "techno" a trance ;) no a jak chcesz uslyszec kogos z czolowki swiatowej to zapraszam na RMI Trance Explosion do Poznania ;)

Awatar użytkownika
Basina
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Basina » 18 sty 2007, 12:41

spyrczak pisze:TheDjList napisał:

317. Marc Van Linden - 2245 glosow
Sprawdzałem ten ranking, ale poprzestałem na 200 :) Przeglądałem też DjMag, ale chyba tez go tam nie widac w czołówce.
spyrczak pisze:przekonasz sie jaka jest roznica pomiedzy "techno" a trance Wink no a jak chcesz uslyszec kogos z czolowki swiatowej to zapraszam na RMI Trance Explosion do Poznania Wink
spyrczak wybierasz sie? Nawet jesli potwierdza sie plotki o przyjezdzie Tiesto i powtórce Sensation to i tak 10. lutego prawdopodobnie event roku...
Chętnie bym zawitał, bo nie codzień "książe trance", Sander i Schulz przyjeżdża do mojego miasta, ale jak zawsze chodzi o $ :(

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: spyrczak » 18 sty 2007, 12:45

Basina pisze:spyrczak wybierasz sie?
Niee niestety nie :( raz - brak kasiwa, dwa - odleglosc, trzy - sesja :? wszystko sie nalozylo na siebie :? bardzo zaluje bo nie wiadomo kiedy bedzie znowu okazja uslyszec Markusa na zywo :( ale 8 kwietnia wybieram sie do Spodka na "Trance Connection" ;) tez zapowiada sie niezla impreza :twisted:

Awatar użytkownika
Basina
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Basina » 18 sty 2007, 12:49

spyrczak pisze:"Trance Connection" Wink tez zapowiada sie niezla impreza Twisted Evil

Mowa...Marcel Woods albo Marco V to dla mnie najwyższa rekomendacja, a oprócz nich jeszcze Tyas (w sobote w Poznaniu ;)), 4 Strings, John O'Callaghan - cudowny line-up... Ale 8. to chyba Wielkanoc??

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: spyrczak » 18 sty 2007, 12:53

Basina pisze:Ale 8. to chyba Wielkanoc??
Noo dokladnie :oops: z niedzieli na smigusa :P
Basina pisze:Mowa...Marcel Woods albo Marco V to dla mnie najwyższa rekomendacja, a oprócz nich jeszcze Tyas (w sobote w Poznaniu Wink), 4 Strings, John O'Callaghan - cudowny line-up...
noo cudowny :P tylko ja osobiscie wolalbym zamiast Marco V Cosmica :P ale jak sie nie uda to tez nie bed narzekal :P dzis wlasnie dostalem maila z ftb.pl ze bilety zostaly juz wyslane priorytetem wiec pozostaje juz tylko czekac 8)

EDIT:

Wlasnie byla u mnie przemila pani listonoszka i wreczyla mi liscik z biletem 8) odliczanie rozpoczete :twisted:

Awatar użytkownika
LaRage
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LaRage » 18 sty 2007, 16:26

Uzywajac slowa techno mialen na celu uogolnienie, bo trance po co byscie podpisali, pod rocka, hiphop, pop, metal, dance, a moze klasyke?;]

W ocenie tegoz wlasnie muzyka kieruje sie wlasnym gustem muzycznym, ktory uogolniajac sprowadza sie do techno. Nikt mi nie wmowi, ze muzyka trance jest wysublimowana, a do jej roboty trzeba bylo wlozyc nieco wiecej pasji. Nie jest to muzyka niekonwencjonalna i tyle. Jest prosta, prosta i jeszcze raz prosta. Gdybym mial jego poziom zobrazowac na przykladzie polskiego hiphopu to reprezentowalby Mezo lub Ascetoholix, gora 18L.

Ambitna muzyka to taka, ktora porusza zmysly, zmusza do myslenia. Jednakze w przypadku tego gatunku(techno, nadal uogolniam) ciezko mowic o poruszeniu umyslu, chyba, ze w wymiarze jego powyginania. Moim zdaniem trance jedynie hamuje to co w srodku sie znajduje.

Vicarious, Trentemoller, lub nawet Fisherspooner - to jest wyzszy poziom(ten pierwszy to najwyzszy:P)

Dziekuje
RMI Trance Explosion
Sam sponsor tytułowy mnie zniecheca ^^' Takie imprezy mnie rajcowaly w gimnazjum;>

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 18 sty 2007, 16:40

Techno poruszająca zmysły i zmuszająca do myślenia? Pod jakim kątem Ty chcesz oceniać tę muzykę, zastanów się. To tak jakby muzykę klasyczną oceniać pod względem wokalu :roll: Techno, trance czy progressive nie mają do nas trafiać czy zmuszać do myślenia a po prostu ma wpadać w ucho pozwalając tym samym na dobrą zabawę. Jednym to się podoba, innym nie.
LaRage pisze:Gdybym mial jego poziom zobrazowac na przykladzie polskiego hiphopu to reprezentowalby Mezo lub Ascetoholix, gora 18L.
Porównywanie techno do hip-hopu :? [...]

Awatar użytkownika
Basina
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Basina » 18 sty 2007, 18:01

LaRage pisze:Sam sponsor tytułowy mnie zniecheca ^^' Takie imprezy mnie rajcowaly w gimnazjum;>
Chętnie przeczytam co masz do RMI, bo zakładam, że jesteś z Wielkopolski i orientujesz sie, w końcu inaczej byś sie nie wypowiadał :roll:
LaRage pisze:Vicarious, Trentemoller, lub nawet Fisherspooner - to jest wyzszy poziom(ten pierwszy to najwyzszy:P)
Niech zgadnę - uogólniając techno? Szczerze powątpiewam w związki tych wykonawców z techno czy trancem. To jest tzw. muzyka alternatywna, niektóre ich kawałki podciągane są pod minimal lub electro, a to już house, wiec postaraj o lepsze porównania...
LaRage pisze:Ambitna muzyka to taka, ktora porusza zmysly, zmusza do myslenia. Jednakze w przypadku tego gatunku(techno, nadal uogolniam) ciezko mowic o poruszeniu umyslu, chyba, ze w wymiarze jego powyginania. Moim zdaniem trance jedynie hamuje to co w srodku sie znajduje.
Zazwyczaj jak sie idzie na impreze trance (bo nie wiem jak jest na imprezach techno) to nie z zamiarem kontemplacji, wyciszenia i słuchania zmysłów tylko wyszalenia sie i dobrej zabawy. Poza tym RóżA już Ci wytłumaczył...

Awatar użytkownika
LaRage
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LaRage » 18 sty 2007, 18:42

Chętnie przeczytam co masz do RMI
Z grubsza to samo, co do Van Linden'a
To jest tzw. muzyka alternatywna
Alternatywa, ale czego, lub do czego?;>
Szczerze powątpiewam w związki tych wykonawców z techno
Gałązki, jak trance
trancem
rowniez
podciągane są pod minimal
@_@
minimal lub electro, a to już house
o0' hola hola! bardziej im do techno niz do house. Poza tym to takie wyklucanie sie o to co do czego nalezy jest bardzo ryzykowne. Z Twojej wypowiedzi wynika, ze to jest house, czyli nie techno, tym bardziej trance, a slyszales o czyms takim jak techtrance, techhouse? tak samo jest z electro- electrohouse, electrotecno. Z tego wynika, ze jednak jakies jednak koneksje miedzy nimi sa, a skoro sa to w takim razie mozna by to uogolnic czyli wrzucic do jakiegos zbioru. Owszem, mozna sie o to obrazac i mowic, ze tak nie nalezy;p ale jednak MOZNA to zrobic.
wyszalenia sie i dobrej zabawy
raczej, inaczej po co na imprezy bysmy chodzili? Jednak muzyka ta docierac jakos do nas musi, okreslilem to "wyginaniem" umyslu, a nie kontemplacja czy medytacja - czemu jasno zaprzeczylem(obaj czytac ze zrozumieniem nie potraficie?)

Chodzi mi o to, ze zabawa przy trance jest bardzo prozaiczna, malo wymagajaca ode mnie, czyli nie zadawalajaca.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 18 sty 2007, 18:50

LaRage pisze:Chodzi mi o to, ze zabawa przy trance jest bardzo prozaiczna, malo wymagajaca ode mnie, czyli nie zadawalajaca
I w tym cały problem, całą sytuację oceniasz 'pod siebie'. Są gusta i guściki, jednym coś się podoba, innym nie. Na tym polega heca.
LaRage pisze:Jednak muzyka ta docierac jakos do nas musi, okreslilem to "wyginaniem" umyslu, a nie kontemplacja czy medytacja
Tego typu muzyka nie służy do medytacji, kontemplacji czy innych tego typu czynności. Przy niej mamy się bawić i swoje zadanie spełnia :]

Awatar użytkownika
Basina
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Basina » 18 sty 2007, 19:03

Nie bede juz cytowal, postaram sie w miare szybko zakonczyc tego offtopa.
1. Muzyka alternatywna zwana również nowymi brzmieniami nie jest alternatywą do niczego innego jak do ogółu muzyki, który już powstał, czymś nowym. I w tym gatunku zawiera sie bardzo wiele innowacji, czesto kompletnie odmiennych od siebie.

2. Minimal i electro to house i są to już podgatunki house'u. Techtrance czy techhouse to już bardzo abstrakcyjne odgałęzienie, których nie potrafiłbym zdefiniować. Niemniej, nie przecze ze cos takiego istnieje (może poza electrotechno), ale Trenemollera i Fisherspoonera pozostawie w minimalu i electro.

3. Czy zabawa przy trance jest wymagajaca, to juz zalezy od naszych gustów. Ja z założenia nie traktuje zabawy jako czegos co ma wymagac ode mnie, bo to ma być relax.

Widać, ze masz uraz do trance'u czy uogólniając do techno i nie ma sensu kontynuować tego OT...

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 sty 2007, 19:12

Temat to Koncerty i Imprezy godne polecenia a nie house i jego podgatunki, tak wiec polecam pewna impreze.
W sobote 20 stycznia 2006 w Olsztynie w klubie Come IN zagra zespól legenda Kult polecam wszystkim którzy beda w sobote w okolicach Olsztyna, cena biletu 30 zł(ja na pewno tam bede :P ).

Awatar użytkownika
kolo88
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kolo88 » 18 sty 2007, 19:15

LaRage pisze:Jednak muzyka ta docierac jakos do nas musi, okreslilem to "wyginaniem" umyslu, a nie kontemplacja czy medytacja - czemu jasno zaprzeczylem(obaj czytac ze zrozumieniem nie potraficie?)
Co ty kolego na imprezy chodzisz medytowac?? :roll: Nie podoba ci sie trance? To opisz nam to co ci sie podoba, daj jakies próbki. Nie komentuj. Zawsze znajdzie sie ktos kto jest najmądrzejszy i bedzie przekonywał innych o wyższosci danego gatunku muzyki - a to rzecz gustu. A o gustach sie nie rozmawia. Zobacz o czym jest ten topic, nie słuzy do komentowania tylko do podawania informacji o koncertach/imprezach. Ja wybieram sie na RMI, i wszystkim gorąco polecam tą impreze, średnio obchodzi mnie co ty o tym myslisz, tak więc daruj sobie dalsze komentarze.

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: spyrczak » 02 lut 2007, 19:03

spyrczak pisze:Ja niestety nie bylem Sad ale... bede 8 kwietnia w spodku w Katowicach na dlugo oczekiwanej imprezie trance'owej (nie liczac MayDay) Trance Connection Cool

Line-Up:

Sean Tyas

Alex MORPH

Woody van Eyden

4 Strings

John OCallaghan

Marcel Woods

Amis

Kerr

Tak wiec zapowiada sie magiczna noc z 8 na 9 kwietnia Cool malo tego Razz TUTAJ ! mozna oddawac swoje glosy w postaci komentarzy kogo sobie zyczycie jeszcze uslyszec Wink mozna wybierac sposrod takich wykonawcow jak: Marco V, Cosmic Gate, Martin Roth oraz Kai Tracid Wink co do biletow to we wtorek zostala wyprzedana pierwsza pula promocyjnych biletow w cenie 49 zł, w ciagu 1,5 godziny sprzedano 500 biletow Cool kolejna pula biletów pojawi się najprawdopodobniej w przyszły poniedziałek w cenie 59 zł Wink wiecej informacji na http://www.ftb.pl Wink In Trance We Trust Cool

Pisalem juz o tej imprezie w temacie o muzyce techno i trance ale przypomne sie gdyz pojawilo sie kilka nowych informacji ;)

No wiec tak, nastapilo kilka zmian odnosnie tej imprezy ;) na poczatek, zostal uzupelniony line-up 8) do wyzej wymienionych Dj ktorzy wystapia w Spodku dojda jeszcze Marco V oraz Cosmic Gate :bad: kto sie orientuje to wie co oznaczaja te nazwy a dla tych ktozy sie nie orientuja, Marco V – aktualny nr 2 na liscie najlepszych międzynarodowych DJ wsrod polskich klubowiczow oraz Cosmic Gate – jedna z glownych gwiazd mainstage tegorocznego Trance Energy ;)

To nie koniec zmian, w zwiazku z obecnoscia Marco V termin imprezy musial zostac przesuniety na 2 maja 2007 (8 kwietnia gra w Malezji) co po niekad tez jest dobra wiadomoscia dla tych ktozy w okresie swiatecznym nie mogli by sie zjawic w Spodku ;) In Trance We Trust 8)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”