Katastrofa prezydenckiego samolotu - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Katarstrofa prezydenckiego samolotu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 kwie 2010, 13:21

Nie widzę sensu uzewnętrzniać się co do tragedii tutaj.

Chciałem nawiązać do tego, co dużo z was pisze - jasne procedury konstytucyjne, nie zgadzam się że prawo jest przygotowane na taką sytuację.
Janio pisze:jasnych procedur konstytucyjnych regulujących następstwa takich tragicznych wydarzeń...
Prezydentem dzisiaj zostanie Komorowski, jak się dowiedziałem ma wszystkie uprawnienia zwykłego prezydenta (sam byłem przekonany, chociaż egzamin z systemu politycznego RP miałem na 4 semestrze, a jestem na 8, że nie ma wszystkich). I co zrobi dalej? Jako pełniący obowiązki powoła, na pełne kadencje Szefów NBP, prezesa IPNu? Czytałem wypowiedz jednego z konstytucjonalistów, że jego zdaniem (nie wynika to z prawa, bo prawo tego nie reguluje) najpierw należało by uzupełnić skład sejmu, gdyż zbyt ważne postacie zginęły, poprzez stratę utracił niejako część swojej legitymacji.
Jeśli prawo określało by wszystko i byłoby jasne to niepotrzebni byli by prawnicy, konstytucjonaliści, etc. Mamy procedury, ale raz nikt ich do tej pory nie zastosował, dwa te procedury tylko określają przestrzeń, to co zostanie zrealizowane w ramach tej przestrzeni to już kwestia polityków, aktualnie Komorowski (jak już przejmie formalnie władzę) ma bardzo dużo decyzji do podjęcia.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 10 kwie 2010, 13:27

Wcale się nie zdziwię, jeżeli Jarosław będzie kandydował na prezydenta a tą katastrofę wykorzysta w kampanii.
Pisałem o tym wyżej, Jarosław to specyficzny polityk, jego niestety na to stać.
. Ciekawi mnie to zresztą, czy Jarosław posunie się aż do wykorzystania śmierci rodziny przy okazji politycznych zagrywek - jest jedną z niewielu osób w polityce zdolnych do tego.
jesteśćie największymi idiotami jakim znał świat. debile, kretynie, idioci, prostacy itd. wpisujcie sobie co tutaj chcecie każda obelga do was pasuje. zmanipulowane małpki z gw i tvn24, co bredzą głupoty. [ch**] WAM W DUPE.
PiS i tak szykował się do katastrofy w najbliższych wyborach. Katastrofa dużo bardziej dotkliwa, bo namacalna, miała miejsce dziś, partię więc należy chować już teraz razem z tragicznie zmarłymi. To chyba jedyny plus tej potwornej tragedii.
pieprzysz jak zwykle. 5 lat temu Lech Kaczyński też się szykował do katastrofy przegrywając tydzień przed wyborami w sondażach z Tuskiem 60-30. W ogóle takie gdybanie w takim momencie? jestes zerem człowieku
resztek stek bzdur też szkoda komentować. tak byli skazani na zagładę na swoim stanowisku, bo [k****] banda aferałów dobrała się do władzy i teraz już przejmą ją w całości.. ja pier****

Katyń cześć druga... :cry:

wp // fieldy

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 10 kwie 2010, 13:29

Kilka głębokich wdechów + melisa Kamil.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 10 kwie 2010, 13:30

bellus pisze: Prezydentem dzisiaj zostanie Komorowski, jak się dowiedziałem ma wszystkie uprawnienia zwykłego prezydenta (sam byłem przekonany, chociaż egzamin z systemu politycznego RP miałem na 4 semestrze, a jestem na 8, że nie ma wszystkich)
Nie może skrócić kadencji Sejmu.

Na miejsce nieżyjących senatorów - będą wybory uzupełniające.
Na miejsce nieżyjących posłów - wybrani będą kandydaci z największą ilością głosów, którzy się nie dostali z odpowiednich list okręgowych.

Dziwna z prawa z tym konstytucjonalistą, o którym piszesz bo mi się wydawało, że jest to wyraźnie zawarte w Ordynacji wyborczej. Aż sobie Banaszaka ogarnę.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 10 kwie 2010, 13:39

Rano gdy zobaczyłem nagłówki w internecie, pomyślałem przez chwile że to nadmuchana bajadera.
O 11 mieliśmy jechać na mecz do Szczecina, jednak wszystkie rozgrywki w Polsce zostały odwołane.
Co ciekawe grali u nas trampkarze a sędzia przerwał po prostu mecz.

Zapewne nie uroniłbym łez dzisiaj gdyby nie wiadomość o śmierci Sebastiana Karpiniuka.
Poseł na sejm RP z Platformy Obywatelskiej, Arcy zasłużony młody człowiek w naszym mieście Kołobrzegu.
Sam miałem okazję zamienić z nim kilka zdań :cry:

Zdjęcie z uroczystości wmurowania kamienia węgielnego pod fundamenty nowo powstającego stadionu w KG który w znacznym stopniu jest jego zasługą (jak i wielu innych inwestycji w mieście)

Obrazek

Myślę że jesteśmy świadkami kolejnego historycznego wydarzenia na wagę WTC 2002 i śmierci Papierza 2005

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 kwie 2010, 13:42

Tydzień żałoby narodowej - poinformował Komorowski

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 kwie 2010, 13:43

ASOTa 450 Armina też odwołali...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 kwie 2010, 13:47

maciek_88

Czyli miałem rację nie ma takich samych uprawnień, takich właśnie mamy ekspertów w mediach. Nie ma bodaj najważniejszego uprawnienia. Jednak nie o tym teraz.
Ja doskonale wiem jak uzupełnia się brakujące miejsca w parlamencie. Moją uwagę zajęła głównie ta teza o utracie części legitymacji, tutaj trudno się nie zgodzić. Z jednej strony Szmajdziński i Jaruga - Nowacka, z drugiej Natalii - Świat, Gosiewski, Płażyński jakkolwiek nie oceniać tych polityków to straty kadrowe znaczne dla wszystkich obozów. Najmniej ucierpiała platforma. Znajomy ze studiów, który jest w sztabie Jarosa (taki poseł PO), na facebooku "zapowiada się dużo roboty". Opadnie kurz, wyschną łzy, te prawdziwe i te które istnieją tylko dlatego, że wymagają tego kamery, rozpocznie się walka. Nie mam natomiast wątpliwości, że przygotowania do walki już się rozpoczęły. Nie chodzi mi o to, że dajmy na to Kaczyński już dzwoni do Ziobry, żeby porozumieć się co do tego, kto będzie kandydował. Raczej na poziomie strategów, planistów. Tam już koła maszyny muszą się kręcić.

Porównanie do WTC jak i do śmierci Papieża jest co najmniej dziwne. Do WTC to przy całym szacunku nie porównujmy się, tam zmieniały się polityki obronne krajów, podejmowano decyzje o wojnach. Natomiast śmierć Jana Pawła II nie zmieniła tak naprawdę nic w polityce, ani światowej, ani polskiej. Zmienił się tylko król w ostatniej bodaj kościelnej monarchii elekcyjnej na świecie.
Katastrofa lotnicza z dzisiaj, jest jak bomba atomowa dla polskiej sceny politycznej, ale nie będzie miała większego znaczenia nawet dla regionu, a co dopiero dla świata.

pasza
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pasza » 10 kwie 2010, 13:48

tragedia tragedia, wiadomo, ze wszyscy teraz maja mega wspolczucie i dola.
ale co tu duzo mowic, malo kto lubil kaczynskiego, mozna powiedziec, ze wszyscy poza elektoratem pisu, prezydentem byl [ch**], i jego tragiczna smierc tego nie zmieni. bardziej ubolewalbym nad generalicja. w temacie wojska nic nie wiem, nie wiem ile znaczyli, jak byli wazni i jaki to bedzie mialo wplyw na obronnosc polski, ale po funcjach mozna sie spodziewac ze duzy. nikt nas i tak nie zaatakuje, a ludzie sa do zastapienia, w koncu tylko messiego nie da sie zastapic (watek pilkarski, wszak pilkarskie forum :mrgreen: )
szef BBN tez byl trollem politycznym, a kochanowski oszolomen. ich nie bede zalowal. nie ciesze sie z ich smierci, ale dobrze, ze nie beda uczestniczyc w zyciu publicznym :mrgreen:

pewnie pisowi wzrosnie poparcie, moze to as z rekawa jaroslawa byl hehe.

teraz wszyscy beda mieli mega dola i okazywac wspolczucie i idealizowac zmarlych. tak dziala spoleczenstwo

ale sa tez pozytywy, padlo paru ksiezy :mrgreen:

zlotowka sie pewnie oslabi, ale to dobre dla polskiej gospodarki teraz.

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 10 kwie 2010, 13:53

Bellus ale sprawa utraty legitymacji to raczej kwestia dobrych obyczajów sejmowych a nie twardych reguł prawnych, wiec to w duzej mierze od Komorowskiego zalezec bedzie czy poda sie do dymisji czy tez nie. Inna sprawa ze bez problemu zostalby wybrany marszalkiem ponownie wiec imo bylby to pusty i bezsensowny gest...

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 10 kwie 2010, 13:55

kaczy pisze:Myślę że jesteśmy świadkami kolejnego historycznego wydarzenia na wagę WTC 2002
2001 misiu.

Jest żal za to co się stało i denerwują mnie komentarze (nie mówię tu o Was) w których osoby śmieją się z "Kaczora". Fakt, idealny nie był, ale to była głowa państwa i wielu znanych i zasłużonych polityków, wojskowych, ludzi sportu i księży. Lecieli oddać hołd zmarłym i sami zginęli. Trzeba to uszanować

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 10 kwie 2010, 13:57

Do reszty posta się nie odniosę, bo jest dość... kontrowersyjny, ale tutaj o ironio:
pasza pisze:
zlotowka sie pewnie oslabi, ale to dobre dla polskiej gospodarki teraz.
NBP w ostatnich dniach podejmował właśnie celowe działania w celu świadomego osłabienia złotego poprzez m.in wykupywanie obcych walut. Miała to być celowa i wspólna polityka NBP i ministerstwa finansów.

bellus - w obecnej sytuacji politycznej to bardziej prezydenckie weto bym wskazywał jako ten główny środek prezydenta. Zwłaszcza w obecnej sytuacji politycznej w Sejmie, gdzie PO ciężko było uzbierać 3/5 głosów by je odrzucić. Ciekawe jak to teraz będzie wyglądać.

Co do pracy sztabów partyjnych, to jak najbardziej się zgadzam. Życie to niestety nie jest bajka i jedni przed kamerami płaczą a drudzy w biurach teraz zasuwają, bo wybory po dzisiejszym dniu będą wyglądać na pewno inaczej.

Janio - czemu Komorowski ma podać się do dymisji?

Prof. Banaszak, któremu o wiele bardziej ufam niż "ekspertom" z telewizji, pisze w książce, że można pozostawić mandat nieobsadzony, ale praktycznie w ogóle nie jest to stosowane, ponieważ " narusza zasady prawa wyborczego, pozbawiając wyborców reprezentacji''. Więc to nawet aż tak nie zależy od takiej sytuacji jak dzisiaj. Wyjątek to oczywiście sytuacja, gdy do końca kadencji pozostaje mniej niż ustawowy czas, ale w tym wypadku to nie ma miejsca.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 14:02 przez maciek_88, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 kwie 2010, 13:58

fieldy pisze:Tydzień żałoby narodowej - poinformował Komorowski
czyli tak jak przypuszczalem 8) ma sie ta sznute jak pisal Zaza

Pusty gest, tydzien z czarno-bialym onetem i innymi czarnymi wstazkami na portalach. W wuelu przypadkach liczy sie jakosc a nie ilosc... tendencja jak za osatnich lat

urodzin w zalobe jeszcze nie mialem, ale w sumie nie beda sie niczym roznic od tych juz odbytych

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 10 kwie 2010, 14:05

szef BBN tez byl trollem politycznym,
Oby jak najwięcej taki trollów politycznych. Człowiek który chciał umiemiścic Muzeum Katyńskie na przeciwko ambasady Rosyjskiej w Warszawie...Szacunek na zawsze!

reszty szkoda komentować. Zaiste żałosne jest że ja dostaje wp, ten typ powinien wylecieć z forum.

pasza
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pasza » 10 kwie 2010, 14:06

maciek_88 pisze:NBP w ostatnich dniach podejmował właśnie celowe działania w celu świadomego osłabienia złotego poprzez m.in wykupywanie obcych walut. Miała to być celowa i wspólna polityka NBP i ministerstwa finansów.
wiem o tym

jakby mogli przewidywac przyszlosc, to mogliby sie wstrzymac z interwencja, hehe, ale i tak kupili po tanosci te waluty, wiec wedlug mnie na dobre im wyjdzie

i nie ma co plakac. politycy to kurwy. wszyscy. zeby dostac sie do sejmu zaczyna sie z dolow partyjnych, na poczatku ma sie idealy, ale przez te cala ddrabinke kariery trzeba sie kurwic i podkladac tylek. ludzie bez sumienia, przykladow podawac nie trzeba, ktorzy maja wyjebane na spoleczenstwo i zalezy im tylko na wladzy czy pieniadzach. kyrwy i tyle

3 wp // fieldy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”