Eurowizja (zbiorczy) - Strona 46

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 maja 2024, 1:57

Chcesz to leć na front, może też ustrzelisz jakiegoś polskiego wolontariusza :)

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 12 maja 2024, 2:00

matt_ pisze:
12 maja 2024, 1:57
Chcesz to leć na front, może też ustrzelisz jakiegoś polskiego wolontariusza :)
Ja nie jestem nawet sympatykiem państwa Izrael, wręcz przeciwnie. Gdybym upubliczniał tutaj swoje poglądy na większą skalę, to byś dobrze o tym wiedział. Po prostu umiem oddzielić politykę od jakości występu na scenie. Widocznie Ciebie to przerasta.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 maja 2024, 2:01

Ale ten występ nie był dobry, a piosenka (która w oryginale miała nosić tytuł October Rain) była jawnym zagraniem politycznym.

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 12 maja 2024, 2:02

Zatem analogicznie pizdek w spódnicy nie miał dobrego występu, a wystawianie takich ludzi razem z widocznymi naokoło flagami LGBT to jawne zagranie polityczne.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 maja 2024, 2:05

Miał odrobinę ciekawszą piosenkę i nie był przy tym tubą propagandową.

Gdzie były te flagi LGBT naokoło? Na widowni?

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 12 maja 2024, 2:10

matt_ pisze:
12 maja 2024, 2:05
Gdzie były te flagi LGBT naokoło? Na widowni?
Nawet Szwajcar miał ze sobą na stanowisku swojej drużyny.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 maja 2024, 2:15

Szczerze mówiąc to już nawet przestałem zwracać uwagę na to, gdzie kto ma tęczową flagę. Myślałem, że czegoś nie zauważyłem podczas występu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 maja 2024, 10:05

Za chwilę temat Eurowizji będzie bardziej polityczny niz polityczny. Do czego to doszło :)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 12 maja 2024, 10:08

Polityka jest już obecna niestety praktycznie wszedzie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 maja 2024, 11:02

Ale ja mam myśli nasze forum :)

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 maja 2024, 11:08

Jeżeli Izrael i Ukraina dostają po 300+ punktów od widzów to ciężko nie być politycznym :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 maja 2024, 13:46

A z ciekawości (bo dawno nie oglądałem). Kiedy ost na Eurowizji wygrała muzyka? A nie facet w sukience czy z brodą ?

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 12 maja 2024, 13:48

Jak dobrze, że ja tej Eurowizji nie oglądałam :) Tak jak powiedziałam, obejrzałam do piosenki Polski i wyłączyłam. Teraz mi wyskakuje, że jakiś pajac ze Szwajcarii wygrał :lol2: Jaki festival taki zwycięzca.
I jeszcze ubolewanie, że ktoś z widowni nie mógł wnieść flagi niebinarnej :angry2: No straszne!

I nie piszcie, że jestem nietolerancyjna! Jestem tolerancyjna. Ale tolerancja też ma swoje granice! Dla mnie zostały już one przekroczone. Ale dalej promujmy takie dziwactwa. A Eurowizja sięgnęła już dna!!

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 12 maja 2024, 13:57

Rok w rok tak jest.

W tym roku wygrał Szwajcar, który co prawda miał dość queerowy styl ubierania się, a jego utwór to totalnie nie moja bajka i na pewno bym go nie umieścił w górnej połówce, ale wokalnie naprawdę był świetny i rozumiem ideę, żeby na niego postawić. Jak mówiłem - ja jestem na nie, ale to nie był wybór przez pryzmat jego ubioru.

Dla przykładu rok temu wygrała biała heteroseksualna kobieta, dwa lata temu jurorzy też postawili na utwór, który nie miał żadnych dziwnych dodatków (tylko wtedy publika poszła za Ukrainą, nie wiem, ile w tym głosów świata, a ile uchodźców z Ukrainy). Nawet ta Conchita Wurst oprócz sukienki i brody miała po prostu odpowiedni utwór. Nie idźmy w przesadę, że tu wygrywają jakieś kontrowersje rok w rok, bo takich jest w każdej edycji kilka, a żeby wygrywali - no to się nie zdarza.

Ogólnie popularne są utwory, które się wyróżniają, np. Fin sprzed roku, Chorwaci z tego roku, Maneskin itd., choć tam po prostu ekstrawagancki występ korespondował z oryginalnym utworem, więc znów - to były głosy na muzykę, nie na jakieś udziwnienia. Ba, nawet Lordi, którzy zrobili show z przebierankami lata temu, mieli po prostu dobrą piosenkę, a ich stejdżing to był po prostu dodatek. Ergo - muzyka wygrywa zawsze, choć nie zawsze się zgadzam z wyborem.

Wystarczy spojrzeć, na kogo głosują jurorzy (bo ich traktuję jako jakiś głos organizatorów, fani bywają bardziej nieprzewidywalni): Francuz z bardzo spokojną piosenką, kiedyś ten Szwajcar piszczący, szwedzkie radiówki itd. Wszystko to utwory bez udziwnień. Fani lubią większe show, więc taka Chorwacja dostała duży boost, ale znów - tam plusem były słowiańskie stroje + bardzo energiczny utwór, zwłaszcza podczas refrenu, angażujący publikę, nie jakieś lgbt wstawki.

A dla przykładu - latający z pindolem po scenie Fin - dół tabeli, jury to w ogóle chyba go nie doceniło; Brytyjczyk z najbardziej gejowym utworem w stawce - dół tabeli, bardzo przeciętny wynik jurorski + 0 od publiki.
Rok w rok niektórzy właśnie idą w taką celową kontrowersję - a to się niekoniecznie sprzedaje. W przypadku Szwajcara - owszem, on był mocno queerowy, ale akurat kontrowersji w występie nie było jako takiej, ot taki styl, ale akurat on sprzedawał muzykę, nie jakieś wodotryski.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Eurowizja (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 12 maja 2024, 13:58

Btw mam wrażenie, że najwięcej do powiedzenia na temat "dziwactw" na Eurowizji mają ci, którzy tego nie oglądają, oczywiście złapią się jednej rzeczy i wyciągają daleko idące wnioski, często odbiegające od rzeczywistości.

Polecam obejrzeć, jeśli chce się komentować.

Sorry za post pod postem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”