Kosciół - Strona 6

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 lis 2004, 13:29

1. czy prawda to bym dyskutowal

2. moze nie zrozumiales mojej wypowiedzi ona miala pokazac ze te 10 mld zlotych ktroe tam gdzies padly to jest totalna bzdura bo nawet jesli jest taki obrot KK (w co watpie) to ogromna wiekszosc tych pieniedzy jest w jakis sposob wydawana inwestowana

nie rozumiem wogle o co wy sie czepiacie KK przeicez on nie kradnie na ulicy ludzie na tace daja z wlasnej woli jak niechce chodzi do kosciola to niech nie chodzi tak jak z krytykowaniem jakiegos programu w tv jak nie chce go ogladac to przelaczam na inny a nie mecze sie go ogladac i potem gadam tu i tam jaki to on jest okropny

3. proces zdobywania majatkow przez koscioly mozna porownac do tego jak panstwa w okresie zanim gwarantowana byla wlasnosć. kosciol dostawal majatki np. od krola . to ze w okresie komunizmu zabrano majatki skonfiskowano bylo wypadkowa takiego a nie innego stosunku wladz do kosiola i wiary ogolnie, oraz bylo lamaniem praw obowiazujacych w tym czasie i daltego powstal fundusz koscielny...

4. poruszyles sluszna sprawe Polacy jako narod chca zeby papiez przylecial zeby byl w ojczyznie zeby pojsc na msze przez niego odprawiana i maja do tego pelne prawo wiec tutaj rowniez nie widze rzeczy do ktorej mozna bylo by sie przyczepic

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 09 gru 2004, 23:52

Trzeba wyciagnac temat :twisted:

Ksieza nie daja o sobie zapomniec:

Ksiadz Makulski (do niedawna kustosz Lichenia) jak powszechnie wiadomo wydawal pieniadze slane przez wiernych (na zbyteczna bazylike za 2 miliony zlotych) -a sa to niebagatelne kwoty siegajace nawet 80 tysiecy zlotych dziennie- na swojego kochanka (tak tak kochanka czyli chlopaka).
Gdy mu to udowodniono wladze kosciola chyba na otarcie lez daly mu stanowisko honorowgo kustosza i pozbawily przyjmowania pieniedzy od wiernych owieczek.Jednak Makulski tak latwo nie zrezygnowal z latwej kasy i obecnie sle po Polsce zyczenia Bozo Narodzeniowe w ktorych zapewnie za dalej zbiera datki i prosi zeby mu je przysylano a zadnego kochanka nie ma.Widac jego kochanek jest bardzo wymagajacy :lol:

Czekamy z niecierpliwoscia na papieza i dotacje dla kosciola zwiazane z jego przybyciem :)

Awatar użytkownika
Andreyew
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andreyew » 10 gru 2004, 0:37

Wlasnie miedzy innymi dlatego nie chodze do kosciola

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Re: Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 10 gru 2004, 20:44

Chlopaczek pisze: Wiec co sadzicie o tej najpopularniejszej w Polsce sekcie?
Prosze o wypowiedzi chrzescijan czy dla nich absolutnie normalne jest oddawanie czci figurkom i obrazkom co godzi w pierwsze przykazanie?
Innymi slowy czy zdajecie sobie sprawe ze klekajac przed ołtarzem w kosciele albo robiac znak krzyza przechodzac kolo kosciola popelniacie grzech balwochwalstwa?
Czy to normalne ze ludzie ida do spowiedzi i obdzieraja sie z intymnosci przed innym czlowiekiem albo ze wierza ze ksiadz czyli grzeszny czlowiek robiac czary mary nad oplatkiem jest go w stanie zamienic w cialo najwyzszego Boga?
Od razu mowie ze jestem absolutnie przeciw kosciolowi i mozecie to odebrac jako atak na ta instytucje.Jedak nie jestem przeciw wierze wiec przemyslenia czy Bog jest czy go nie ma zachowajcie dla siebie.To indywidualna sprawa kazdy moze wierzyc w co chce.
Pragne zeby dyskusja byla tylko o kosciele i sposobach w jaki ta sekta manipuluje wiernymi a oni zdaje sie tego nawet nie widza.Oczywiscie opinie broniace kosciol mile widziane Wiem ze to trudny temat ale pora zeby forum sie rozwijalo i nie bylo na wskros infantylne.
Od początku chłopaczku:
a - podstawowa wiedza socjologiczna która na szczęscie nabywam i już troszke miałem okazję liznąć ukazuje trzy podstawowe formy organizacji zbiorowosci religijnych czyli Kościół, sekta i związek kulturowy. Na podstawie tego Twoje słowa, że "kościół to sekta" są dokładnie z "nieba wzięte" i niepoparte żadnymi argumentami i jawią się jedynie jako coś co jest urojonie w Twojej głowie, całkowicie bezpodstawnie. Nie bede Ci pisał czym rózni sie Kosciół od sekty bo po prostu nie chce mi się ksiazek przepisywac a jest ich wiele, na prawde wystarczy chcieć i troszke poczytać.
b - gdzie Ty masz oddawanie czci figurkom i obrazkom w chrześcijanstwie ? Innymi słowy czy zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz i czy to w ogole ma sens ?
c - przechodząć obok kościoła to chyba się przezegnujesz a nie robisz "znak krzyza" na religie się chyba nie chodziło...
d - tak to normalne ze ludzie chodzą do spowiedzi, wg Ciebie około 1/4 lub 1/3 ludzi w Polsce jest nienormalna jeżeli chodzi do spowiedzi ? Co uważasz tutaj za "normalność"

ciekawa wypowiedz na końcu odnośnie Twojich przekonań religijnych i odnośnie Boga, czekam na odpowiedz i pozdrawiam
Baqu

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Re: Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 gru 2004, 21:37

Baqu pisze:Od początku chłopaczku:
a - podstawowa wiedza socjologiczna która na szczęscie nabywam i już troszke miałem okazję liznąć ukazuje trzy podstawowe formy organizacji zbiorowosci religijnych czyli Kościół, sekta i związek kulturowy. Na podstawie tego Twoje słowa, że "kościół to sekta" są dokładnie z "nieba wzięte" i niepoparte żadnymi argumentami i jawią się jedynie jako coś co jest urojonie w Twojej głowie, całkowicie bezpodstawnie. Nie bede Ci pisał czym rózni sie Kosciół od sekty bo po prostu nie chce mi się ksiazek przepisywac a jest ich wiele, na prawde wystarczy chcieć i troszke poczytać.
b - gdzie Ty masz oddawanie czci figurkom i obrazkom w chrześcijanstwie ? Innymi słowy czy zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz i czy to w ogole ma sens ?
c - przechodząć obok kościoła to chyba się przezegnujesz a nie robisz "znak krzyza" na religie się chyba nie chodziło...
d - tak to normalne ze ludzie chodzą do spowiedzi, wg Ciebie około 1/4 lub 1/3 ludzi w Polsce jest nienormalna jeżeli chodzi do spowiedzi ? Co uważasz tutaj za "normalność"

ciekawa wypowiedz na końcu odnośnie Twojich przekonań religijnych i odnośnie Boga, czekam na odpowiedz i pozdrawiam
Baqu
Od konca Baqu :lol:
Widze ze nie podobaja Ci sie moje spostrzezenie na temat kosciola.Twoja wola liczylem na pare wypowiedzi "rycerzy kosciola" :)
ad d:
jesli uwazasz ze normalne jest obdzieranie sie z intymnosci przed zwyklym czlowiekiem ktory niby ma wladze odpuszczania grzechow bo skonczyl seminarium i uzyskal swiecenie to Twoja sprawa.Dla mnie to jest dziwne a to ze Ci ludzie ktorzy chodza do kosciola sa nienormalni to sam juz dodales.Ja juz tutaj wspominalem ze jesli ktos prawdziwie zaluje to nie musi isc do spowiedzi bo bog jesli jest to widzi i "doceni".Jak ktos chce wyznawac grzechy przed czlowiekiem i liczyc na ich odpuszczenie to jego sprawa.
ad c:
dla mnie to jedno i to samo.Sensem tej wypowiedzi bylo ze "przezegnujesz" sie do budynku.A na religie chodzilem bo bylo strasznie zabawnie.Potem ksiedza nauczajacego mnie religii przesuneli do innej diecezji bo podobno zrobil dziecko jakiejs dziewczynie z mojego miasta.I tyle go widzialem.
ad b:
moze lepiej spytaj gdzie tego nie ma?Pielgrzymki na Jasna Gore zeby ukleknac przed obrazem Marii pomniki na czesc papieza ktore papiez sam wyswieca i sie przed nimi modli ze nie wspomne o obrazkach rozdawanych przez ksieza po koledzie do ktory z pewnosci wiele osob sie modli wieczorkiem i krzyzu ktory tez jest tylko symbolem (symbolem otoczonym przez ludzi prawie boska czcia).Moglbym przyklady mnozyc i mnozyc ale po co skoro sami chrzescijanie nie widza swojego balwochwalstwa bo nie chca go widziec.
Ale w sumie slusznie zauwazyles w biblii oddawanie czci figurkom i rzezbbom nie mialo miejsca bo byl to najciezszy grzech.Dopiero kosciol to wprowadzil -o czym tez tutaj wspomnialem wczesniej- zeby czerpac z tego zyski.To bylo genialne posuniecie i chyle czola.
ad a:
To ze nazwalem kosciol sekta to byla prowokacja.Inna sprawa ze mysle ze to sekta bo otumania ludzi interpretuje slowo boze jak im sie podoba i czerpie zyski z wiary.Ciekawe spostrzezenie ze to moje urojenie.Mowisz tak pewnie dlatego ze nie pokrywa sie to z Twoja opinia o kosciele prawda?Rownie dobrze moglbym powiedziec ze bog zbawienie i zycie wieczne to urojenie chrzescijan a msze w kosciele to spotkania schizofremikow bo modla sie do czegos czego nie ma.Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Ze szczerymi pozdrownieniam.

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 10 gru 2004, 23:52

Nie chce tutaj wchodzic w ta dyskusje, bo po prostu nie mam checi. ja jestem pos tronie Baq'a.

Mam Chlopaczek do Ciebie prosbe. Nawey jesli nie chodzisz do koscioa to napisz Bóg z duzej litery !!! Troszke szacunku !

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 gru 2004, 0:06

beckhs pisze:Nie chce tutaj wchodzic w ta dyskusje, bo po prostu nie mam checi. ja jestem pos tronie Baq'a.

Mam Chlopaczek do Ciebie prosbe. Nawey jesli nie chodzisz do koscioa to napisz Bóg z duzej litery !!! Troszke szacunku !
Dlaczego mam miec szacunek dla kogos w kogo nie wierze?Dla mnie boga nie ma wiec nie bede pisal go z duzej litery tylko dlatego ze wam sie tak podoba.Ostrzezenie mi dasz? :lol:

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 11 gru 2004, 0:19

Chlopaczek pisze:
beckhs pisze:Nie chce tutaj wchodzic w ta dyskusje, bo po prostu nie mam checi. ja jestem pos tronie Baq'a.

Dlaczego mam miec szacunek dla kogos w kogo nie wierze?Dla mnie boga nie ma wiec nie bede pisal go z duzej litery tylko dlatego ze wam sie tak podoba.Ostrzezenie mi dasz? :lol:
z szacunku dla kogos i z samej grzeczności człowieku : )

tylko dlatego ze nie lubie Milanu lub mu nie kibicuje mam pisać go z małej litery ? tak samo mógłbym pisać "chłopaczek" zamiast Chłopaczek, jednak pewna doza kultury powinna być zachowana na swego rodzaju "inteligentnym" poziomie konwersacji czy codziennej egzystencji, takie jest moje zdanie, ale to Twoj wybór, na forum mozesz nawet pisać słowo "róża" przez "u" otwarte i "rz" tylko po co ? zeby robić z siebie głupka... czy osobę nie znającą podstaw gramatyki ? nie sądzę, to jak piszesz, jakich słow uzywasz, jakich wyrażen stosujesz, charakteryzują Ciebie, apewna doza kultury świadczy tylko dobrze o Tobie, a nie źle. Mimo wszystko wybór nalezy do Ciebie, ja tylko wyrazam swoje zdanie. Na podpunkty odpowiem Ci rano bo coś mnie choroba łapie i jakoś nie mam głowy o tak późnej porze do myślenia.

pozdr,

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 11 gru 2004, 0:25

ad ad d nie widzisz w pewien sposob analogii do psychoteraeuty? Ci co chodza na leżanke tez sa nie normalni? ja osobiscie rozumiem ze rozmowa z osoba trzecią, ktora nie widzi Cie normalnie - nie spotyka Cię, nie zna Cie moze pomoc i otworzyc oczy na pewne sprawy.

ad ad c taki kościół czy też Kościół jak i wierni więc są i księża uczciwi dobrzy, pomagający potrzebujacym jak i te przykłady na które ty się powołujesz czyli Ci homoseksualiści a to ze ten czy tamten zrobił dziecko tej czy tamtej (a masz pewność ze to nie plotka?)

do tego Papieża pamietaj to jest głowa niepodległego, państwa dokładnie rzecz biorać
Watykan to teokratyczna, absolutna monarchia elekcyjna typu patrymonialnego

napisal bym wiecej, ale pozno jest

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 11 gru 2004, 15:31

Widzę ze lubisz od tyłu... ; ))
Chlopaczek pisze: "Widze ze nie podobaja Ci sie moje spostrzezenie na temat kosciola.Twoja wola liczylem na pare wypowiedzi "rycerzy kosciola"
Nie tyle nie podobaja mi się co czasami piszesz bzdury ze Kosciół to sekta, a jedno wyklucza drugie, wiec Twoja wypowiedz jest bezsensowna, oczywiscie nastepnie piszesz, że chciałes tylko zrobić prowokacje, co jednak nie zmienia faktu, iż napisałeś coś całkowicie pozbawione sensu.Ja mogę napisać ze Milan jest z Rzymu i zrobić taką prowokacje, ale po co ? Dla ludzi, którzy maja pewne pozdstawy geografii będzie to tylko durnowate stwierdzenie, takie samo jakie Ty zrobiłes w swojej "prowokazji". Jak już chcesz prowokować to rób to z głową i sensonie, poprzyj jakimiś konkretemi = faktami.
Znalazłeś tych rycerzy ? Ja się do nich bynejmniej nie zaliczam.
Chlopaczek pisze:"jesli uwazasz ze normalne jest obdzieranie sie z intymnosci przed zwyklym czlowiekiem ktory niby ma wladze odpuszczania grzechow bo skonczyl seminarium i uzyskal swiecenie to Twoja sprawa"
Co uwazasz za normalne ? Co uwazasz za obdzieranie się z intymnośći ? Czy jezeli ja rozmawiam z kumplem o dziewczynie, która wczorajszej nocy przelecialem obdzieram się z intymnosci ? Czy jezeli mowie to samo księdzu to cos zmienia ? Dlaczego niby obdzieram się z intymnosci, wytłumacz mi to bo ja Ciebie kompletnie nie rozumiem. Czy uwazasz, że ksiądz jest zwykłym człowiekiem ? Co uważasz przez zwykłego człowieka ? Przecież kazdy z nas jest na swój sposób niezwykły ze względu na kod genetyczny.
Chlopaczek pisze: "Ja juz tutaj wspominalem ze jesli ktos prawdziwie zaluje to nie musi isc do spowiedzi bo bog jesli jest to widzi i "doceni"
z tym się zgadzam.
Chlopaczek pisze:"Jak ktos chce wyznawac grzechy przed czlowiekiem i liczyc na ich odpuszczenie to jego sprawa"
jak również z tym.
Chlopaczek pisze: "dla mnie to jedno i to samo.Sensem tej wypowiedzi bylo ze "przezegnujesz" sie do budynku."
No widzisz i ja tutaj patrzę na tą sprawę inaczej, gdyż budynek to jest np super sam, a Kosciół to jest świątynia. Jezeli przechodzisz obok świątynii i jesteś wierzący to Twoim naturalnym gestem jest przezegnanie się, gdzie tu jakiś grzech ? odpowiedz mi.
Chlopaczek pisze:"moze lepiej spytaj gdzie tego nie ma?Pielgrzymki na Jasna Gore zeby ukleknac przed obrazem Marii pomniki na czesc papieza ktore papiez sam wyswieca i sie przed nimi modli ze nie wspomne o obrazkach rozdawanych przez ksieza po koledzie do ktory z pewnosci wiele osob sie modli wieczorkiem i krzyzu ktory tez jest tylko symbolem (symbolem otoczonym przez ludzi prawie boska czcia).Moglbym przyklady mnozyc i mnozyc ale po co skoro sami chrzescijanie nie widza swojego balwochwalstwa bo nie chca go widziec."
Pielgrzymka na Jasną Góre to pielgrzymka do pojednania się z Bogiem i spotkania duchowego. Ludzie idąc tam nie modlą się do obrazka ale do symboliki tego obrazka jaki on przedstawia. Typowy prosty przykład. Masz na scianie w pokoju obraz Jezusa, apostołow nie wiem krzyza, to jak założmy modliłbys sie wieczorem do Boga to modliłbys sie plecami do tego obrazu czy do niego ? Odpowiedz jest banalna, a to dlatego, że ten obraz symbolizuje coś, nie moglisz sie do obrazka a zawsze do Boga ! Jak sam napisałes "wiele osob sie modli wieczorkiem i krzyzu ktory tez jest tylko symbolem " Gdzie tutaj łamanie pierwszego przykazania ? prosze o odpowiedz.
Chlopaczek pisze:"Ale w sumie slusznie zauwazyles w biblii oddawanie czci figurkom i rzezbbom nie mialo miejsca bo byl to najciezszy grzech.Dopiero kosciol to wprowadzil -o czym tez tutaj wspomnialem wczesniej- zeby czerpac z tego zyski.To bylo genialne posuniecie i chyle czola. "
Również i moim zdaniem to bardzo rozwazne postępowanie.
Chlopaczek pisze:"Inna sprawa ze mysle ze to sekta bo otumania ludzi interpretuje slowo boze jak im sie podoba i czerpie zyski z wiary".
Jednak z punktu widzenia wielu inteligentniejszych osob od nas Kosciół to nie sekta wiec nie spierajmy się o to, gdyz moim zdaniem jest to bez sensowne. Hmm czerpie zyski z wiary ? Kościół musi sie utrzymywać jakos, czy to z datków wiernych czy poprzez sprzedarz krzyzy itp, jak sobie wyobrazasz ich egzystencje bez tego ? Poza tym nie ma nigdzie napisane ze musisz dać, jezeli nie masz nie dajesz, Kosciół nie wyzyskuje, Kosciół nie zabiera, to fakt.
Chlopaczek pisze:"Ciekawe spostrzezenie ze to moje urojenie.Mowisz tak pewnie dlatego ze nie pokrywa sie to z Twoja opinia o kosciele prawda?"
: ) nie, nie dlatego. Mowie tak ponieważ każde słowo, każde wyrażenie ma swoją dokładną wymowę, nie mozna pisać ze ryba to krowa,Polska lezy w Azji a Kościół to sekta tylko dlatego, że takie jest Twoje/ Moje spostrzeżenie. Istnieją pewne fakty, których nie da się zanegować rozumiesz ?
Chlopaczek pisze:"Rownie dobrze moglbym powiedziec ze bog zbawienie i zycie wieczne to urojenie chrzescijan a msze w kosciele to spotkania schizofremikow bo modla sie do czegos czego nie ma."
Dokładnie, i tak możesz napisać, gdyż tak uważasz i takie jest Twoje przeświadczenie i Ty tak uważasz. Mozesz nie wierzyć w Boga, oraz życie wieczne a chrześcijan nazywać schizofrenikami, takie jest Twoje prawo.

pozdr,
Ostatnio zmieniony 11 gru 2004, 15:46 przez Baqu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 11 gru 2004, 15:46

Chlopaczek pisze:Pawel krotko.Widze ze nie widziecie a raczej nie chcecie widziec pewnych rzeczy.Sprobuje jeszcze raz:

"Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych" (Dz.Ap. 17:24).

Milej zabawy w kosciele.Zabawy ktora jest sprzeczna z naukami Jezusa.
Sprzeczna ? no wybacz, ale nawet 4 letnie dziecko wie, że Bóg nie mieszka w światyniach ręką zbudowanych tylko w Niebie, jaka Ty tutaj widzisz sprzeczność ??

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 11 gru 2004, 15:49

Chlopaczek pisze: Ale najgorsze jest balwochwalstwo dlatego rzuce dwa cytaty oba z pisma swietego
"Nie będziesz czynił obrazu ani rzeźby. Nie będziesz oddawał im czci ani im służył, gdyż Bóg twój jest bogiem zapalczywym, który karze występek do trzeciego pokolenia, a nagradza zasługę do tysięcznego pokolenia" (Wj 20,4-5).
Chodzi mi głowie o pierszy cytat, gdyz on odnosi sie do Twojej wypowiedzi. Czy Ty wiesz co to znaczy błachowalstwo ? Otóż swłownik do reki i jedziemy !

bałwochwalstwo -
cześć oddawana bożkom pogańskim, bałwanom; pogaństwo

a co za tym idzie slowo to odnosi sie jedynie do pogaństwa, czyli nie do chrześcijaństwa, wiec w jak do qrwy nędzy : ) piszesz o błachowalstwie odnośnie Kościoła, przeciez jedno wyklucza drugie, a robienie krzyzy, obrazków Jezusa bla bla bla, to nie jest błachowalstwo !

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 11 gru 2004, 16:19

Baqu - wiem ze sie ooburzyłes i jestem po Twojej stornie, ale poniewaz jestem modem musze Ci dac 2 WP za uzycie słowa.. chyba sam wiesz o jakie chodzi :)

P.S.: nie pisz posta pod postem, od tego masz funkcje edytuj. To na przyszłosc

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 gru 2004, 16:21

Baqu pisze:Widzę ze lubisz od tyłu... ; ))
Na jezdzca tez jest fajnie :lol:
Baqu pisze:Nie tyle nie podobaja mi się co czasami piszesz bzdury ze Kosciół to sekta, a jedno wyklucza drugie, wiec Twoja wypowiedz jest bezsensowna, oczywiscie nastepnie piszesz, że chciałes tylko zrobić prowokacje, co jednak nie zmienia faktu, iż napisałeś coś całkowicie pozbawione sensu.Ja mogę napisać ze Milan jest z Rzymu i zrobić taką prowokacje, ale po co ? Dla ludzi, którzy maja pewne pozdstawy geografii będzie to tylko durnowate stwierdzenie, takie samo jakie Ty zrobiłes w swojej "prowokazji". Jak już chcesz prowokować to rób to z głową i sensonie, poprzyj jakimiś konkretemi = faktami.
Znalazłeś tych rycerzy ? Ja się do nich bynejmniej nie zaliczam.
Najlatwiej powiedziec ze ktos pisze bzdury a nie uargumentowac tego.Ja napisalem dlaczego uwazam kosciol za sekte.Wiec powtorze to jeszcze raz:sa nastawieni na zysk a dopiero potem na dobro wiernych, interpretuja slowo boze tak jak im sie podoba uwazajac sie za usta boga i roszcza sobie prawa do mowienia ludzia co maja robic, strasza ludzi pieklem i wiecznym potepieniem (moze teraz juz nie tak mocno bo czasy sie zmienily ale kiedys byla to praktyka nagminna), roszcza sobie prawo do ustalania co jest prawda a co nie a inne religie tepili az milo.
Jeszcze jakies fakty chcesz?Bo ja akurat zadnych faktow w zacytowanej przeze mnie Twojej wypowiedzi nie widze.
Baqu pisze:Co uwazasz za normalne ? Co uwazasz za obdzieranie się z intymnośći ? Czy jezeli ja rozmawiam z kumplem o dziewczynie, która wczorajszej nocy przelecialem obdzieram się z intymnosci ? Czy jezeli mowie to samo księdzu to cos zmienia ? Dlaczego niby obdzieram się z intymnosci, wytłumacz mi to bo ja Ciebie kompletnie nie rozumiem. Czy uwazasz, że ksiądz jest zwykłym człowiekiem ? Co uważasz przez zwykłego człowieka ? Przecież kazdy z nas jest na swój sposób niezwykły ze względu na kod genetyczny.
A wszystkim rozpowiadasz co z kim i gdzie robiles?Moze mamy inne poczucie prywatnosci i intymnosci.Jesli czlowiek wierzy prawdziwie i zaluje to bog mu odpusci winy i nie potrzebuje wspomagaczy i czlowieka zeby mu odpuszczal grzechy (chodzby dlatego ze ksiadz czesto ma wieksze winy na sumieniu i jest gorszym czlowiekiem niz ten kogo spowiada).Ksiadz jest zwyklym czlowiekiem w sensie ze jest taki jak Ty czy ja a nie jest kims nadprzyrodzonym i wybrancem Boga tylko dlatego ze dostal swiecenia.
Zreszta podam przyklad jak bylem maly i jeszcze chodzilem do spowiedzi (uwaga zdradzam tajemnice spowiedzi :lol: ) Chcialem sie wyspowiadac z tego ze widzialem moja mame bez stanika a ksiadz zaczal mnie wypytywac jak jej piersi wygladaly i co czulem jak je zobaczylem.Bez komentarza.Moze to ja mam takiego pecha ze trafiam na ksiedzy zboczencow i dzieciorobow? :lol:
Chlopaczek pisze: "dla mnie to jedno i to samo.Sensem tej wypowiedzi bylo ze "przezegnujesz" sie do budynku."
Baqu pisze:No widzisz i ja tutaj patrzę na tą sprawę inaczej, gdyż budynek to jest np super sam, a Kosciół to jest świątynia. Jezeli przechodzisz obok świątynii i jesteś wierzący to Twoim naturalnym gestem jest przezegnanie się, gdzie tu jakiś grzech ? odpowiedz mi.
Wiem ze chrzescijanie nie dopuszczaja do siebie mysli ze popelniaja balwochwalstwo.Jestes normalnym przypadkiem.Grzech tutaj polega na tym ze robisz znak krzyza przed budynkiem w ktorym wedlug biblii nie ma Boga.Rozumiesz juz?
Baqu pisze:Pielgrzymka na Jasną Góre to pielgrzymka do pojednania się z Bogiem i spotkania duchowego. Ludzie idąc tam nie modlą się do obrazka ale do symboliki tego obrazka jaki on przedstawia. Typowy prosty przykład. Masz na scianie w pokoju obraz Jezusa, apostołow nie wiem krzyza, to jak założmy modliłbys sie wieczorem do Boga to modliłbys sie plecami do tego obrazu czy do niego ? Odpowiedz jest banalna, a to dlatego, że ten obraz symbolizuje coś, nie moglisz sie do obrazka a zawsze do Boga ! Jak sam napisałes "wiele osob sie modli wieczorkiem i krzyzu ktory tez jest tylko symbolem " Gdzie tutaj łamanie pierwszego przykazania ? prosze o odpowiedz.
A gdzie Bog nakazal modlic sie do Marii?Dopiero kolo 1400 roku uchwalono dogmat o niepokalanym poczeciu Marii i od tego zaczal sie jej kult.To nie Bog go ustanowil tylko ludzie dlatego chodzenie na pielgrzymke ktora konczy sie oddawaniem czci Marii jest balwochwalstwem.Potrzebujesz symboli zeby sie modlic tak?Kiedys tego nie potrzebowali jakos.Czy ludzie sa bardziej ograniczeni niz 1800-2000 lat temu?Juz nie mozna modlic sie do Boga w duchu tylko trzeba modlic sie do obrazkow i figurek.A moze do pomnikow papieza?Pierwsze przykazanie sie klania.
Chlopaczek pisze:"Ale w sumie slusznie zauwazyles w biblii oddawanie czci figurkom i rzezbbom nie mialo miejsca bo byl to najciezszy grzech.Dopiero kosciol to wprowadzil -o czym tez tutaj wspomnialem wczesniej- zeby czerpac z tego zyski.To bylo genialne posuniecie i chyle czola. "
Baqu pisze:Również i moim zdaniem to bardzo rozwazne postępowanie.
Czyli to popierasz?Swietna postawa.
Chlopaczek pisze:"Inna sprawa ze mysle ze to sekta bo otumania ludzi interpretuje slowo boze jak im sie podoba i czerpie zyski z wiary".
Baqu pisze:Jednak z punktu widzenia wielu inteligentniejszych osob od nas Kosciół to nie sekta wiec nie spierajmy się o to, gdyz moim zdaniem jest to bez sensowne. Hmm czerpie zyski z wiary ? Kościół musi sie utrzymywać jakos, czy to z datków wiernych czy poprzez sprzedarz krzyzy itp, jak sobie wyobrazasz ich egzystencje bez tego ? Poza tym nie ma nigdzie napisane ze musisz dać, jezeli nie masz nie dajesz, Kosciół nie wyzyskuje, Kosciół nie zabiera, to fakt.
To ja Twoja spiewka.Kosciol to sekta i sie nie spieraj.Najwieksza na swiecie.Wez mnie nie rozsmieszaj z tym utrzymywaniem.Oni maja niebotyczne zyski.To nie jest tak ze kosciol ledwo wiaze koniec z koncem bo lekko stac go na budowe kosciolow za pare milionow zlotych i wykupowanie terenow pod budowe a ksieza oplywaja w luksusy i jezdza samochodami takimi ze wiernym galy wychodza -arcybiskup Wroclawia najnowszy model Audii a Rydzyk Maybach najdrozszy samochod swiata (i mowie tutaj nie o jakis ksiezy z wiosek bo tam panuje prawdziwa bieda ale o ksiezach i biskupach Wroclawskich Krakowskich itp.) Nie mow mi ze nie musisz dac bo jak chcesz ochrzcic dziecko to musisz dac jak chcesz przyjac bierzmowanie musisz dac jak chcesz wziasc slub to musisz dac i jak pochowac zmarlego i odprawic za niego msze to tez musisz dac.Obudz sie.
Baqu pisze:: ) nie, nie dlatego. Mowie tak ponieważ każde słowo, każde wyrażenie ma swoją dokładną wymowę, nie mozna pisać ze ryba to krowa,Polska lezy w Azji a Kościół to sekta tylko dlatego, że takie jest Twoje/ Moje spostrzeżenie. Istnieją pewne fakty, których nie da się zanegować rozumiesz ?
To dawaj te fakty a nie mow ze tylko sa.Twoja wypowiedz sie opiera na zasadzie-wiemy to fakty to bez sensu bo tak jest nie mozna tego podwazyc a argumentow zero.Ogolnikami mowic to kazdy moze.
Chlopaczek pisze:"Rownie dobrze moglbym powiedziec ze bog zbawienie i zycie wieczne to urojenie chrzescijan a msze w kosciele to spotkania schizofremikow bo modla sie do czegos czego nie ma."
Baqu pisze:Dokładnie, i tak możesz napisać, gdyż tak uważasz i takie jest Twoje przeświadczenie i Ty tak uważasz. Mozesz nie wierzyć w Boga, oraz życie wieczne a chrześcijan nazywać schizofrenikami, takie jest Twoje prawo.
Takie jest moje prawo i z niego korzystam.Pierwszy fakt ktory uzyles tutaj.
Wolnosc dla biednych dzieci ktore od najwczesniejszych lat nie sa wolne od wiary chrzescijanskiej a wszystko jest im wpajane.Dajcie im wybrac :lol:
Baqu pisze:pozdr,

Rowniez.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 gru 2004, 16:32

Baqu pisze:
Chlopaczek pisze: Ale najgorsze jest balwochwalstwo dlatego rzuce dwa cytaty oba z pisma swietego
"Nie będziesz czynił obrazu ani rzeźby. Nie będziesz oddawał im czci ani im służył, gdyż Bóg twój jest bogiem zapalczywym, który karze występek do trzeciego pokolenia, a nagradza zasługę do tysięcznego pokolenia" (Wj 20,4-5).
Chodzi mi głowie o pierszy cytat, gdyz on odnosi sie do Twojej wypowiedzi. Czy Ty wiesz co to znaczy błachowalstwo ? Otóż swłownik do reki i jedziemy !

bałwochwalstwo -
cześć oddawana bożkom pogańskim, bałwanom; pogaństwo

a co za tym idzie slowo to odnosi sie jedynie do pogaństwa, czyli nie do chrześcijaństwa, wiec w jak do qrwy nędzy : ) piszesz o błachowalstwie odnośnie Kościoła, przeciez jedno wyklucza drugie, a robienie krzyzy, obrazków Jezusa bla bla bla, to nie jest błachowalstwo !
No nie rozwalaj mnie.Jak sie maja slowniki do slow boga wyjasnij mi to?Co wazniejsze jest dla chrzescijanina to co mowi pismo swiete czy definicja ze slownika?Jedziesz na slowniku a ja jade na tym co bog przekazal swoim wiernym.Chyba mi nie powiesz ze modlenie sie do pomnika papieza to nie balwochwalstwo?Bo to papiez i jest glowa kosciola wiec nie jest poganski wiec mozna tak?
To moze jeszczcze jeden fragment z biblii?Nie oddam go dokladnie ale sens przekaze:
"Bo Bog twoj jest Bogiem zazdrosnym i nie bedzie dzielic sie czcia z rzezbami i obrazami.Twoj Bog chce zebys oddawam mu czesc w sercu i prawdzie"
Widze ze latwo chcesz usprawiedliwic zle postepowanie.Niezla proba.
Baqu pisze:
Chlopaczek pisze:Pawel krotko.Widze ze nie widziecie a raczej nie chcecie widziec pewnych rzeczy.Sprobuje jeszcze raz:

"Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych" (Dz.Ap. 17:24).

Milej zabawy w kosciele.Zabawy ktora jest sprzeczna z naukami Jezusa.
Sprzeczna ? no wybacz, ale nawet 4 letnie dziecko wie, że Bóg nie mieszka w światyniach ręką zbudowanych tylko w Niebie, jaka Ty tutaj widzisz sprzeczność ??
Udajesz czy na serio nie wiesz o co chodzi?Nie badz infantylny.Ogromna czesc chrzescijan ktorych zapytasz po co chodza do kosciola odpowiedza Ci ze chodza tam "do Boga".Musze Ci to wszystko tlumaczyc lopatologicznie?Myslalem ze wierzacy maja wspaniala wyobraznie.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2004, 16:40 przez Chlopaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”