Europa chyli się ku ruinie - Strona 6

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Chcesz imigrantów?

Tak
4
6%
Nie
60
91%
Nie wiem
2
3%
Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Re: Europa chyli się ku ruinie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 06 wrz 2015, 19:30

czarny samael pisze:Widzę, ze jak nie ma argumentów to czas na chamstwo i sku**ysyństwo, ale czego ja się tam mogłem spodziewać. Nie, nie broniłbym kraju i o tym pisałem.
Cieszy mnie, że potrafisz trafnie określać zachowanie swoich nowych-przyszłych pobratymców, których zamierzasz gościć pod własnym dachem.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 wrz 2015, 19:32

stany zjednoczone maja swoje niemale problemy z latynosami i ostatnie co zrobia (i na co zapewne zgodzi sie ich spoleczenstwo po 11.09 :lol2: ) to przyjma tysiace muzulmanow. zreszta ci ludzie nie chca do usa. dla nich usa=diabel i podejrzewam ze czesc z nich wolalaby dobrowolnie wrocic do ojczyzny niz dac sie wywiezc za ocean. wiec o czym ty piszesz. studiujesz politologia a czasem jebniejsz taka teorie, ze glowa mala. domagasz sie jakiejs sprawiedliwosci w stosunkach miedzynarodowych? bo za nic w swiecie nie kumam twojego toku rozumowania.

piszesz ze same liczby sa male. to wezmy ich wpuscmy wszystkich i jeszcze zapewnijmy mieszkania komunalne i prace na start... i za rok o tej porze bedzie ich u bram 10x tyle. zle dzisiaj spales czy piles juz przy niedzieli?
ubek pisze:
dawalem to wczoraj

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 06 wrz 2015, 19:45

Przepraszam. Jestem tak zaślepiony nienawiścią, że nie zauważyłem, gdy wertowałem poprzednie strony tematu.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 wrz 2015, 19:49

przeprosiny przyjete

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 wrz 2015, 20:13

ubek pisze:Cieszy mnie, że potrafisz trafnie określać zachowanie swoich nowych-przyszłych pobratymców, których zamierzasz gościć pod własnym dachem.
To przestań mi imputować takie typy zachowań, które są jednoznacznie ordynarne i obrzydliwe.
masacra pisze: domagasz sie jakiejs sprawiedliwosci w stosunkach miedzynarodowych? bo za nic w swiecie nie kumam twojego toku rozumowania.
Jest kilka poziomów o których można mówić. Postawienie sprawy jasno i podzielenie się odpowiedzialnością z innymi krajami, czy wystosowanie jakiegoś apelu to ruch w dużym sensie PRowy. Zrseztą niech USA to powiedzą, że oficjalnie odrzucają taką możliwość. To rozłożyłoby akcenty i zdecydowanie zmniejszyło odpowiedzialność Europy do danego działania. W końcu na następny dzień UE mogłaby powiedzieć, że świat zostawia ją samej sobie, choć to nie UE rozpoczęła konflikty za które ma płacić.
masacra pisze:piszesz ze same liczby sa male. to wezmy ich wpuscmy wszystkich i jeszcze zapewnijmy mieszkania komunalne i prace na start... i za rok o tej porze bedzie ich u bram 10x tyle. zle dzisiaj spales czy piles juz przy niedzieli?
Mówię, że liczby są małe bo są. I w tych wszystkich dyskusjach jest więcej paniki niż faktów. Raz - że większość tych imigrantów można odesłać, bo to nie są uchodźcy, a dwa że tych uchodźców można przyjmować na danych zasadach i po konflikcie w Syrii, odesłać tam tych niezasymilowanych. Stąd też to warunki na jakich ich przyjmiemy są ważniejsze od tego, czy to będzie jak się mówi 160k uchodźców (imigrantów jest znacznie więcej), czy 320k.

Kolejną kwestia jest to, że trzeba zacząć zabezpieczać drogę morską od strony Libii i zacząć prowadzić realne rozmowy w tej sprawie z Turcją i Serbią. Mnóstwo ścieku i hurra-optymizmu jest w necie, a czy zaczęto wywierać presję by w końcu Europa zdecydowała się na interwencję wojskową w Libii? Czy zaczęto wymuszać na Turcji zwiększenie kontroli swoich wód przybrzeżnych i zaoferowano im pomoc w tym względzie? Czy podjęto podobne rozmowy z Iranem, skoro ten kraj teraz ma się otwierać na świat? Czy zaczęto wymuszać podobne działanie na Saudach? To są realne kwestie i sposoby rozwiązania problemu, a nie to czy teraz przyjedzie do 500 milionowego bytu 50 tysięcy więcej ludzi czy mniej.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 06 wrz 2015, 20:47

Nawet ja mam pewne limity. Ignored.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 wrz 2015, 21:13

czarny samael pisze:Zrseztą niech USA to powiedzą, że oficjalnie odrzucają taką możliwość.
ze co ma powiedziec? ze nie przyjmie imigrantow, ktorzy nie chca jechac do usa? naprawde... samael twa madrosc wyprzedza twoje lata
czarny samael pisze:bo to nie są uchodźcy, a dwa że tych uchodźców można przyjmować na danych zasadach i po konflikcie w Syrii, odesłać tam tych niezasymilowanych.
gdyby chceli odsylac niezasymilowanych imigrantow to musielby wywalic polowe muzulmanow z uk i 3/4 z francji. pisze o tych, ktorzy juz teraz sa. ci ludzie nie ida tu by sie wtapiac w spoleczenstwa europejskie tylko po to by, w nietak dalekiej znowu przyszlosci, zaprowadzic tu swoje porzadki. oni doskonale zdaja sobie sprawe z kondycji europejskich spoleczenstw, z ich dzietnosci, przywiazania do wlasnej tradycji i strachu jaki w nich wzbudzaja. i oni tym wszystkim serdecznie gardza. europa nie reprezentuje soba w tym momencie zadnych wartosci, ktore sprawilyby, ze przecietny arab bylby sklonny zostawic swoje przekonania na rzecz tych europejskich.
jak ich legitymowac, skoro, jak donosza zrodla, wielu z nich nie ma ze soba zadnych dokumentow, zdecydowana wiekszosc nie chce wspolpracowac z wladzami, nie rozumie jezyka. ci goscie, jak tu ich wpuszcza to pierwsze co zrobia to poszukaja swoich ziomkow, bo oni jak cyganie trzymaja sie razem i zadne przepisy, ktore oni maja gleboko w dupie, ich przed tym nie powstrzymaja. w krotkiej perspektywie skonczy sie to powiekszeniem, licznych juz i tak, get muzulmanskich w wielu miastach europy zachodniej, ktore stana sie co raz bardziej roszczeniowe. w dalszej perspekywie (kwestia max dwoch pokolen) ci ludzie beda siali terror na ulicach kazdego wiekszego miasta w europie. i nie mam na mysli terroru takiego jak w madrycie czy nowym jorku tylko cos takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=i-bBp1sC6p4

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 wrz 2015, 21:21

masacra pisze:ze co ma powiedziec? ze nie przyjmie imigrantow, ktorzy nie chca jechac do usa?
Wybór i tak nie należy do uchodźców. Poza tym mam wrażenie, że celowo użyłeś słowa imigrant, podczas gdy większość imigrantów można po prostu cofnąć. Nie ma podstaw na których ktokolwiek musi przyjmować imigrantów zarobkowych.
masacra pisze:gdyby chceli odsylac niezasymilowanych imigrantow to musielby wywalic polowe muzulmanow z uk i 3/4 z francji.
To są kraje postkolonialne, wiesz zapewne że z uwagi na to zupełnie inaczej wygląda ich sytuacja w całej sprawie. Poza tym Polsce nic do tego, dopóki na nas nie chcą czegoś wymuszać w tym względzie. Jestem przeciwny imigracji zarobkowej dla krajów spoza Schengen. To hamuje rozrost UE w Europie.
masacra pisze: zaprowadzic tu swoje porzadki
Przecież ich jest do tego zdecydowanie za mało. Nawet we Francji czy WB. A ja pisałem o tym jak walczyć z powodami tej imigracji i blokować możliwość takiego napływu w najbliższym czasie, co pominąłeś.

masacra pisze:ktore oni maja gleboko w dupie, ich przed tym nie powstrzymaja
Od tego są siły porządkowe i pełna kontrola - jak pisałem, ważniejsze jest to jak będziemy ich rozsyłać po tych krajach, bo niebezpieczna może być i grupa 100-200 osób sklecona na jednej dzielnicy, a wtopić się w tłum może i 20 tys w Polsce jeśli się ich rozrzuci.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 06 wrz 2015, 22:21

czarny samael pisze: Jest kilka poziomów o których można mówić. Postawienie sprawy jasno i podzielenie się odpowiedzialnością z innymi krajami, czy wystosowanie jakiegoś apelu to ruch w dużym sensie PRowy. Zrseztą niech USA to powiedzą, że oficjalnie odrzucają taką możliwość. To rozłożyłoby akcenty i zdecydowanie zmniejszyło odpowiedzialność Europy do danego działania. W końcu na następny dzień UE mogłaby powiedzieć, że świat zostawia ją samej sobie, choć to nie UE rozpoczęła konflikty za które ma płacić.
To, o czym piszesz to polityczne science-fiction, podejrzewam że masz świadomość, że na coś takiego nie ma najmniejszych szans. Słabnąca Europa wywierająca presję dyplomatyczną na Amerykanach którzy pod naciskiem zgadzają się na przyjęcie tysięcy imigrantów, w tym prawdopodobnie zakamuflowanych terrorystów? Wolne żarty.
masacra pisze: gdyby chceli odsylac niezasymilowanych imigrantow to musielby wywalic polowe muzulmanow z uk i 3/4 z francji. pisze o tych, ktorzy juz teraz sa. ci ludzie nie ida tu by sie wtapiac w spoleczenstwa europejskie tylko po to by, w nietak dalekiej znowu przyszlosci, zaprowadzic tu swoje porzadki. oni doskonale zdaja sobie sprawe z kondycji europejskich spoleczenstw, z ich dzietnosci, przywiazania do wlasnej tradycji i strachu jaki w nich wzbudzaja. i oni tym wszystkim serdecznie gardza. europa nie reprezentuje soba w tym momencie zadnych wartosci, ktore sprawilyby, ze przecietny arab bylby sklonny zostawic swoje przekonania na rzecz tych europejskich.
jak ich legitymowac, skoro, jak donosza zrodla, wielu z nich nie ma ze soba zadnych dokumentow, zdecydowana wiekszosc nie chce wspolpracowac z wladzami, nie rozumie jezyka. ci goscie, jak tu ich wpuszcza to pierwsze co zrobia to poszukaja swoich ziomkow, bo oni jak cyganie trzymaja sie razem i zadne przepisy, ktore oni maja gleboko w dupie, ich przed tym nie powstrzymaja. w krotkiej perspektywie skonczy sie to powiekszeniem, licznych juz i tak, get muzulmanskich w wielu miastach europy zachodniej, ktore stana sie co raz bardziej roszczeniowe. w dalszej perspekywie (kwestia max dwoch pokolen) ci ludzie beda siali terror na ulicach kazdego wiekszego miasta w europie. i nie mam na mysli terroru takiego jak w madrycie czy nowym jorku tylko cos takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=i-bBp1sC6p4
Trudno to było lepiej ująć, 100% racji. W kwestii braku możliwości integracji dodam jeszcze, że nie chodzi tutaj tylko o zewnętrzną kulturę i religię. Różnice między Arabami a Europejczykami są ogromne także pod względem mentalności. Kilka miesięcy temu w Christian Order opublikowany został wywiad z Nicolaiem Sennelsem, duńskim psychologiem pracującym nad resocjalizacją muzułmańskich przestępców (2/3 nastoletnich przestępców w Kopenhadze to obecnie muzułmanie, nic dziwnego, że Duńczycy powoli zaczynają się budzić i uszczelniają granice). Punktem który podkreślał bardzo mocno jest fakt, że nasza koncepcja budowania silnego wizerunku osoby i pojęcie godności są w kulturze muzułmańskiej krańcowo odmienne - w kulturze zachodniej ktoś, kto reaguje gniewem czy fizyczną agresją w bezpośrednich kontaktach nie jest brany poważnie, jest ostracyzowany. U muzułmanów to rzecz normalna, agresywne zachowanie buduje szacunek i autorytet, sygnalizuje, że człowiek jest gotów walczyć o swoje. Takiego zachowania wymaga też muzułmański sposób pojmowania honoru. To są tak fundamentalne różnice mentalności, że żadne miliony euro wydane na "programy integracyjne" nie zasypią tej przepaści. W połączeniu z regulującym każdy aspekt życia systemem społeczno-religijnym jakim jest islam tworzy to zabójcza mieszankę.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 wrz 2015, 22:40

Cement pisze:To, o czym piszesz to polityczne science-fiction
Realizacja - tak
Zmiana nastrojów i zrzucenie z siebie części medialnej nagonki - nie.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 06 wrz 2015, 23:30

pytalem wczoraj o to jak duda widzi kwestie uchodzcow.

przeczoczylem wywiad z duda dla faktu:

http://www.fakt.pl/polityka/prezydent-a ... 69001.html

"My Polacy także nie możemy w tej kwestii odmówić pomocy"

mozna wiec oficjalnie oglosic go juz lewakiem? bo komora czy kopaczowa za takie slowa "prawicowe"(tylko z nazwy) pisemka by powiesily na latarni :) coz, wszak pis to paria lewicowa wiec poglady dudy byly do przewidzenia.

Awatar użytkownika
Neris
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Neris » 07 wrz 2015, 0:01

http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.html

Nie wiem czy ktoś tutaj już to wklejał. Przecież to będzie katastrofa patrząc na to przyszłościowo.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 07 wrz 2015, 0:13

Sluchalem na tvn duet Stasinki i Zakowski. Takie nasuwa mi sie pytanie czy to Berlin ich oplaca czy oni sa po prostu umyslowymi debilami?

Wiecie co jeszcze jest smutne. Politykow mozna przynajmniej probowac wymienic. Na takie dziadowskie dziennikarstwo jestesmy skazani.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 07 wrz 2015, 0:33

Maciek (interista) pisze: Wiecie co jeszcze jest smutne. Politykow mozna przynajmniej probowac wymienic. Na takie dziadowskie dziennikarstwo jestesmy skazani.

Nie. Po pierwsze najważniejsze nie kupować. Po drugie nie głosować na tych co wspierają owe media kasą ze spółek skarbu państwa.

jak np. wyborcza: http://wpolityce.pl/media/209806-wsieci ... muje-agore

http://wpolityce.pl/polityka/186656-rza ... asz-wywiad

etc.

Taka wyborcza bez kasy państwa pada w pół roku. Także na jesienni można pogonić nie tylko obecną władzę odpowiednio głosując, ale i cały załgany establishment medialny. Łże elity.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 07 wrz 2015, 8:26

http://www4.rp.pl/Rozmowy-czwartkowe/30 ... iekac.html

Pewnie już ktoś wrzucał, ale dam ponownie, bo takich wyważonych głosów, nie skażonych poprawnością polityczną brakuje

Akurat pomysł by Polska ratowała "swoich" czyli chrześcijan padł nie wczoraj i tego się trzeba trzymać nawet jak nas od czci i wiary(sic !) reszta odsądzi
Nie ma siły żeby nie było potężnego zamieszania gdyby nam 10 tyś ludzi nagle do Polski wrzucili, i tak z tymi 2 tyś będzie problem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”